Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod UncleFardy » sob 29 říj, 2016 8:17 pm

Vidím pokrok kupředu v konstrukčním řešení stavebnice nákladního vozu. Za mě konstruktérům dobrý, tohle řešení se mi líbí. Myslím že to jako provozní model obstojí. Jsem zvědav, jestli se tohle dá převést do TT.
UncleFardy

Příspěvekod statistik » sob 29 říj, 2016 9:46 pm

Ještě se lehce vrátím k těm malým uhlákům: zazněl tady dotaz od kokra:
To je asi fotka po druhém světové,na tom předávacím kolejišti ? Odhadují z traktorů na voze. Mohli tedy tyto vozy jezdit ve 3.epoše?

Ano. Hledal jsem nějakou fotku, protože bez ní by tomu dnes samozřejmě nikdo nevěřil. Není to úplně přesně některá z variant, co jsou zpracovány ve stavebnici MŽ, ale podobně stará plečka to je, jen o něco mladší. Má už boční klapky plechové s křížovým prolisem, odšupovací do boku. Kostra skříně se zdá být stále ještě dřevěná z trámů (nejde o řadu Ut s kovovým rámem skříně).

Cukrová řepa pro cukrovar Sládkovičovo, 10/1955:
Přílohy
ul_1955.jpg
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod statistik » sob 29 říj, 2016 9:49 pm

...a možná ty klapky ještě plechové nejsou, spíš pozdější klasická kostra z pásoviny doplněná peřejkami, když tak na to koukám.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 10:54 pm

Povstalec píše:Tak trochu mi spadla brada. Uhláčky byly pěkný. To všechna čest. Ale vedle toho chlaďáku, vypadají jako chudý příbuzný :-)!

Pochvalte konstruktéra, já to jen slepil. Ale připravuje i stavebnice uhelných vozů kde bude kozlík a brzda na kola. Ale zde bude zase problém, zda se bude brzdit jen vnitřně nebo vnitřně a venkovně. To znamená 4x br. špalek nebo 8x br. špalek.
O brzdařské budce se zatím neuvažuje. Zde na vlákně je jich na fotkách několik, ale najít tu která tam na uvedený vůz patří a to ještě pod správným číslem bude problém.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 10:58 pm

Pojezd ještě dostal papírové čelo a bočnici, která je do tvaru "L". Vylepší to vzhled pojezdu.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 11:11 pm

Skříň vozu se polepila papírem a doplnily se všechny papírkové dílky kování. Dále se polepila brzdařská budka. Dveře jsou oboustranně podlepeny, tak se mohou třeba i docela otevřít. Ale pak se bude muset vyříznou otvor pro dveře v plastovém základu. Já jsem dveře po nechal pootevřené. Na skříň se pak přilepila horní část střechy. Byl to trochu problém. Střecha je podlepená a nejde ani teplem vytvarovat. Po delší době se mně podařilo to přilepit. Lepší bude tenčí materiál nebo vyrobit jinou. Plastovou, papírovou nebo pivní (plechovka od piva).
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 11:14 pm

Skříň jsem jen prozatím položil na podvozek, jak to bude vypadat.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 2:26 am

Střecha je slabé místo stavebnice i vozu G10. Papír určitě ne, střechu by se z papíru těžko podařilo postavit rovnou. Problém obou stavebnic (s G10 mám zkušenost a pivák vidím zde) je ten, že je potřeba střechu perfektně přichytit k horní podélné hraně skříně vozu na obou stranách, aby byla přilepena po celé délce vozu rovně. Doporučil bych víc žeber a před nalepením střechy žebra dobrousit tak, aby na krajích nepřevyšovala hranu skříně, a dále si střechu předem "předohnout", aby se nemusela ohýbat při lepení, ale aby se zatížila ze shora a dosedla tak na žebra i hrany skříně. Před 20 lety jsme to dělali tak, že jsme vzali láhev od piva, dali na ni vyřezanou polystyrenovou desku, ovázali to gumou a trochu povařili. Poté nabral díl střechy krásný rovnoměrný oblý tvar a dobře se lepil. Věci může i trochu pomoct, když se ze spodní strany díl střechy podélně narýhuje. Je rovněž nutné, aby přesně lícoval zaoblený vrch čel vozu s žebry střechy, aby nebyla střecha od krajů prohnutá. Jinak asi ano, v TT máme piváky od DK model, v HO je to zřejmě dobrý počin.... Jsem zvědav, jak bude řešen popis piváku, zvláště pak nějakého hodně popsaného. Třeba pivovaru Hanušovice nebo tak něco.
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 8:41 am

Já jsem vnitřní žebra u venkovní střechy musel zabrousit. Kostru střechy na skříni taky. Ale plast nejde stále tvarovat, protože u venkovní střechy stále dolepovaná žebra drží tvar střechy. Tato žebra právě dělají základní držák pro střešní nášlapky. Tenčí materiál by se hodil. Další možnost zda není v hodné lepit držáky nášlapek zvenku a zevnitř mít střechu venkovní hladkou.
Ale problém je úplně někde jinde. Jak se něco upravuje, přilepí, tak se vrátit o pár postupů ve stavbě nazpátek je většinou už nemožné nebo se některé díly poškodí. Pak se musí zase přemýšlet, jak to opravit, jak to nahradit a problému si pak modelář přidělává. Ale o tom je právě modelařina a ne montovna modelů. :lol:
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 9:16 am

Jde o prototyp stavebnice, to znamená že z něj vzejde informace, které díly je třeba doupravit tak, aby člověk nic na hrubé stavbě nebrousil, nezkracoval, nenastavoval, nenahrazoval (mě tyto procesy u jakýchkoliv stavebnic obecně zaberou víc času než celá stavba kdyby se nic takového nedělo), ale smontoval deset kastlí a pak začal modelařit.... Co se týče HO, tak k poznámce o závaží v. podlaha, nahrazení podlahy plastovým dílem naznačujícím prkenný spodek a umístěním závaží uvnitř vozu - v HO by asi vzhledem k tloušťkám materiálu nebyl problém nechat to tak jak to je, pouze by se naznačení prken udělalo z kartonového dílu stejně jako vnější část skříně a takto naznačená prkna by se dala zespoda i z vrchu tak, že závaží bude mezi nimi. Na rampu by se pak dal udělat vůz s otevřenými dveřmi, jak z něj jeden vyvaluje sudy a druhý jen přikuluje. Vycházelo by to z tlouštěk jednotlivých materiálů? To si myslím že by mohlo být solidní věcné řešení problému.....
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 10:42 am

Já to také tak beru, že se jedná o prototyp stavebnice, která se postupem času bude doplňovat o další a další stavební prvky. Jak je už postavený základ stavebnice vždy se může nějaký díl vynechat nebo doplnit dalším dílem. Jenže každý modelář je jiný. Ten chce to, ten zase něco jiného. Jeden chce mít dobře sestavenou brzdu, jiné zase brzda nezajímá, ale žádá otevírací dveře. Dalšímu záleží jen na jeho pivovaru, ale obtisk zase nikde nedělá.
Mně se zvláště zamlouvá, že dostanu polotovar stavebnice, kterou nemusím pracně zhotovovat od „O“, ale že mohu pokračovat ve stavbě dál podle svých představ a finančních možností. Záleží jen na mně, co se postaví. Zda postavím model nebo fikci.
Je dost zajímavé, že skoro veškerá produkce stavebnic MŽ československých vozů jde do zahraničí. Přitom český modelář nemá zájem a raději si koupí tovární anglosaské fikce na jednotném spodku, ale hlavně že to má známou tovární značku.
Naposledy upravil Tempotaxi dne ned 30 říj, 2016 12:52 pm, celkově upraveno 2
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 10:52 am

Stavebnice pivovarského vozu je postavena podle krušovického vozu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 10:55 am

A můj postaveny model.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 12:45 pm

Přišel jsem na to :-) Řeší se to tu na všech vláknech o novinkách napříč velikostmi. Čeština má jen jedno slovo pro dvě naprosto odlišné skupiny lidí. Jedna skupina lidí si koupí anglosaský model s naprosto nesmyslným popisem ČSD za šílené peníze, druhá si pracně postaví model skutečného vozu ČSD. Pro obě skupiny má čeština souhrnný název modeláři. První skupina má magickou sílu přimět ko..ta s citem pro byznys, aby si objednal u zahraničního výrobce německý uhlák, nechal si ho stříknout na bílo a dal na něj popis Pilsner Urquell ČSD Up 6-12875, čímž tento vykuk zaplní doslova bílé místo na trhu, a tahle skupina od něj skoupí všech vyrobených 500 kusů po 750 Kč/ks a přikoupí si za 150 Kč od jiného vykuka imitaci nákladu se sudy, druhá skupina nad tím nevěřícně kroutí hlavou. Ekonomové tomu říkají pozitivní vývoj... Vykukové se udrží na trhu, byznys kvete a úspěšně jsou zaplňována další a další bílá, růžová, fialová a bůhvíjaká jiná místa na trhu... Ekonomové dodávají: Kupující to mají pevně ve svých rukou.
PS: Jakákoliv podobnost se skutečností je čistě náhodná, pokud by se v tom někdo poznal, stejně nám to je prd platné....
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 1:11 pm

UncleFardy píše: ...

Nemáš tam kolonku pro podpis, rád to podepíšu. :wink: Lépe to nešlo ani napsat. :P :lol: :) :D
:arrow: Předsedo, má pravdu modelář….. předseda má pravdu modeláři. :arrow:
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů