ZÁVADY

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: ZÁVADY

Příspěvekod jipol57 » stř 27 bře, 2019 6:46 pm

Pavel66 píše:Dobrý den všem,
rád bych se prosím zeptal na radu ohledně lokomotivy od Pika BR 01.5 osazené dekodérem od Lenzu standart + 10231-1.Mám z 21 start s myší. Po týdenní bez problémovém ježdění ,lokomotiva přestala reagovat na myš a po restartování z 21 jenom bliká ve předu a vzadu světly . Pokusil jsem se ji znova zadat adresu přes myš ale píše mě to chyba 3. špatně zapojený dekodér .Je možné že odešel dekodér? Nebo to může být jiná chyba? Děkuji moc předem za radu.

Máš sjednocené jízdní stupně? Ovladač - dekoder (14, 28, 128)
jipol57
 
Příspěvky: 210
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: ZÁVADY

Příspěvekod fulda » stř 27 bře, 2019 7:29 pm

Pokud máš stejný TFM jako já, tak blikání světel znamená zkrat na motoru.
To se programováním málokdy povede opravit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ZÁVADY

Příspěvekod Pavel-HP » stř 27 bře, 2019 7:37 pm

Spíš bude dekodér v dekodérovém nebi. Pokud bliká neustále i po odpojení motoru.
Naposledy upravil Pavel-HP dne čtv 28 bře, 2019 7:24 am, celkově upraveno 1
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 765
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: ZÁVADY

Příspěvekod Pavel66 » stř 27 bře, 2019 8:29 pm

Jsem začátečník ,ty jízdní stupně si nejsem úplně jistý ,dekodér zvládá podle návodu 14,27,28,128 nastavoval jsem 28 i 128 .dokonce jsem restartoval i nastavení rychlosti na myši, tak by tam měla být tovární 28 ale v nastavení rychlosti na myši mě to nenabídne 14,28,128 ale píše to NUR AM MASTER tak si nejsem jist jestli to je dobře .
Je zajímavé že když se pokouším nastavit novou adresu a jak to skočí do poruchy error 3 .tak lokomotiva přestane blikat když ten příkaz zruším začne blikat znovu.
Pavel66
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte 30 říj, 2018 7:09 pm

Re: ZÁVADY

Příspěvekod brejsak » čtv 28 bře, 2019 7:20 am

Jestli jenom bliká, jako nejjednodušší je vyměnit dekoder, třeba z jiné funkční lokomotivy, pokud nemáš náhradní.
Až potom bych zkoumal, co a při čem se stalo, tedy vždy tou nejjednodušší cestou. Třeba jestli Ti z21 přeprogramuje jinou lokomotivu apod.
Jdi cestou nejmenšího odporu a nejlevnějších nákladů, poslední dobou výrobci dekoderů všeobecně ubrali na kvalitě nebo výrobu zadali jinam.
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: ZÁVADY

Příspěvekod sidlo » čtv 28 bře, 2019 7:36 am

Pavel66 píše:Je zajímavé že když se pokouším nastavit novou adresu a jak to skočí do poruchy error 3 .tak lokomotiva přestane blikat když ten příkaz zruším začne blikat znovu.

RTFM
https://www.roco.cc/uploads/documents/pdf/multiMAUS/10810_multimaus_cz.pdf
ERR 3: Objevil se zkrat při programování/snímání Zkontrolujte, zda je lokomotiva opravdu na kolejích a nejsou chyby v zapojení.Případně stojí lokomotiva na polarizovaném srdcovém dílci (poloha výhybky však neodpovídá jízdní cestě lokomotivy).
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2184
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: ZÁVADY

Příspěvekod jipol57 » čtv 28 bře, 2019 6:17 pm

Tak to nejspíše vypadá na ten zkrat na motoru, jak píše Fulda. A při programování dekodér cuká motorem, tak ten zkrat vyhodnotí i centrála hláškou err3.
jipol57
 
Příspěvky: 210
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: ZÁVADY

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 28 bře, 2019 6:34 pm

Dost dobře může být zasviněný komutátor od uhlíků.Mašinu máš novou nebo starší? Pokud novou,zajel jsi ji oběma směry po 30 minutách?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3418
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: ZÁVADY

Příspěvekod Pavel66 » čtv 28 bře, 2019 10:17 pm

Díky moc za rady,dekodér je objednaný tak to prvně vyzkouším a dám vědět .Lokomotiva je koupená z bazaru údajně nová ,je fakt že jsem nevěděl o tom zajíždění.
Pavel66
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte 30 říj, 2018 7:09 pm

Re: ZÁVADY

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 29 bře, 2019 12:57 pm

Po koupi zadruhé ruky není od věci,mrknout se na převody a motor,zda není vše zatuhlého atd.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3418
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: ZÁVADY

Příspěvekod brejsak » pát 29 bře, 2019 1:26 pm

Pokud je to od továrního výrobce, vždy před digitalizací lokomotivu pořádně vyzkouším v analogu,to znamená projedu ji nejdříve samotnou,vyzkouším i jízdu minimální rychlostí, potom přidávám vagony a pozoruji,jak se chová při zátěži - převody, ohřívání motorku, celkové chodové vlastnosti, nestřednost kol,tzv.šmajdání apod. Až když je vše v pořádku,zkontroluji prach pod sběracími plíšky-tam se nejlépe pozná,jestli lokomotiva jezdila nebo ne a teprve potom přistupuji k digitalizaci. Jelikož se servisem a digitalizací zabývám,vím,kolik nepříjemností jsem si už vyrobil,když jsem opomenul toto základní......!
Ber to jako dobrou radu se zkušeností, že potom teprve můžu s klidným srdcem předat zákazníkovi zdigitalizovanou, nebo i ozvučenou lokomotivu a nebudit se ze spaní, jestli mu ještě loko jezdí nebo ne!
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: ZÁVADY

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 29 bře, 2019 6:41 pm

Tak samozřejmě,ale i následně je třeba čas od času mašinu pořádně prohlédnout a vyčistit,bo během provozu se nějaký ten bordel dostane na ta nejméně přístupná místa a je o zábavu postaráno.Co analog bez problémů pobere,tak v digi ani jako a to nemluvím o ozvučených verzích,tak dojde na problémy ještě dříve. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3418
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: ZÁVADY

Příspěvekod skunco » ned 08 zář, 2019 6:48 pm

IMG_0609.JPG
Som začiatočník, ... pripájam v prílohe ... prečo sa v zákrute zavadia o seba nárazníkom? Koľajisko je zo základných setov tillig.
Ďakujem za odpoveď.
skunco
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 11 srp, 2019 5:32 pm

Re: ZÁVADY

Příspěvekod brejsak » ned 08 zář, 2019 7:27 pm

Dobrý večer, pokud vidím podle přiložené fotky, dojde k tzv. přenárazníkování. Problém je jednak v kolejivu, které je sice normované, ale musíte se na to podívat trochu obšírněji. Podle fota máte základní kolejivo s poloměry R1, tedy nejmenší poloměr a chcete na tom jezdit s lokomotivou, která by nikdy(myslím ve skutečnosti( na tak malém poloměru ani jezdit nesměla, lokomotivy díky zavěšení skříně nemohly projíždět všechny oblouky a měly od výrobce předepsaný minimální poloměr oblouku. To za prvé a za druhé máte za lokomotivu zavěšen vagon z VI. epochy, který je extrémně dlouhý a nastává právě ten Váš problém.
Ale teď k řešení: pokud chcete jezdit s takovouto sestavou na tom kolejivu, máte v zásadě jen dvě možnosti - první je vyměnit nárazníky za kratší nebo druhou možnost, do patic pro spřáhla použít spřáhla delší, tím se sice zvětší vzdálenost mezi lokomotivou a vagonem, ale nebude Vás to zlobit!
Byla by asi ještě možnost, a to vložit nějaký krátký(myslím dvounápravový)vagon vložit mezi tuto sestavu a díky vzdálenosti otočných bodů a os podvozků to budete také eliminovat. A ještě mi napadá další možnost, použít kolejivo o větším poloměru, jako ve skutečnosti, jinak s tím nic jiného neuděláte.
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: ZÁVADY

Příspěvekod sidlo » ned 08 zář, 2019 7:37 pm

Norma NEM103 Průjezdný průřez https://morop.eu/downloads/nem/de/nem103_d.pdf
Norma NEM111 Minimální poloměry https://morop.eu/downloads/nem/de/nem111_d.pdf
Zřejmě se jedná o vozidla skupiny C. Potom je dovolený minimální poloměr oblouku 495 mm.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2184
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků