Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Také se vám někdy něco nepovedlo? Podělte se s ostatními a napište o tom.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » ned 19 lis, 2017 8:49 pm

Zdravím vás, modelári. Za chvíľu to budú dva roky, čo som začal s modelovou železnicou. Stále som začiatočník a potreboval by som poradiť. Nikde som nenašiel podobnú tému, tak som sa rozhodol obrátiť na vás. Pred pár mesiacmi sme sa s otcom rozhodli, že ozvučíme našu bardotku alebo zamračenú (roco 749 042), ktorú sme mali ako prvý model. Ozvučil nám ju jeden známi, samozrejme, že sme si od neho kúpili zvukový dekodér, ale celú robotu spravil on. Zamračená je ozvučená zvukom od artolu . Spočiatku som bol veľmi spokojný, viete, krásny zvuk K6S310DR. Všetko fungovalo. Ale nedávno som s ňou šiel jazdiť, ako vždy. Spočiatku bolo všetko OK. Až naraz zastavila. Nebola to strata kontaktu kôli zaneseným zberačom alebo koľajám. Tie boli OK. Svetlá svietili, zvuk motora bežal, ale model v okamihu zastal. Po chvíli sa zase rozbehol, a potom zase zastal, svetlá svietili a zvuk tiež bežal. Takto sa to opakuje stále. Raz sa mi stalo, že keď takto zastavovala a rozbiehala sa, zastavila zase. Ale začali blikať svetlá, blikala ako vianočný stromček. A stála, zvuk motora bežal. Po chvíli to prestalo, a potom zase klasika, zo začiatku ide, a keď sa jej zachce (niekedy ide v pohode aj pól hodiny) zastane, a vzápetí sa rozbehne. Odsledovali sme, že keď jazdíme bez zvuku ide OK. Keď ho zapneme zase zastavuje. Najhoršie je, že niekedy zastavuje stále a nedá sa jazdiť. Inokedy zase funguje v pohode aj hodinu, a až po hodine začne bez vysvetlenia zastavovať. Vyskúšal som do nej dať starý, nezvukový dekodér. Zrazu jazdila, svietila, nezastavovala. Tak som si myslel, že bude chyba v novom dekodéry, ale nie som si istý a nechcem ho ísť hneď reklamovať. Ešte keď fungovala, zmenil som jej cv 3 a 4. Pre istotu som skúsil dať pôvodné hodnoty týchto cv. Bez zmeny. Je aj iná možnosť ako meniť dekodér ? Ak ste sa s niečím podobným už stretli, prosím poraďte.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod dudlifuk » ned 19 lis, 2017 11:04 pm

Dekodery Zimo majú zabudovanú tepelnú a prúdovu ochranu proti pretazeniu ak je ochrana aktivovaná dekoder to signalizuje blikaním svetiel. V tvojom prípade by som predpokladal problém so znečistenými prevodmi alebo problem s motorom. Rozober mašinu a všetko skontroluj. S najväčšou pravdepodobnosťou bude dekoder v poriadku. Nepíšeš aký máš dekoder a mierku, to sú na zaciatok dôležité údaje
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » pon 20 lis, 2017 4:01 pm

Mierka H0. Moja chyba, zabudol som. Dekodér neviem z hlavy, určite zimo. Ale ktorý presne poviem až niekedy cez víkend, keď sa dostanem k dráhe. Kôli priestoru ju nemám doma. Určite mašinu rozoberiem, ako si hovoril. Dúfam že nie problém s motorom, nestraš ma. Niekedy cez víkend sa ozvem o tom dekodéry, a aj či pomohlo ju rozobrať. Dik za odpoveď
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod dudlifuk » pon 20 lis, 2017 5:26 pm

Na uvod skontroluj napravy, ci neni na oskach nieco namotane, potom zospodu vycvakni napravove prevodovky a skontroluj prevody, necistoty, prach, vlasy a pod. Potom ci je dostatok vazeliny, neuskodi to cele vycistit a potom premazat. V kardanoch nepredpokladam problem ale skontroluj a nakoniec obavany motor, moze byt problem s uhlikmi. Skus pustit masinu bez karoserie, motor musi mat uplne tichy chod ,zvlast na nizkych otackach
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » pon 20 lis, 2017 6:57 pm

Ďakujem. Vyskúšam. Pred nedávnom, asi keď bola čerstvo ozvučená som mal rozobranú prevodovku. Čistil som totiž zberače. Prevody som vtedy namazal. Ale pozriem sa, vyskúšam to rozobrať. Cez výkend sa do toho pustím. Uvidíme.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » pát 01 pro, 2017 8:15 pm

Tak až dnes som sa j tomu konečne dostal. Dekodér v bardotke je Zimo MX645R. Rozobral som prevodovku, prevody som namazal takým špeciálnym tukom roco. Kardany som pozrel, v pohode. Skúšal som ten motor. Ide ticho, aj pri nízkych aj vyšších rýchlostiach. Tak ako predtým. Vydáva len také zvuky, ako z výroby. Motor som nevyberal, ale nebude to veľká robota, ak by bolo treba. Namazal som asi všetko, čo bolo písané v návode. Okrem takých miest, kam som sa nevedel dostať. Idem ju vyskúšať.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » sob 02 pro, 2017 10:24 am

To isté. Niekedy je schopná ísť aj 15 - 20 min v pohode. Inokedy nerobí nič iné ako zastavuje a rozbieha sa. Neviem, či to nebude motorom, alebo čo to robí. Nechápem, prečo to niekedy ide celkom ok, a o 15 minút neskôr sa nedá normálne jazdiť. Na Vianoce bude mať 2 roky.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Radek Strnad » sob 02 pro, 2017 11:11 am

Já bych to viděl na studený spoj v DPS. To by vysvětlovalo to, že někdy jede, jindy se stále rozjíždí, tzn. v DPS se něco ohřeje a přestane vodit, vychladne - vede....např.Dekodér neví co má dělat, protože v kratičkých intervalech proud nějaká součástka na DPS dostává/nedostává. Proto se vše chová zmatečně. Hned by se to zjistilo zapůjčením DPS z jiné mašiny, za použití toho samého dekodéru.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 891
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » sob 02 pro, 2017 7:43 pm

Ešte raz vyskúšam starý dekodér. Ak to bude robiť aj ten, možno skúsim požičať DPS z inej mašiny. Od Roca mám 770, neviem či to bude pasovať. Ďalej mám už len A.C.M.E. 350 gorilu. Veľa som rozmýšľal o tom zohrievaní.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Sandy » sob 02 pro, 2017 10:03 pm

Jedna "historka z natáčení" pro zasmání. Měl jsem podobný problém. Nechal jsem si digitalizovat "Hurvínka" z leptu včetně všech typů osvětlení. Při předávání fungovalo všechno jak má. Po čase si loko dělala co chtěla. Buď svítila jak měla, nebo nesvítilo nic, nebo svítila všechna světla. Podrobil jsem ji několikanásobné rozborce. Ale bez úspěchu. Po posledním pokusu jsem se rozhodl, že ji budu reklamovat. Odešel jsem znechuceně z "hračkárny", ale nevšiml jsem si, že jsem tam zavřel i kočku. Ta udělala poměrně zevrubnou prohlídku všech zajímavých zákoutí a kromě jiných škod shodila "Hurvínka" na zem. Ten se rozpadl na prvočinitele (skříň, pojezd, vnitřní vybavení), naštěstí se nic neulomilo. Bez nějaké větší pečlivosti jsem to dal dohromady a, světe div se, od té doby šlape jak hodinky. Třeba by něco podobné, ve stylu "před použitím protřepat" taky pomohlo. :roll:
Sandy
 
Příspěvky: 912
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » ned 03 pro, 2017 8:36 am

A môžem sa spýtať že z akej výšky spadol ? :D Viete, keď chcem dosiahnuť ten správny efekt. Ale nechcem to zas prehnať. Alebo mi rovno pošlite tú mačku a ja ju tam zavriem. :D
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod dudlifuk » ned 03 pro, 2017 10:34 am

:D na tu macku radsej zabudni. Ok, takze zakladnym preventivnym opatrenim sme presli. Ja som si este raz precital tvoj prvy prispevok a zaujala ma poznamka so zvukom. Problem by mohol byt v samotnom reproduktore, alebo v prilis vysoko nastavenej hlasitosti, alebo v oboch. Este ma napada ze v mierke H0 niektore modely pouzivali dve repra, ak by boli zapojene paralelne, znizila by sa vysledna impedancia na polovicu cize 2ohmy. To uz moze byt pre dekoder prilis velka zataz. Skus objektivne posudit tu hlasitost, nereve prilis ta masina ? Viem ze niektory modelari to maju strasne nahlas. Pravdepodobne ale s tym nic nespravis pokial mas Roco mys a Roco ciernu kocku. Hlasitost sa nastavuje v CV266 a hodnotu neprecitas a ani jednoducho nenastavis. Repro asi nemas moznost vymenit, ale co dekoder´? Studeny spoj sa tiez neda vylucit ale ak by bol na ceste k motoru alebo samotnom motore zly kontakt, masina by ti po zastaveni (neocakavanom) znovu prudko vyrazila a nerozbiehala by sa. Dekoder by jednoducho pokracoval v zrychleni podla povodnej krivky. Stale si myslim ze sa aktivuje ta ochrana v dekodery. Takze resume: repro, prilis velka hlasitost, alebo samotny dekoder (male percento). Takto na dialku sa tazko radi, ine by to bolo u mna na stole, meral by som prud, vymenil repro, vymenil dekoder, skontroloval nastavenie hlasitosti. Len bohuzial ja som TT-ckar. Ale vedel by som si pozicat H0-kovy okruh. Pokial si z okolia TT, BA, NR tak ti mozem pomoct.
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » ned 03 pro, 2017 1:22 pm

Mám to v Matúškove. To je taká malá obec pri Galante. Masina ma jeden repro. Ale hlasitosť je vyššia ako napr pri "čmeliakovi". Je trochu vysoká. Teraz s tým jazdím, so starým dekodérom. Zatiaľ to nespravila. Mám roco myš. Tá nevie čítať cv. A programovať vie tuším len do cv 255. Tak sa mi zdá. K tomu zvuku. Skúšal som to odsledovať. A toto som zistil. Keď idem normálne zap zvuk, zo začiatku ide, po asi 15 niekedy aj 30 min začne zastavovať stále. Potom už vypnúť zvuk nepomôže, robí to aj s vyp zvukom. Keď vychladne, a idem s vyp zvukom to nerobí. Ale neviem to na 100 %. Sledoval som to len chvíľu. Možno po pol hodine by to spravila zase.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod Michal770 » ned 03 pro, 2017 2:15 pm

Nie. Nezáleží na zvuku. Pripojil som zvukový dekoder. Jazdil som 10 min bez zvuku. A to iste. Zvuk nebol zapnutý a mašinka zastaví v sekunde, a potom sa rozbehne podľa nastaveného CV. A takto sa to opakuje dookola. Neviem, či na tom záleží, ale ten dekodér je v nejakom obale. Proste nie je prilepený normálne, ale je obalený niečím ako obal na učebnice. Samozrejme že presne na tvar toho dekodéra. Asi to s tým nesúvisí, že by sa kôli tomu nejak prehrieval. Len ja som sa s takým obalom ešte nestretol.
Michal770
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned 19 lis, 2017 7:50 pm

Re: Model bez vysvetlenia zastaví a vzápetí sa rozbehne.

Příspěvekod dudlifuk » ned 03 pro, 2017 3:10 pm

Hm, Michal ako ti pomoct? ten obal je v poriadku, je to teplom zmrstitelna buzirka. Izoluje suciastky pred nezelanym dotykom s inymi castami. Mam zopar dekoderov MX645 ale v prevedeni plux t.j. ze ma konektor naletovany priamo na sebe. R-kove konektory sa pouzivaju iba v H0. Takze dekoder neviem na skusku vymenit. Skusim este zosumarizovat moje poznatky. Masina ide so zvukom a po case zastavy (prudko) svetla svietia, aj zvuk ide dalej. Po case sa znovu pohne (pomaly sa rozbehne) a takto stale dookola. Ako je to s tym blikanim svetiel ? Tie by mali zacat blikat akonahle sa zastavy loko. (signalizuje aktivovanie ochrany resp. pretazenie) Neskusal si sa dotknut dekodera po zastaveni ? Nieje napadne horuci ? alebo len niektora suciastka pod buzirkou ? Ked bude vsetko v poriadku a nebudes si vediet rady, ozvy sa, poslem ti sukr.spravu byvam relativne blizko od teba.
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Další

Zpět na Naše chyby, omyly a nerealizované projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků