od brejsak » stř 21 pro, 2016 9:24 pm
Nedá mi, abych nenapsal opět své zkušenosti s několika centrálami.
Zhodnotím zde klasické Nanox, Daisy II a DR 5000, všechny jsem různě používal a myslím, že k tomu teda mám trochu co říct, protože je používám denně při opravě a úpravě lokomotiv.
Na školním kolejišti máme centrálu Nanox od STE, tedy od p.Štefana, na programování všech lokomotiv mám Nanox od J.Fučíka a od toho samého mám i jednu mobilní, přenosnou a loni jsem si v setu koupil Daisy II a před nedávnem DR 5000.
Tu první na kolejišti mi slouží k naprosté spokojenosti provozu od samého začátku, tedy 8 let a v provozu v pohodě jezdíme i s 12 lokomotivami současně při provozu na kolejišti. Je použito asi 150 m kolejnic a vede už i do druhé místnosti, a to bez jakéhokoliv zesílení signálu nějakým Boosterem.
Jediná závada na této centrále bylo to, že přestala fungovat červená Led, ohlašující zkrat. Po dobu opravy u STE jsem používal mobilní od J.Fučíka, také bez problémů.
Při nákupu jsem chtěl programovat(a i načítat) vyšší CV a tak jsem poprosil o verzi s experimentálním SW a musím zodpovědně říct, že kdo chce jednoduše a rychle programovat Multimausem a nechce od těchto centrál v základu něco navíc, je to podle mých zkušeností zatím nejjednodušší a nejpřehlednější programování, kdy kdo asi vymyslel.
Daisy II mě dost zklamala, malý display na ovladači a komplikované ukládání údajů do ovladače, i možná moc citlivě nastavené, při jakékoliv zvýšené nečistotě čehokoliv už nepracuje k naprosté spokojenosti a veškeré kroky pro načítání a ukládání se mi jeví jako zdlouhavé a zbytečně složité. Navíc během roku dvě závady, jedna na centrále a druhá na ovladači, takže z 12 měsíců asi 4 po záručních opravách. No a po dalším měsíci odešla do "věčných lovišť" kompletně, jak centrála, tak ovladač, takže z mého pohledu asi nejhorší zařízení, s jednoduchostí Multimausu se to v žádném případě srovnat nedá!
A co se týče DR 5000, tak tady nemůžu moc hodnotit, protože ji používám relativně krátkou dobu. Je pravda, že asi nějaké mouchy mít bude, je to pořád novinka, dnes například při programování na PC nešla, po připojení Multimausu na dalším výstupu programovat šla, zase na multimausu nešla změnit adresa, ale na PC ano,ale až na třetí zadání, takže možná opravdu ještě děcko v plenkách.
A to jsem v loko zkoušel i jiné značky dekoderů a některé nešly vůbec, prostě to je jen z dnešního programování lokomotivy. A nepomohl ani reset, prostě dneska se jí nechtělo. Jinak opravdu kdyby fungovala tak spolehlivě jako jednoduché centrály Nanox, tak to by opravdu byl zdařilý výrobek, ale to za sebe budu moct říct až za 6 let intenzivního používání, necelý rok je opravdu krátká doba. Jinak na DR 5000 zatím Wi-fi nepoužívám ani jiné funkce, jen opravdu programuji a jezdím.
Takže kdybych měl to celé zhodnotit, tak kdo není náročný a je spokojen s Nanox a nechce nic víc, tak vřele mohu doporučit, zvláště s experimentálním SW plně vyhovuje mým programovacím nárokům a co do spolehlivosti, zatím jednoznačně 1! Co se týká Daisy II, tak tam je to za 4- !
No a DR 5000 zatím něco mezi 2 až 2-, je pravda, zatím na ní nic neodešlo a funguje, i s PC, ale uvidím za dva a další roky! Uvidím, kolikrát se bude muset aktualizovat a co bude či nebude umět v budoucnosti, na Nanox není potřeba nic, jen zapojit a jednoduše jezdit, což ocení většina modelářů, kteří se zde zajímají o jednoduché ovládání kolejiště, samozřejmě toto neplatí o modulištích a pokročilejších ovládáních, ale i na Nanox jsem na podzim při setkání TT viděl, že i ta jde použít při bezdrátovém ovládání moduliště a to také není špatné!
Ostatní centrály jsem neměl možnost vyzkoušet, protože se mi zdají zbytečně složité a navíc, jsem zastáncem českého jazyka a kde není, tak už k tomu cítim podvědomě odpor, protože v dnešní době nemůže být pro výrobce problém tam více jazyků dát, ale když nechce, tak zase já nechci ji.
To jen na samý závěr, je na každém, co si koupí a za co utratí své peníze, ale zatím z mého pohledu vyhrává Nanox.
Karel