Mcx píše:Poznámka - Flexi koleje se prodávají s nataženými kolejnicemi, nikdo je vytahovat nebude.
Myslím že Peco prodává i samostatné kolejnicové pruty. Nicméně pro zájemce mám smutnou zprávu v tom, že ty pruty jsou dražší než stejný počet flexi kolejí... Trošku jsem to nepochopil, ale je to tak (zkušenost z jedné zakázky, kde jsme potřebovali kolejnicové pruty)...
Já jsem ty pruty z pražců vytáhnul. Samozřejmě v počátečním nadšení, že si pěkně nabarvím pražce a napatinuji drobné kolejivo tak jak se mě to líbí. No musím uznat, že myšlenka je to dobrá, protože s pásem pražců se pracuje daleko lépe, než s celou flexi kolejí. Taky se dá docela pěkně začistit nálitek od lití z formy. A taky se pěkně patinuje to drobné kolejivo, protože když se na něho pořádně podíváš, tak zjistíš, že nejvíce je to zrezavělé právě u šroubů a podkladnic (je to kov který koroduje), ale kolem (dřevo i beton) má pouze takovou tu mírnou patinu, kde celkem jasně prosvítá původní povrch. Takže když použiješ pistoli, tak právě tento detail zakryješ barvou. Bohužel jsem ale přišel taky na to, že když chceš tento postup udělat, tak by sis měl udělat i pražce s odpovídajícím drobným kolejivem... O částce, kolik tě to bude stát za metr se pak raději ani nebudu bavit... Nicméně co jsem tím chtěl říct. Pokud si s tím chceš takto vyhrát a užít si "té pravé modelařiny" tak klidně můžeš. Myslím si že po jednom takto udělaném metrovém modulu se vrátíš k postupu co napsal Mcx... Je to prostě pakárna na dlouhé noční večery a pokud použiji průmyslové pražce, tak ten výsledek není roven tomu co jsem do toho vložil energie... Já jsem bohužel v návalu radosti takto vytahal všech 10 flexi kolejí co jsem měl v balíku... Takže si teď při pokládce užívám té pravé modelařiny, a sousedi hromadu sociálních pracovnic z E55...
Já dělám vždy celý modul najednou (mám 1,2 metrů). Neměl jsem problém s nějákým srážením či vlněním, jak psal Michal_n_cz. Lepím to lepidlem od Poláka v předepsaném poměru a štěrk se neleskne. A samozřejmě to co napsal Milan i Michal. Povrchovku doporučuji udělat před štěrkováním. Minimálně tu patinu kolejnic, protože rozdíl je strašně moc vidět. Dá se to dělat i na hotovém (já to takto dělal kdysi v brněnském klubu), ale věř mě, že je to pakárna na druhou oproti tomu, co jsem napsal o odstavec výše.