Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Tomáš10 » stř 26 pro, 2018 2:26 pm

Centrála - bílá z1
Myš - červená Multimaus
Přestavníky - MP 1
Výhybkový dekodér - Kuehn WD 10
Výhybky - Tillig TT EW2

Obrázek

http://www.papirove-modely.cz/velkynahled/337460

Na fotce je můj problém, červený+bílý drát je napájení z kolejí,
zelený je napájená srdcovka a u toho dekodér se vstupy / výstupy, ke kterému mám jen německý návod.

Prosím někoho znalého, aby mi zkontroloval připojení přestavníku a poradil, jak připojit dekodér.

Nikde zde na fóru ani googlem jsem tuto kombinaci neobjevil a moc nerad bych něco zničil.

Děkuji.
Tomáš10
 
Příspěvky: 102
Registrován: stř 06 úno, 2013 1:28 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » stř 26 pro, 2018 3:12 pm

Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.
Jsou tam i odkazy na stránky výrobce kde je popis CV a programování.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1970
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Pater » čtv 27 pro, 2018 5:22 pm

Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 78
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod HonzaM » čtv 27 pro, 2018 10:34 pm

hopeter píše:Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.

To je ale pouze fyzické připojení. Pokud správně chápu bod 2.2 toho anglického návodu, jsou výstupy v továrním nastavení určeny pro impulsní přestavníky. Impuls je ale obvykle pro motorické přestavníky příliš krátký, motorické přestavníky potřebují v ideálním případě trvalé napětí na příslušném výstupu, nebo alespoň nastavení delšího impulsu. Je tedy potřeba si ten návod prostudovat a odpovídajícím způsobem výstupy nastavit.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » pát 28 pro, 2018 10:53 am

hopeter píše:Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.
Jsou tam i odkazy na stránky výrobce kde je popis CV a programování.

Je třeba to číst celé... :wink:

Bohužel dnes už se málokdo stará o zákazníka tak aby k prodávanému výrobku zajistil návod v češtině a tak nezbývá než používat internet a jeho nástroje ( třeba překladač ) :?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1970
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod jamik22 » pát 28 pro, 2018 1:24 pm

Nastavení wd10 pro MP 1 zde bylo na foru uvedeno. Stačí si to najít
jamik22
 
Příspěvky: 228
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » sob 29 pro, 2018 10:16 am

Můžeš prosím pomoci najít zde to nastavení ? Já se sice snažil ale v těch hádanicích na elektru jsem to bohužel nenašel... :?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1970
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod jamik22 » sob 29 pro, 2018 11:10 am

Tvoje kočka je hodně líná. :wink: co takhle do hledání zadat wd10??
Pro super lazy cat - WD 10 nastavit do modu 5
jamik22
 
Příspěvky: 228
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » sob 29 pro, 2018 1:36 pm

Dík , vlastně jsem ani nic jiného nečekal a pro sebe to nepotřebuju. Německy umím a stránky výrobce najít taky.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1970
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod mikinko » ned 30 pro, 2018 2:39 pm

Zapojenie je v uvedenom linku OK. Prestavník MP5 a MP1 je možné zapojiť priamo na WD10, len samozrejme treba nastaviť WD10 na spínanie dlhším impulzom (resp. trvalým výstupom).
Ak by mal niekto záujem, pošlite mi e-mail - urobil som kompletný preklad návodu k WD 10 do slovenčiny + pridal som tam svoje postrehy pre nastavenie cez IBX.
Zašlem ale len pod podmienkou súkromného použitia, lebo som to robil vo svojom voľnom čase. Žiadne komerčné využívanie návodu alebo vešanie na net ....
mikinko
 
Příspěvky: 1096
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Ivan » ned 30 pro, 2018 7:33 pm

Teď jsem to zrovna řešil. Nejvhodnější mi přijde mód 4 (trvale zapojení), ale funguval mi i mód 6, viz ten videonavod na YouTube s centrálou daisy.
Další možnosti je zvolit na WD10 mód 1 a přes patřičné CV nastavit délku sepnutí (impulzu). Já dával 2s, prestavovani fungovalo a výhodou je ze bude prestavnik bez proudu. Nechce se mi to však pracně nastavovat, tak zůstanu u módu 4.
Jsem v tomhle začátečník, ale takto mi to chodilo :D
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 168
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod mikinko » ned 30 pro, 2018 8:04 pm

Ivan píše:Teď jsem to zrovna řešil. Nejvhodnější mi přijde mód 4 (trvale zapojení), ale funguval mi i mód 6, viz ten videonavod na YouTube s centrálou daisy.
Další možnosti je zvolit na WD10 mód 1 a přes patřičné CV nastavit délku sepnutí (impulzu). Já dával 2s, prestavovani fungovalo a výhodou je ze bude prestavnik bez proudu. Nechce se mi to však pracně nastavovat, tak zůstanu u módu 4.
Jsem v tomhle začátečník, ale takto mi to chodilo :D

Trvalé zopnutie sa mi osvedčilo (nemusím riešiť dĺžku impulzu a to, či prestavník stihne dobehnúť). Trvalé napájanie nie je problém, lebo MPx majú koncové vypínanie ...
mikinko
 
Příspěvky: 1096
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Ivan » pon 31 pro, 2018 11:14 am

mikinko píše:
Ivan píše:Teď jsem to zrovna řešil. Nejvhodnější mi přijde mód 4 (trvale zapojení), ale funguval mi i mód 6, viz ten videonavod na YouTube s centrálou daisy.
Další možnosti je zvolit na WD10 mód 1 a přes patřičné CV nastavit délku sepnutí (impulzu). Já dával 2s, prestavovani fungovalo a výhodou je ze bude prestavnik bez proudu. Nechce se mi to však pracně nastavovat, tak zůstanu u módu 4.
Jsem v tomhle začátečník, ale takto mi to chodilo :D

Trvalé zopnutie sa mi osvedčilo (nemusím riešiť dĺžku impulzu a to, či prestavník stihne dobehnúť). Trvalé napájanie nie je problém, lebo MPx majú koncové vypínanie ...


Díky za potvrzení, udělám to stejně.
Nejsem bohužel v elektrice moc kovaný, proto bych se zeptal znalejsich. Má trvale zapojeni napájení nějakou teoretickou nevýhodu z hlediska životnosti komponentů? Proud to neodebírá takto žádný, že?
Omlouvám se za dost začátečníky dotaz, snažím se vše postupně naučit :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 168
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník