Specialwagen Thonet.

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Specialwagen Thonet.

Příspěvekod radeksindy » úte 12 kvě, 2020 10:23 pm

Pokud je plánek, který neexistuje, přesto rozměry sedí na vozy, přitom nikdo nezná, jak vozy vypadají.

A česky by to nešlo?

Přečíslovací seznam vozů KkStB na ČSD nemám

To nemá nikdo, žádný přečíslovací seznam soukromých vozů nikdy nevyšel. Vše bylo řešeno v rámci smluv mezi firmou a ČSD.

Ale jaké číslo se tam má dát.

Žádné, protože takový vůz neexistoval. Kdyby měl na každé straně čtyři pole, tak by mohl nést číslo kkStB Jk 331013.

ČSD Zld 520003 ex KFNB Gz 500001, jaké měl číslo u KkStB xx xxxxxx a jak vypadal.

Přečti si vlastní příspěvek č. 2901, tam sis napsal první část odpovědi. Další odpovědi na svoje otázky si mimochodem dostal v roce 2013 na K-reportu ode mne tady:

https://www.k-report.net/discus/archiv2 ... hiv-1.html

Kdo všechno vlastnil vozy řady Jk

Prakticky všechny železniční společnosti, jednalo se o otevřený vůz s vysokými bočními stěnami.

Kolik bylo postaveno vozů řady Jk.

Desítky tisíc.
radeksindy

Příspěvekod statistik_2018-09 » stř 13 kvě, 2020 4:56 am

Informace mám už několik let a nejen z k-reportu. Není to jediný zdroj informací.

A ani s tolika informacemi z tolika zdrojů neumíš bohužel pracovat. A i po tolika letech, co se Ti to opakovaně někteří snažili vysvětlit, jsi to stejně nepochopil. Je to marný, je to marný, je to...

Pokud je plánek, který neexistuje, přesto rozměry sedí na vozy, přitom nikdo nezná, jak vozy vypadají.

Sice to není moc srozumitelné, ale myšlenku jsem asi zachytil.
Nikdo nezná... Ale zná a už Ti to x-krát psal. I s těmi útržky informací se dá pracovat. Tak znovu: v tomhle případě je prostě nesmysl vzít fotku vozu Jk kkStB a napsat na něj ČSD. Proč? Protože mezi stavem zachyceným na fotce a mezi tím, než se vůz dostal pod správu ČSD, se mnohé událo. Například to, že se z původně otevřeného vozu Jk kkStB, který se pro přepravu pouze překrýval plachtou, stal rekonstrukcí skříně regulérní krytý vůz (i když přesný vzhled po rekonstrukci není znám). Je to fakt tak těžké pochopit?

Tvůj model je opravdu sympatický a atraktivní, z Evergreenu se dá postavit pěkný základ. Ale kdybys na něm nechal popis Jk kkStB dle té fotky, asi i v kombinaci s šedým nátěrem (předpisový nátěr kkStB, tudíž akceptovatelný, i když přímým zdrojem taky doložený nejspíš není), bylo by to v cajku. Jenže Tobě se víc líbí otevřený vůz na nábytek a zároveň preferuješ mít ho s popisem ČSD. V tom je zakopaný pes. V tomhle případě to prostě nejde, za ČSD už z něho byl krytý vůz s jiným vzhledem, než je na fotce v stavu Jk kkStB.
statistik_2018-09

Příspěvekod Tempotaxi » stř 13 kvě, 2020 8:04 am

Snažím se podchytit informace od různých zdrojů. Jenže jeden tvrdí to a druhý zase ono. Mně stačí, když se pak odborníci na vozy hádají, třeba na k-reportu. Plno lidí už tam nechodí a bohužel plno lidí zmizelo i na tomto vláknu.

Stavba historických modelů bude vždy problém a já se problémům nebojím.

V seznamu vozů jsou záznamy.
Zde je záznam nebrzděného vozu Jk 331014. (Zld 52506).
Obrázek

Pak to jsou dva vozy, oba stejné vozy a stejná číslo Zld 520004. Oba vozy mají brzdu. Jeden má číslo Jk 331013.
Obrázek
Takže druhý vůz musí mít číslo Jk 331012 nebo Jk 331015. :wink:
Pokud jdou čísla za sebou. Pokud čísla nejdou za sebou, tak může mít jakékoliv číslo. :?:

Vím, že vozy jsou přestavovány, předělávány a, že vozy pod logem ČSD už nejsou původní vozy. Ale podle záznamů jsou vozy dva. Zda jsou vozy naprosto stejné nebo rozdílné, tak to dnes už nikdo nezjistí.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » stř 13 kvě, 2020 8:30 am

Neplácej nesmysly, žádný rozdílný informace neodstáváš.

Vyrobil sis špatný sken nebo kopii seznamu vozů, protože v žádném z obou vydání z roku 1927 nebo 1935 dva vozy Zld 520004 nejsou. A rozhodně nikdy neexistovaly vozy Jk 331012 nebo 015. Nevytvářej neexistující historické konstrukce.

Seznam z roku 1927 vypadá takto:

_snv1927_400.jpg

Seznam z roku 1935 zase takto:

_snv1935_328.jpg
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » stř 13 kvě, 2020 9:04 am

Radku mám jejich CD kde je to přesně tak, jak píšeš.

Ale také jsem v archívu naskenoval tohle, zde je celá stránka.
Tak se nediv, že se pak ptám, když kolují v archívech různé informace.
Obrázek
Pokud jsem někoho záměrně poškodil, tak se omlouvám.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » stř 13 kvě, 2020 9:25 am

To není kopie seznamu vozů, to nějaký pitomec zprznil (jinak se to říct nedá). V archivech seznamy nejsou, nachází se v knihovně v Kralupech a tam odtud ta slepenina není. Tu zcela evidentně dělal někdo v počítači a nepochází to z archivu. Používej plné kopie a nešpekuluj.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » stř 13 kvě, 2020 9:35 am

radeksindy píše:To není kopie seznamu vozů, to nějaký pitomec zprznil (jinak se to říct nedá). V archivech seznamy nejsou, nachází se v knihovně v Kralupech a tam odtud ta slepenina není. Tu zcela evidentně dělal někdo v počítači a nepochází to z archivu. Používej plné kopie a nešpekuluj.

mas nekde jinde podobne zprzneni udaju ?? Proc by to kdo delal ?? Jaky by na to mel motiv.
Jinak to muselo byt vytvorene ve stejne dobe, ten font pisma se neda tak snadno napodobit.
zdeno

Příspěvekod Colonel32 » stř 13 kvě, 2020 9:56 am

radeksindy píše:...ta slepenina není. Tu zcela evidentně dělal někdo v počítači a nepochází to z archivu.

With all due respect, jestli tuhle věc dělal někdo na počítači, tak to musel být zkušený grafik s citem pro detaily... snažil jsem se najít nějaký důkaz, že by ten tempotaxiho seznam byl nějaký podvrh
, ale nenašel jsem ta nic, co by bylo jakkoli evidetní. Naopak, celým listem se nese naprosto konzistentní prosvítání zadní stránky.

Tempotaxi tvrdí, že to "naskenoval v archivu", možná by teda stálo za to se zeptat kde konkrétně a jestli je ověřitelná existence originálu...
Colonel32

Příspěvekod radeksindy » stř 13 kvě, 2020 10:07 am

Zdeno, Colonel: Oba seznamy jsem měl v ruce, skeny mám, vím jak vypadají. Jestli to někdo dělal v papíru a slepil a pak naskenoval nebo skenoval, skládal , tisknul, kopíroval je celkem jedno. Tempotaxi ví, že to není originál, ale bude kolem toho šířit bludy. Z jaké archivu to má? Tak na tuto odpověď jsem taky zvědavý, i když ji velice dobře tuším. Tempotaxiho řeči už pár let znám :)

tak to musel být zkušený grafik s citem pro detaily.

Když neumí spojit ani dvě čáry???? Kdyby to dělal někdo trochu schopnější, a nemusí být grafik, tak to bude vypadat lépe. Zřejmě to bude lepeno v papíru a pak skenováno, ale to je celkem jedno.
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » stř 13 kvě, 2020 10:55 am

Já Ti děkuji Radku, že mně znáš, ale už na začátku jsem avizoval, že je něco v nepořádku a upozorňoval jsem na dva stejné záznamy v seznamu vozů.
Nikdo mně neopravil a nikdo nenapsal, že je něco špatně.
Předešlé informace jsou jen následky dalších špatných informací.
Ten špatný dokument, jsem získal v archívu nebo v knihovně ČD (je úplně jedno, jak se instituce jmenuje) na Žižkově. Dnes už jsou v Kralupech.
Problém je, že v seznamu jsou čísla vozů, jejich základní údaje a rozměry vozů. Ale pod uvedeným číslem si mohu představovat, co chci. Takže sháním plánky, náčrtky, fotky a podle různých detailů, pak porovnávám, konzultuji a někdy se i ptám na internetu.
Po archívech a po knihovnách chodím taky, muzeích se dá taky něco najít, ale je to zdlouhavá práce a výsledek může být i nejistý.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » stř 13 kvě, 2020 12:35 pm

Nikdo mně neopravil a nikdo nenapsal, že je něco špatně.
Předešlé informace jsou jen následky dalších špatných informací.

Nevymýšlej si. Už po několikáté tě upozorňuji, že původní informace, které jsou na tom linku z K-repu jsou správné. Stejně tak informace, které si napsal v několika první příspěvcích. Výmýšlet si začal až v následujících příspěvcích.

Ten špatný dokument, jsem získal v archívu nebo v knihovně ČD (je úplně jedno, jak se instituce jmenuje) na Žižkově. Dnes už jsou v Kralupech.

I moje kopie je z Kralup, ale takto nevypadá. Problém je v tom, že ty někde něco získáš, aniž bys tušil co to je a záhy to obohatíš o svoje smyšlenky. I kdyby v tom seznamu byl dvakrát stejný vůz, vůbec to neopravňuje k tomu, aby sis začal vymýšlet existenci nějakých Jk 331012 nebo 015.

Pořád to, ale neodpovídá na otázku, proč si postavil vůz podle výkresu, který vůbec neodpovídá fotografii, proč si použil číslo, o němž si věděl že na vůz nepatří a použil řadu, kterou nemůže mít. Je mi to celkem jedno, jsou to tvoje vozy. Já se snažím zabránit tomu, aby někdo bral tvoje vymýšlení vážně. Vozy si patlej jak chceš, ale neobohacuj historii vozů o Tempotaxiho smyšlenky.
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » stř 13 kvě, 2020 12:35 pm

Nic není jednoduššího než model přepsat.
Takže model dostal číslo KkStB Nord Jk 331013.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod jihous » stř 13 kvě, 2020 12:51 pm

Hošani, asi se to ztratilo v překladu: prostě krásná modelářská práce, slintám. Budovy udělám, ale vozidla jsou prostě vyšší level. Přeju Tempotaxi, aby továrna jela na plný výkon.
PS. neláká Vás taky zkusit něco z úzké?
jihous

Příspěvekod Tempotaxi » stř 13 kvě, 2020 1:37 pm

Na stavbu modelu vždy potřebuješ dvě věci plánek a fotku vozu.
Když bude na fotce vůz postaven bočně, tak se fotka může převést do měřítka HO, pokud je známá aspoň nějaká míra. Pak další míry už rovnou odečítám. Ale na fotce, kde je vůz takhle natočen nemůžu míry převádět do měřítka HO.
Pokud je plánek nebo náčrtek, tak po předení do rozměrů HO, můžu potřebné rozměry získat rovnou, aniž by složitě vše přepočítával.

Pokud je plánek špatný a nedá se použít, tak jsem ho neměl použít, dobrá.
Ale jak získám potřebné rozměry, které jsou na fotce.
Jak jsou široká pole, jsou všechna stejná? Jak jsou široká dvoukřídlová vrata? Jak je veliká bedna pod vozem? Uchycení žeber je také v jiné výšce?
Takže podle tebe, mám postavit model podle výkresu, ale rozdělení bočnice mám udělat podle fotky.
Ale tím pádem může mít každé pole jiný rozměr.
Když postavím model podle výkresu, tak nesmím použít číslo ze skutečného vozu, ale když použiji pravděpodobnou kombinaci, tak je to také špatně. Přesně takhle se chová každý výrobce železničních modelů a modeláři se pak obrazně poperou, aby byl model u nich doma na kolejišti nebo ve vitrínce.
Stavět model pomocí evergreenu, je opravdu paráda, ale udávané rozměry produktu neodpovídají skutečným přepočtem ze skutečného vozu. Určité části se musí rozměrově upravit.

Dále jen jsem se zeptal kolik stejných vozů má továrna. Zda bylo více vozů a přidal jsem jen příkladově čísla vozů. Pokud to někdo bere, jako za hotovou věc je to jeho problém. Základem všech tahanic, jsou dvě kopie stránek. Jedna kopie je správná a druhá kopie je špatná. Prostě jsem vznášel dotazy podle špatné kopie. To je celé a nehledám tím pádem žádnou senzaci.

Že se plánky a fotky mohou lišit, je mně známo, ale to bychom pak všichni nepostavili nic.
Tempotaxi

Příspěvekod PajaF » stř 13 kvě, 2020 2:19 pm

No jo, ale to cislo je zase spatne, patri vozu, ktery ma na kazde strane od dveri 4 pole.
Ty tam mas jen 3.
PajaFt
PajaF

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů