fulda píše:Ahoj,
Myšpulín píše: Přitom by měl neustále poslouchat, co se děje na řídící sběrnici. A pokud mu ručně zadáš nějaký pokyn, program by jej měl vyslechnout a zapamatovat si novou situaci.
Toto je naopak naprosto nesprávný předpoklad. Většina programů které znám se tak nechovají. Většinou předpokládají, že pokud staví vlakovou cestu program, tak mu do toho nikdo nesahá "z boku".
Tak to bohuzel neni uplne spravny zaver. JMRI v kombinaci s dekodery Digitrax (napr.DS64) funguji presne jak pise Myspulin.
fulda píše:amirinda píše:super a díky

to jsem chtěl vědět. Jde mi o to, že bych chtěl mít analogový panel s tlačítky pro přestavníky / výhybky a jak se k tomu potom zachová digitální ovládání a možné kombinace. Takže ve zkratce pokud digitál "rozhodím" tlačítkem na panelu tak by mohl nastat problém...Viděl jsem spoustu videí, přečetl co se dalo, ale tohle mi není zcela jasné.[/quote
]Pokud to "rozhodíš" nějakému programu, který nemá šanci se o tom dozvědět, tak je tu problém. To ale nic neříká o tom, že by nešlo kombinovat ovládací panel a PC řízení. Existuje celá řada úspěšných kolejišť, která používají kombinaci. Já mám například rád
KŽM Velké Meziříčí.
JMRI se to dozvi v pripade dekoderu DS64 okamzite po prehozeni vyhybky tlacitkem na pultu a na takovou situaci patricne zareaguje.
fulda píše:takže pokud se vrátíme ke kombinaci ovládací panel a zároveň digitál a zároveň PC, tak znám několik kombinací:
- Tlačítka "nějak" naroubovaná mezi dekodér a přestavník (jmenuje se to AUX ovládání). V takovém případě je PC mimo hru a je neustále potřeba situaci korigovat
Jak jsem psal vyse v pripade JMRI a dekoderu DS64 si s tim PC poradi, neni tedy rohodne mimo hru, a sice tak jak si to clovek naprogramuje. Napriklad jsou mozne tyto kombinace:
- beou se pouze pokyny z pocitace nebo ovladace (napr.mys MM), vstupy z ovladaciho pultu se ignoruji
- berou se vstupy jak z pocitace, ovladace tak i z ovladaciho pultu.
fulda píše:
Používat model založený na tom, že ovládací panel je vstupem pro PC. Například tak, jak to mají v tom Meziříčí. Tam mají panel jako soustavu tlačítek, které generují signály na sběrnici zpětného hlášení a celé stavění cest dělají v PC na základě těchto signálů. Pak je trochu problém, že pokud je PC vypnuté, tak se nejezdí.... a možná další, které neznám.
Urcite bych doplnil reseni, ktera jsou zalozena na LocoNetu. Pri vyberu vhodnych komponent neni treba pro jednodussi automatizaci (staveni vlakovych cest) ani DCC stanici ani PC, pokud se bavime o jizde na ruku.
Jinak souhlasim, ze ne vzdy PC je idealni reseni, ale reseni zalozene na Raspberry Pi + JMRI je podle meho nazoru celkem elegantni.