Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 20 srp, 2018 3:38 pm

PeLi píše:Všetko je samozrejme podľa normy S-9.2.1
čo posielam je vlastne uvedené v logu v každom treťom riadku
napríklad packet:
Kód: Vybrat vše
                 80         71         00
                     10000000      01110001     00000000
{preamble} 0  10AAAAAA 0 0AAA0AA1 0 000XXXXX 0 EEEEEEEE 1

takže JMRI posiela harverovú adresu 0 s aspektom 0 v šiestom riadku je to aspekt 1 ... v poslednom riadku som si dovolil poslať aspekt 20 (14h)
Kôli čomu potrebuješ tieto informácie? Niečo Ti nefunguje?


Neni to jasne ?
chcem se dopatrat, jak se to sklada a potom to zverejnit, aby se to dalo pouzivat vsemi.
Teda pokud nebude paket znamy, tezko ho nekdo bude moci poskladat a pouzivat.
Vubec mne nenapadlo, ze by mohli pouzit predlohu DCC paketu a jen ho zkopirovat do IMM ;-)
---
Jinak je tam uz chyba, protoze podle normy NMRA se musi posilat DCC paket 3x a teda bity v poradi 0,1,2 v byte REPS musi byt na 3, teda 1,0,0.
Tam se bere, ze minimum je 2x pri prazdnych hodnotach.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 20 srp, 2018 6:26 pm

zdeno píše:Neni to jasne ?
chcem se dopatrat, jak se to sklada a potom to zverejnit, aby se to dalo pouzivat vsemi.


Mozna to nebude ani zadne tajemstvi k vypatrani: Domnivam se, ze vytvareni packetu co byl videt na monitoru, je zde: https://github.com/JMRI/JMRI/blob/maste ... .java#L100
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 20 srp, 2018 7:51 pm

norma Loconet vypada takto :
OPC_IMM_PACKET 0xED ;SEND n-byte packet immediate LACK
;<0xED>,<0B>,<7F>,<REPS>,<DHI>,<IM1>,<IM2>,<IM3>,<IM4>,<IM5>,<CHK>
;<DHI>=<0,0,1,IM5.7-IM4.7,IM3.7,IM2.7,IM1.7>
;in <REPS> D4,5,6=#IM bytes,D3=0(reserved); D2,1,0=repeat CNT
;Not limited MASTER then LACK=<B4>,<7D>,<7F>,<chk> if CMD ok
;IF limited MASTER then Lim Masters respond with <B4>,<7E>,<lim adr>,<chk>
;If internal buffer BUSY/full respond with <B4>,<7D>,<0>,<chk>

---
01. byte opcode EDh
02. byte delka paketu 0Bh
03. byte oddelovac 7Fh
04. byte REPS = 32h ; bit.4.5.6. = druh paketu, ; bit.3 = 0, (reserved) ; bit 0,1,2 = pocet opakovani 2 + (0 az 7)
05. byte DHI = ulozene bity.7 od byte IMM 5 - 1 viz norma
06. byte IM1 = tady se dava prvni byte DCC paketu, teda <1, 0, A6, A5, A4, A3, A1 , A0 >
07. byte IM2 = tady se dava druhy byte DCC paketu, teda < 0, /A11, /A10, /A9, 0, A8, A7, 1 > tady muze byt chyba v tom, ci byte A8 a A7 jsou poplatne parovemu rizeni a muzou to byt A1 a A0 ?? Potom se to musi posunout.
08. byte IM3 = hodnoty pro navestidlo 5. bitu, teda 000x_xxxx
09. byte IM4 = 0
10. byte IM5 = 0
11. byte EXOR = negovany vypocet EXOR predchozich byte
---
Zkuste zjistit, kde jsou bity A0 a A1 ??
Potom by to mohlo byt hotove a dalo by se to pouzivat.
---
je tu jeden problem a to, ze centrala musi potvrdit prijem pomoci LACK a to < B4 6D 7F 59 > pokud neodpovi, musi se paket opakovat a to trikrat, potom se bere, ze neni pritomna obsluha paketu IMM.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod PeLi » pon 20 srp, 2018 8:51 pm

Je to takto:
Kód: Vybrat vše
prvý byte DCC   1   0    A7   A6   A5   A4    A3   A2
prvý byte DCC   0  a10   a9   a8   0    A1    A0   1


Tu je jeden príklad s adresou 84 (hardwerova adresa 83)
    [ED 0B 7F 32 01 14 77 05 00 00 33] Send packet immediate: 3 bytes, repeat count 2(50)
    DHI=0x01, IM1=0x14, IM2=0x77, IM3=0x05, IM4=0x00, IM5=0x00
    packet: 94 77 05 .
    [B4 6D 7F 59] LONG_ACK: the Send IMM Packet command was accepted.
    [ED 0B 7F 32 01 14 77 0F 00 00 39] Send packet immediate: 3 bytes, repeat count 2(50)
    DHI=0x01, IM1=0x14, IM2=0x77, IM3=0x0F, IM4=0x00, IM5=0x00
    packet: 94 77 0F .
    [B4 6D 7F 59] LONG_ACK: the Send IMM Packet command was accepted.
    [ED 0B 7F 32 01 14 77 00 00 00 36] Send packet immediate: 3 bytes, repeat count 2(50)
    DHI=0x01, IM1=0x14, IM2=0x77, IM3=0x00, IM4=0x00, IM5=0x00
    packet: 94 77 00 .
    [B4 6D 7F 59] LONG_ACK: the Send IMM Packet command was accepted.
Uživatelský avatar
PeLi
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte 04 úno, 2014 6:46 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » stř 22 srp, 2018 5:28 am

Dika za spolupraci, ale je to takova bourka v poharu vody.
Pokud to nebudou podporovat ridici programy, je to na dve veci.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » úte 28 srp, 2018 8:08 pm

Moje zkošenosti s upgrade na Firmware 1.5.0:
- provedl jsem odinstalování a novou instalaci programu v PC
- pokusil jsem se o aktualizaci FW. Ten se na první pokus nepovedl. Postupem uvedeným v návodu jsem se zkusil novou aktualizaci. To se nepovedlo, hlásilo to chybu - nepřítomnost nějaké knihovny (již si nepamatuji jaké). Musel jsem v PC odinstalovat a znovu nainstalovat program a pak se aktualizace povedla.
- další problém byl, že se k centrále nechtěla připojit aplikace Z21. Musel jsem přenastavit ve vlastnostech LAN protokol na Z21 (před aktualizací jsem se aplikací normálně připojoval)

Tolik mé zkušenosti. Třeba to někumu pomůže.

Zaujala mě novinka v podobě skriptů. Návod je více než stručný, snad se časem dočkáme podrobnějšího. Víc než z návodu jsem asi pochopil z přiložených příkladů. Škoda, že skript běží v PC, nikoliv v centrále. Pak by se daly v centrále realizovat jednoduché závislosti. Pro domácí kolejiště by to mohlo stačit.

Nevíte někdo, jak je zapojen výstup Prog Track vůči Track Output? Bylo by možné při zapojení centrály do kolejiště jednu staniční kolej připojit (samozřejmě po oboustraném odizolování) k Prog Track? Nebude to dělat problémy při přejíždění na tuto kolej? Nemůžu o tom v návodu nic najít.

Jirka
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 28 srp, 2018 8:24 pm

JiriKTT: Pokud si dobře pamatuji, tak Prog Track se chová jako normální kolej pokud není v režimu programování. Takže pokud oddělíš oboustranně nějakou odstavnou kolej, pak se dá tato kolej použít po přepnutí do režimu programování jako programovací, v režimu provozním se dá používat jako kolej, jenž je součástí kolejiště a přejezd přes ni není problém. Nevím ale jak v tomto případě zajistit detekci obsazení této koleje.

P.S: Já s upgrade fimware na v. 1.5 problém neměl. Je ale pravda, že jsem nic na PC neměl a instaloval jsem software verze 1.5 jako první a nic jsem tedy před tím nemusel odinstalovávat.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 284
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 28 srp, 2018 9:44 pm

JiriKTT píše: To se nepovedlo, hlásilo to chybu - nepřítomnost nějaké knihovny (již si nepamatuji jaké). Musel jsem v PC odinstalovat a znovu nainstalovat program a pak se aktualizace povedla.
- další problém byl, že se k centrále nechtěla připojit aplikace Z21. Musel jsem přenastavit ve vlastnostech LAN protokol na Z21 (před aktualizací jsem se aplikací normálně připojoval)
Jirka

V návodu k centrále (tedy přinejmenším na tom na http://www.digikeijs.cz) je jasně napsáno, že před instalací softwaru pro instalaci nového fw je nejprve nutné ten předchozí sw odstranit. A základním síťovým protokolem centrály je XpressNet/LAN, na nějž se centrála přepne po resetu do továrního nastavení, pro použití s mobilní aplikaci Z21 je zapotřebí po resetu zvolit patřičný protokol. Zákazníci kteří centrálu koupí přes http://www.digikeijs.cz dostanou centrálu již na tento protokol nastavenou a je to také uvedeno v přiložené informaci.
Programovací kolej musí být na obou koncích isolována od zbytku kolejiště, je ale možné ji normálně projíždět. Adresu lokomotivy je možné provádět pouze na takto zapojené programovací koleji a není přitom nutné se obávat, že by programováním na takto zapojené koleji došlo k ovlivnění jakékoli lokomotivy nacházející se na zbytku kolejiště. Na zbytku kolejiště je možné programovat pouze pomoci funkce POM (Programming On Main), tedy programování na provozní (hlavní) koleji, v tom případě ale nelze programovat adresu, ale jen po volbě již existující adresy konkrétni lokomotivy nastavovat její ostatní CV, například maximální rychlost, rozjezd, brzdění. Nebo třeba hlasitost zvuku a podobně.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1681
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Brejla » stř 29 srp, 2018 6:19 am

HonzaM píše:
JiriKTT píše: To se nepovedlo, hlásilo to chybu - nepřítomnost nějaké knihovny (již si nepamatuji jaké). Musel jsem v PC odinstalovat a znovu nainstalovat program a pak se aktualizace povedla.
- další problém byl, že se k centrále nechtěla připojit aplikace Z21. Musel jsem přenastavit ve vlastnostech LAN protokol na Z21 (před aktualizací jsem se aplikací normálně připojoval)
Jirka

V návodu k centrále (tedy přinejmenším na tom na http://www.digikeijs.cz) je jasně napsáno, že před instalací softwaru pro instalaci nového fw je nejprve nutné ten předchozí sw odstranit.


A nebylo by uživatelsky přívětivější, kdyby hoši od Digikejsu trochu omezili svojí lenost a instalační soubor nové verze upravili tak, aby jak je obvyklé u všech slušnějších softwarů si tento nejdříve "očuchal" co už je v PC a centrále nainstalováno a to potřebné vymazání starých souborů udělal automaticky sám :?: Zdaleka ne všichni jsou tak velkými přáteli počítačů, aby to bez problému zvládli.
Brejla
 
Příspěvky: 897
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod D » stř 29 srp, 2018 7:28 am

Je u centrály DR5000 možný současný provoz na hlavní koleji a programování na programovací koleji?

(Například centrála Roco Z21 tohle neumí, při programování v servisním módu odpojí hlavní kolej i booster výstup.)
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 984
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » stř 29 srp, 2018 7:35 am

Brejla píše:A nebylo by uživatelsky přívětivější, kdyby hoši od Digikejsu trochu omezili svojí lenost a instalační soubor nové verze upravili tak, aby jak je obvyklé u všech slušnějších softwarů si tento nejdříve "očuchal" co už je v PC a centrále nainstalováno a to potřebné vymazání starých souborů udělal automaticky sám :?: Zdaleka ne všichni jsou tak velkými přáteli počítačů, aby to bez problému zvládli.

No on na ten instalační program upozorňuje, to že to uživatel nečte je věc jiná.
Pak je tu ještě druhý problém a tím jsou ovladače pro USB zařízení. S tím jsem se setkal jak u Digikeijs tak u jiných dodavatelů a s tím dodavatel nic nenadělá. To je Problém Microsoftu a jeho filozofie instalace ovladačů. Pokud si koupíte nějaké zařízení - GPS, telefon, kameru, ... tak každé z nich si instaluje vlastní ovladač a snadno se stane, že jiný ovladač zablokuje. A pak nastane instalační peklo co se má nainstalovat nebo odinstalovat a v jakém pořadí aby se to rozchodilo. Ale s tím dodavatel zařízení (Digikeijs, digi-cz, atd.) nic nenadělá.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » stř 29 srp, 2018 6:36 pm

sidlo píše:No on na ten instalační program upozorňuje, to že to uživatel nečte je věc jiná.
Pak je tu ještě druhý problém a tím jsou ovladače pro USB zařízení. S tím jsem se setkal jak u Digikeijs tak u jiných dodavatelů a s tím dodavatel nic nenadělá. To je Problém Microsoftu a jeho filozofie instalace ovladačů. Pokud si koupíte nějaké zařízení - GPS, telefon, kameru, ... tak každé z nich si instaluje vlastní ovladač a snadno se stane, že jiný ovladač zablokuje. A pak nastane instalační peklo co se má nainstalovat nebo odinstalovat a v jakém pořadí aby se to rozchodilo. Ale s tím dodavatel zařízení (Digikeijs, digi-cz, atd.) nic nenadělá.

Jde o to, že návod jsem četl a program v PC odinstaloval/nainstaloval. V čem byla chyba nevím. Samozřejmě připouštím i problém mezi židlí a klávesnicí. Zveřejnil jsem to pro případné další uživatele, pokud by byli postiženi stejným problémem.
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » stř 29 srp, 2018 6:47 pm

HonzaM píše:V návodu k centrále (tedy přinejmenším na tom na http://www.digikeijs.cz) je jasně napsáno, že před instalací softwaru pro instalaci nového fw je nejprve nutné ten předchozí sw odstranit. A základním síťovým protokolem centrály je XpressNet/LAN, na nějž se centrála přepne po resetu do továrního nastavení, pro použití s mobilní aplikaci Z21 je zapotřebí po resetu zvolit patřičný protokol. Zákazníci kteří centrálu koupí přes http://www.digikeijs.cz dostanou centrálu již na tento protokol nastavenou a je to také uvedeno v přiložené informaci.
Programovací kolej musí být na obou koncích isolována od zbytku kolejiště, je ale možné ji normálně projíždět. Adresu lokomotivy je možné provádět pouze na takto zapojené programovací koleji a není přitom nutné se obávat, že by programováním na takto zapojené koleji došlo k ovlivnění jakékoli lokomotivy nacházející se na zbytku kolejiště. Na zbytku kolejiště je možné programovat pouze pomoci funkce POM (Programming On Main), tedy programování na provozní (hlavní) koleji, v tom případě ale nelze programovat adresu, ale jen po volbě již existující adresy konkrétni lokomotivy nastavovat její ostatní CV, například maximální rychlost, rozjezd, brzdění. Nebo třeba hlasitost zvuku a podobně.

Ano, zmátlo mě, že když jsem si od Vás centrálu přivezl, tak aplikace Z21 pracovala bez nastavování protokolu v centrále. Po aktualizaci jsem to musel ručně nastavit. Ale v návodu je to popsáno, to je pravda.
Programovací kolej: předpokládám, že v základním stavu jsou svorky pro programovací kolej připojeny k svorkám pro kolejiště a pouze při programování se pomocí relátka přepojí na jiný výstup. Hádám tak podle toho, že v centrále něco cvakne. Protože neznám schema zapojení, tak jsem zatím nic neměřil ani neexperimentoval, abych zbytečně něco neodprásknul. Mělo by tedy stačit správně napólovat výstup pro programovací kolej tak, aby při normálním provozu při přejíždění vlaku na kolej, která bude připojena na programovací výstup nedošlo ke zkratu?
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 21
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála D

Příspěvekod HonzaM » stř 29 srp, 2018 9:33 pm

Svorky pro programovací kolej zůstávají trvale vnitřně připojeny na speciální výstup, mající jen malou zatížitelnost, a nijak se nepřepínají k hlavnímu výstupu, je proto nutné aby kolejový úsek určený k programování nebyl považován za běžnou část kolejiště, lokomotivy ho mohou projíždět, ale nemá se tam setkat více vlaků. Nejlépe je, aby to byla kolej, kudy nevede plný provoz, může to být třeba kusá kolej,na níž se zajede při programování.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1681
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála D

Příspěvekod fulda » čtv 30 srp, 2018 6:52 am

HonzaM píše:Svorky pro programovací kolej zůstávají trvale vnitřně připojeny na speciální výstup, mající jen malou zatížitelnost, a nijak se nepřepínají k hlavnímu výstupu, je proto nutné aby kolejový úsek určený k programování nebyl považován za běžnou část kolejiště, lokomotivy ho mohou projíždět, ale nemá se tam setkat více vlaků. Nejlépe je, aby to byla kolej, kudy nevede plný provoz, může to být třeba kusá kolej,na níž se zajede při programování.

Norma říká, že maximální proud na programovací koleji je 250mA. To pro jízdu málokdy stačí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků