vozy typu "Y"

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Měli byste zájem o stavebnici Y vozů dle skutečných rozměrů a proporcí v TT?

Ano, z leptu.
17
19%
Ano, z polyuretanového odlitku plus případné leptané detaily.
49
56%
Ne.
22
25%

Celkem hlasů : 88

Příspěvekod Hekttor » pát 29 srp, 2008 3:56 pm

Mustr, prototyp, předlohový model. Něco, co má vypadat přesně tak, jako bude vypadat výsledný odlitek. Vyrobit ho můžete z čehokoli (dřevo, plast), musíte ale znát specifikace odlévače především ohledně síly materiálu (ti nejlepší vám odlijí minimální tloušťku cca 0,6 mm, ale u tak velkého odlitku vám asi řeknou nejlépe 1 mm, minimálně 0,8 mm). Mustr musí být naprosto přesný, vyhlazený, mít ostré detaily, jakákoli chyba či nepřesnost se bude kopírovat do formy a do odlitku.
Podkladem pro výrobu mustru je co nejpřesnější plánek (čím přesnější plánek, tím přesnější výsledek, plánky z Parostroje jistě nevyhoví), pokud to nezvládnete sami, mustrař si řekne za ruční práci 4 - 10 000 Kč, podle komplexnosti (a tenhle vůz vzhledem k množství oken, které se musí přesně vyřezat, nebude nejjednodušší), pokud byste chtěli vyrobit mustr strojně, musíte vytvořit např. v CADu digitální 3D model , nebo znát někoho, kdo ho nakreslí (také to bude samozřejmě něco stát) a firmu, která vám to zhotoví na 3D zařízení. Takový mustr pak může stát i několik desítek tisíc korun. Záleží, kdo a za jakých podmínek vám ho zhotoví.
Protože se jedná o velký kus, a protože na skříň vozu potřebuje odlévač minimálně dvojdílnou formu, která pravděpodobně nevydrží oněch 20 odlitků (poslední odlitky budou zkroucené), a materiál na formu se také započítává do výsledné ceny kusu, počítejte s cenou samotného odlitku k té horní hranici.
Pokud to dobře chápu, řešíte zatím skříň vozu.
Docela by mě zajímalo, co další věci - spodek, interiér, podvozky, okenní rámy/okna, potisk/obtisk......
Čeká vás spousta práce, tak vám zatím držím palce a jsem zvědavý na výsledek.
Jakou odhadujete výslednou cenu jednoho takového modelu či stavebnice? A který vůz to vlastně bude?
Hekttor

Příspěvekod TTmili » pát 29 srp, 2008 8:30 pm

Co do typu vozu bych to viděl pravděpodobně jak na klasický Ba (10 oken) nebo Bai (11 oken) tak i na ABa/Aa (9 oken) a BDa. V případě že by to šlo přes VDV kovo nebyl by problém jednalo by se o komplet stavebnici (ale asi bez popisů) s tím že opravdu by se muselo vzít minimálně těch 250ks asi od každého. Ale to myslím že asi takovou stavebnici by nebyl problém prodat a snad by nám s tím mohl pomoci nějaký obchod. Ta forma by také vydržela neboť se nejedná o odlívací ale podle toho co jsem pochopil o vstřikovací.

A ještě jedna možná dobrá správa. Šéfkonstruktér Tilligu Holger Eisold řekl že je to vynikající nápad a slíbil že o tom budou minimálně jednat.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Y v TT

Příspěvekod jaro » úte 02 zář, 2008 7:37 am

ahojte vsetci nespokojni s Y v TT! nezufajte, riesenie tu je a vagonom v TT svita na lepsie casy :D
tiez ma tento vagon stve pretoze som sa s nim hraval uz ako 6r a za 25r nepresiel ziadnou zmenou. tak ako konstrukter som si namodeloval Bcko s podvozkami gorlitzV. co sa tyka vyroby tak urobit par kusov bude financne narocne a kvalita nebude bohvie co. teraz si vyrabam prototyp aby som otestoval jazdne vlastnosti pretoze vsetky komponenty su scela nove a obohatene o vychytavky ako funkcna guma na celach vozna (kratsia vzdialenost medzi voznami) a pod ale odlievat bocnice o hrubke 1mm nic moc. kruti sa to a to by som nikomu ani nepredaval. az by sa vsak stavebnica vyrobila lisovanim tak cena bude okolo 1000Kc vcetne leptanych detailov a obtiskov (s moznostou vlastneho cisla, dom. st a voznoveho depa) a mega kvalita.
ked sa vas/nas nazbiera na tych 250ks tak zadam pokyn vyrobe a do par mesiacov je stavebnica hotova.

chcel som s touto informaciou prist az po skonceni jazdnych testov no mi nedalo ked citam prispevky :)
jaro

Příspěvekod Hekttor » úte 02 zář, 2008 12:13 pm

Myslím, že v úplně prvním příspěvku tohoto vlákna byla právě cena uvažované stavebnice cca 1000 Kč důvodem, proč zde přítomní kolegové začali hledat vlastní, méně nákladnou cestu...
Hekttor

Příspěvekod VoVo » úte 02 zář, 2008 1:56 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:13 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Y v TT

Příspěvekod jaro » úte 02 zář, 2008 2:00 pm

varianta presnej stavebnice s reliefmi 0,15mm s presnostou vzhladom k predlohe na 1cm tu preberana vsak nebola. zdoraznovat kvality lisovanej stavebnice a odliatku snad nemusim. nieco to vsak stoji a tych 1000kc by som videl ako strop. az to bude viac tak zostanem len pri tych mojich prototypoch.
uviedol som to len ako moznost pre tych, ktory hladaju cestu. ja ju mam. stoji sice dost ale model je to nadherny a kedze som si to meral, konstruoval a eventuelne vyrobil sam tak fakt pochybujem, ze by sa dalo ist s cenou nizsie pri tejto miere detailov. ale aby som len nekecal teda..
http://www.k-report.net/ukazobrazek.php ... 3175/49738
jaro

Příspěvekod Hekttor » úte 02 zář, 2008 4:33 pm

Já se také snažil vysvětlit totéž. Pokud někdo nezahájí výrobu v řádově desetitisícových sériích, je malosériová stavebnička za pár korun, tedy pokud by neměla být na úrovni Plastikomu, fikce. Já tvrdím, za levno malosériová kvalita a ještě v železničním modelářství, to prostě nejde.
Varianta přesné stavebnice s reliéfy 0, 15 mm tu probíraná byla, bereme-li v úvahu téma kombinované stavebnice s bočnicemi z leptu (0,15 je zrovna reliéf půlleptu z 0,3 mm plechu).
Hekttor

Příspěvekod TTmili » stř 03 zář, 2008 1:34 pm

Já osobně taky začínám přicházet zpět do reality a vidím to tak že nelepší by byl lept s odlitou střechou a případně pojezdem. Vyšlo by to nejlíp a nepřesněji. Dle mě je v leptech budoucnost :lol: .
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod VoVo » stř 03 zář, 2008 1:46 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:13 pm, celkově upraveno 1
VoVo

Y v TT

Příspěvekod jaro » stř 03 zář, 2008 2:11 pm

jak myslite. ja na tom vagoniku pracujem uz bezmala rok a tak si ho rozhodne vyrobim. nemam problem s odlievanim ani s leptanim ale z leptu cely vagon si neviem predstavit. najefektivnejsia mi prisla kombinacia umelych casti s leptanymi doplnakami. ked si vezmem, ze sada leptov a obtiskov stoji bezmala 200kc tak 800kc za prvotriednu stavebnicu mi nepride moc. moc mi pride zaplatit sam vyrobu foriem.

no po jazdnych skuskach zlozim kompletny prototyp a pochvalim sa. myslim, ze ten vysledok za tu tisicovku bude stat.
jaro

Příspěvekod VoVo » stř 03 zář, 2008 2:25 pm

Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:13 pm, celkově upraveno 2
VoVo

Příspěvekod TTmili » stř 03 zář, 2008 3:16 pm

Jako já sem samozřejmě nemyslel že by to nemohlo být. Určitě dvě konkurenční stavebnice (minimálně) by bylo super. Ale asi bych si skutečně počkal na výrok fy. Tillig kde skutečně minimálně řekli že see tim budou zabívat. Tím tě Jaro nechci odrazovat od práce.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod jaro » čtv 04 zář, 2008 7:48 am

mna neodradite od prace :) ja uz ten vagon v podstate mam. len to chce este vyjazdit a hlavne vyladit novu kinematiku co som tam navrhol. ked bude vsetko fachat tak si vyrobim par prototypov a zakonzervujem projekt. a porobim daco ine zase.. BDs, Ds.. takisto sergeja treba doladit.. je toho este dost co TTcku chyba :)
jaro

Příspěvekod badliner » čtv 04 zář, 2008 10:55 am

Tak BDs bych bral....pokud by byl pěkný tak cena až tak nerozhoduje... :)
badliner

Příspěvekod TTmili » úte 14 říj, 2008 12:20 pm

Tak je to již 2 měsíce co se psalo Tilligovy a zatím kromě toho že řekli že se tím budou zabívat se nic nedělě. Myslím si že by bylo asi nejlepší vyřešit tyto vozy leptem s odlitými díly nebo onou stavebnicí (tam by byl problém v tom že by se asi nedalo dokupy 250ks). Takže bych se asi konečně obrátil na hektora který se tady už kdysi dávno "hlásil" že by se o to pokusil a poprosit ho zda by odpustil to že sme byli k leptům slepí:oops: a neskusil by to? :lol:
TT
DIGITÁL
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)