Hopeterovice - šoupaliště TT

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hopeterovice - šoupaliště TT

Příspěvekod hopeter » úte 24 pro, 2019 10:51 am

IMG_20191224_111223.jpg

Padací most nebude , zůstanu u klasiky... :mrgreen:
Lehčený PVC je bezva materiál. Stačí lámací nůž , vteřinové lepidlo a šroubovák. Jen horní obruba je z překližky a modelářského nosníku.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Kavka_ » úte 24 pro, 2019 1:16 pm

Moc pěkně!
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod czhunter » pát 27 pro, 2019 2:27 pm

Já jsem kdysi četl, že se kamenné mosty nikdy nestavěly do oblouku, protože by se díky rozkladu příčných sil rozpadl (= i když kolej vede do oblouku, most je rovný, nebo složený z rovných úseků).
Ale je možné, že u takto maličkého mostu/propustku by to nevadilo :-)
czhunter

Příspěvekod hopeter » pát 27 pro, 2019 2:52 pm

Já zas někde četl , že do oblouku se stavěly jen kamenné mosty. Tenhle stojí dodnes https://pamatkovykatalog.cz/zeleznicni-most-12532164 :wink:
V podstatě mě to je ale celkem jedno. Je to minikolejiště a prohřešků tam je a bude ještě habaděj... :mrgreen:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod hank » pát 27 pro, 2019 3:46 pm

Charakteristickým znakem kleneb jsou čelní oblouky ležící v rovině kolmé na osy kleneb.

Kamenných mostů v oblouku jsou samozřejmě mraky. Například známý viadukt Žampach na jílovské větvi Posázavského Pacifiku je v traťovém oblouku r=180 m. Půdorysy úseků mezi pilíři ve všech 7 obloucích o světlosti 12 m jsou skutečně obdélníkové; potřebného zakřivení je dosaženo tím, že půdorysy pilířů jsou lichoběžníkové.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hopeter » pát 27 pro, 2019 4:09 pm

Tak to mám asi správně. Díra má stejný průřez a šikmo jsou pilíře. :)
hopeter

Příspěvekod hank » pát 27 pro, 2019 4:14 pm

hopeter píše:Tak to mám asi správně. Díra má stejný průřez a šikmo jsou pilíře. :)

Akorát že ve tvém případě to nejsou pilíře, ale zemní opěry. :wink:
hank

Příspěvekod czhunter » pát 27 pro, 2019 4:50 pm

hank píše:Kamenných mostů v oblouku jsou samozřejmě mraky. Například známý viadukt Žampach na jílovské větvi Posázavského Pacifiku je v traťovém oblouku r=180 m. Půdorysy úseků mezi pilíři ve všech 7 obloucích o světlosti 12 m jsou skutečně obdélníkové; potřebného zakřivení je dosaženo tím, že půdorysy pilířů jsou lichoběžníkové.

No to jsem právě myslel - že Žampach ve skutečnosti není "most ve tvaru oblouku" - ale velice typicky má z půdorysu tvaru "polygonu/mnohoúhelníku", oblouková je jen kolej.

Obrázek

Na druhou stranu, ten most co sem dával hopeter vypadá, že je skutečně ve tvaru oblouku sám o sobě - a nebo je jeho "nalámání" tak malé (úhel zlomů na pilířích), že není na fotkách vidět.

Nicméně nějaké ústupky v rámci extrémního stlačení modelu jsou pochopitelné.
czhunter

Příspěvekod hank » pát 27 pro, 2019 5:00 pm

No jo, no... Když si to po sobě čtu, tak mi teprve dochází, že jsem použil pojmu "oblouk" třikrát ve třech různých významech. Snad je to srozumitelné i netechnikům.
hank

Příspěvekod hopeter » pát 27 pro, 2019 6:35 pm

Podle pouček aerodymamiky nemůže čmelák létat. Jelikož žádnou nečetl tak si klidně létá... :mrgreen:
hopeter

Příspěvekod hank » pát 27 pro, 2019 7:17 pm

hopeter píše:Podle pouček aerodymamiky nemůže čmelák létat. Jelikož žádnou nečetl tak si klidně létá... :mrgreen:

Tvoje argumentace je sice spíš nezávazný bonmot a kdybych ji měl brát vážně, vykazovala by znaky argumentačního klamu, ale budiž.

Stvoření přírodní a umělá mají jedno společné: Obojí jsou výsledkem nekonečných řetězců pokusů a omylů. V přírodě se tomu říká evoluce; přírodní létající "aparáty" aerodynamiku nepotřebují, protože (aspoň některé určitě) se vymykají z jejího definičního rámce a přesto je prakticky vyzkoušeno, že fungují. Jinak řečeno, je to chyba aerodynamiky, že neumí popsat let čmeláka, a to proto, že se čmelák nachází mimo její definiční rámec.

Lidem zase v rámci té "evoluce" spadla spousta staveb, než přišli na zákony statiky. Proto je naopak lepší dodržovat je. Když spadne kostel nebo most, obvykle nastane jednorázově větší škoda, než když zahyne živý tvor v důsledku nepovedeného experimentu evoluce. (Uvědomuji si diskutabilnost tohoto tvrzení, které někomu může znít až cynicky: Definice škody se v dějinách taky měnily a ještě nedávno, před nějakými 150 lety, se v průměru polovina novorozenců nedožívala ani 5 let. Dnes už nikdo nezjistí, kolik z toho měly na svědomí vývojové vady, tj. pokusy a omyly evoluce.) Nicméně dlouhodobě tomu může být i naopak a bez pokusů a omylů evoluce bychom tu jako lidé v dnešní podobě vůbec nebyli.

Ostatním se omlouvám za OT.
hank

Příspěvekod hopeter » sob 28 pro, 2019 12:07 pm

Tak tedy po lopatě... Přednášky o konstrukci mostů a evoluci nepatří sem. Při vší úctě děkuji za pochopení.
Nechám na adminovi zda to tu nechá nebo pročistí.
hopeter

Příspěvekod hopeter » sob 28 pro, 2019 8:27 pm

IMG_20191228_211037.jpg

Pomalinku se prokousávám pěnou a sádrou ve snaze vytvořit kousek krajiny. Aby bylo taky něco vidět tak jsem začal s přípravou podloží.
Bude to asi první moje kolejiště kde je krajina dříve než koleje... :wink:
hopeter

Příspěvekod hank » sob 28 pro, 2019 8:52 pm

Souhlasím, ať se moje poslední posty smažou.
hank

Příspěvekod hopeter » čtv 02 led, 2020 8:15 pm

IMG_20200102_205106.jpg

Ten prostor vypadal moc placatej tak jsem ještě mezi údolí s potokem a nákladiště nacpal silnici.
Tempo nic moc ale zase si to vychutnávám... :mrgreen:
hopeter

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště