Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod mlha » úte 18 zář, 2018 2:32 pm

HonzaM píše:
mlha píše:Jak je detekováno nedojetí jazyků do koncové polohy?

Lze to řešit jak píšu, využitím zpětného hlášení, dekodér na to má vstupy a nepotřebuje tedy ani samostatný detektor zpětného hlášení, ani další přenosovou cestu, třeba S88, protože LocoNet je obousměrný, bylo by ale potřeba vyřešit způsob jakým to fyzicky detekovat, protože na to nestačí kontakt na přestavníku, samotné dojetí přestavníku do koncové polohy negarantuje že do správné polohy dojely i jazyky. Může jít o mechanickou vadu výhybky, může se mezi jazyk a kolejnici dostat třeba smetí. Jak by sis takovou detekci představoval? Na kolejišti používám kvalitní výhybky udržují čistotu kolejiště a problémy s nedolehnutim jazyků nemám. Mimochodem zjištění nedolehnutí jazyků negarantuje ani jeden ze způsobů které uvádí sidlo.

Právě, jakákoli mechanická závada a celá detekce je v čudu....Raději se spoléhat na oči, pokud to jde
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2616
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 6:37 am

Nejvetsi problem jsou "amatersti" kandidati ved, teda ti, co se snazi byt papezstejsi jako papez ;-)
---
Vsechno je ekonomika a zdravy rozum. Teda detekce spravne funkce vyhybky je realizovatelna, ale kurnik slozita a draha.
Pri 5 vyhybkach je to zbytecne a pri desitkach vyhybek nerealizovatelne.
---
Ono je pravda, ze aspon jeden prestavnik (vyhybka) v kolejisti dela problemy, to byva uplne normalni.
Ale pokud je prestavnik (vyhybka) smejdacky, asi je snadnejsi ho (ji) vymenit, nez se snazit tam zabudovat detekci prilehnuti jazyku.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod Morris Zapp » stř 19 zář, 2018 8:24 am

mlha píše:Jak je detekováno nedojetí jazyků do koncové polohy?
Používám detekci vykolejením.
Když to začne vykolejovat, je to jasný signál, že je potřeba pohon přeštelovat. Vzhledem k tomu, že v modelu nehrozí z vykolejení národohospodářské ztráty a zranění lidí, přijde mi to jako docela použitelná metoda s vynikajícím poměrem výkon/cena :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 707
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod mlha » stř 19 zář, 2018 9:16 am

Morris Zapp píše:
mlha píše:Jak je detekováno nedojetí jazyků do koncové polohy?
Používám detekci vykolejením.
Když to začne vykolejovat, je to jasný signál, že je potřeba pohon přeštelovat. Vzhledem k tomu, že v modelu nehrozí z vykolejení národohospodářské ztráty a zranění lidí, přijde mi to jako docela použitelná metoda s vynikajícím poměrem výkon/cena :wink:

Dobrý nápad, díky za návod. Ona zpětná vazba polohy jazyků je celkem nanic.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2616
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod radeksindy » stř 19 zář, 2018 9:31 am

Ona zpětná vazba polohy jazyků je celkem nanic.

Kdysi dávno, je to skoro 20 let, vznikl nápad nesnímat polohu výhybky z polohy přestavníku, ale z jazyků. Naivní začátky s digitálem. Prý protože může dojít k mechanickému problému mezi přestavníkem a jazyky a pak nedostávám polohu výhybku, ale jen přestavníků, bla bla..... Jenomže praxe ukázala, že spolehlivost elektrického detekčního obvodu a i mechanická spolehlivost přilnutí jazyku k opronici je mnohem nižší spolehlivost mechanického přenosu mezi přestavníkem a jazyky. Pro někoho možná nejpřekvapivější problém byl, že se jazyky hlásily jako nedolehlé, ačkoli sjízdné byly. S postupem času stačilo něco málo špíny a už se to chovalo jinak, když se to cestou na setkání natřáslov autě, bylo na začátku o zábavu postaráno. Detekční obvody mi leží ještě doma, kdyby si chtěl někdo hrát :-)
radeksindy
 
Příspěvky: 1836
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » čtv 20 zář, 2018 9:45 am

zdeno píše:
HonzaM píše:Ta kombinace s PC mi nepřipadá jako dobrý nápad, výhodou takového ovládacího pultu je právě to, že nepotřebuje PC ani centrálu. Klidně může být hlavní i podružný pult, oba řešené bez počítače. V článku na který odkazuješ je jen uvedeno že budou další články, které by měly objasnit jak si představuješ ovládání výhybek a návěstidel. Předpokládám že znáš Báňův Zhlavík a máš v úmyslu vyvinout něco lepšího.

Uz na tom pracujem.
Jedna se o otevreny system, kde bude mozne cokoliv v ramci moznosti 4 na 6 z jedne strany.
Pokud by byl zajem, tak bych vymyslel 5-10-5 na Atmega 2560, to je celkem realne a zhotovitelne.
----
Banuv Zhlavik nekomentujem, je to hardwer bez navaznosti na pocitac. Teda mimo meho zajmu.
---
Moznost kombinace PC a Pultiku je iba moznost, ne prikaz. Teda rozsireni moznosti Pultiku je vyhoda, ne minus.
Je to z toho duvodu, ze to pouziva stejne prikazy jako by pouzival pocitac.


Znáš MGP? Teď ho testuju, zatím jen na stole, testovací stanice se teprve staví.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2077
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » čtv 20 zář, 2018 10:12 am

HonzaM píše:Znáš MGP? Teď ho testuju, zatím jen na stole, testovací stanice se teprve staví.

cetl jsem o nem, ale nejak je to rozhatene po celom jejich webu, neni to logicky svazane, co k sebe patri.
Abych pravdu napisal, nejak mne to neoslovilo, asi z duvodu toho, ze to je moc rozkouskovane.
Mozna, kdyby to bylo uzivatelsky lepe udelane.
---
Byl jsem koupit desky na moduly, taky pracujem na Pultiku v reale, aby bylo jasne, co to umi.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » čtv 20 zář, 2018 11:50 am

zdeno píše:
HonzaM píše:Znáš MGP?

cetl jsem o nem, ale nejak je to rozhatene po celom jejich webu, neni to logicky svazane, co k sebe patri.
Abych pravdu napisal, nejak mne to neoslovilo, asi z duvodu toho, ze to je moc rozkouskovane.
Mozna, kdyby to bylo uzivatelsky lepe udelane.

Nevím co pod tím rozkouskováním máš na mysli. Mně to připadá naprosto logicky dělené do funkčních celků. Ale to je věc názoru.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 20 zář, 2018 5:27 pm, celkově upraveno 2
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2077
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » čtv 20 zář, 2018 2:05 pm

HonzaM píše: Co Ti na tom připadá rozkouskované?

vsechno, neni jasne, co s cim spolupracuje !! Proste v tom maji gulas.
Napriklad, jak se tam nahravaji adresy pro prislusenstvi, jak se dosazuji adresy paketu B2h, ci se pouzivaji pakety B1h a dalsi.
Mne to silne pripomina DR5000, kdy se neco hodi na trh a pak se ceka na nadavani zakazniku a podle toho se to upgraduje !!
---
Na rozdil od tebe, ktery se chlubis cizim perim, ja to musim vymyslet, vyrobit a otestovat.
Mam to hotove, jen opravdu chvili trva, nez se to poradne otestuje, vychytaji se tomu mouchy a udela se to trosku user-friendly.
Dale se k tomu musi napisat manualy a nejaky pokec. To se proste neudela samo.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » čtv 20 zář, 2018 5:31 pm

zdeno píše:
HonzaM píše: Co Ti na tom připadá rozkouskované?

vsechno, neni jasne, co s cim spolupracuje !! Proste v tom maji gulas.
Napriklad, jak se tam nahravaji adresy pro prislusenstvi, jak se dosazuji adresy paketu B2h, ci se pouzivaji pakety B1h a dalsi.
Mne to silne pripomina DR5000, kdy se neco hodi na trh a pak se ceka na nadavani zakazniku a podle toho se to upgraduje !!
---
Naozdil od tebe, ktery se chlubis cizim perim, ja to musim vymyslet, vyrobit a otestovat.
Mam to hotove, jen opravdu chvili trva, nez se to poradne otestuje, vychytaji se tomu mouchy a udela se to trosku user-friendly.
Dale se k tomu musi napisat manualy a nejaky pokec. To se proste neudela samo.

To samozřejmě vím, jen myslim je dobré abys věděl co existuje a nedělal totéž, a radej vyvinul něco, co ještě na trhu chybí.
Já se zařízením MGP nechlubím, nemám k tomu důvod, nejsem jeho výrobce ani prodejce, pouze informuji o jeho existenci a funkcích. To snad nepovažuješ za chlubení. Co s čím a jak spolupracuje zjistíš, když si přečteš návody jednotlivých komponent. V návodech jsou i podrobné tabulky všech SV, kde si můžeš přečíst na co který byte má vliv. Pokud je mi známo, vyrábí se to a prodává už delší dobu (ve Švédsku, v Dánsku, v Německu). Adresy příslušenství se zadávají přes aplikaci na mobilu, není potřeba počítač. Uživatele (včetně mne) nezajímá jaké pakety se používají, ale kam mám připojit tlačítka, LEDky, napájení a jak mám jednotlivé komponenty propojit a naprogramovat. To v návodech popsáno je. Uživatele zajímá jak to funguje, co to umí, jak snadno se to programuje, zda je k naprogramování potřeba mít počítač nebo centrálu.
Pokud jde o DR5000, o žádném "nadávání zákazníků" jsem neslyšel, nikdo ji zatím nereklamoval (snad to nezakřiknu), prodalo se jich už hodně.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2077
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod teleke z tölökö » čtv 20 zář, 2018 5:48 pm

radeksindy píše:Ona zpětná vazba polohy jazyků je celkem nanic.

Kdysi dávno, je to skoro 20 let, vznikl nápad nesnímat polohu výhybky z polohy přestavníku, ale z jazyků. Naivní začátky s digitálem. Prý protože může dojít k mechanickému problému mezi přestavníkem a jazyky a pak nedostávám polohu výhybku, ale jen přestavníků, bla bla.....

Profesionální zabezpečovák se dal na modelařinu ?
Uživatelský avatar
teleke z tölökö
 
Příspěvky: 12
Registrován: úte 01 lis, 2016 8:29 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod Miloš Pavlát » čtv 20 zář, 2018 8:24 pm

Omlouvám se jestli jsem tu nevhod. Je řeč o tomto? Möllehem Gårdsproduktion
Honzo Ty máš ten pult Starter kit Control Panel?
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 237
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » pát 21 zář, 2018 3:25 am

Miloš Pavlát píše:Omlouvám se jestli jsem tu nevhod. Je řeč o tomto? Möllehem Gårdsproduktion
Honzo Ty máš ten pult Starter kit Control Panel?

Je k tomu samostatné vlákno “ovládání modulu”.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2077
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod JenikPluto » pát 21 zář, 2018 5:15 am

Miloš Pavlát píše:Omlouvám se jestli jsem tu nevhod. Je řeč o tomto? Möllehem Gårdsproduktion


Ano, je. Konkrétně o tomto, tomto (upravený software na naši návěstní soustavu), tomto a tomto s alternativou pro serva.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 189
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pát 21 zář, 2018 6:19 am

Na DR5000 probehlo asi 40 aktualizaci na pozadavky zakazniku, vcetne mne, kdy jsem te upozornoval na nejcastejsi chyby.
Jestli toto neni nadavani zakazniku, tak potom nevim ?? A jeste tam spousta drobnych chyb zustalo.
Napriklad 15 bitu preambule, co neni zavazna chyba, ale vyrazne to zpomaluje vyrobu DCC.
---
MGP:
Honzo neklam, vsak je tam jasne napisane, ze se to bude dodavat od 20 tydne tohoto roku !!
Teda je to nove a neni to otestovane zakazniky, jak to pozadujes ode mne.
---
Co se mi na MGP nelibi je prave ta nutnost si koupit kazdou vec samostane a teda platit, platit, platit ...
Zkus udelat blokove schema a minimalni pozadavky na jednotlive komponenty, aby to bylo funkcni.
A vubec neni jasne, jak to spolupracuje. Nejake bachorky o tom, ze jen pripojis telefon a udela se to samo ??
No to je scifi, kteremu hadam neveris ani ty sam !!
----
Neco podobne ma aj Roco, teda nutnost si kupovat kazdou drobnost samostatne. Teda cucani zakaznika.
---
Ten muj Pultik ma vyhodu v tom, ze ho pripojis a proste funguje, dokonce s komponenty DCC,
pokud je tam centrala, ktera dokaze prelozit pakety B0h do normy DCC.
Tam ale nefunguje zpetna vazba, coz je asi kazdemu znalemu jasne. To neni chyba Pultiku, ale vlastnost DCC.
---
Prestavnik na servo pro Loconet:
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015010001
tady je vyhoda v tom, ze se da pripojit hocijaky prestavnik s motorem a koncovym vypinanim. Nemusi to byt servo, ale treba MP1.
To jen aby si videl, jak to planujem. Ono to je trosku jinak, ale bude to pouzite.
---
Jinak ja servum v puvodnim zapojeni proste neverim.
Ono to funguje, ale sem tam se to zblazni a potom je to spatne.
Hlavne kolisani napajeni nemaji klasicke serva vubec v oblibe a delaji psi kusy.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1742
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník