dokončil jsem první verzi plánku svého úzkorozchodného kolejiště (Nm) volně inspirovaného železnicí Darjeeling Himalayan Railway.
DHR má ve skutečnosti ještě menší rozchod a jezdí na ní velmi atypické vlaky, já jsem to vzhledem ke svým schopnostem nahradil alespoň trochu známým Nm.
Snažil jsem se vystihnout hlavní rysy této scenerie, tedy neustálé prudké stoupání po kopcích bez tunelů. Do kolejiště jsem vměstnal dvě asi nejznámější smyčky, a to Agony Point

a Batasia loop

Moje představa o kolejišti je, že vlaky převážně přepravují pytle se sklizenými čajem z horní stanice do Darjeelingu a vozí zásoby/cestující zpět do horní stanice.
Tady je výsledek:

3D

Původně to mělo být kolejiště umožňující pouze jízdu nahoru a zpět, ale přidal jsem vratnou smyčku (prudký "sešup" tunelem) pro obíhání vlaků dokola - nekamenujte mne, chtěl bych prostě "jen koukat".
Stoupání je prakticky neustále 3,1%, pouze klesací smyčka má přes 5%. Minimální poloměry 100mm - méně než oficiálních 145mm, nicméně dle zkušeností na webu by to neměl být pro extra krátkou lokomotivu a vagóny problém.
Rád uvítám jakékoliv vaše postřehy a návrhy k vylepšení, obzvlášť oživení obou stanic, které jsou zatím celkem nudné. Možná přidat nahoře odbočku k remíze, dole další kolej....