Materiál k údržbě vozidel.

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Materiál k údržbě vozidel.

Příspěvekod George V. » úte 28 říj, 2008 6:44 am

Nenašel jsem, kam to napsat jinam, tak to píšu zde.

Jaké máte kdo zkušenosti s mazacími prostředky pro údržbu hnacích vozidel? Co používáte k mazání "ložisek" a převodů? Jde mi samozřejmě o alternativní "levné" prostředky. Díky.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Rudolf » úte 28 říj, 2008 8:53 am

Něco k tomu máme tady: http://www.zababov.org/wiki/index.php/Mazání_vozidel
Rudolf

Příspěvekod George V. » úte 28 říj, 2008 10:11 am

Ok. To jsem snad i kdysi četl.

Spíše by mne zajímaly praktické zkušenosti. Z olejů je jasný olej Agama. Ten jsem si už vyzkoušel a na mazání "ložisek" motorků je dobrý. Jiná věc jsou vazelíny. Máte někdo praktické zkušenosti s tou lékařskou vazelínou? Ta se mi zdá asi tak nejdostupnější.
George V.

Příspěvekod dan » úte 28 říj, 2008 7:08 pm

Já mám origo vazelínu tillig není špatná
N TT H0 www.skoda100nacestach.cz
dan

Příspěvekod George V. » stř 29 říj, 2008 8:45 am

Ale to já taky, ale za 56Kč je jí tam akorát plivnuto, tak hledám něco levnějšího...
George V.

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 29 říj, 2008 10:54 am

George V. píše:Ale to já taky, ale za 56Kč je jí tam akorát plivnuto, tak hledám něco levnějšího...

Myslím, že je to správná volba. ROCO tuším používá tu samou ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod PetrL » stř 29 říj, 2008 1:30 pm

Zdenek Valter píše:
George V. píše:Ale to já taky, ale za 56Kč je jí tam akorát plivnuto, tak hledám něco levnějšího...

Myslím, že je to správná volba. ROCO tuším používá tu samou ;-)

No já tak spokojen nejsem. Vazelina od Tilliga se mi jeví jako dobrá na pomalejší otáčky. Na vysokých (pastorek motoru) je z ní za chvíli něco jako hustý olej. Např. v M152 jsem byl nucen umístit nad hnací šneky krycí pásky z poplastovaného papíru. Bez toho byla okna motoráčku ihned poprskána mazivem.
Z náhražek jsem vyzkoušel silikonovou vazelinu na muškařské šňůry. Ta svou konzistencí připomíná hodně ztuhlé máslo. Na převodech se jeví docela dobře, ale jestli je její mazivost dostatečná ukáže až čas. Možná ale, že cenově už není zajímavá - já našel krabičku v šuplíku ještě s cenou SMC 10,-Kčs - takže kdoví kolik stojí dnes.
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod Vladimír_B » pát 14 lis, 2008 7:08 pm

Potřeboval bych poradit jak se šetrně (chemicky?) zbavit přebytečné (bílé) vazelíny. Nejmenovaný výrobce modrého Herkulesa (TT) s ní vůbec nešetřil. :roll: Takže ve výsledku je tou vazelínou opatláno vše co bylo v dostřelu (vč. 1 sběrače a disku ze vnitř :?). A když to zkusím "umýt" ředidlem (S6006, příp. techničákem) nebude to vadit? Pochopitelně se vyhnu převodům. Děkuji

P.S.: musím pochválit výrobce za vysokou kvalitu výrobku. Jednou mi upadlo dvojkolí na dlaždičky a ulomilo se kolo... :cry:
Vladimír_B

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 14 lis, 2008 8:35 pm

Vladimír_B píše:Potřeboval bych poradit jak se šetrně (chemicky?) zbavit přebytečné (bílé) vazelíny. Nejmenovaný výrobce modrého Herkulesa (TT) s ní vůbec nešetřil. :roll: Takže ve výsledku je tou vazelínou opatláno vše co bylo v dostřelu (vč. 1 sběrače a disku ze vnitř :?). A když to zkusím "umýt" ředidlem (S6006, příp. techničákem) nebude to vadit? Pochopitelně se vyhnu převodům. Děkuji

P.S.: musím pochválit výrobce za vysokou kvalitu výrobku. Jednou mi upadlo dvojkolí na dlaždičky a ulomilo se kolo... :cry:

No ředidla bych se asi dost bál - spíš bych doporučil benzín !
Ten určitě neuškodí plastům.
Zdenek Valter

Příspěvekod Pája » pát 14 lis, 2008 9:52 pm

A co obyč. LÍH ?
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod PetrL » sob 15 lis, 2008 8:31 am

Doporučím univerzální prostředek Izopropylalkohol (IPA) ve spreji, nebo volně. Jeho univerzálnost a účinnost jsme probírali zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... hlight=ipa
Bylo to sice v souvislosti s pájecí kapalinou, ale uvedený prostředek je určen především k odmašťování.
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 15 lis, 2008 9:00 am

Benzín NEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! Nevím proč, ale všichni všude doporučují benzín. To že odmašťuje je letitá pověra - přitom jak automobilový tak technický benzín obsahuje látky které MASTÍ povrch!! Ten líh taky není košer - i když odmašťuje podstatně líp. Na odlitky a plasty je jednoduchá metoda - voda s jarerm/purem! Jedním hadříkem/ubrouskem navlhčeným v té "jarové" vodě to otřeš, druhým, suchým to setřeš. Třetím, suchým to celou dobu držíš. Pak to necháš oschnout a - stříkáš, barvíš, lepíš.... :D
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Houmr » sob 15 lis, 2008 9:41 am

Petr Zatrepalek píše:Benzín NEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! Nevím proč, ale všichni všude doporučují benzín. To že odmašťuje je letitá pověra - přitom jak automobilový tak technický benzín obsahuje látky které MASTÍ povrch!! Ten líh taky není košer - i když odmašťuje podstatně líp. Na odlitky a plasty je jednoduchá metoda - voda s jarerm/purem! Jedním hadříkem/ubrouskem navlhčeným v té "jarové" vodě to otřeš, druhým, suchým to setřeš. Třetím, suchým to celou dobu držíš. Pak to necháš oschnout a - stříkáš, barvíš, lepíš.... :D

Ano to je pravda, ale kolega potřebuje očistit převody, takže ten benzín by ani tak nevadil, že to po něm ostane trochu mastné, jinak taky mohu doporučit IPA. Mám doma i technický odmašťovač Solvetron (čistič brzd) ve spreji, s ním to jde taky parádně.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 15 lis, 2008 1:20 pm

Houmr píše:
Petr Zatrepalek píše:Benzín NEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! Nevím proč, ale všichni všude doporučují benzín. To že odmašťuje je letitá pověra - přitom jak automobilový tak technický benzín obsahuje látky které MASTÍ povrch!! Ten líh taky není košer - i když odmašťuje podstatně líp. Na odlitky a plasty je jednoduchá metoda - voda s jarerm/purem! Jedním hadříkem/ubrouskem navlhčeným v té "jarové" vodě to otřeš, druhým, suchým to setřeš. Třetím, suchým to celou dobu držíš. Pak to necháš oschnout a - stříkáš, barvíš, lepíš.... :D

Ano to je pravda, ale kolega potřebuje očistit převody, takže ten benzín by ani tak nevadil, že to po něm ostane trochu mastné, jinak taky mohu doporučit IPA. Mám doma i technický odmašťovač Solvetron (čistič brzd) ve spreji, s ním to jde taky parádně.

No právě pro převody se mi ten benzín zdál nejvýhodnější - přesně jak píše Houmr.
Zde není podle mne nutné odmašťovat úplně.
Zdenek Valter

Příspěvekod Tomáš » sob 15 lis, 2008 1:32 pm

proč se dá použít jen "modelářská vazelína" ? a ne obyčejná technická? Prodávají se i typy k promaštění jemných mechanismů 350g za 100,-...mohl by mi to někdo objasnit
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)