H0 Železný Brod a okolí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 Železný Brod a okolí

Příspěvekod Polabský » sob 17 čer, 2017 10:00 pm

Hezký večer,
jen mám několik drobností. Jaká bude možnost přístupu po obvodu kolejiště ?? Chtělo by to náčrt uspořádání místnosti.
Trošku mi nesedí půdorysná velikost staveb ve srovnání s osovou vzdáleností kolejí. Jaký bude účel budov ??
Depo s točnou má poněkud divné uspořádání pohybu provozního ošetření vozidel. Nejen zmiňovaný příjezd k naftě.
Jsem trochu v rozpacích i z dvou trvalých malých otvorů, zřejmě pro obsluhu. Jak se tam bude obsluha dostávat co všechno tam bude vykonávat.
Děkuji a zdravím :D
Polabský

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 6:21 am

Přístup je na tom nákresu jenom z levé strany, tam by byly i ovládací panely. Otvory jsou spíš servisní, max nějaký specifický posun. Jinak budou tam rozpojovače takže nemusím být přímo u posunu s nějakou tyčkou na rozpojování. Ale abych řekl pravdu tak já jsem teď v rozpacích z celého návrhu :/ Původní záměr byly co největší možnosti převozu, provozu spíše než pěkné tratě přírodou. Chtěl jsem si hlavně zajezdit, ale teď mi postupně dochází že bude lepší třeba 2 staničky vynechat a dát tam tu pěknou trasu přírodou. Ale plán asi projde komplet úpravou na způsob přemístění nádraží, samozřejmě i nějaká úprava.
napadlo mě Ž. Brod dát spíš na úhlopříčku zleva nahoře doprava dolů. Vznikl by stůl ve tvaru U a trať na způsob osmičky. No to nebudu popisovat, už mam stahly Wintrack a učim se ho používat a pak to naplanuju přimo tam Už se mi povedlo postavit to horní 3kolejné nádraží abych se do toho dostal. Největší problém pro mě je, že v realu používám hlavně flexiny a tu jsem tam našel jen jako 890mm rovné trati. Ale já se s tím poperu.

jo a ten železný brod mi na zemi opravdu vychàzí. Ráno jsem to poskládal a nejkratší kolej vychazela aspoň vyuzitelnych 50cm. Je to manipulačni takže to stačî. Stejnę se to ještě protáhne tím že to nádraží dám šikmo.
přiložim Vám pro představu můj provizorní plánovací systém než se naučim pořadně s tim Wintrackem, snad to bude brzo. Rozteč kolejí kontroluju jednoduchou kolejovou spojkou (2 levé vyhybky spojené oblouky) 1obdelnik na podlaze má na délku 30cm. Šířka nádraži je zatim 45cm zatim bez depa. Asi bych pŕidal ještě 1 kolej napravo mezi nadraži samotné a depo abych měl dost dopravnich pro všechny tratě. Asi budou 3 tratě a 1 vlečka do těch dolů. Ještě mě napada że je to delší než nakres kolegy kvůli te kolejove spojce v oblouku. Mĕ jde 1 rozvětvení ještě z oblouku (3. vyhybka )
A mimochodem na fotce jde vidět můj provizorní/ testovací okruh. Je to to uplně hornî nadraži- malá skála. A je tam vidět i to že ty papirove vyhybky jsou opravdu velikosti tech EW1, popř těch starych plechovych vyhybek, tech mam taky par, ale jen na testovani atd. Na panel je urco nedám
Přílohy
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod sidlo » pon 19 čer, 2017 6:27 am

Kolik kolejí bude ve skryťáku? Jak dlouhé budou koleje ve skryťáku?
Koleje ve skryťáku by měly být alespoň tak dlouhé jako nejdelší kolej ve stanici. Když se nebudou střídat soupravy, tak to nebude vypadat dobře.
sidlo

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 6:57 am

Skryťák doteď v plánu nebyl ale asi by se hodil když oddělám některé ty ministaničky. Ale SN můžu udělat úplnĕ přez celý stůl protože to stejně nepůjde vidět, navíc i do zatáček protože se tam nebude posunovat takže délka nebude problém. Ja se SN nepočital protože mi přišla škoda ty drahé koleje schovávat. Jenže pak jsem je dal vsechny nahoru a dopadlo to tak jak to dopadlo. Ale ted uz se mi to jeví jako téměř nutné. Kolik by mělo být v SN kolejí? Diky
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 3:54 pm

Takže, začal jsem s plánování v Wintracku. Už jsem se do toho dostal a mám téměř hotový Železný Brod. Návrh jsem předělal, skoro od základů, minimálně jsem předělal i stůl. Fotka je opravdu fotka, protože notebook je mamky a ja bych to nestihl vyscreenshotit a poslat. Stejně je to jen miniukázka, kompletní nákres bude už samozřejmě normální. V plánu jsou teda 3 nádraží ( tohle, semily a Malá skála), minivlečka se Semil a dál už asi nic. Ještě uvidím. Možná že tam někde dàm ty doly ale jen pokud by tam bylo hluché místo. A upravil jsem přístup. Nádrażí budou dostupné z kraje, jinak mont. otvory a udělal jsem takovou uličku okolo. Je to ten prostor pod toćnou a vpravo od točny. Je tam trošku špatně, tady to konćí u křížení, ale má to být po celé délce hrany, takže se dostanu ke všem nádražím bez podlízání kusu stolu. Jinak mam tam prostor od stěny nějakych 55cm. To by mělo být ok. Su hubený :D na klubu máme otvory 50/50cm a vejdeme se tam 2 děcka, nebo 1 širší dospělý
.
Ale nevim jak teda navrhnout to depo s točnou aby to vypadalo pěkně a bylo kompletně funkční ( zbrojení uhlí, vody, nafty, písku atd) přece jen IV. epocha, takže ještě nějaké ty páry ale zase uż i diesely.

Má někdo nápad jak to udělat? Pokud jo tak bych byl moc rád.
Přílohy
IMG_20170619_173040138.jpg
Severní zhlaví
_IMG_000000_000000.jpg
Jižní zhlaví s "točnou" 30cm průměr. Zatím nekompletní
IMG_20170619_173025463.jpg
Celkový pohled
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 4:01 pm

Tady je nákres jak to asi bude zhruba vypadat. Jen tam mám zatím slepý tunel. Ten upně dole uprostřed. To žluté bude skryťák. Domyslim to až to uvidim napřesno ve WT
Přílohy
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod vmucha » pon 19 čer, 2017 4:02 pm

Za tu točnu se ti nevejde rotunda, chceš-li ji tam mít.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 4:05 pm

Ta točna je tam zatim tak placnuta. Asi bude jinak, mozna aj jinde, ale rad bych to napojil jakoby ze 2 stran
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 4:07 pm

Možná by nebylo špatné dát ji nad dvojté křížení jak byla předtím jen trochu vic doprostřed. Proste dovnitř oblouku jižniho zhlavi
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 4:14 pm

Sem
Přílohy
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod sidlo » pon 19 čer, 2017 5:09 pm

To obloukové zhlaví před točnou a navazující staniční koleje mají malou osovou vzdálenost. (Nejen) obloukové výhybky Tillig není možné skládat jako kusové kolejivo. Mezi výhybky je potřeba vkládat krátké úseky flexi tak, aby osová vzdálenost byla dodržena. A ty flexi kousky se musí dopočítat.
sidlo

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 5:45 pm

Jj všiml jsem si. Aj jsem tam zkoušel dávat ty kratké kousky ale nejmenší je tam 50mm a to už bylo zase moc, ale s kouskama flexin určitě počítám. Ono to tak nějak celé bude z flexi kolejí. Ale i tak diky za připominku.
A celkově to nádraží je jinak v pohodě? Na J. zhlaví jsem dal stromovité rozvětvení pro zpestření posunu. Navic to prodlouži koleje, nebo spíš jsou stejně dlouhé
Petr7

Příspěvekod sidlo » pon 19 čer, 2017 7:18 pm

Wintrack neznám. V XTrackCAD si dělám flexi kolej libovolné délky a poloměru. Nejvíc se mi na něm líbí přechodnice.
sidlo

Příspěvekod Petr7 » pon 19 čer, 2017 8:47 pm

Mě pro zatím stačí WT. Přikladam opět (zatím jen) fotku. Už mám snad hotové viditelné části, ale ještě to možna trošku poupravim.

Ale teď depo. V diskuzich jsem si našel článek o depu ve IV. epoše a byl tam tento obrázek. Rád bych ho poupravil a dal do Železného brodu. Bude napravo od spodního zhlaví, jakoby v tom obloku jenom trošku víc doprostřed. Samozřejmě misto te točny na planku. Má s tìm někdo zkušenosti? Díky
Přílohy
IMG_20170619_223643084.jpg
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod Petr7 » úte 20 čer, 2017 8:44 am

Tak jsem nad tim přemyšlel a s tim minulym navrhem taky nejsem moc spokojený. Ty chodici prostory to strašně zmenší, takže tam skoro nc neni a stejně už je to přeplněné. Nevychazi tam ani jedna vlečka bez toho abych si zničil kus krajiny s tratí.

A tak vzniklo tohle. Kreslil jsem to na mobilu na fotku narysovaneho planu abych měl dobře rozměry. Líbí se mi to víc, nádraží jsou stejné, jen na jiných místech, ale mám tam i 2 vlečky. Šroťák vpravo nahoře a asi důl plně dole. I tratě je tam docela dost. Aj prostory pro takové pěkné mosty přez nížiny atd. Depo zatim ještě vymyšlim .

Co na to říkáte?
Přílohy
IMG_20170620_103607307.jpg
Všechno naraz
IMG_20170620_103619549.jpg
Viditelna trať
_IMG_000000_000000.jpg
Podzemni trať a SN
Petr7

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště