od UncleFardy » sob 04 srp, 2018 10:50 am
Ráno se člověk probudí a má v mnoha věcech jasno, takže než si lámat hlavu a složitě se dopracovávat k jednoduchým vzorečkům, se dá věc vyřešit exaktním nákresem v přesných mírách v CORELLu. Takže jsme nakreslili oblouk o poloměru 631 mm (poloměr výhybek TILLIG EW-2), tímto obloukem jsme proložili obdélníčky velikosti 166 x 18,6 mm, což je obrys vozu pro převoz 3 kontejnerů v délce přes nárazníky 166 mm a šířce přes nárazníky 18.6 mm (počítám talíř o průměru 4 mm), no a ukázalo se, že maximální nutná vzdálenost mezi talíři nárazníků dvou takových vozů spojených k sobě je 2,43 mm. To si myslím, že je přijatelné, vzhledem k tomu, že to je extrém. Pro délku od středu čelníku ke středu čelníku sousedního vozu pak vychází 2,43 mm plus součet délky použitých nárazníků. Takže žádné 4 mm, jak jsem se obával. Navíc ve 2.epoše se nepoužívaly hranaté nárazníky, takže je tam ještě rezerva vyplývající z normálního TT nárazníku s kruhovým tvarem talíře o průměru do 3,5 mm. Zatím jsem neřešil převislé délky nad rozvor, protože jsem přesvědčen, že na tyto dvě hodnoty nemají žádný vliv. Tímto je ovlivněna nutná minimální hodnota průměru talíře nárazníků, ale protože při uvedených hodnotách se talíře nárazníků přiblíží ne víc jak na dotek, tak žádné vzpříčení nehrozí a tudíž vkládat do výpočtů ještě tyto převislé délky není podle mě třeba. Dále nepředpokládám použití háku a šroubovky na vozy s přechodovými měchy či návalky, tam je aplikace nevhodná z důvodů téměř nemožné manipulace při spojování, takže si myslím, že limitní délka přes nárazníky 166 mm pro čtyřnápravové nákladní vozy a osobní vozy bez krytých přechodů je OK. Dále jsem při návrhu toho nákresu odhalil nutnost mírné úpravy tvaru šroubovky na konci, kde visí na háku, což bude nutné u dlouhých vozů. U těch St a Ds, na kterých to už mám zabudované, tato nutnost není, nicméně by nebylo vhodné konstruovat pro každý vůz jinou variantu, tak v další zhotovované sérii se tvar upraví, aby to bylo v jedné verzi použitelné obecně. Během dneška soupravu nafotíme a fotky sem vyvěsím.
Naposledy upravil
UncleFardy dne sob 04 srp, 2018 4:38 pm, celkově upraveno 1