Koncová stanice_navrh

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Jarda H. » pát 19 zář, 2008 9:38 am

Stanice už nějak vypadá :lol: , napojení točny alá Klutz (Německo) není na naše poměry typická, takže tohle řešení se mi zamlouvá ! Širá trať (tratě) před úvraťovou stanicí by logicky měly být jinak výškově, ale vzhledem k prostoru na panelu a řešení kolejí to nelze - snad posunout tu skrytou výhybku dál (?!) a alespoň symbolicky výškově ty dvě trati (oblouky vlevo nahoře) odlišit :?: Byly by vlastně nejdřív vzdalující se výškově, pak by se blížil k sobě (v tunelu) až do skryté výhybky ! Ale nevím, zda se ti to tam rozměrově vejde ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Vladimír » pát 19 zář, 2008 7:50 pm

Díky za názory. Je to moje chyba, že jsem se dostatečně nezaměřil na to, aby ty dvě tratě byly zřetelně odděleny. Je to naznačené pouze těmi pár stromy, zamýšlel jsem tam dát hustý les. Pokusím se zvětšit vzdálenost mezi tratěmi a do volného prostoru naznačit ostroh. Domnívám se , že by to mělo vyjít, horší už bude s tím výškovým oddělením, ač by to bylo logické i vhodné.
To ale chvilku počká, teď se chci zaměřit na skrytou část, nejsem s ní moc spokojený. Jak jsem tady pročítal diskuze, ta mně v návrzích Milana Ferdiána zaujalo jedno řešení skryté části týkající se objíždění vlaku po okruhu. Nevím zda podobný princip půjde realizovat i v mých podmínkách, ale v každém případě chci tu skrytou část trochu upravit.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod Vladimír » sob 20 zář, 2008 4:44 pm

Jak jsem včera avizoval, tak jsem zde s novým návrhem skryté části mého návrhu kolejiště. Popravdě řečeno, nejedná se o prostou úpravu předchozího návrhu, ale o zcela novou verzi, inspiroval jsem se u Milana Ferdiána, který podobné řešení s objížděním vlaku navrhl pro Robota(Milane díky). Ovšem musel jsem to aplikovat na své podmínky a modelovou velikost, na výsledek mého snažení se můžete podívat zde:
http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Koncov ... _kolej.jpg
Ty zeleně podbarvené úseky vpravo nahoře nejsou až tak důležité :), na povrchu budou pokračovat do stanice, důležitější je ten zbytek. Snažil jsem se, aby délka kolejí byla taková, abych tam mohl nechta soupravu, objet ji a připojit lokomotivu z druhé strany.
Jakékoliv připomínky, nápady, kritiky i pochvaly :) jsou vítány. Díky.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 zář, 2008 1:31 pm

Vladimíre ,mně neděkuj,spíše poděkuj těmto klukům,co ti zde radí.Nejdříve je třeba vyzkoušet bezchybné automatické rozpojení/napojení vozů od lokomotivy.Mám pocit ,že určitě budeš upravovat.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Vladimír » ned 21 zář, 2008 2:01 pm

Milane, tobě jsem děkoval za inspiraci, stejně jako ostatním klukům děkuji za rady. Musím se ale přiznat, že jsem moc nepochopil, to co ty vidíš na první pohled a to, že budu téměř určitě upravovat SN.
Máš na mysli, že ty použité poloměry jsou moc malé nebo tam nebude fungovat automatické rozpojovaní a napojování? Jako jedno z řešení jsem uvažoval nad spřáhly Kadae a jejich rozpojováním pomocí magnetu, tak jak popisuje Houmr na svých stránkách. Další možností jsou rozpojovače Roco, nemám s nimi ale žádnou zkušenost, viděl jsem to pouze u někoho na stánkách a v katalogu.
Ale nijak detailně jsem to zatím (bohužel) neřešil, takže je dost dobře možné, že narazím a opět bude předělávat. Nu, co se dá dělat, nebyl bych první a určitě ani poslední.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 zář, 2008 3:11 pm

Zkusto takto upravit.

ObrázekObrázek
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Vladimír » ned 21 zář, 2008 4:32 pm

Milane díky za upozornění, jak se říká chyrému napověz, hloupého kopni (jenom teď nevím co z toho jsem :oops: ). Nějak mi nedošlo, že vlak by při rozpojování i spojování měl být na rovné koleji a ne v oblouku, tedy alespoň lokomotiva a 1.vagón (tak jsem to alespoň pochopil z tvého náčrtu, doufám že správně). Takže upravené skryté nádraží najdete zde:
http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Koncov ... nta_MF.jpg
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 zář, 2008 4:56 pm

Teď je to správně,ještě bych ty dvě obloukové výhybky posunul po ose oblouku směrem dolů,ať tam nemáš ten protioblouk.

ObrázekObrázek
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Vladimír » ned 21 zář, 2008 5:42 pm

Tak už jsem to napravil, tady:
http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Koncov ... nta_MF.jpg
Díky za názorné náčrty.
A teď se mohu svoji pozornost znovu obrátit na vyřešení optického i faktického oddělení tratí vedoucích do a z stanice. Hlavně výškově to bude oříšek.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 zář, 2008 7:05 pm

Ještě jedna verze ,kvůli dostatečnému stoupání.Stačí ten ovál otočit o 90°doleva,takto a necháš si dostatečný prostor pro stoupající krajní kolej.
Matematicky to musí sedět,protože ty používaš poloměry oblouku R371mm.

ObrázekObrázek
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Vladimír » čtv 09 říj, 2008 6:13 pm

Pěkný večer všem,
jsem tady opět s poslední variantou mého kolejiště, kde jsem se snažil zohlednit všechny připomínky a návrhy. Koleje vedoucí z úvraťové stanice jsem se pokusil co nejvíce výškově i opticky oddělit, jak jsem se s tím popasoval můžete vidět zde
http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Koncov ... draft1.jpg
Doufám, že již nikdo nepřijde s nějakým převratným návrhem :) , protože tato varianta zde již byla jednou prezentována (krátce před dočasným vypnutím fóra) a nyní mám již objednané kolejivo. Dávám to sem spíše z toho důvodu, aby to bylo tady kompletní a vlákno nemělo podobu nedodělku.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod Jarda H. » čtv 09 říj, 2008 6:33 pm

Vladimíre, vidím že můj příspěvek před zálohováním fóra "vypadl" z textu vlákna, takže se jen budu opakovat - ale bez zásadních návrhů změny :lol: :

1) pro mne je ten plánek hotový, připravený k realizaci, některé věci jsou sice kompromisem, ale to je dáno prostorem, rozměry a možnostmi modelářství !

2) mně osobně se líbí jako SN 2.varinta od Milana F.
ObrázekObrázek
s tím, že by se tam přidala kusá kolej na odstavení motoráku
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod JanoH0e » čtv 09 říj, 2008 7:27 pm

Ahoj Vladimír. Tak ti držím palce nech to dobre dopadne. Dúfam, že sa podelíš so zážitkami zo stavby :lol:
JanoH0e

Příspěvekod Vladimír » čtv 09 říj, 2008 8:03 pm

Jardo díky za připomenutí. Vzpomněl jsem si, že to už jsi mi radil tu kusou kolej, tak jsem ji přidal, ale už jsem neaktualizoval ten obrázek na rajče.idnes.cz a mám ho pouze u sebe v PC (tam je mu dobře :wink: ). K tomu poslednímu návrhu SN od MF jsem se už vyjadřoval dříve, Milan to odůvodňuje hlavně tím, aby bylo místo pro stoupající kolej ven z SN. Protože to vychází (alespoň doufám :wink: ), tak už jsem to nechal a také proto, že se mi to nechtělo už předělávat. Ale teď jedu na týden na služebku, tak si vezmu notebook s sebou a možná to předělám. Se stavbou se budu snažil pohnout co nejvíce teď na podzim a přes zimu, mám doma dva malé nadšence, kteří se už nemohou dočkat, až budou prohánět elektrické vláčky, zatím jim musí stačit dřevěné.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod Vladimír » čtv 19 úno, 2009 9:08 pm

Ahoj všem,
tak jsem se konečně pustil do realizace tohoto návrhu http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Uvratova_stanice_navrh/. Co se týče postupů tak nevymýšlím nic vymyšleného, spíše se snažím co nejvíce naučit tady ve skryté časti, kde případné vizuální nedostaky nejsou tak závažné. První část mám hotovou a teď svoji pozornost přesunu na elektrické prvky. Příští týden bych si měl na burze vyzvednout spřáhla Kadae a rozpojovače, takže uvidím jak to všechno bude funkční. Tady je pár foto ze začátku stavby, bohužel nemám žádné když jsem vyráběl rám. http://vladimirho.rajce.idnes.cz/Stavba_skryte_nadrazi_I/
HO, DCC
Vladimír

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště