MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod TTmili » sob 13 črc, 2019 8:55 pm

Fuldo, zeptám se jinak, na co je mi ohlášená nedokončená změna polohy (= zaseknutý přestavník), když to bude na vyhybce někde na nepřístupném místě ve skryťáku a v lepším případě to rozhýbu tím, že zastavím provoz, někam vlezu a něčím zamelu?
Odpovím si sám, k ničemu. Jádro problému bylo od začátku v tom, že se přestavník mechanicky zasekl a elektricky s ním nešlo pohnout. Ty jsi hned přispěchal s názorem, že s tvýn dekodérem by se to nestalo. Stalo, po potvrzení že jde o mechanický problém jsi to uznal i sám, ale točíš se teď na tom, že to tvůj dekodér pozná. To je sice krásné, ale pokud ho i sám opět nerozhýbe, tak si stojim za svým tvrzením, že v případě toho přestavníku se opět jedná o další aušus hodný značky MTB, a jsem rád, že když jsen se před nějakým tím časem rozhodoval jestli neušetřit asi 100Kč na přestavníku, že jsem nepodlehl a zůstal věrný Tilligu.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1634
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » sob 13 črc, 2019 11:02 pm

Předesílám, že vůči MTB nemám žádné předsudky (koneckonců vlastním osm jejich výrobků), ale některé věci mi trošku vrtají v hlavě.
Začalo to M296 a namontováním špatné masky jednoho podvozku. Teď, když na to koukám, tak to bije do očí i na dálku (ale já si toho všiml jen čirou náhodou). Pokračovalo to nutností použít malé kladívko na instalaci dekoderu.... :roll:
Teď mám před sebou tři přestavníky MP1. Jeden starý, tříšroubový. Ten funguje bez problémů v analogu i s dekoderem "know how fulda, realizace vvitty". Stáří cca pět let.
Druhý je "dvoušroubková" verze cca dva roky stará. V každé koncové poloze malinko cukne zpět.
Třetí je letošní "dvoušroubková verze". Vyměněná po reklamaci kousku, který zřejmě měl nefunkční jeden koncový vypínač, protože se vracel vždy do jedné výchozí polohy.
Ten měl (nebo stále ještě má) tyto neduhy: v jedné poloze přejíždí a vrací se o cca 2 mm zpět. V druhé poloze kulhal. Vždy před dosažením druhé krajní polohy se jezdec nadzvedl. Kulhání jsem odstranil realizací několika jednoduchých úprav:
1./ Obroušením nálitků na spodní krycí desce. Na vnitřní straně krycí desky jsou nálitky, které se opírají o svorkovnici. Jejich obroušením jsem dosáhl toho, že spodní deska dosedla na tělo přestavníku. Předtím tam byla asi jednomilimetrová mezera.
2./ Obroušením dělících "výstupků" licí formy na červené hřídeli přestavníku.
3./ Obroušením zbytků licího otvoru formy v části mezi vačkou a ozubeným kolem.
Přesně nevím, který z těchto kroků vedl k odstranění kulhání, protože jsem byl líný vyhodnocovat jednotlivé fáze.
Přestavník teď jede čistě, ale v jedné poloze se vrací o 2 mm zpět a ve druhé jen malinko cukne.
Když to celé vyhodnotím, tak docházím k závěru, že příčinou je odfláknutá montáž a mizerná výstupní kontrola. U přestavníku předpokládám, že hlavním důvodem konstrukční změny byla zcela zásadní úspora výrobních nákladů ve výši 1,90 Kč oproti tříšroubové verzi.
Přesto všechno jsem na MTB nezanevřel a těším se na jejich další produkty. Jejich pořízení bývá poměrně významná výzva.... :D
Naposledy upravil Sandy dne ned 14 črc, 2019 7:16 am, celkově upraveno 1
Sandy
 
Příspěvky: 1045
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 5:58 am

Ten přestavník (myslím původní tříšroubkovou verzi-těch mám 150 kusů, nové nemám) je navržen velice dobře. Klasický problém jako u všech výrobků MTB je naprosto odfláknutá montáž a neexistující výstupní kontrola. Ono stačí ten přestavník rozebrat, začistit všechny otřepy, převody mírně namazat silikonovou vazelínou a pečlivě složit. Je to sice hrozná práce a výrobce by si zasloužil pár přes držku, ale ten přestavník potom prostě funguje bez problémů. Zásadní problém je naprosto nevhodná struna pro přenos pohybu, dodávaná s přestavníkem. Ta se musí vyhodit a nahradit pružinou. Někdo už tu dříve psal, že používá pružinu tvaru "N", já používám pružinu tvaru nerovnoramenného "U" (výstup z přestavníku dolů).
Funkce přestavníku je založena na principu kulisového mechanismu, který je výhodný tím, že největší axiální sílu má v koncových polohách při konstantním vstupním kroutícím momentu. I přes to ale musí být mezi jezdec mechanismu a přestavovaný díl (výhybka) vložen pružný prvek. Ona ani velká síla v koncové poloze nemusí stačit k dokončení pohybu. A navíc je pohon přestavníku jednosměrný, takže se musí i v koncové poloze rozbíhat proti maximálnímu odporu.
Proto je výhodné seřídit polohu a vypínání koncových poloh tak, aby přestavník mírně přejížděl přes krajní polohu. Pomůže mu to k snazšímu dalšímu rozběhu a správně zvolená pružina stále drží dostatečný přítlak jazyků výhybky.
Co se týká dekoderů, tak certifikovaný garantuje to, že dokud není přestaveno, tak se napájení se nevypne. Pokud není certifikovaný a má tuto funkci, je to také v pořádku. Problém je s dekodery, které jsou jen časově řízené a tak se na ně nelze spolehnout.
Já používám naprosto odlišný způsob řízení, tak se k vhodnosti jednotlivých dekoderů nemůžu vyjadřovat.
Takže závěrem je to jako vždy o doladění výrobku a hlavně pečlivosti při výrobě, montáži a instalaci. A na tom nic nezmění urážlivé výkřiky rádobyvšeznalců typu Zdena, ale pouze trpělivé vychytání nedostatků v kombinaci s oprávněným zanadáváním si na tradičního původce tohoto šlendriánu.
Brejla
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » ned 14 črc, 2019 6:17 am

Brejla píše:A na tom nic nezmění urážlivé výkřiky rádobyvšeznalců typu

Brejla píše:
<FUN>
A zkousel jsi cettifikovany dekoder ?
</FUN>


I tak se lze ztrapnit při pokusu o ironii :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » ned 14 črc, 2019 6:23 am

Brejla píše:Co se týká dekoderů, tak certifikovaný garantuje to, že dokud není přestaveno, tak se napájení se nevypne. Pokud není certifikovaný a má tuto funkci, je to také v pořádku. Problém je s dekodery, které jsou jen časově řízené a tak se na ně nelze spolehnout.

Fulda využil tohle téma k propagaci svého “cerifikovaného” výrobku a očerňování dekodéru MGP, u néjž se při použití s přestavníkem MGP (který je uveden v návodu) nastavuje trvalé přivedení ovládacího proudu. Pokud jde o tu certifikaci, zajímalo by mne jaká instituce ji provedla, jak vypadá cerufikačni protokol, co bylo hodnoceno a podle jakých norem.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2081
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2019 6:34 am

Brejla píše: A na tom nic nezmění urážlivé výkřiky rádobyvšeznalců typu Zdena

Jeste kdyby znalosti dosahovaly uroven urazeni druhych ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1745
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod BohousP » ned 14 črc, 2019 7:18 am

HonzaM píše:Fulda využil tohle téma k propagaci svého “cerifikovaného” výrobku a očerňování dekodéru MGP, ... Pokud jde o tu certifikaci, zajímalo by mne jaká instituce ji provedla, jak vypadá cerufikačni protokol, co bylo hodnoceno a podle jakých norem.

Nemíním se zapojovat do diskuse o certifikátech, ale byly už několikrát zveřejněny. Stačí hledat, například jeden z nich https://mobile.twitter.com/digi_cz/stat ... 1476754434
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2304
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 14 črc, 2019 7:39 am

TTmili píše:Fuldo, zeptám se jinak, na co je mi ohlášená nedokončená změna polohy (= zaseknutý přestavník), když to bude na vyhybce někde na nepřístupném místě ve skryťáku a v lepším případě to rozhýbu tím, že zastavím provoz, někam vlezu a něčím zamelu?
Přesně jak říkáš, pokud je to v nepřístupném místě, tak je užitečné vědět, že výhybka není správně přehozená a že na ní nemáš najíždět, jinak si do toho nepřístupného místa přihodíš ještě vykolejenou soupravu.
Tím spíš, pokud jezdíš "na počítač" a očekáváš nějakou automatiku.
TTmili píše:Odpovím si sám, k ničemu.
Mno tak i tací uživatelé jsou.
TTmili píše:Jádro problému bylo od začátku v tom, že se přestavník mechanicky zasekl a elektricky s ním nešlo pohnout.
Doplněno o polopravdy o tom, že se to stávalo opakovaně, pak zase jen jednou, pak že to systém vyhodnocoval jako přehozené, pak že odpojoval napájení, když přestavník nemá spotřebu, pak zase že ne. Takže nevím jak ostatní, ale já jsem s z toho odnesl, že použitý systém je vhodný tak akorát pro ruskou propagandu.
TTmili píše: Ty jsi hned přispěchal s názorem, že s tvýn dekodérem by se to nestalo.
Mimo jiné tu zaznělo, že návěstidla ukazovala něco jiného, než byla realita. To by se při správném použití mého dekodéru nestalo. Také je nutno podotknout, že jsem s tím názorem přišel v době, kdy Honza tvrdil, že jeho dekodér odpojuje napájení přestavníku, když si myslí, že už nemá žádnou spotřebu a proto je v krajní poloze. (později tendenčně upraveno).

TTmili píše:Ty jsi hned přispěchal s názorem, že s tvýn dekodérem by se to nestalo. Stalo, po potvrzení že jde o mechanický problém jsi to uznal i sám, ale točíš se teď na tom, že to tvůj dekodér pozná.
Což považuji za přednost zejména v případě, že obsluha kolejiště spoléhá na nějakou signalizaci.

TTmili píše: To je sice krásné, ale pokud ho i sám opět nerozhýbe, tak si stojim za svým tvrzením, že v případě toho přestavníku se opět jedná o další aušus
Tady jednoznačně souhlasím.

TTmili píše: hodný značky MTB
Dokonce i tady je jednoznačně nutné souhlasit. Z dobrého návrhu vzešel jak říkáš "aušus" zejména proto, že inženýrský proces návrhu spoléhal na mnohem větší kvalitu výroby, než jakou je MTB schopno vytvořit.

Jde mi spíš o to, abych zjistil, kde je chyba. Je totiž celkem možné, že je chyba systematická a povede ke zhoršování stavu. To může znamenat, že ten kdo doposud problém nezaznamenal, nebo ho odložil měkčí strunou, tak na něj narazí později. Pokud by tomu tak bylo, tak by bylo praktické vědět, jak si mohou uživatelé ověřit, že mají doma vadný přestavník a mají ho reklamovat dokud je v záruce.

TTmili píše:že jsem nepodlehl a zůstal věrný Tilligu.
Tak proč sem vlastně píšeš, když k tomu nemáš co říct?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod fulda » ned 14 črc, 2019 7:58 am

HonzaM píše:Fulda využil tohle téma k propagaci svého “cerifikovaného” výrobku a očerňování dekodéru MGP
... naštěstí k tomu nemusím používat taktiku postupného a zpětného editování svých postů, aby vypadali lépe, pokud jim někdo něco vytkne.

HonzaM píše:Pokud jde o tu certifikaci, zajímalo by mne jaká instituce ji provedla, jak vypadá cerufikačni protokol, co bylo hodnoceno a podle jakých norem.
To není těžká otázka. Na stránce s POPISEM dekodéru je v pravém horním rohu informace o certifikaci. Jedná se o aktivní odkaz, je možné na něj kliknout a dostaneš celý certifikát. Popis certifikačního procesu je uveden na stránkách NMRA a je zde i speciální poměrně detailní popis věnovaný DCC.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » ned 14 črc, 2019 8:57 am

fulda píše:Popis certifikačního procesu je uveden na stránkách NMRA a je zde i speciální poměrně detailní popis věnovaný DCC.

Na tom certifikátu toho moc napsáno není, jen že výrobek splňuje rigorózní požadavky NMRA. A když se podíváme na odkazované standardy pro dekodéry příslušenství, S-9.1 a S-9.2, zjistíme, že se testuje pouze jaké maximální a minimální bitové časy dekodér akceptuje a jaké napětí snese bez poškození. Zde diskutovaného problému se to nijak netýká, nic to neříká o chování dekodéru v případě mechanického problému na straně přestavníku ani o způsobu detekce polohy. Pokud správně rozumím, Jindrův přestavník pouze pozná a indikuje že přestavník nedošel do požadované polohy. Jestliže jí nedosáhl, tak pokud jsem pochopil z předchozí diskuze, nebude svítit ani jedna z LED indikujících polohu. U dekodéru MGP v tom případě zůstane svítit LED indikující původní polohu (nikoli koncovou požadovanou) a uživatel vidí že nedošlo k přestavení, a nedojde k němu ani po opakovaném stisku tlačítka nebo povelu automatiky. Rozhodně se uživatel nebude domnívat že k přestavení došlo a nespolehne se na to. Můj závěr z předchozí diskuze: přestavník MP1 může fungovat dobře, jestliže je perfektně vyroben a jestliže mu mechanicky nic nebrání v dosažení požadované polohy. Potřebuje aby nebylo napájení přerušováno, přinejmenším aby nedošlo k jeho vypnutí předčasně . Na to je třeba upozornit zákazníky kteří si koupí dekodér Digikejis DR4018, u nějž je výrobcem ve výchozím stavu v továrním nastavení nastaven časově omezený impuls a je potřeba aby uživatel nastavil jeho větší délku nebo trvalý stav. S tímto problémem se někteří majitelé kombinace DR4018 a MP1 setkali. Ani tady to není závada nebo chyba dekodéru, pouze není výrobcem prioritně určen pro dekodér typu MP1, vyžadující trvání napájení až do dosažení koncové polohy (což není moc obvyklé).
Můj závěr - používat želvy, jejichž nevýhodou je sice vyšší cena a větší velikost, neobsahují ale žádné vačky ani přepínače podmiňující funkci, směr přestavení je určen polaritou napájecího napětí.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2081
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 9:41 am

HonzaM píše:... Můj závěr z předchozí diskuze: přestavník MP1 může fungovat dobře, jestliže je perfektně vyroben a jestliže mu mechanicky nic nebrání v dosažení požadované polohy...


To je snad předpoklad správné funkce všech výrobků. Kvůli tomu nemusíš stále propagovat tvou oblíbenou želvu. Jsem asi poslední, kdo by tu pěl chvalozpěvy na MTB, ale koncepce přestavníků MP platí daň za to, že umožňují univerzální napájení. Pokud výrobce přejde na systém přestavování polarizovaným napájením, ztratí se sice univerzálnost, ale řízení bude jednodušší.
Brejla
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod brzda » ned 14 črc, 2019 11:11 am

Páni, zmierte sa stým, že MP1 je konštrukčne dobrý počin a nemyslím, že by v % poruchovosti dajako vymykal bežnému priemeru výrobkov pre modelovú železnicu. Príčinu kolabsu zatiaľ presne nevieme, ale v zlom nastavení to nie je , pretože na tú istú výhybku, v tej istej konfigurácii a s tým istým nastavením jeden šlape jak švajčiarske hodinky a druhý nejde ani náhodou. Tomu sa venujte, je to téma MP1 a nie o želvách, na čo je mi taká info, že ich mám vymeniť, to je rada nad zlato. Rád si tu prečítam, príspevky modelárov a používateľov fóra, ale dajaké osobné spory ma fakt nebavia, sorry hoši, dajte si niekde do držky, ak je to riešenie a nezaťažujte nás s hovadinami, každý má svojich v osobnom živote až až.
brzda
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 13 srp, 2014 12:17 pm

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » ned 14 črc, 2019 12:26 pm

Asi zasahuji do diskuze, ale chtěl jsem jen uvést k mému problému s MP1. Po výměně struny z 0,8 na 0,64 se mi nestalo, že by přestavník MP1 nedojel do koncové polohy a zůstal zaseknutý na mrtvém bodě. Zatím ale proběhl test asi při třiceti přestavení, uvidím tedy spíše až po dlouhodobém provozu, zda je problém vyřešen.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 777
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » ned 14 črc, 2019 12:48 pm

Zásah do diskuze je zcela oprávněný. Jsi další z řady, kdo potvrdil, že jediný vážný problém je v té tuhé originální tyčce určené k přenosu pohybu z přestavníku na výhybku. Instalace jakéhokoliv pružného prvku problém odstraní. U mě už díky velkému počtu přestavníků došlo k desetitisícům přestavení bez většího problému (až na nějaké zoxidované spoje). Předcházela tomu ale kompletní rozborka a pečlivá sborka všech kusů.
Brejla
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod dudlifuk » ned 14 črc, 2019 9:21 pm

HonzaM píše: Pokud správně rozumím, Jindrův přestavník pouze pozná a indikuje že přestavník nedošel do požadované polohy. Jestliže jí nedosáhl, tak pokud jsem pochopil z předchozí diskuze, nebude svítit ani jedna z LED indikujících polohu.
a to je malo ?? ja si myslim ze tato vymozenost je velmi prakticka. uvediem priklad, prestavim vymenu, prestavnik naozaj vykona zmenu ale zostane vysiet , vyhybka je prestavena a teraz prichadza najvacsia zakernost MP1, vy totiz netusite ze ostal vysiet, to zistite az pri opatovnom pokuse o prestavenie a to moze byt kludne aj na druhy den, alebo v mojom pripade aj o tyzden. Z toho vyplyva ze Fuldov dekoder hned zobrazuje chybny stav. Velmi, velmi prakticke !!
HonzaM píše:U dekodéru MGP v tom případě zůstane svítit LED indikující původní polohu (nikoli koncovou požadovanou) a uživatel vidí že nedošlo k přestavení
a mozem zacat rozmyslat kde nastala chyba. Zvolil som spravnu adresu ? je v poriadku ovladac ? mam trakcne napetie ? nevznikol skrat ? nedal niekto dalsi "Stop " ? je vadny prestavnik ? atd atd. Zrovna mam vo vystavbe celkom rozsiahle kolajisko a skupiny prestavnikov ovladam jednym dekoderom s osmymi vystupmi, ale mam tam aj prestavniky mimo hlavneho kolajiska kde je komplikovane tahat vodice z dekodera. Toto je skvela prilezitost Fuldove dekodery otestovat.
dudlifuk
 
Příspěvky: 211
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků