Stavebnice firmy Hekttor

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod TTmili » úte 04 lis, 2008 1:14 pm

Ještě mě napadla jedna věc. Udělat takový to shrnovací zábradlí o bylo přes můstky u dřeváků, rybáků ale i u většiny motorových vozů vyrobených do cca 60. let. Udělat jakoby otevřenou variantu ale s tím že by byli obě půlky na jednom voze a druhý dvě půlky na druhým. U kinematik by se to na rovině mohlo dotýkat.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Hekttor » sob 15 lis, 2008 7:12 am

Pokud jde o jakékoli doplňky k epoxydovým "odlitkům" - do toho v žádném případě nejdu. Odlitky byly právě důvod, proč jsem začal dělat lepty. Moje směrování je tedy přesně opačné.
M 286 je jeden z mých oblíbených motoráků :)
Doplňky na kolejiště by měly i v H0 časem pokračovat, i když zrovna ty drátovody - jak tam řešit samotné rolničky?
Hekttor

Příspěvekod TTmili » sob 15 lis, 2008 5:42 pm

Takže by to šlo s tou M286 v TT? To by bylo super protože její odlitky jsou takový všelijaký.... Pak mě napadlo že by nebylo špatný udělat koncovky (takový ty obdélníčky na konci vlaku s bílýma a červenýma trojúhelníky)
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod pan.martinek » sob 15 lis, 2008 6:04 pm

pluh ?
H0, III./IV., Modul, Brejlovec, Zamračená, Hektor, Kufr, Hurvínek
pan.martinek

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 15 lis, 2008 6:29 pm

Hekttor píše:Pokud jde o jakékoli doplňky k epoxydovým "odlitkům" - do toho v žádném případě nejdu. Odlitky byly právě důvod, proč jsem začal dělat lepty. Moje směrování je tedy přesně opačné.
M 286 je jeden z mých oblíbených motoráků :)
Doplňky na kolejiště by měly i v H0 časem pokračovat, i když zrovna ty drátovody - jak tam řešit samotné rolničky?

No asi odlitkem ;-)
Přesto, že moje zkušenost dává přednost leptům.
Upravovat nedokonalé odlitky je mnohem pracnější.
Ovšem dobrý odlitek je pro zpracování ještě snadnější - nemusím dávat dohromady tvar výsledku z leptu.
Problém - kvalitní odlitek je asi NEJDRAŽŠÍ technologie - vyžaduje drahé formy.
Lept mi tak vychází jako technologie s nejlepším poměrem CENA - VÝKON.

No co bych tím rád řekl ?
Ideální je vhodná kombinace obou technologií.
Zdenek Valter

Příspěvekod Jarda H. » sob 15 lis, 2008 6:41 pm

VYSVĚTLENO = VYMAZÁNO
Naposledy upravil Jarda H. dne sob 15 lis, 2008 7:05 pm, celkově upraveno 1
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod pan.martinek » sob 15 lis, 2008 6:57 pm

ale ne, já nemyslel ty obdélníčky, to byl návrh na to, co by mohl náš Hekttor udělat/vyrobit. :lol: :wink:
H0, III./IV., Modul, Brejlovec, Zamračená, Hektor, Kufr, Hurvínek
pan.martinek

Příspěvekod Hekttor » sob 15 lis, 2008 7:53 pm

Ona by ta rolnička nakonec šla i leptíkem......
M286 - no, jde všecko, na co je čas, a toho je málo. V plánu mám hodně zajímavých věcí, ale času mám jen tolik, kolik mi zbývá ve chvílích volna, a to ještě musím rozesílat zboží. Na kreslení čehokoli dalšího si čas tak nějak uždibuji.
Takže - bude to na Vánoce... jen nevím, jestli ty Vánoce budou ještě v tomto desetiletí. :D
Hekttor

Příspěvekod HonzaK » ned 14 pro, 2008 2:00 pm

Jen jeden drobny dotaz:
Bude mozne koupit na strankach hekttor.biz nabizeny lept stavebnice MUVky (TT) i na modelarske burze v Praze tuto sobotu (20.12.) ?
Diky
HonzaK

Příspěvekod Hekttor » ned 14 pro, 2008 2:02 pm

Pokud balíček k firmě M-Model, která nás na burze zastupuje, dorazí včas, tak ano. :-)
Hekttor

Příspěvekod VoVo » pon 19 led, 2009 2:37 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 4:58 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod TTmili » pon 19 led, 2009 5:18 pm

Pokud se nepletu tak jeden čas takový plechy nabízel p. Košťál (DK-model) ale teď už sem to tam nikde nenašel. Chtělo by to se ho zeptat.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod michalkomarek » úte 27 led, 2009 11:50 am

Pro Hektorra.Neuvažujete o funkční stavebnici z leptu našich mechanik..jednoramenné,dvouramenné.??Ve velikosti TT..??
michalkomarek

Příspěvekod TTjenik » pát 06 bře, 2009 8:37 am

O těch mechanikách jsem taky uvažoval. Dokonce jsem si to i loni i začal kreslit. Ale narazil jsem na jeden zásadní problém. Jak udělat stupačky na stožáru. Horní, nejtenčí díl má v průměru 1mm. Pro představu jedno 3D http://ttjenik.wz.cz/data3/navestidlo.gif a to ty stupačky jsou přehnaně veliké (průměr 0,3mm).
Jediné co mne napadlo, je zalití leptaného jádra (jakýsi stromeček stupaček) do dvojdílné formy, která vytvoří celý stožár. Ale kolik by stála samotná forma a odlévání stožárů se raději neptám. A zda by to tak šlo vůbec malosériově odlévat.
TTjenik

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 06 bře, 2009 8:43 am

A co to udělat takto - stromeček se stupačkami by si modelář vlepoval to drážky v odlitém stožáru, z každé strany jeden stromeček a jedna drážka? Dělaj se takhle křidélka k raketám u letadel v 1/72 a maj to takhle udělaný i kluci z Miniatur u svých telegraf. sloupů. Náklady na stožár (forma plus odlitek) vidím opravdu na minimum...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)