Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » čtv 07 čer, 2018 9:03 am

fulda píše:
zdeno píše:Jirka_US ma znalosti asi na urovni Fuldu ;-) teda vetsinou jako on jen drista hovadiny, ze neco nejde a nefunguje. Teda Loconet.
...
.. a využijí každé příležitosti si do zdena kopnout

coz delas naprosto vzdycky a stale !!!
zdeno

Příspěvekod zdeno » čtv 07 čer, 2018 9:12 am

fulda píše:Troufám si tvrdit, že mám o LocoNetu větší znalosti než oba z nich. A díky těmto znalostem už vím, že jej nemá cenu používat.

Bla, bla, bla a tak dale, sebekritika vubec nehrozi ;-)
Proste nedokazes pochopit elementarni vec, za dotaz na stav vyhybky je totalni blbost a nikdo to nepotrebuje,
teda krome nejakeho premudreleho Fuldu, ktery vlastne nevi co chce a neda pokoj, kym to nedostane.
---
Tim dneska koncim, dlabem na to, mam aj jinou dulezitejsi praci.
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 07 čer, 2018 9:15 am

vvitty píše:
HonzaM píše:Klobouk dolů před autorem tohoto zvukového projektu, nedovedu si ovšem představit plné využití v běžném provozu, třeba na klubovém setkání. Jak by musel vypadat ovladač - těžko bude obsahovat jasnou informaci o tom, co které F ovládá, nebo si to bude muset uživatel pamatovat, ovladač také asi nebude mít 29 tlačítek a volit jednotlivá F třeba dvoucifernou volbou je nereálné. Je možné si s takovou mašinou pohrát doma na stole, při ovládání třeba z počítače nebo tabletu, je možné to třeba naprogramovat v TrainControlleru a mašina bude tyto funkce při automatizovaném provozu postupně realizovat. Pro využití třeba na setkání jsou užitečné některé funkce, třeba vypnutí rozjezdových/brzdicích křivek nebo funkce posun, ty by pak ale musely být na některých nižších F, které jsou na běžných ovladačích, a to stejně u všech používaných mašin, těžko si uživatel bude pamatovat, že u téhle mašiny je to na těchto a u jiné na jiných funkcích.

Např. LH100 nebo myš nemají problém s ovládáním vyšších funkcí přes klávesnici, ani k tomu nepotřebují 29 tlačítek.
Seznam funkcí klidně může být součástí ovladače, např. jako zalaminovaná kartička. Stejně je ovladač na setkáních natvrdo adresou spřažen s lokomotivou.

Ono se stalo postupem doby na XpressNetu standardem používání funkcí až do F28. Dělají to téměř všechny ovladače, včetně MultiMAUS, MiniMaus, ... Prostě se to na XpressNetu považuje za denní chleba. Není potřeba diskutovat o tom, stačí to udělat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod belgarat » čtv 07 čer, 2018 9:35 am

Pavel-HP píše:
Jirka_US píše:
Pavel-HP píše:Taky by neškodilo připomenout, že každá stanice, zastávka, vlečka, odbočka, ... má svoje vlastní ovládání a s centrálou, která ovládá hnací vozidla nemá nic společného. Stejně tak vyhodnocení obsazení úseků a nemluvě o stavění vlakových cest. Tudíž o nějakém ovládání z více míst, nemůže být v tomto případě vůbec řeč.
Vyborny priklad, kde se ukaze vyhoda LocoNetu. Takze pokud pouzijeme reseni s XpressNetem, tak to mame napr. pro 5 stanic nejakych ca.10 litru jen za centraly. Reseni s LocoNetem pro tento ucel nepotrebuje zadnou centralu.

A jak je dobrým zvykem, tak to náš "přítel" z poza velké louže, opět vyškubnul z kontextu.

Dotaz prosim. Predstav si (DCC) prislusenstvi na 3 modulech se spolecnou centralou (v pripade XPressNet based reseni). Jakym zpusobem se zajistuje treba na modularskem setkani prirazeni unikatnich adres jednotlivym DCC dekoderum ? To oddeleni ktere popisujes (pro LocoNet ?) a na ktere reagoval jirka dava docela smysl - nebo pouzivaji kluby i jina reseni ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod vvitty » čtv 07 čer, 2018 10:02 am

fulda píše:Ono se stalo postupem doby na XpressNetu standardem používání funkcí až do F28. Dělají to téměř všechny ovladače, včetně MultiMAUS, MiniMaus, ... Prostě se to na XpressNetu považuje za denní chleba. Není potřeba diskutovat o tom, stačí to udělat.

Ale tak jednodussi je rict ze to vlastne neni vubec potreba, ne ? ;-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod MiG » čtv 07 čer, 2018 10:12 am

Na modulářských setkáních, kde jezdím já i Pavel-HP jsou kontrolovány adresy pouze hnacích vozidel a jejich ovladačů.
Všechno ostatní ovládání musí být od centrálního DCC a XpressNetu/LocoNetu izolováno.

Například pro setkání, kde byly ovladače zapojeny na XpressNet měly stanice své vlastní centrály s lokálním XpressNetem a nebo byly ovládány bez centrály.

Edit:Pavel to umí napsat jasněji.
Naposledy upravil MiG dne čtv 07 čer, 2018 10:25 am, celkově upraveno 1
MiG

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 07 čer, 2018 10:15 am

belgarat píše:Jirka - US
Pavel-HP píše:Taky by neškodilo připomenout, že každá stanice, zastávka, vlečka, odbočka, ... má svoje vlastní ovládání a s centrálou, která ovládá hnací vozidla nemá nic společného. Stejně tak vyhodnocení obsazení úseků a nemluvě o stavění vlakových cest. Tudíž o nějakém ovládání z více míst, nemůže být v tomto případě vůbec řeč.
Vyborny priklad, kde se ukaze vyhoda LocoNetu. Takze pokud pouzijeme reseni s XpressNetem, tak to mame napr. pro 5 stanic nejakych ca.10 litru jen za centraly. Reseni s LocoNetem pro tento ucel nepotrebuje zadnou centralu.

Dotaz prosim. Predstav si (DCC) prislusenstvi na 3 modulech se spolecnou centralou (v pripade XPressNet based reseni). Jakym zpusobem se zajistuje treba na modularskem setkani prirazeni unikatnich adres jednotlivym DCC dekoderum ? To oddeleni ktere popisujes (pro LocoNet ?) a na ktere reagoval jirka dava docela smysl - nebo pouzivaji kluby i jina reseni ?[/quote]

Ovládání příslušenství na jednotlivých modulech NEMÁ nic společného s centrálou, která slouží k ovládání hnacích vozidel. Platí u setkání pořádaných klubem. S domácím, stacionárním kolejištěm to nemá nic společného.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod fulda » čtv 07 čer, 2018 10:59 am

vvitty píše:
fulda píše:Ono se stalo postupem doby na XpressNetu standardem používání funkcí až do F28. Dělají to téměř všechny ovladače, včetně MultiMAUS, MiniMaus, ... Prostě se to na XpressNetu považuje za denní chleba. Není potřeba diskutovat o tom, stačí to udělat.

Ale tak jednodussi je rict ze to vlastne neni vubec potreba, ne ? ;-)
Ještě je potřeba to podtrhnout tím, že to nikoho nezajímá a nikdo to nebude používat a na modulovém setkání je to zakázané. :mrgreen:
fulda

Příspěvekod Jirka_US » čtv 07 čer, 2018 11:18 am

Pavel-HP píše:
Jirka_US píše:

Vyborny priklad, kde se ukaze vyhoda LocoNetu. Takze pokud pouzijeme reseni s XpressNetem, tak to mame napr. pro 5 stanic nejakych ca.10 litru jen za centraly. Reseni s LocoNetem pro tento ucel nepotrebuje zadnou centralu. Takze i uplnemu laikovi je jasne o co tady jde...., pro jistotu pripomenu ca. o 10 tisic korun ceskych pokud se tyka financniho efektu, o technicke strance ani nemluvim (viz ruzne preslechy a ruseni na S88, ktere jsou zde na DF popsany atd.) a toho dratovani...
fulda píše:
..... opět vyškubnul z kontextu.

Z kontextu neni nic "vyskubnuto", je snad potreba DCC centrala na ovladani prislusenstvi ve stanici pokud je to zalozeno na LocoNetu (ta stanice s prislusenstvim) ? Spise bych rekl, ze bohuzel delas chybne zavery na zaklade chybnych nebo chybejicich informaci.

Takže podle mého názoru je XpressNet mnohem jednoznačnější, na každý dotaz je jasně definováno jak se pozná odpověď a v každé odpovědi je jasně popsáno, jak se pozná, čeho se týká.

Ma to jen malou chybicku, ze XpressNet (mys), jak se muze kazdy ctenar presvedcit, zadny dotaz na stav vyhybky ani neposila a to jsme se jeste nedostali ani ke skutecne poloze vyhybky.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 07 čer, 2018 12:19 pm

A máme tu další denní dávku demagogie.

Jirka_US píše:
Pavel-HP/fulda píše:..... opět vyškubnul z kontextu.

Z kontextu neni nic "vyskubnuto", je snad potreba DCC centrala na ovladani prislusenstvi ve stanici pokud je to zalozeno na LocoNetu (ta stanice s prislusenstvim) ? Spise bych rekl, ze bohuzel delas chybne zavery na zaklade chybnych nebo chybejicich informaci.
Položím ti stejně blbou otázku: je snad potřeba centrála pro ovládání DCC příslučenství? (malá nápověda)

A teď podotázka:
Jaká je dostupnost dejme tomu dekodéru pro želvu na DCC ve srovnání s dekodérem na LocoNet? (želvu volím schválně, protože je oblíbená jak na modulech tak v americe, takže to pro tebe bude jistě jednoduchá otázka)

Jirka_US píše:
Takže podle mého názoru je XpressNet mnohem jednoznačnější, na každý dotaz je jasně definováno jak se pozná odpověď a v každé odpovědi je jasně popsáno, jak se pozná, čeho se týká.

Ma to jen malou chybicku, ze XpressNet (mys), jak se muze kazdy ctenar presvedcit, zadny dotaz na stav vyhybky ani neposila a to jsme se jeste nedostali ani ke skutecne poloze vyhybky.

Tady bych to upřesnil - v rámci svého měření jsi ukázal, že informace o změně stavu výhybky se distribuuje na všechny ovladače v síti.
Ale jaksi jsi pozapoměl napsat, že jsi odstranil XpressNet hlavičku a že jsi nezveřejnil datový tok mezi centrálou a myší, ale odhadem někde na sériové lince mezi PC a rozhraním. A přiznejme si to, rozhraní nemá potřebu přenášet do PC celý dialog, pouze výsledky. PC je totiž jedno, jak k tomu stavu došlo, prostě k tomu došlo a hotovo.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » čtv 07 čer, 2018 1:01 pm

fulda píše:A máme tu další denní dávku demagogie.

Jirka_US píše:
Pavel-HP/fulda píše:..... opět vyškubnul z kontextu.

Položím ti stejně blbou otázku: je snad potřeba centrála pro ovládání DCC příslučenství? (malá nápověda)vo.

1) Pokud tou davkou demagogoe myslis svu prispevek tak souhlas. Hovoril jsem snad ja nekde o DCC prislusenstvi ? Vyslovene jsem napsal reseni zalozene na LocoNetu, tak proc bych proboha tahal jeste ve stanici dalsi sbernici - DCC, kdyz tam mam lokalni LocoNet. Jak jsi vubec nato prisel, vis jak funguje modulovka ? Vzdyt ti to Pavel-HP napsal jasne. Ovladani stanice je uplne oddelene od DCC sbernice pouzivane pro koleje (trakci) a hlavni centraly, takze zadne draty z DCC sbernice (koleji) nemuzes pouzivat.
Pavel-HP píše:Ovládání příslušenství na jednotlivých modulech NEMÁ nic společného s centrálou, která slouží k ovládání hnacích vozidel.

2) Produktu je docela dost HonzaM jiz nektere uverejnil.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Jirka_US » čtv 07 čer, 2018 1:23 pm

fulda píše:Tady bych to upřesnil - v rámci svého měření jsi ukázal, že informace o změně stavu výhybky se distribuuje na všechny ovladače v síti.
Ale jaksi jsi pozapoměl napsat, že jsi odstranil XpressNet hlavičku a že jsi nezveřejnil datový tok mezi centrálou a myší, ale odhadem někde na sériové lince mezi PC a rozhraním. A přiznejme si to, rozhraní nemá potřebu přenášet do PC celý dialog, pouze výsledky. PC je totiž jedno, jak k tomu stavu došlo, prostě k tomu došlo a hotovo.

Rozumim tomu spravne, ze snad TC netusi co se presne deje, protoze PC je to jedno, jak k tomu stavu doslo, proste k tomu doslo a hotovo....O tvem tvrzeni mam sice silne pochybnosti, tedy ze je to tak jak popisujes, ale uz ted jsem rad, ze jsem si poridil system s LocoNetem. Nejdrive jsem si myslel, ze je to jen o dratovani, preslesich a ruseni na S88 a ted jeste kdybych mel resit, ze nektere podstatne informace na sbernici mezi PC a mysi se nemaji do TC potrebu prenaset, tak takto radeji opravdu ne. Dekuji.
Ja jen stale doufam, ze jsi udelal chybny zaver na zaklade chybnych nebo chybejicich informaci a tuto cast opravis.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 07 čer, 2018 2:17 pm

Jirka_US píše:1) Pokud tou davkou demagogoe myslis svu prispevek tak souhlas. Hovoril jsem snad ja nekde o DCC prislusenstvi ? Vyslovene jsem napsal reseni zalozene na LocoNetu, tak proc bych proboha tahal jeste ve stanici dalsi sbernici - DCC, kdyz tam mam lokalni LocoNet. Jak jsi vubec nato prisel, vis jak funguje modulovka ? Vzdyt ti to Pavel-HP napsal jasne. Ovladani stanice je uplne oddelene od DCC sbernice pouzivane pro koleje (trakci) a hlavni centraly, takze zadne draty z DCC sbernice (koleji) nemuzes pouzivat.
Tak teď nevím, co teda ty stovky ústředen za milióny korun na té modulovce dělají? Já myslel, že jedna řídí trakci, o té se nebavíme.
A pak si každá stanice řídí svoje vlastní příslušenství. Nebo si snad řídí j něco jiného?
Nebo si snad příslušenství připojuješ k tomu centrálnímu LocoNetu a nebo centrálnímu DCC?
Něco jsem přehlédl?
fulda

Příspěvekod BohousP » čtv 07 čer, 2018 2:31 pm

Jirka_US píše:...
Ma to jen malou chybicku, ze XpressNet (mys), jak se muze kazdy ctenar presvedcit, zadny dotaz na stav vyhybky ani neposila ...

Má to ale velkou chybu. XpressNet není myš. XpressNet řídí centrála. MM je jen ovladač (s výjimkou použití MM a kostky)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » čtv 07 čer, 2018 2:52 pm

Jirka_US píše:
fulda píše:Tady bych to upřesnil - v rámci svého měření jsi ukázal, že informace o změně stavu výhybky se distribuuje na všechny ovladače v síti.

Rozumim tomu spravne, ze snad TC netusi co se presne deje, protoze PC je to jedno, jak k tomu stavu doslo, proste k tomu doslo a hotovo....O tvem tvrzeni mam sice silne pochybnosti, tedy ze je to tak jak popisujes, ale uz ted jsem rad, ze jsem si poridil system s LocoNetem. Nejdrive jsem si myslel, ze je to jen o dratovani, preslesich a ruseni na S88 a ted jeste kdybych mel resit, ze nektere podstatne informace na sbernici mezi PC a mysi se nemaji do TC potrebu prenaset, tak takto radeji opravdu ne. Dekuji.

Já jsem prostě napsal, že jsi poslal ústřižek komunikace, který jsi blíže nepopsal a to zjevně proto, že vůbec netušíš.
XpressNet je koncipovaný tak, že si myslí, že všichni potřebují vědět k čemu opravdu došlo, ale pak je spoustu servisní komunikace, kterou většinou nepotřebuješ znát. Třeba informace, jak často se ovladač ptá na stav výhybky je všem ostatním celkem k ničemu, protože s ní stejně nemají co dělat. Nemá cenu zatěžovat zařízení C tím, že si spolu zařízení A a B štěbetají o něčem a nic nemění. Pokud začnou něco měnit, pak se to projeví i u toho C, což ti na tvém příkladu XpressNet předvedl - připojil jsi myš a svítil na ní správný symbol výhybky. Kduž jsi tu výhybku přehodil, tak na PC přišla informace.

Já vím, že u vás jste zvyklí na spoustu magického rozhodování podle kouzelných předpokladů, ale toto je německá konstrukce, tady panuje řád a pořádek.
Jirka_US píše:Ja jen stale doufam, ze jsi udelal chybny zaver na zaklade chybnych nebo chybejicich informaci a tuto cast opravis.
Tady napíšu klasické: Cože? o čem to mluvíš? Zatím jsme vzájemnou komunikací zjistili, že jsi si nepřečetl specifikaci a že jsi nesprávně předpokládal, že se ke všemu dostaneš sniffingem. Tak tak to v normálním organizovaném světě není. Navíc jsi ani nepochopil, jaká je funkce rozhraní, které jsi použil.

Takže já doufám, že než začneš někoho poučovat o fungování XpressNetu, tak si minimálně přečteš specifikaci a nebo budeš mlčet.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi