Roco booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Roco booster

Příspěvekod petrsacl » ned 23 čer, 2019 11:08 am

Zdravim mam z21start a booster Roco premyslim kterou je lepsi zapojit na vetsi cast trate. Ktera zvladne lip vetsi usek.
Přílohy
20190623_125757.jpg
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod Trixt » ned 23 čer, 2019 2:00 pm

Osobně si myslím, že pro napájení kolejiště tohoto rozsahu, za předpokladu, že přestavníky mají samostatné napájení, by ti měla stačit jen Z21 start bez boosteru. Jinak, booster i centrála dává 3A, takže asi bude jedno, jak to rozdělíš.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 622
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » čtv 27 čer, 2019 7:04 am

A jeste kdyz uz mam zalozene tema. Z kolika bodu napajet? Zatim to mam z jednoho mista abych zjistil jestly mam dobre propajene spoje.
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod Trixt » pát 28 čer, 2019 7:33 am

V podstatě, pokud používáš digitál, pak předpokládám, že máš kolejiště rozděleno do samostatných úseků, které budeš detekovat, tedy napájet samostatně. Takže bych to řešil tak, že druhou, tedy nedetekovanou kolejnici bych napájel na stejných místech jako tu detekovanou (alespoň u delších úseků). Nebo máš namyšlen jiný princip řízení a detekce?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 622
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » pát 28 čer, 2019 8:40 am

No tohle zatim vymyslim. Nejde mi do hlavy jak pujde dohromady detektor obsazeni s abc modulem.
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » pát 28 čer, 2019 8:45 am

Opet probehla zmena kolejiste. Zatim sem ve fazi kdy predelam koleje a jezdime do te doby nez prijdem na nejakou kombinaci pri posunu tak se to predela. :D
Přílohy
20190624_193112.jpg
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod fulda » pát 28 čer, 2019 9:36 am

petrsacl píše:No tohle zatim vymyslim. Nejde mi do hlavy jak pujde dohromady detektor obsazeni s abc modulem.

Takhle?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » pát 28 čer, 2019 9:55 am

Diky to bude ono.
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod jipol57 » pát 28 čer, 2019 11:29 am

Já jsem použil graetz můstek pro detekci obsazení v součinnosti s ABC, ale není to u mně moc spolehlivé. Jakoby ten můstek tu nesymetrii nějak narušoval. Občas některé lok. si klidně nezastaví, někdy jen zpomalí. Třeba takový PIKO čmelák to udělá po odstávce, ale až se rozjezdí, tak už funguje dobře. Taky záleží jestli se světly, nebo bez světel. To samé parní ROCO 365. A Rosnička s LENZ dekodérem nezastaví s detekcí nikdy. Bez detekce jo. Není na to spolehnutí.
Chystám se to předělat na indukční snímání podle Zdena.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018050001
nebo raději s použitím komparátorů
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018020001
Signál za komparátorem se může využít jakkoliv. Ještě jsem to nerealizoval, tak nevím jestli mi to pomůže. Ale laicky předpokládám, že by průchodem trafíčkem, neměla být nesymetrie nijak ovlivněna. Na rozdíl od polovodičů.
jipol57
 
Příspěvky: 201
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » stř 03 črc, 2019 7:18 am

Ahooj vsichni kde delam chybu? Mam zapojeno dle obrazku masiny jezdi na obou usecich ale pri prejezdu pres izolaci vydava zvuk.

https://www.youtube.com/watch?v=8cizeNTRi8w
Přílohy
20190624_193112.jpg
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod fulda » stř 03 črc, 2019 8:49 am

petrsacl píše:Ahooj vsichni kde delam chybu? Mam zapojeno dle obrazku masiny jezdi na obou usecich ale pri prejezdu pres izolaci vydava zvuk.
https://www.youtube.com/watch?v=8cizeNTRi8w

chyba je v tom, že používáš výstup z centrály a zároveň ze zesilovače.
Správnější řešení je používat centrálu jen jako centrálu a trať napájet pouze ze zesilovačů.
To se ale moc lidem dělat nechce, to je jasné.

Pokud tě zajímají obrázky, tak TADY jsou obrázky z osciloskopu z podobné konfigurace.
Jde o to, že centrála má signál malinko napřed a zesilovač později (na prvním grafu menší časový posun mezi žlutou a modrou čarou).
Takže v čase přejezdu dojde k tomu, že se signál musí zdeformovat do nějaké "prostřední" hodnoty, tu ukazuje druhý graf. A ta energie, která se na to použije, ta mimo jiné vydává zvuk.

Moje grafy nepochází ze stejné konfigurace, tak je ber jen orientačně, spíš pro vysvětlení.

V případě roco komponent je ještě drobný problém v tom, že propojují zem jednotlivých komponent, takže to občas vede k hezkým zemním smyčkám.

Co by ti vlastně mohlo pomoci zlepšit situaci - pokud by jsi byl schopný se podívat, jestli máš v obou případech stejné napětí. Ne na úrovni zdroje, ale na kolejovém výstupu. Když se podíváš na mé grafy, tak modrá a žlutá jsou přesně stejně vysoké, nevím jak si stojí tvoje konfigurace (pokud máš jen multimetr z lídlu, tak na to zapomeň).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » stř 03 črc, 2019 9:00 am

Diky zkusim zmerit mam i osciloskop. K tomu napajeni jen ze zesilovace. Klidne bych to udelal jak rikas ale zesilovac neumi cist CV z dekoderu mam totiz prog kolej oddelenou vypinacem. Nebo bych napajel kolejiste ze zesilovace a prog kolej z z21 a jeste bych po najeti odpojil zbytek kolejiste aby neodesilal cv do ostatnich masin.
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod fulda » stř 03 črc, 2019 10:46 am

Jo, tak se to dělává, že programovací kolej napájíš z centrály a případně jí odděluješ nějakým vypínačem, pokud jí používáš i pro jízdu.

Ostatní se doporučuje udělat tak, že dáš centrálu, k ní zapojíš jen boostery a kolejiště napájíš z boosterů.
Ale je to náročnější, tak celkem často zůstane jen u doporučení a v praxi se to udělá tak, jak to máš ty.

Občas jsem se setkal s tím, že si lidé mají snahu dělat všeliaké přechodové úseky, tedy třeba délka nejdelší mašiny připojeno ne přímo, ale přes všeliaké odpory, žárovky a podobně. Nejsem moc příznivec těchto řešení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco booster

Příspěvekod petrsacl » stř 03 črc, 2019 10:58 am

Diky udelam to tedy tak jak sem psal. Vadi masine kdyz pri prejezdu na tu jednu kolej bude delat ten zvuk? Je to malo mouzivana kolej.
petrsacl
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:37 am

Re: Roco booster

Příspěvekod fulda » stř 03 črc, 2019 11:43 am

petrsacl píše:Diky udelam to tedy tak jak sem psal. Vadi masine kdyz pri prejezdu na tu jednu kolej bude delat ten zvuk? Je to malo mouzivana kolej.

Tak nějaký proud sběračema protéká, takže zastavovat v tom děleném úseku by neměla. Na druhou stranu při normálním průjezdu si toho ani nevšimne.
Dekodér to neovlivňuje, je to proud, který protéká jen sběrači.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků