jak nedělat power pack

Také se vám někdy něco nepovedlo? Podělte se s ostatními a napište o tom.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

jak nedělat power pack

Příspěvekod fulda » stř 28 úno, 2018 10:08 am

Tady si dovolím ukázat jednu fotku z MRH. Je to taková ukázka, proč nedělat power pack pro DCC z kondenzátorů na 16V. Přesně to uživatel popisuje - zajímavé je, že to nějakou dobu spolehlivě fungovalo :)
Obrázek
zdroj
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4579
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod BohousP » stř 28 úno, 2018 10:44 am

TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2235
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod jamik22 » stř 28 úno, 2018 1:34 pm

Měl si tam dát zenerku
jamik22
 
Příspěvky: 226
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Fox » čtv 06 pro, 2018 7:59 am

Tohle by si měl přečíst každý experimentátor. :D . K tomu je na uvedené diskuzi https://model-railroad-hobbyist.com/node/32725?page=1 důležitý post, který pro použití elektrolytů platí obecně. A to, že pracovní napětí nemá překračovat 75% maxima, pro military, automotive nebo ostatní použití, kde se navrhují obvody na nejvyšší spolehlivost, dokonce jen 50% maxima. Takže pro TT a N elyty na 25V.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 538
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Radek Strnad » pát 07 pro, 2018 7:34 am

Já jsem experimentátor :lol: , ale zase bych to neviděl tak dramaticky. Zbytečně strašíte veřejnost. To na obrázku není elektrolyt, ale tantal. Pokud mám ústřednu s regulací napětí, jako je Lenz, tak můžu snížit napětí klidně na 11V a můžu používat i 16V kondenzátory. Mám to vyzkoušené s elektrolyty i tantaly a funguje to ne pouze " nějaký čas", ale drahné roky. Kdo má Roco booster nebo něco, co dává víc jak 16V(o špičkových napětích ani nemluvím), tak tam samozřejmě problém může vyvstat. Každopádně to na obrázku je mazec. Zajímalo by mě, co se stalo s tím, v čem to bylo nainstalováno nebo čeho se to dotýkalo. To vypadá, že to snad zahořelo plamenem. :o
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 939
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod BohousP » pát 07 pro, 2018 7:45 am

Radek Strnad píše:Já jsem experimentátor :lol: , ale zase bych to neviděl tak dramaticky. Zbytečně strašíte veřejnost. To na obrázku není elektrolyt, ale tantal. Pokud mám ústřednu s regulací napětí, jako je Lenz, tak můžu snížit napětí klidně na 11V a můžu používat i 16V kondenzátory. Mám to vyzkoušené s elektrolyty i tantaly a funguje to ne pouze " nějaký čas", ale drahné roky. Kdo má Roco booster nebo něco, co dává víc jak 16V(o špičkových napětích ani nemluvím), tak tam samozřejmě problém může vyvstat. Každopádně to na obrázku je mazec. Zajímalo by mě, co se stalo s tím, v čem to bylo nainstalováno nebo čeho se to dotýkalo. To vypadá, že to snad zahořelo plamenem. :o

Pokud je na kondenzátoru označení 16V, najdou se mezi nimi kusy, které vydrží i 32V. Ale výjimečně. Je někdy i o obchodních smlouvách. Prostě výrobce musí dodat určitý sortiment, ale technologie mu jede momentálně dobře a vyrábí jen lepší. Tak je prostě označí jako slabější a prodá za nižší cenu. Ale spoléhat na to se nedá.
Fox píše:...pracovní napětí nemá překračovat 75% maxima, pro military, automotive nebo ostatní použití, kde se navrhují obvody na nejvyšší spolehlivost, dokonce jen 50% maxima.

16V * 0,75 = 12V, takže těch 11V je ok.

Mimochodem: Tantal je také elektrolyt. Jen místo hliníku má uvnitř tantal.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2235
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod vvitty » pát 07 pro, 2018 9:18 am

Radek Strnad píše:Já jsem experimentátor :lol: , ale zase bych to neviděl tak dramaticky. Zbytečně strašíte veřejnost. To na obrázku není elektrolyt, ale tantal. Pokud mám ústřednu s regulací napětí, jako je Lenz, tak můžu snížit napětí klidně na 11V a můžu používat i 16V kondenzátory. Mám to vyzkoušené s elektrolyty i tantaly a funguje to ne pouze " nějaký čas", ale drahné roky. Kdo má Roco booster nebo něco, co dává víc jak 16V(o špičkových napětích ani nemluvím), tak tam samozřejmě problém může vyvstat. Každopádně to na obrázku je mazec. Zajímalo by mě, co se stalo s tím, v čem to bylo nainstalováno nebo čeho se to dotýkalo. To vypadá, že to snad zahořelo plamenem. :o


Problem muze nastat v okamziku kdy clovek vezme masinku a jde si zajezdit ke kamaradovi ... a zapomene ze tam muze byt vyssi napeti. Pripadne kdyz nekdo prepne vypinac u zdroje dodaneho k centrale na 24V :D :D
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2059
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod jipol57 » pát 07 pro, 2018 11:24 am

Taky jsem nejspíš experimentátor. Když volím méně dimenzovanou součástku, tak si musím být vědomý svého rizika. Nedělat takhle někomu na zakázku. Do dekodéru v mašince kde hrozí propálení kastle, taky ne. Ale jinde se dá součástka jednoduše vyměnit. Vzpomímám si, když jsem si před mnoha lety vyrobil udělátlo do auta a protože jsem chtěl, aby se vlezlo do krabičky, osadil jsem 100M/10V kondenzátorama (palubní napětí 14V). Tehdy to byly Teslácké plastové. A dobrých 15 let zařízení bezproblémově fungovalo. Asi dobré socialistické součástky.
Ale jak tak sleduji, elektrolytické kondenzátory jsou nejslabšími prvky v elektronice, i když jsou dimenzované správně. A tantaly jsou nejhorší. Když přestane fungovat spínaný zdroj, z 90% jsou na vině kondenzátory.
jipol57
 
Příspěvky: 198
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Bedlisch » stř 26 čer, 2019 7:29 am

Dovolím si malou poznámku. U dekoderů ZIMO se tedy píše:
Dekodéry „typu MTC“ S přímým připojením zásobníku energie:
Napěťová pevnost připojovaných kondenzátorů: „normálně“ 35 V
(na rozdíl od dekodérů „typu PluX“ zde není omezení nabíjecího napětí
Je-li zajištěno, že napětí v kolejích nikdy nebude vyšší než 16 popř. 20 V: 16 popř. 20 V
POZOR: pokud má být možný provoz s analogem AC
(tedy s vysokonapěťovým impulsem pro změnu směru) 35 V

Dekodéry „typu PluX“ S přímým připojením zásobníku energie:
„Typu PluX“ jsou všechny dekodéry, jejichž řady obsahují také typy PluX, i když jsou s vodiči.
Napěťová pevnost připojovaných kondenzátorů (nezávisle na napětí v kolejích): 16 V
(Nabíjecí napětí pro kondenzátor je v dekodéru interně omezeno na 16 V)

Samozřejmě se v obvodu od motoru vyskytují napěťové špičky, ale opravdu přes ty H-můstky appod se dostanou až na kondíky powerpacku?
Jinak k obrázku výše, bych soudil, že ten amík je tak trošku mimo. Pokud čtu dobře, kapacita kondíků 477, tj 470uF při velikosti C. Hm, to pak znamená, že jsou na napětí max. 4V. Poku by byly na napětí 16V, tak by musely mít kapacitu
Kondenzátory od firmy AVX na 20V jsem použil již stovky kusů na powerpacky a ani jeden do dnes neodešel.
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod dudlifuk » stř 26 čer, 2019 5:04 pm

F3C820D2-BE13-40B3-BF8B-F6FD13B901DB.jpeg
tiez cumim na ten powerpack s kondenzatormi 477, ani na 16V take neexistuju. Ja pouzivam tantaly 220uF/16V od AVX v puzdre E. Centralu mam nastavenu na 13V a modlim sa aby tie kondenzatory vydrzali. Z priestorovych dovodov ich ani nemam zatavene v buzirke a dotykaju sa priamo zvukoveho dekodera, takze keby prdli dekoder si zoberu so sebou.
dudlifuk
 
Příspěvky: 202
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Pater » čtv 27 čer, 2019 7:41 am

Bedlisch píše:Pokud čtu dobře, kapacita kondíků 477, tj 470uF při velikosti C. Hm, to pak znamená, že jsou na napětí max. 4V. Poku by byly na napětí 16V, tak by musely mít kapacitu

Nevím, kde jsi přišel na velikost C. Písmeno na SMD kondenzátoru označuje napětí: e 2,5V; G 4V; J 6,3V; A 10V; C 16V; D 20V; E 25V; V 35V; H 50V
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod BohousP » čtv 27 čer, 2019 8:28 am

https://www.electronics-notes.com/artic ... rkings.php
477 C pak znamená 47 a sedm nul, tedy 470 000 000 pF (470 uF) na 16V.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2235
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Bedlisch » čtv 27 čer, 2019 8:33 am

To byl můj první úsudek na základě fotky a katalogu. Označení C na tantalu s tím nemá nic společného.
Dle mě, po té jsou jsem si do prohlédl více, je to následovně:
Kondníky AVX řady TAJ se dle katalogu dělají 470uF na max 10V v rozměru E,V, X. K těmto rozměrů však na fotce nesedí zakulacenost hran, velikost potisku atd. Potisk je očividně větší než na originál tantalech, tantal by měl být lesklý, a měl by mít ostré horní hrany, dolní malinko zakulacené. Tohle všechno nesedí. Tudíž dle mě jde jednoznačně o čínskou napodobeninu a pak se nesmí divit, že mu to vyhoří. Pokud by někdo chtěl podobné kondíky na zkoušku, pár jich doma mám, nepřežijí ani 75% jmenovitého napětí.
Za to kondíků AVX včetně řady TAJ 100uF/20V jsem do powerpaků nainstaloval stovky kusů, plno z nich odjezdilo desítky hodin na modulových kolejištích a ani jeden neodešel.
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Bedlisch » čtv 27 čer, 2019 8:35 am

BohousP píše:https://www.electronics-notes.com/articles/electronic_components/capacitors/capacitor-codes-markings.php
477 C pak znamená 47 a sedm nul, tedy 470 000 000 pF (470 uF) na 16V.

Až na to, že výše popisovaný kondenzátor dle katalogu neexistuje :-)
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod BohousP » čtv 27 čer, 2019 8:37 am

Bedlisch píše:
BohousP píše:https://www.electronics-notes.com/articles/electronic_components/capacitors/capacitor-codes-markings.php
477 C pak znamená 47 a sedm nul, tedy 470 000 000 pF (470 uF) na 16V.

Až na to, že výše popisovaný kondenzátor dle katalogu neexistuje :-)

To je samozřejmě možné, prostě čínský fake. Nula sem, nula tam...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2235
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Další

Zpět na Naše chyby, omyly a nerealizované projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků