Jen pro informaci by mě zajímalo, jak se člověk dostane k práci strojvedoucího a jak se potom dostane třeba na rychlíky a pendolína. K tomu je potřeba mít vodježděný nějaký roky třeba nákladech, nebo posunu? A jaký je potřebný vzdělání na tuhle profesi? Ne že bych tam chtěl jít, ale nikdy nevíte, kdy vás to v práci totálně nakaká! Najde se tu někdo znalej?
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde VI. epocha ČR Analog
Ahoj,
mám za sebou (úspěšně) učiliště v Č.Velenicích, obor mechanik opravář s odborným zaměřením pro kolejová vozidla. Když jsem nastoupil po vyučení do LD ČB, tak se hned ptali zda chci být fírou. Smůla, mám špatný barvocit, tak z toho nebylo nic. Z mojí zkušenosti ale mohu říct, že ne každý strojvedoucí je manuálně zručný a zdatný.
Tito kandidáti na strojvedoucího (tak se jim říkalo) museli projít celým provozem a ještě chodit do školy. Za svou praxi jsem jich zažil několik a někteří byli opravdu "ODBORNÍCI".
Ale co si tak vzpomínám, tak ne každý fíra mohl jezdit se vším. Záleželo totiž na co složil zkoušku.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
Možná jsem to čekal ještě těžší, ale nemám žádnou školu, kterou maj napsanou ČD v tom jejich seznamu prací. Byl bych nejblíž tomu silnoproudaři, ale mám slaboproud. Maturitu bych splnil a němčina a angličtina na pendolína by asi taky nebyla velkej problém. Jen možná doučit nějaký názvy a fráze z oboru.
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde VI. epocha ČR Analog
Ahojte, otevírám toto téma po několika letech z jistého důvodu. Jak se stát strojvedoucím již vím ( ač ho teda nedělám, ale občas po tom zatoužím) vystudoval jsem obor el. trakce v dopravě na SPŠSaD, ale co by mne zajímalo, respektive kolegu z práce je, jak se stát průvodčím.? Průvodčím pokud možno v našem regionu Slovácko a na VPP. Je vůbec něco takového možné? Blbá otázka, ale díky za chytré odpovědi