Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod JanoH0e » ned 20 říj, 2019 7:06 pm

A čo ten priestor medzi 2 mostami ? Veľa pľacu nepotrebuješ, stačilo by aby sa vozidla otočili do protismeru. Veľké vozidla na pľace, malé môžu parkovať na krajnici cesty. V podstate len aby tam bolo trochu priestoru, kde je možné sa obrátiť do protismeru.
JanoH0e

Příspěvekod prcek » ned 20 říj, 2019 7:18 pm

Pokud je stale jeste +- platna tato https://www.akvarko.cz/tt/kolejiste03.jpg situace, tak bych se vykaslal na parkoviste, je to hned vedle stanice, parkovani autobusu pred nadrazim je daleko pravdepodobnejsi. Spis bych dumal nad tim, jak se tam dostanou lidi, co prijeli vlakem. Mam obavy, ze nadrazaci z vyletniku v kolejisti moc odvazani nebudou. Nejaka pristavena (novodoba) lavka npkc?
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Trixt » ned 20 říj, 2019 8:18 pm

Prcek: Ano, kolejiště vypadá pořád stejně, je tam jen malý posun:

Obrázek

Dopravu by z koncového nádraží mohl zajišťovat minibus. Něco takového:

Obrázek

Při délce necelých 7 metrů se v pohodě otočí na plácku před dolem, kde 12 metrový autobus nemá šanci. V Brně jezdí na dušičky i po Ústředním hřbitově mezi hroby. ;)

JanoH0e píše:A čo ten priestor medzi 2 mostami?

Ono to mate, tam se možná vejde tak pár osobních automobilů stojících kolmo, ale zkusím se nad tím zamyslet.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod milan ferdián » pon 21 říj, 2019 6:47 am

Kluci v mém původním projektu nešlo o to propojit obě stanice silnici. Maximálně v uvozovkách polní cestou. Proto polní cesta byla zaústěna mezi stromy kde hypoteticky pokračuje jako lesní cesta a jakoby vyústí na levé horní louce z lesa. No budu koukat, jaké bude pokračování :wink: .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Trixt » pon 21 říj, 2019 8:07 am

Milane, já bych tomu silnice ani v mém případě neříkal. ;) Mnohem lepší je pojem účelová komunikace. Jedině ta ulice před továrním areálem má možná parametry silnice II. třídy.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod workous » pon 21 říj, 2019 8:29 am

Nenápadně sleduji docela je to hoňka osadit starou štolu :) držím palce a pevné nervy...
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Trixt » úte 22 říj, 2019 6:31 am

workous píše:docela je to hoňka osadit starou štolu

No jo, postupuji metodou pokus omyl. Moc zkušeností nemám a rady přichází postupně. ;) Asi by bylo nejlepší si vždy zajet na místo podobné situaci, kterou člověk modeluje. Bohužel toto časově nezvládám. :( Snažím se tedy získat informace na netu a hlavně zde na fóru od zkušenějších kolegů. :)
Trixt

Příspěvekod hopeter » úte 22 říj, 2019 7:33 am

Hlavně se na to nesmí moc vědecky... :D
Z pohledu na celé kolejiště mám pocit , že podléháš "strojařskému komplexu". Pravoúhlé tvary , souměrnost atd. Dopřej tomu trochu nepravidelnosti a křivosti jako to ve skutečnosti je.
Jinak hezká čistá práce ale trocha nepřesností by nebyla na škodu. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Trixt » úte 22 říj, 2019 10:09 am

hopeter píše:trocha nepřesností by nebyla na škodu

Ono to přijde samo, jakmile začnu realizovat porost, detaily atd. :D Jinak zdánlivá souměrnost přišla sama a je dána těmi dvěma vratnými smyčkami ukrytými pod povrchem. ;)
Trixt

Příspěvekod hopeter » úte 22 říj, 2019 11:10 am

Mě spíš trklo tohle : Obloukové zdi u spodních tunelů jedna jako druhá. Hranaté orámování zdí nahoře na koncovém zhlaví a jejich stejná výška po celém obvodu. Kopec vzadu má rovný vrch. Přímost silnice vpravo nahoře a její zlom do pravého úhlu. Souměrnost zdí u mostku uprostřed. Hrana pláně u koncového zhlaví. To je asi tak to co mě nejvíc zaujalo...
Žádná katastrofa ale námět k vylepšení. Hodně se dá ještě zamaskovat zelení. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 22 říj, 2019 12:09 pm

Ahoj,
ta celková fotka je taková, že prozradí spoustu věcí, které v detailu nevyniknou.
Ta silnice napříč je fakt blbá. Přemýšlím jestli by nepomohlo silnicí nahoře objet továrnu a pokračovat doprava pryč z kolejiště? Ano přibude jeden přejezd, vlastně místo polňačky bude silnice, ale mohlo by to vypada lépe a zmizí změna "řádu" silnice.
Předpokládám, že rovné kopce ( nejen vzadu, ale i ten "Vercajkberg") mají důvod v omezené výšce, ale než rovný vrchol, jsou lepší mírné stráně.
Co se týká toho konce stanice ten vypadá trochu násilně. Chápu, že za zdí je tunel, ale odstavná kolej, je jen pro přívěsné vozy mimo špičku. Jiné využití moc nemá.
Proto bych u kusé koleje 2B obětoval posledních pár cm. Zdí by končila pouze kolej 1B, a jinde bych udělal stráně. Blbý je, že by se tam měl pak vmáčknout ještě příkop.
Druhá možnost je nechat kolej 2B, tak jak je teď a místo opěrné stěny udělat uzoučkou rampu, která patří k budově sila nebo skladu. Budova zamaskuje klesající "tunelovou" trať. Při vhodném oddělení portálu lesem, to pozorovatel neodhalí.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Trixt » úte 22 říj, 2019 12:25 pm

Hopeter: Díky moc za připomínky. :) Určitě si dám pozor, abych to časem trochu vylepšil. Některé detaily rozbije porost, jak jsi napsal, a některé ne. Zkusím je ale vysvětlit a vezmu to ale popořadě.

hopeter píše: Obloukové zdi u spodních tunelů jedna jako druhá.

Vypadají podobně, ale nejsou stejné, rozdílná je jak délka, tak výška. Bohužel poloměr je podobný neb jak jsem psal, za nimi se skrývají vratné smyčky. S tím nic moc nenadělám, jen to mohu zkusit zamaskovat nějakým porostem.

hopeter píše:Hranaté orámování zdí nahoře na koncovém zhlaví a jejich stejná výška po celém obvodu. Kopec vzadu má rovný vrch.

Nad tím jsem nějak nepřemýšlel, mně se to líbilo a prvek jsem převzal z Milanova návrhu. Ale i zde stromy určitě tento dojem zamaskují. Kopec jsem nemohl hnát moc do výšky neb jsem výškově limitován. Ta ploška vlevo vzadu je jen nedodělek daný tloušťkou styrodurové plotny. To ještě upravím.

hopeter píše:Přímost silnice vpravo nahoře a její zlom do pravého úhlu.

Ta silnice je vlastně jen slepá ulice vedoucí k areálu továrny a dále pokračuje účelová komunikace, která dříve měla nezpevněný povrch dnes vylepšený makadamem. Jen přemýšlím, zda betonový mostek před vchodem do dolu nenahradit dřevěným. Mám ale dojem, že vzhledem k tomu, že po něm mohly projíždět náklaďáky, tak by dřevěný most nebyl to pravé ořechové. Nebo ano? ;)

hopeter píše:Souměrnost zdí u mostku

To je stavebnice od firmy Busch, kterou jsem použil hned na začátku. proto jsou stěny souměrné. Ale jak jsi napsal, dá se to zamaskovat zelení.

Konec konců, až se proberu skoro ke konci realizace, klidně zase odbagruji svah a mohu předělat podjezd či cokoliv jiného. Prostě se nevyvíjí jen moje kolejiště, ale i já. ;)

Michal Šuhajda píše:Ahoj, ta celková fotka je taková, že prozradí spoustu věcí, které v detailu nevyniknou. ...

Ahoj Michale, některá vysvětlení viz výše. S tou silnicí to promyslím, ale nejsem si jist, zda to nebude vypadat ještě více násilně. Co se týče té kusé koleje v koncovém nádraží, má opravdu sloužit k odstavení osobních vozů mimo dobu provozu. Ale i nad tím se zkusím zamyslet.
Trixt

Příspěvekod hopeter » stř 23 říj, 2019 6:28 am

Abych jen nešťoural tak zkusím i poradit. Obloukové zdi by stačilo udělat tak , že se rozčlení na několik rovných ploch nalámaných do oblouku a k tomu výškově odstupňovat a hlavně každou trochu jinak aby se rozbila ta souměrnost. Milan to má v původním návrhu i tak naznačené u zdi vpravo. Zdi u koncového zhlaví by bylo možné opět výškově odstupňovat to pravoúhlé uspořádání zas tak hrozné není , stačilo by trochu otevřít tu krátkou zídku. Výška kopce není podstatná ale tu hranu by stačilo více zvlnit výškově. Areál se silnicí bych řešil tak jak to navrhl Milan - příjezd zprava přes koleje. Řešení zhora přes tři koleje je dost násilné.
Samozřejmě ti nevnucuji abys to všechno bořil a předělával , ber to jako poučení do budoucna.
hopeter

Příspěvekod Trixt » stř 23 říj, 2019 8:12 pm

hopeter píše:Areál se silnicí bych řešil tak jak to navrhl Milan - příjezd zprava přes koleje. Řešení zhora přes tři koleje je dost násilné.

Tak jsme se přesunuli od dolu opět k továrnímu areálu. :) Problém je, že Milan tam měl spíš pěšinu a i výškové poměry má jinak. Kdybych obtočil silnici kolem zdi, pak by vznikl ostrý úhel, kde nic neprojede a to už vůbec nemluvím o tom, jak bych se dostal přes koleje. Vše bude neuvěřitelně natlačeno na sebe (kousek za tratí je navíc portál tunelu). Další argument proč nedělat příjezd zprava je, že městečko mám koncipováno spíš dozadu než doprava. Raději bych před areálem a i před tratí vysázel nějaké stromy, aby se areál opticky oddělil od horní tratě a horní trať od spodního nádraží. Prostě malé kolejiště. ;) Napadlo mě tedy, udělat alespoň na konci uličky k továrně asfaltovou plochu, která buď bude sloužit jako parkoviště, nebo pro otočení autobusu (musel by couvat). Pokud by se zde točil autobus, mohla by tam přibýt i autobusová zastávka. Pro představu viz foto, kde jsem zkusil nakreslit zmíněnou plochu, stromy, zastávku a zhruba i velikost autobusu.

tovarna5.jpg
Trixt

Příspěvekod prcek » stř 23 říj, 2019 9:09 pm

Stromy OK, mozna bych dal kolem arealu jednu radu topolu - tady na jizni morave pomerne bezna zalezitost a zbytek nechal rozhazeny stylem "nejak se to rozrostlo"
Pokud se dobre pamatuju, tak asfaltem/makadamem se v minulosti nijak moc nesetrilo, na ekologii nehralo, takze kdyby se tam mel bus tocit, tak by se vyasfaltoval spis takovy protahly trojuhelnik, ze by prijizdel tesne podel koleje a pak mu to vyslo na otocku. To, ze by nezastavil pred cekarnou by asi uplne nevadilo. Jenze cele kolejiste "vyasfaltovat"asi neni cil. Je to male, kompromisy jsou nutne, nelze mit vsechno, uz tak je maly zazrak, co vsechno jste tam namackali..
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště