H0 - Slaný předměstí 3950x5700

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 - Slaný předměstí 3950x5700

Příspěvekod Dusan » pát 20 říj, 2017 2:46 pm

Použitý materiál je jen jednou částí rovnice, kde za rovnítkem je dostatečná tuhost segmentu. Daleko větší vliv má zvolená konstrukce. Buk je fajn, ale z překližek je suveréně nejtěžší a nejdražší. (nejlehčí je topol) a pokud vím, tak tvoje segmenty budou z těch větších. Mrkni třeba sem http://www.vlakymodely.cz/fotogalerie/c ... -ze-stavby
Osmička borovicová překližka a pevnostně to měli chlapi OK i bez použití diagonálních výztuh(ty jsou nejlepší).
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Edys » pát 20 říj, 2017 3:12 pm

Tak teď jsem zmaten. 8 nebo 12? Buk nebo borovice? Jablko nebo Hrušku?
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod Dusan » pát 20 říj, 2017 3:41 pm

No to je vidět :-) Tak si nakresli napřed výkres těch segmentů a pak přemýšlej o konstrukci, tím bych začal, současně s tím si můžeš začít plánovat trasy hlavních elektrorozvodů. Vyčlenit místa kde budou zhlaví a přizpůsobit tomu pak návrh konstrukce. Pak bych řešil materiály. Ty budeš potřebovat s jednotlivými segmenty manipulovat při stavbě, zapojování. Pak to budeš mít víceméně natrvalo a jen kdyby jsi se náhodou stěhoval, tak to rozděláš. Takže nepotřebuješ nějakou ultrapevnou konstrukci. Moduláři používají konstrukce, aby něco vydrželi, protože to furt někde převáží, skládají. Já měl kolejiště 450x130 rozdělené na dvě části. Rošt z latí 40x20 a na tom 8 mm překližku, terén pak z mačkaných novin. Nic se nekroutilo a při prodeji si to pán odvez v dodávce jen tak na podlaze až do Děčína, samozřejmě po tankodromu D1 a bez jakéhokoliv poškození.
Aby jsme si rozuměli, nic nevnucuji, jen dávám názor.
Přílohy
PICT3499.jpg
takhle to vypadalo, měli jsem stropy 3,7m, takže to bylo dva metry nad zemí na konstrukci kde bývalo spaní
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Edys » pát 20 říj, 2017 3:52 pm

Takze ty late 24x44 by mely byt v cajku. Segmenty uz mam rozplanovane vcetne zhlaví.
Edys

Příspěvekod hopeter » pát 20 říj, 2017 5:16 pm

Hlavně uvaž kostrukci s ohledem na ten neštastný pohyblivý díl. Myslím , že nejšikovnější by byla nosná konstrukce z tenkostěnných kovových jeklů a na ní překližkové rámy příhradové konstrukce ( žebra a diagonální výztuhy ). Nohy konstrukce navíc upevnit do podlahy. Nechtěný pohyb o pouhé dva milimetry a máš koleje mimo sebe o celou šíři kolejnice. To co máš na fotkách se ti bude hýbat proti sobě odhaduji tak o pět milimetrů.
Rám je základ , který už později neopravíš. Není kam spěchat , tuto stavbu máš minimálně na pět až deset let.
Ať se daří.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Edys » pát 20 říj, 2017 5:19 pm

hopeter píše:Hlavně uvaž kostrukci s ohledem na ten neštastný pohyblivý díl. Myslím , že nejšikovnější by byla nosná konstrukce z tenkostěnných kovových jeklů a na ní překližkové rámy příhradové konstrukce ( žebra a diagonální výztuhy ). Nohy konstrukce navíc upevnit do podlahy. Nechtěný pohyb o pouhé dva milimetry a máš koleje mimo sebe o celou šíři kolejnice. To co máš na fotkách se ti bude hýbat proti sobě odhaduji tak o pět milimetrů.
Rám je základ , který už později neopravíš. Není kam spěchat , tuto stavbu máš minimálně na pět až deset let.
Ať se daří.

Jo tu cast s otocnym dilem planuju udelat kovovou. Ale zbytek klidne muze byt dřevo. Akorát musim tady v okolí najit nejakeho nadšence zamecnika kutila aby me to svaril.
Edys

Příspěvekod hopeter » pát 20 říj, 2017 5:34 pm

TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Edys » pát 20 říj, 2017 5:48 pm

JJ znám. Ale dalších 80% lidí to má dřevěné. Jak jsem psal když se to zkroutí tak udělám kovový. Vzhledem k segmentům to půjde.
Edys

Příspěvekod HonzaM » sob 21 říj, 2017 5:25 am

Edys píše:JJ znám. Ale dalších 80% lidí to má dřevěné. Jak jsem psal když se to zkroutí tak udělám kovový. Vzhledem k segmentům to půjde.

Pokud bude i spodní nádraží (skryťák) že segmentů a rám bude sloužit jen jako stojan, pak ano, rám se dá vyměnit i dodatečně. Při stavbě je potřeba počítat s tím, že je segmenty potřeba řešit tak, aby bylo možné je samostatně vzít, zapojit a potom vzájemně propojit (nejlépe rozebíratelným spojením konektory, bez nutnosti šroubování, pájení nebo podobně). Doma to takto řešeno mám a totéž platí u modulu složeného ze čtyř segmentů.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Brejla » sob 21 říj, 2017 6:07 am

Pokud budeš dělat rám z jeklů, tak ho rozhodně nerozvrtej tak, jak to má Šídlo na tom vzoru. To je přímo katastrofická ukázka, jak se to nemá dělat. V místech spojů a místech, kde budeš upevňovat překližku si nech na jekly navařit stykové desky a vrtej do nich. V rozích navař trojúhelníková výztužná žebra (musí být v rovině s horní hranou jeklů), která rovněž využiješ na přišroubování překližky. U spojů jednotlivých rámů doporučuji použít lícované šrouby nebo samostatné centrážní kolíky. Jekly mají tenké stěny a ty šrouby je při utahování zdeformují a spoj se časem uvolní. Taky musíš počítat s tím, že dřevo je přírodní materiál, který stále pracuje a bude se vzhledem k jeklům hýbat.
Brejla

Příspěvekod milan ferdián » sob 21 říj, 2017 8:39 am

Jak sleduji dění,vidím,že otočný díl je spíše komplikaci než pozitivním řešením.Zachoval jsem původní hlavní rám.Zrušil nalevo rám malý s otočným dílem a dle možnosti jsem pravý rám posunul tak,aby umožňoval v pohodě průchod okolo regálů a rámu.Červená čára je hrana původního rámu napravo.Na rámu vidíte jen hlavní trať,sem tam přerušenou nedokončenou vedlejší tratí.Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Edys » sob 21 říj, 2017 9:09 am

Milane dvere jsou 80ky klidne to jeste prodluz.
Edys

Příspěvekod Edys » sob 21 říj, 2017 9:34 am

Wintrack Studie 2:
Přílohy
slaný studie 2_2.jpg
slaný studie 2_1.jpg
slaný studie 2.jpg
Edys

Příspěvekod Edys » sob 21 říj, 2017 9:34 am

2D
slaný studie 2_2D.jpg
Edys

Příspěvekod Brejla » sob 21 říj, 2017 9:43 am

milan ferdián píše:Jak sleduji dění,vidím,že otočný díl je spíše komplikaci než pozitivním řešením....

Každé netradiční řešení způsobuje komplikace, ale když se k němu přistupuje zodpovědně, tak se to většinou dá vyřešit. Já to u staršího kolejiště podcenil. Použil jsem překližkové rámy neukotvené pevně do podlahy a systém otočného závěsu taky nebyl zrovna ideální.
U nového projektu, který už bude mít rám z jeklů a bude ukotvený do podlahy (trochu problém je s podlahovým topením) zvažuji použití řešení, které jsem tu už naznačoval s použitím precizních lineárních ložisek.
Brejla

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště