Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » pát 28 říj, 2016 2:09 pm

Zde jsou pak vozy, které mají stejnou udělanou bočnici, ale rozvor vozů je 3,8 m.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Zdroj: http://www.archives.cz/zao/index.php
Tempotaxi

Příspěvekod Povstalec » pát 28 říj, 2016 2:53 pm

Přeji dobrý den.

Za sebe musím říci, že jsem rád, že výrobce zvolil tuto předlohu. A pevně věřím, že nezůstane jen u těchto třech vozů.

Chci se zeptat, jak je provedeno kování na vozech. Na fotkách to nejde moc rozeznat. Vidím, že tam naznačené něco je. Ale pravděpodobne bude lepší, když sáhnu do leptu kování od pana Lepieše?

Za další, má výrobce v plánu dodělat i nějaké brzdařské budky? Bylo by to krásné oživení soupravy.

Děkuji a přeji hodně zdaru při stavbě.
S pozdravem L. S.
Povstalec

Příspěvekod UncleFardy » pát 28 říj, 2016 3:01 pm

Parádní odkaz! Kdybyste mě někdo chtěl navštívit, tak moje adresa je: Mléčná dráha :-)
Jinak ty popisy co jsem uvedl jsou nejpravděpodobnější. Popis na uhlák se středními dveřmi by seděl úplně přesně, kdyby pojezd měl široké rozsochy, jenže stavebnice vznikala z více zdrojů - z některých byly rozměry, z jiných fotografie detailů. Takže je to takový mix, přesný kompletní podklad na konkrétní vůz nebyl. Na vůz se dvěma klapkami byl k dispozici krásný výkres, radost s ním byla pracovat, ale dodatečně jsem se z důvěryhodných zdrojů dověděl, že přesně podle něj prý žádný vůz postaven nebyl (!!!) Takže jsem po mnoha konzultacích se zkušenějšími dal dohromady to, co jsem zde uvedl. Myslím že řada z nás uvítá jakoukoliv věcnou připomínku na toto téma. Objevila se tu celá řada podnětných fotografií... Není jednoduchá ta naše modelařina, není...
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » pát 28 říj, 2016 3:15 pm

Povstalec: Nemohu mluvit za výrobce, ale samozřejmě že je k těmto uhlákům potřeba udělat nějaký s brzdou. Nicméně problém je s brzdovím. Nevím jak dalece by bylo možné se danou technologií přiblížit k originálu. Včera mi přišlo leptané brzdoví od pana Lepieše. Chtěl jsem se pustit do uhláku se středními dveřmi, kratším, a brzdařskou plošinkou (myslím je zde na fotce na str.21 nebo 20), ale vozy z daného období měly dva druhy brzdoví - jednostranné nebo oboustranné se vzpěrou Y uprostřed pojezdu, nebo bez něj s podélným táhlem. Obojí je vidět na fotkách výše. Mám lept toho druhého, takže lze postavit ten vůz StEG na této stránce. Je otázka, co by řekli modeláři, kteří by dostali jednoduchou stavebnici a něco tak jemného a sofistikovaného, jako je brzdoví od pana Lepieše, si museli dokoupit, a co víc - postavit :-). Mluvím teď za tétéčkáře.... Ale i v HO je to hodinářská práce....
UncleFardy

Příspěvekod Povstalec » pát 28 říj, 2016 3:25 pm

UncleFardy píše:Povstalec: Nemohu mluvit za výrobce, ale samozřejmě že je k těmto uhlákům potřeba udělat nějaký s brzdou. Nicméně problém je s brzdovím. Nevím jak dalece by bylo možné se danou technologií přiblížit k originálu. Včera mi přišlo leptané brzdoví od pana Lepieše. Chtěl jsem se pustit do uhláku se středními dveřmi, kratším, a brzdařskou plošinkou (myslím je zde na fotce na str.21 nebo 20), ale vozy z daného období měly dva druhy brzdoví - jednostranné nebo oboustranné se vzpěrou Y uprostřed pojezdu, nebo bez něj s podélným táhlem. Obojí je vidět na fotkách výše. Mám lept toho druhého, takže lze postavit ten vůz StEG na této stránce. Je otázka, co by řekli modeláři, kteří by dostali jednoduchou stavebnici a něco tak jemného a sofistikovaného, jako je brzdoví od pana Lepieše, si museli dokoupit, a co víc - postavit :-). Mluvím teď za tétéčkáře.... Ale i v HO je to hodinářská práce....

Nad brzdovím, od pana Lepieše jsem také přemýšlel. Mám ho koupené pro jeden tendr a i v Há-Nulce, je to opravdu hodně jemné. Ale zase tyto vozy jsou opticky poměrně vysoké, takže nějaké letmé naznačení by bylo určitě vhodné. Jakmile bude vůz v prodeji, udělám si jeden podle fotky vozu KFNB, o pár řádků výše. Včetně té brzdařské budky. Uvidíme, jak to bude vypadat.
Povstalec

Příspěvekod Tempotaxi » pát 28 říj, 2016 7:22 pm

Ve stavebnici je papírový lept kování na vůz.
Obrázek
Obrázek
Celou brzdovou soustavu mám odlitou. Zde jsou jen brzdové špalky.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 28 říj, 2016 9:35 pm

Dále výroba obtisků, jejich aplikace, patinování modelu a přestříkání matným lakem.
Vůz Ul 6.13600.
Obrázek
Vůz Ul 6.18658.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 28 říj, 2016 9:37 pm

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 9:54 am

Zhodnocení stavebnice.
Jsem rád, že firma dá do prodeje zakázkovou stavebnici. Jsou to opravdu pěkné modely. Vím, jak těžce se sháněla dokumentace, plánky, fotky, i když fotek je dost, ale vždy je vůz v železniční stanici v soupravě. Těchto maličkatých vozů o rozvoru 2,9 m je plno, ale každý má jiné rozměry skříně. Ale dát opravdu věrný model do prodeje je skoro nemožné. Vždy nebude něco sedět. Ale nedostatky se pak lehce ztratí, když jsou vozy v soupravě na kolejišti. A to byl snad záměr tvůrců stavebnice.
Model se opravdu lehce dává dohromady, vše pasuje do zámků. Stavebně není žádný problém.
Jen jsem si posteskl, proč není možnost postavit model, který bude mít brzdu a kozlík pro brzdaře.
Zda takto malé vozy mají i brzdařskou budku to opravdu zatím netuším.
Já osobně jsem rád, že modely vlastním.
Naposledy upravil Tempotaxi dne sob 29 říj, 2016 12:05 pm, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod rkwa » sob 29 říj, 2016 11:42 am

i v tomhletom ohledu se něco najde, problém bych viděl v tom, jestli se i s tou boudou dožily provozu na ČSD
0055up.jpg
Přílohy
BWB_1759.jpg
rkwa

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 12:19 pm

Naprosto krásné fotky uhelných vozů – Já děkuji.
Přidám také jednu brzdařskou budku. Takové budky jsou na dráze Košicko-bohumínské.
Obrázek
BHÉV K 1201.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 12:28 pm

Další stavebnicí, kterou připravuje Malá železnice je dvounápravový pivní vagon. Základ vozu je zase plast a polep je papír. Model bude mít naznačenou brzdu. Dále je závaží a ložiska.
Obrázek
Obrázek
Zde jsou pak detailní fotky dílů pro ztvárnění stěn.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 6:34 pm

Nejprve jsem slepil skříň. Na řadu pak přišla střecha, vlastně vnitřní základ střechy, který se pak vlepil do skříně. Dále je slepena brzdařská budka. Pak jsem ještě sestavil a slepil venkovní část střechy. Všechny díly pasují do sebe pomocí zámků.
Obrázek
Druhá strana venkovní střechy vypadá takto.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 29 říj, 2016 6:44 pm

Dále jsem sestavil a slepil pojezd pivního vozu. Opravdu jsem překvapen, co se může sestavit pomocí plastů a pár dílků papíru, které jsou použity jen ke spojení brzdových špalků a ztvárnění ložiska, péra a koníka. Dále do rámu je vlepeno plechové závaží.
Obrázek
Obrázek
:idea: Je možná i úprava, že místo plechového závaží dám plastový výlisek prkenné podlahy pro lepší vzhled. Plechové závaží pak dám do skříně. Ale závaží se musí ve skříni zajistit proti posunutí. :idea:
Tempotaxi

Příspěvekod Povstalec » sob 29 říj, 2016 8:08 pm

Tak trochu mi spadla brada. Uhláčky byly pěkný. To všechna čest. Ale vedle toho chlaďáku, vypadají jako chudý příbuzný :-)

Moc pěkné!
Povstalec

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů