Problém Fz1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Problém Fz1

Příspěvekod davidprochazka » pát 12 led, 2018 8:41 am

Dobrý den,
prosím o radu. Když se chci s mašinou rozjet, tak mi začne signalizovat zkrat. Nevíte čím to?
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod zdeno » pát 12 led, 2018 8:54 am

najdi si v okoli elektrikara,
tam je tolik moznosti, az strach, proto se neda odpovedet globalne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1126
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Problém Fz1

Příspěvekod BohousP » pát 12 led, 2018 9:30 am

davidprochazka píše:Dobrý den,
prosím o radu. Když se chci s mašinou rozjet, tak mi začne signalizovat zkrat. Nevíte čím to?

Dělá to s konkrétní mašinou, nebo se všemi?
Co když dáš mašiny z kolejí?
Co když FZ1 odpojíš od kolejí a otočíš kolečkem?
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1794
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Problém Fz1

Příspěvekod davidprochazka » pát 12 led, 2018 10:02 am

Dělá to se všema. Se starou bobinou i novou bardotkou. Když ji dám z kolejí, tak je všechno jak má být.
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod MiG » pát 12 led, 2018 10:35 am

Bimetal v FZ1 nemá kontakt.
Třeba "Se" vyšrouboval červík.
Nebo je bimetal zlomený.
Nebo...

Pokud je to uvolněným červíkem, dá se tento zašroubovat až "na kontakt", ale předpokládá to vlastnictví měřících přístrojů, vhodné zátěže a znalosti co a jak (know how).
Pokud to uděláte jen tak zkusmo, můžete "upéct" nejen FZ1 ale i mašinky na kolejišti.
Druhou možností je použít bimetal z příslušenství (z výroby je nastaven na přibližně stejný proud), pokud není výstup na příslušenství používán.
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod davidprochazka » pát 12 led, 2018 11:55 am

Ahoj. Jestli jsem podle tvého popisu našel spravné místo co jsi psal tak jsem tam nic poškozenýho nenašel... viz rajce
http://davidprochazkaolomouc.rajce.idnes.cz/Fz1/
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod MiG » pát 12 led, 2018 1:05 pm

Takhle tam skutečně není nic vidět.
Jak vypadá propojení obou stran kontaktu bimetalu s žárovkou?

A co znamená popis
Když ji dám z kolejí, tak je všechno jak má být.
?
Znamená to, že bez loko se napětí na kolejích zvětšuje, zmenšuje a mění polarita tak, jak se točí "kolečkem" FZ1?
A co se stane po vyšroubování žárovečky?
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod davidprochazka » pát 12 led, 2018 1:43 pm

Obě žárovičky jsou tím drátkem propojeny s tím bimetalem
MiG píše:Znamená to, že bez loko se napětí na kolejích zvětšuje, zmenšuje a mění polarita tak, jak se točí "kolečkem" FZ1?

Přesně tak. Bez loko je to v poho

Bez žárovičky trafo nejede
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod MiG » pát 12 led, 2018 2:15 pm

Jestli bez žárovičky nejede, tak je někde přerušeno propojení bimetalu a žárovičky.
Žárovička je paralelně s kontaktem bimetalu.
http://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?f=15&t=20174&start=555
uprostřed strany
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod davidprochazka » pát 12 led, 2018 4:45 pm

Tak problém vyřešen :) Nakonec to bylo kontaktem mezi tím červíkem a plíškem. O kousíček jsem s ním pootočil a vrátil do stejné pozice a už to jede. Asi tam byl nějaký bordel. Děkuji za pomoc
davidprochazka
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 11 led, 2018 12:51 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod amirinda » pát 20 dub, 2018 11:14 am

Ahoj,
jak máte přívod 220v k FZ1. Už když jsem ho připojoval (spíš drátkoval) tak žádnej zázrak. Ono ty přívodní drátky u trafa jsou snad dokonce hliníkové. Jak to lépe, pevně spojit s přívodním kabelem?
po letech začínající železniční modelář...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 520
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Problém Fz1

Příspěvekod MiG » pát 20 dub, 2018 11:30 am

Primární vinutí Fz1 (to na 220V) JE hliníkové.
Hliník se vymačkává, zvlášť tak tenký.
Možná připájet pájkou a vodičkou, která umí hliník bez toho, aby ho rozložila.
V nouzi nejvyšší do dutinky a přes "čokoládu". Je však velká pravděpodobnost, že to po čase začne spojení zlobit.
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod amirinda » pát 20 dub, 2018 11:37 am

No právě a ještě takovej dratecek, ale čokoláda mě nenapadla, dík.
po letech začínající železniční modelář...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 520
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Problém Fz1

Příspěvekod TomasM » pát 20 dub, 2018 5:23 pm

Než čokoládu použijte nějaké pružinové svorky, třeba Wago (nebo Weidmuller něco dělá) . Neprojevuje se problém s tečením hliníku a spoj bývá spolehlivý dlouhodobě
TomasM
 
Příspěvky: 55
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Problém Fz1

Příspěvekod amirinda » pát 20 dub, 2018 5:33 pm

no zmáčknul jsem ten drátek do dutinky a k té už přicínoval napájení, tak snad to bude guut.
po letech začínající železniční modelář...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 520
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], krakora, radekkrupka a 3 návštevníků