Všechno možné i nemožné ... (a jiné plky)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Diskuze - novinky TT 2017

Příspěvekod JendaTT » pát 27 led, 2017 11:25 am

Rozumím tomu - "volná předloha" - ale co ta cena?
JendaTT

Příspěvekod Donatelli » pát 27 led, 2017 11:44 am

Cena je stejná jako u standartního modelu. Schválně jsem si vytáhl starší novinky a je zde jako freelance model 14110. Jedná se o dvounápravový vůz na banány vycházející z chlaďáku 14108. A kupodivu je cena stejná 26,90-€.... Já se jenom divím tomu povyku. Neděje se nic co už tady nebylo. Stejnou kategorii modelů nabízel Zeuke, nabízelo BTTB, nabízel a nabízí Tillig. Cena byla vždy stejná. Za další nerozumím nadávkám na ten start set. Jednak už tady podobný byl ( s nákladními vozy ). Dětem je úplně fuk s čím jezdí. Pokud to jsou vozy podobné tomu co už někde viděli ( barevně ) tak pro výrobce líp, protože se to líp prodá. Nebo si myslíte, že dítě pozná rozdíl mezi REKO vozem a třeba Y ?Já pořád slyším breky prodejců, že Tillig nemá žádné start sety. A když jsou tak je zase řev... Pochopte snahu výrobce, že chce svoje výrobky přiblížit dětem - to jsou potencionální kupci dalších výrobků a zároveň musí tlačit cenu co nejvíc dolů, aby uspěl v konkurenci jiných firem a velikostí a ještě k tomu všemu na tom chce kupodivu vydělat. Mimochodem ještě jsem nezaznamenal jediný ohlas na to, že se kupodivu nezdražovalo jako každý rok.... Netvrdím že modely jsou levné, ale tohle mě překvapilo ( tedy alespoň u modelů, které mě zajímají ).
Donatelli

Příspěvekod nadkachna » pát 27 led, 2017 1:10 pm

Donateli: V mnohém máš pravdu, ale opravdu dítěti, co nepozná rozdíl mezi Y a reko někdo koupí tři vagony bez lokomotivy za bezmála pět tisíc? Asi těžko. Někomu takovému pro stejný účel vystačí ten set s TRAXXem za nižší cenu, kde je i ovladač a ovál - tam problém nevidím a smysl to dává. Mimochodem, Piko za nižší cenu a v H0 nabízí railjet, který kupodivu jako railjet vypadá. Tohle je prostě od Tilliga neomluvitelný úlet.
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 27 led, 2017 1:49 pm

Start set zcela chápu - je to na hraní pro děti a je to to nejlevnější co vyrábí - tak od toho moc věrnost nečekám. Nejsem počítač nýtů - třeba vozy ze středovstupy skousnu v pohodě. U toho Railetu si tu práci za ty peníze mohli krapet dát - kabinu mají - jenom si s tím pohrát, ale tohle - to je hooooodně volná předloha. Co mě těší je návrat těch dvouvozových autovozů - akorát teda ne za tu cenu s těma autíčkama. Očekával jsem nějakou tu bangli a konečně BDčko v zelenošedé ČD verzi - zase nic.
Jeff Hopper

Příspěvekod TTBlecha » pát 27 led, 2017 8:11 pm

Tak jsem čekal s čím nás Tillig letos překvapí. A zase nezklamal. Opět spousta pseudomodelů, a ty ceny ...
Kolega Donatelli píše , že se "... kupodivu nezdražovalo ...". To při těch cenách v katalogu považuji za dobrý vtip. Nebo skutečně Vectron Tillig bude (možná na Vánoce 2018) skutečně o 20-25 Eur lepší než Piko, a viděli jste za jakou cenu chystá Roco set tří uhláků a za kolik Tillig? A co ten vůz na přepravu aut? Autíčka jak z roku 1970 a cena 100 Eur!!!
Nevím co vedení Tilligu svým výrobním sortimentem a cenovou politikou sleduje, ale pro Tillig a TT nic dobrého.
TTBlecha

Příspěvekod Donatelli » pát 27 led, 2017 10:06 pm

Aniž bych nějak hájil Tilliga dovolím si oponovat. Ano, set tří uhláků od Roco je za 79 €, ale ještě bych započítal + 6 € za spřáhla, páč předpokládám že firma Roco nás nadále bude terorizovat spřáhly typu Řezník.... A mimochodem s tou cenou bych byl dost opatrný, za rok si povíme o výhodnosti ( jako u jejich kotlových vozů ), ale teď je skutečně Roco o 5 € levnější... A PIKO bych nezmiňoval vůbec. Jejich Taurus před pár lety taky začínal na 49,95- € a kde je teď (79,99 - 84,99 ). Případně bych zmínil jejich Freelance model wapky ČD Cargo za pouhopouhých 42,99-€....
Nic diskuse se jmenuje novinky 2017 a zde to sklouzává k něčemu jinému....
Donatelli

Příspěvekod samorostak » pát 27 led, 2017 11:11 pm

TTBlecha píše:Tak jsem čekal s čím nás Tillig letos překvapí. A zase nezklamal. Opět spousta pseudomodelů, a ty ceny ...
Kolega Donatelli píše , že se "... kupodivu nezdražovalo ...". To při těch cenách v katalogu považuji za dobrý vtip. Nebo skutečně Vectron Tillig bude (možná na Vánoce 2018) skutečně o 20-25 Eur lepší než Piko, a viděli jste za jakou cenu chystá Roco set tří uhláků a za kolik Tillig? A co ten vůz na přepravu aut? Autíčka jak z roku 1970 a cena 100 Eur!!!
Nevím co vedení Tilligu svým výrobním sortimentem a cenovou politikou sleduje, ale pro Tillig a TT nic dobrého.

Vectrony měly být už letos, ale proč je neprodat za rok dráž? Spíš než zdražovat a slibovat bych pohl s výrobou, vytahovat starý páky z dob BTTB asi nee... Nejvíc mě štvou ty kulatý "talíře" narazníky na modelech z VI.epochy.... A pokud nebude Tillig investovat do nových modelů (forem), asi to skončí ne moc dobře.... (mimo start setů, jako děcko jsem si taky hrál s okruhem od PIKA-loko+dva vagony....) Nezdražovalo...., když vidím kolik stál osobák např. Y, Bmz, Ampz apod. před 4-ma rokama, tak se blížíme, jestli už jsme nepřekročili H0. S PIKEM jsme už skoro (spíš jo) šul-nul, ještě šmiknem ROCO a pak už čeká jen malovýroba.... :-)
Vaša TT-digi
V.-VI. epocha
samorostak

Příspěvekod Scoot » sob 28 led, 2017 11:02 am

Ceny modelů se možná nezvedly....ale i tak jsou pro nás v ČR hrozné...Start set pro děti na hraní v analogu cca.4000,- a pseudomodel Rail Jatu 4.800,-

Tak snad RailJat Start Set PIKO HO /lokomotiva, vozy, koleje + výhybky, trafo 4.800,-/.

PS: :?:
Asi to nebude tak jednoduché, že v roce 017 ukončí ČNB intervence a ceny zboží půjdou dolů...to je naše přání...

ale nejhorší je, že ani v té ČNB nevědí, co to vše udělá a jaký to bude mít skutečný dopad na kurz koruny...

http://byznys.ihned.cz/c1-65603500-cnb- ... iard-korun
Scoot

Příspěvekod Ferys » sob 28 led, 2017 2:33 pm

[quote="Scoot"]Ceny modelů se možná nezvedly....ale i tak jsou pro nás v ČR hrozné...Start set pro děti na hraní v analogu cca.4000,- a pseudomodel Rail Jatu 4.800,-

Tak snad RailJat Start Set PIKO HO /lokomotiva, vozy, koleje + výhybky, trafo 4.800,-/.

Ceny modelů se zvedly docela radikálně. Němku jsem kupoval před třemi, možná čtyřmi lety za 4.500,-, dnes je nejméně o dva tisíce dražší. Totéž brejle ČSD a sergej ČSD Roco, sice v akci, ale každá za cca 2.500,-. Snad se nákupy po uvolnění Eura zpříjemní. Věřím, že ano.
TT Ep. III/IV, DCC TC
Ferys

Re: Všechno možné i nemožné ... (a jiné plky)

Příspěvekod Donatelli » sob 28 led, 2017 3:59 pm

Já jsem nepsal nic o tom, že se ceny v průběhu let nezměnily. Já jsem psal, že se od LOŇSKA nezvedly a navíc u modelů které mě zajímají.... Já taky nechápu proč se cena cisterny z forem jatt zvedla za 4 roky o 50% a takových příkladů by se našlo víc....
Donatelli

Příspěvekod Radek Strnad » sob 28 led, 2017 4:13 pm

Nějaká fakta. Katalogy od Tilliga mám všechny, takže třeba pro srovnání těch z roku 2009/10 a 2016/17: BR52ÖBB 215,-€/nyní 260,-€, Rosňa T334.0 70,-€/94,-€,BR86 149,-€/179,-€, VT137/VS145 196€/236,-€, poštovní vůz Fa 40,-€/49,-€ ,Desiro 237,-€/280,-€. Například v roce 2008 jsem od pana Říhy(mám schované všechny účtenky) kupoval ve slevě OSTT a letní slevě tři parní lokomotivy - 2ks BR86ÖBB + 1ks 437.0500(BR56) za 9.156,-Kč. Jo to byly krásné časy a obchodníci v Německu, neboť naši nebyli schopni/nechtěli lepší ceny nabídnout, si mnuli ruce, jak obchody vzkvétaly. Teď všichni brečí, že se málo prodává, protože modeláři málo kupují. Na co by mi těch 9.000,-Kč taky dneska stačilo, že.....když 1ks BR86 + 1ks BR56 = 400,-€(ve výhodném kurzu naší měny 11.000,-Kč). :roll: Ovšem těch 11.000,-Kč je polovina průměrného platu v ČR, což si v Německu těžko dovedou představit, zatímco pro ně zdražení o nějakých 40,-€ za pět let není takový problém. :roll:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod czhunter » sob 28 led, 2017 9:55 pm

Tak on snad žádný obchodník není takový blázen, aby v letech hospodářské konjunktury prodával za stejné ceny jako v době ekonomické deprese.

Až přijde příští krize, tak zase o něco zlevní.

Rozdíl mezi roky 2009 a 2017 je ten, že v roce 2009 byl Tillig a nic. Dnes už je situace trochu jiná.
czhunter

Příspěvekod Radek Strnad » ned 29 led, 2017 9:02 am

Zlevní???? :lol: :lol: Hlavně až to nastane, tak to sem nezapomeň napsat. :roll: Vždyť se zdražuje s nepatrnými výjimkami rok co rok, krize nekrize. Když náhodou některý rok zůstanou ceny stejné, tak si to o to víc vynahradí v roce dalším(nebo ještě častěji hned v září, tj.před Ježíškem) . Hlavně u Tilliga bych čekal, že přesunutím většiny výroby za levnější prací do Číny dojde, pokud ne ke zlevnění, tak alespoň zachování cen. Ale opak je pravdou, zase a zase navýšení. Kdyby za to byla alespoň nějaká přidaná hodnota ve kvalitě, ale ta kvalita jde, namísto nahoru, šupem dolů. A už je i poznat, jak se začíná roztáčet spirála, kdy výrobce nemá odbyt tolika kusů, protože modely prostě narazily na cenový strop, jehož výši už běžný modelář není ochoten akceptovat. Série modelů se zmenšují tak, jak se zmenšuje okruh lidí ochotných to za ty prachy koupit. Pokud se toto nezmění, tak alespoň tedy v ČR bude mít naše velikost za pár let, až přestane být aktivní silná generace, která začala modelařit v 70-80tých letech, velký problém.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod PLa » ned 29 led, 2017 3:06 pm

Zdravím Vás, přesně tak jak píše p.Stranad. Co já mám znamích, co si dříve koupilo cca 5-8 Tillig lokomotiv ročně(vagonu se to týká také) a už poslední cca 3 roky tak maximálně 2 ks každý rok.Ono kupovat takové Tillig šmejdy, za ty prachy je už opravdu odvaha. Třeba moje zkušenost s Tilligem je hrůza. Většinou, když jsem si nějakou koupíl, projel jsem ji pár metru vpřed a vzad a šup do skřínky za sklo. Když jsem dodělal kolejiště tak měli začít jezdit, některé se rozsypali po jízdě (za cca dva roky ve skřínce) a na jednu už čekám náhradní díly přes druhý rok. Spřáhla je katastrofa, pořád se zasekávají a rozpojují, bohužel i na rovině. Musel jsem koupit na soupravu pevná spřáhla, ale v obloucích se zase zasekává kynematika. Nejmenší R310. Tak až Tillig zkrachuje, vůbec mi to vadit nebude a přejde na jinou velikost.
PLa

Příspěvekod Keďul » ned 29 led, 2017 4:13 pm

Co se týká spřáhel, tak řešení je vyměnit za spřáhla od Kuehna - mají pojistku proti samovolnému rozpojování.Jinak musím souhlasit,že kvalita je u některých výrobků bídná - momentálně jsem zklamaný sběrem proudu u kocoura.
Keďul

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)