H0 - Slaný předměstí 3950x5700

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 - Slaný předměstí 3950x5700

Příspěvekod Edys » stř 25 říj, 2017 10:01 pm

Mě se asi líbí víc poslední varianta. Ale tentokrát pokud bude více hlasů pro předposlední tak nebudu proti protože také není špatná.
Pokusil jsem se ve 3D zpracovat poslední variantu. Možná že mohly být ty kopce větší ale už je moc hodin a už nemá sílu to předělat.
Tu předposlední mám také ve 3D ale tam podle mě schází ještě vedlejší trať.

Slaný rámy III_2_1.jpg

Slaný rámy III_2_2.jpg

Slaný rámy III_2_3.jpg
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 5:34 am

Podle mého názoru je skryté nádraží podle posledního návrhu zbytečně komplikované a je třeba se zamyslet co tato komplikace přináší. Myslím že účelem skrytého nádraží je především možnost zde “uskladnit” co nejvíce souprav, které by se mohly zapojit do provozu. Z technického hlediska by mělo být co nejjednodušší, z principu do něj bude obtížný přístup a je tedy nutné omezit problematická místa. Určitě je tady dobrá vratná smyčka, umožňující snadněji otočení změnu jízdy souprav. Jedinou “komplikaci”kterou bych připustil je možnost alternativní volby přímého spojení skratěho nádraží s hlavní a vedlejší trati, aby tedy odtud mohly jezdit i vlaky na vedleší trať. Koleje ve skrytém nádraží by měly být co nejdelší a pokud možno stejně dlouhé, aby nebylo nutné přemýšlet na kterou kolej se vejde kterýkoli vlak. Místa je tedy dost a rozhodně bych pro něj využil celou nebo skoro celou délku na té pravé straně. Spojení do skrytého nádraží bych řešil výhradně “tobogánem”, což by umožnilo dosažení velkěho výškového rozdílu mezi viditelnou a skrytou částí k maximálnímu usnadnění přístupu pro údržbu.
Je potřeba návrh kolejiště přizpůsobit zadání majitele. Pokud jsem správně pochopil, má poskytnout zajímavý a bohatý provoz na viditelné části, s možností automatizace jízdy více vlaků, bez požadavku na komplikovaná nádraží a vlečkové areály. Ideálni je proto možnost postavení vlakových cest tak, aby bylo kolejiště z pŕincipu ovál, kde vlak může jezdit bez nutnosti změnu směru jízdy vyžadující objíždění soupravy, směr jízdy souprav po hlavní trati by měly umožňovat rozumně konstruované smyčky. Jistěže je takovéto kolejiště pro některě pravověrné modeláře nepřijatelné, podstatné je ale přání a představa majitele. Já jsem postavil dvě modulové stanice splňující veškeré požadavky na realitu, domácí kolejiště je ale z principu dvojkolejný ovál se dvěma velkými stanicemi na hlavní trati a jednou vedleši tratí s koncovou stanicí. A baví mne možnost naprogramovat provoz a sledovat vlaky jezdící krajinou, střidajícími se v nádražích. Kolejiště je dostatečně bohaté aby si na něm zajezdili tři vnukové při manuálním ovládán, jeden třeba může jako výpravčí ovládat nádraží a stavět cesty, ostani jsou strojvedoucí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod rendo » čtv 26 říj, 2017 5:41 am

Ak mam bit uprimny(posledna varianta mi pripomina plany co vidala SIBA myslim)taky NDR stil vlakodrom:))prepac za moj nazor...Mne sa osobne pacila varianta,to malo nejaky zmysel.Tieto posledne,no neviem.Ber to v dobrom,drzim palce pri stavbe Edys !
Přílohy
006studie DF.jpg
006studie DF.jpg (47.67 KiB) Zobrazeno 5559 krát
rendo

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 5:47 am

Ještě k mé představě - rozhodně bych trval na druhé stanici ve viditelné části, která by sloužila jako odbočná - odbočení vedlejší trati uprostřed hlavní trati jen s odvratem bych určitě nevolil, na hlavní tatimezi stanicemi bych udělal malé skryté nádraží použitelné i jako výhybna, aby vlak nedosáhl druhého nádraží pŕíliš brzy. Mohl by se tady vystřídat s jiným, v tomtéž nebo opačném směru. Jak ale píšu, jde především o přesdstavu a přání majitele.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 5:59 am

rendo píše:Ak mam bit uprimny(posledna varianta mi pripomina plany co vidala SIBA myslim)taky NDR stil vlakodrom:))prepac za moj nazor...Mne sa osobne pacila varianta,to malo nejaky zmysel.Tieto posledne,no neviem.Ber to v dobrom,drzim palce pri stavbe Edys !

Za nedostatek studie I povužuji fakt, že js zde z hlavní trati viditelný jen kousíček, na koukání je zejména vedlejší trať, jenže ta končí v maličké koncové stanici. Podle mého názoru by to mělo být přesně opačně, co nejdelší viditelná hlavní trať a do té koncové stanice by vedla kratší trať,
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Brejla » čtv 26 říj, 2017 7:19 am

Nebylo by vhodnější i za cenu mírně horšího přístupu do rohů zvětšit na maximum střední část kolejiště a maximálně využít prostor místnosti? Na tom rozšířeném středním dílu by šly potom udělat větší radiusy tratě a nevypadalo by to tak zamotaně.

EDYS.jpg
Brejla

Příspěvekod Edys » čtv 26 říj, 2017 7:30 am

Tak jako proc ne. Pri stavbe to vadit nebude vzhledem k segmentum. Proste si ho vyndam a pri provozu tezko rict. Ale asi by to nebylo neresizelne. Zalezi na Milanovi. Vetsi prostor nikdy neni na skodu. Akorat je otazka jestli tech 600 bude stacit na to si tam sednout a ovladat kolejiste.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod sidlo » čtv 26 říj, 2017 7:41 am

Ten prostor je už tak zaplněný, že nebude kam vyndat segment pro stavbu. Dále pak nejnáročnější na přesnost bude styk segmentů. A to se musí dělat na sestavených segmentech. A pokud tam budou uličky 600 mm a na druhou hranu segmentu 900 mm a více, tak se to bude pasovat dost špatně.
sidlo

Příspěvekod Tomas Lebeda » čtv 26 říj, 2017 7:56 am

Edys píše:Tak jako proc ne. Pri stavbe to vadit nebude vzhledem k segmentum. Proste si ho vyndam a pri provozu tezko rict. Ale asi by to nebylo neresizelne. Zalezi na Milanovi. Vetsi prostor nikdy neni na skodu. Akorat je otazka jestli tech 600 bude stacit na to si tam sednout a ovladat kolejiste.

Vždy to bude otázka kompromisu, ale pokud chces mít lepší představu jak vypadají takové úzké průchody
tak se můžeš podívat třeba tady http://www.zeleznicepodbaba.cz/stanice-na-kolejisti/
Odhaduji, že ten průchod úplně uprostřed kolejiště je tak 40cm.
Tomas Lebeda

Příspěvekod milan ferdián » čtv 26 říj, 2017 8:04 am

No právě,segmenty.Kolejiště na segmentech se navrhuje úplně jiným způsobem.O segmentech ze začátku nebyla vůbec žádná řeč.To byl také důvod proč jsem rychle opustil verzi dvoupatrového kolejiště na hlavní trati.
HonzaM píše:Ještě k mé představě - rozhodně bych trval na druhé stanici ve viditelné části, která by sloužila jako odbočná - odbočení vedlejší trati uprostřed hlavní trati jen s odvratem bych určitě nevolil, na hlavní trati mezi stanicemi bych udělal malé skryté nádraží použitelné i jako výhybna, aby vlak nedosáhl druhého nádraží pŕíliš brzy. Mohl by se tady vystřídat s jiným, v tomtéž nebo opačném směru. Jak ale píšu, jde především o představu a přání majitele.

Druhá mezilehlá stanice se tam nevejde.

Edys,že bych chtěl jen kroužit?
Brejla píše:Nebylo by vhodnější i za cenu mírně horšího přístupu do rohů zvětšit na maximum střední část kolejiště a maximálně využít prostor místnosti? Na tom rozšířeném středním dílu by šly potom udělat větší radiusy tratě a nevypadalo by to tak zamotaně.

Střední rám mohu o něco rozšířit,ale stále mi nevyřeší smysuplné vedení tratí.600 mm pro průchod je dostačující,bohužel mezi rámy,kde máme situovanou stanici je to málo.Někde musí být umístěn ovládací panel hlavní stanice,pohodlně use-
dnout.Zapomíná se na dostačující dosah rukou.Už tak mě děsí levý a pravý horní roh,ikdyž z druhé strany,bych mohl říct,nechť se trápí při stavbě kolejiště majitel :wink: .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 8:27 am

milan ferdián píše:Někde musí být umístěn ovládací panel hlavní stanice,pohodlně usednout.
Milan

Kolejiště bude řízené TrainControllerem z obrazovky počítače, žádný pevný panel nebude nutný a monitor si lze umístit kamkoli podle potřeby, třeba i dotykový. Je také možné bezdrátové ovládání třeba z tabletu pomocí aplikace +SmartHand manager.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 26 říj, 2017 8:53 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 8:31 am

Brejla píše:Nebylo by vhodnější i za cenu mírně horšího přístupu do rohů zvětšit na maximum střední část kolejiště a maximálně využít prostor místnosti? Na tom rozšířeném středním dílu by šly potom udělat větší radiusy tratě a nevypadalo by to tak zamotaně.

EDYS.jpg

To vypadá velice zajímavě a smysluplně. Možná by se našlo i místo pro druhou stanici, alespoň malou, nejlépe odbočnou pro napojení vedlejší trati.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 8:36 am

milan ferdián píše:
Edys,že bych chtěl jen kroužit?
Milan

Proč to “jen”? Proč by kolejiště nemělo takovou možnost poskytovat? Mohla by to být jedna varianta provozu.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 26 říj, 2017 11:27 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2017 9:05 am

Brejla píše:Oddělený úsek napájený modulem zpětné smyčky musí být delší než je uvažovaná nejdelší souprava, která jím může projíždět. Všechny podvozky vozů projíždějící rozhraní izolovaného úseku by způsobovaly zkraty a neustále přepínání smyčkového modulu. Pokud jsi myslel lokomotivní dekoder, tak ten s tím nemá nic společného. Tady jde o zkraty na rozhraní izolovaného úseku.

Možným řešením kratšího přepínacího úseku je třeba odpojení napájení předchozího sousedícího úseku závislé na detekci obsazení přepínacího úseku, ale elektronika poskytuje i spoustu jiných řešení. Vyřešení různých potenciálních konfliktů může zajistitt i TrainController.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 26 říj, 2017 3:22 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 26 říj, 2017 2:31 pm

Problematická místa jsem zrušil.Pro oba skryťáky bude jen jediná vratná smyčka (cizí trať).Viditelnou odbočku jsem zrušil a vedlejší trať jsem jinak zakomponoval do cizí tratě.Vedením vedlejší tratě jsem se inspiroval na trati z Chomutova do Křimova.Prozatím jsem ponechal šířku prostředního rámu 1200 mm.
Milan
Přílohy
Slaný vedení tr.II DF – kopie.jpg
Slaný vedení tr.II DFII.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště