Rekonstrukce Hl. nádraží Praha

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Rekonstrukce Hl. nádraží Praha

Příspěvekod radekkrupka » čtv 07 srp, 2008 12:00 pm

Tak se mi podařilo dnes dostat na Hlavní nádraží v Praze, kde probíhá v rámci akce "Nové spojení" nejnáročnější etapa celé stavby - rekonstrukce Hlavního nádraží...

Udělal jsem tam pár fotek a protože se jedná o zcela mimořádnou stavbu, rozhodl jsem se s vámi podělit o několik fotek....jenom pro představu, v rámci stavby je například vyražen nový zavazadlový tunel pod kolejemi, mění se prostorová dispozice nástupišť, podchodů, kolejí a zhlaví, a to vše za provozu stanice...moje reportáž se týká pouze prostoru nástupišť a podchodů, rekonstrukce budovy - jak Fantovy, tak i novější přístavby, je v režii Grandi Stazioni a náš podnik s ní nemá nic společného...

Na závěr můžete vidět již prvky nového vzhledu - nové zastřešení nástupišť, informační cedule, osvětení, atd...

Dále vás prosím, abyste si fotky nestahovali a nešířili dál...doufám, že budete toto respektovat...snad jsme mezi přáteli :) Zkrátka jsem si říkal, že ne každý se do tohoto prostoru dostane a třeba to oceníte...

http://picasaweb.google.com/radekkrupka/RekonstrukceHlavnihoNadrazi

Anketa na závěr - kdo ví, k čemu slouží stroj na poslední fotce? :lol:
Naposledy upravil radekkrupka dne čtv 07 srp, 2008 12:35 pm, celkově upraveno 1
radekkrupka

Příspěvekod petrh » čtv 07 srp, 2008 12:08 pm

fotky to jsou krasny, kdo by rekl, ze tam je pod nastupisti takova jama:)
ze by to byl stroj an podlozi a kolejnice a usazovani?
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod TTcko » pát 08 srp, 2008 10:21 pm

tak ta jama je vazne hluboka :shock: :shock:
Miluju tt lokomotivy a kolejiste
TTcko

Příspěvekod richard0404 » pát 08 srp, 2008 10:50 pm

Fotky jsou opravdu parádní. Na otázku bych také odpovídal k usazovaní podloží a kolejnic. Nezapomeň napsat odpověď. Díky. :lol:
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod radekkrupka » pon 11 srp, 2008 2:45 pm

Takže odpovídám na kvízovou otázku (a dpolním lehkou osvětu, kdo zná, prosím nekamenujte):

Je to jeden ze strojů používaných při stavbě kolejového svršku. Vámi nabízené odpovědi jsou obecnější, a jsou zajišťovány řadou strojů...Tento konkrétně (název si teda nevybavuju) se používá k přesnému usazování kolejových roštů, pedevším pak výhybek a podobných složitějších prvků. Je to jakýsi pavouk, který je ovládán dálkovým ovladačem obsluhou stojící opodál...v podstatě se rozloží tak, že "tělo" vysune nahoru a stojí na nožkách opatřených pásy (je vidět na fotce, ovšem složený). Pod sebe pak zavěsí výhybku, kterou nabere třeba z vagonu pod sebou a díky nezávislé ovládaným všem pásům ji přesně odveze a usadí na místo...

Jinak běžné kolejové rošty jsou ukládány jeřábem nebo portálovým kolejovým jeřábem, štěrkové lože se hutní "strojními podbíječkami" (celkem efektní věc), správný tvar kolejového lože dělá "štěrkový pluh", to jen namátkou...a to všechno jsou kolejová vozidla, některé jsem i v H0 viděl v obchodech... Nebo rovnou celé technologické vlaky...výrobce je často Plasser&Theurer, žlutá barva, znáte z dráhy :)
radekkrupka

Příspěvekod petrh » úte 12 srp, 2008 6:04 am

i tak me tesi, ze jsme byl blizko i kdyz ne zcela presne:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Dan Buchtela » úte 12 srp, 2008 9:24 am

Teda Radku, fakz zajímavý fotky,. díky za tuto pěknou fotoreportáž.
Jak jsi dělal fotky z nadhledu? Z jeřábu? nebo jsi slaňoval ze sřechy? :-)
BTW: Zaujaly mne odpoadkové koše na tříděný odpad, které jsou na HLAVNÍM nádraží popsány jen česky. To zas někdo "přemýšlel"...
Dan Buchtela

Příspěvekod petrh » úte 12 srp, 2008 9:49 am

Dan Buchtela píše:Teda Radku, fakz zajímavý fotky,. díky za tuto pěknou fotoreportáž.
BTW: Zaujaly mne odpoadkové koše na tříděný odpad, které jsou na HLAVNÍM nádraží popsány jen česky. To zas někdo "přemýšlel"...

treba jsou barvicky i ve svete univerzalni:)
H0 se synem
petrh

Příspěvekod radekkrupka » úte 12 srp, 2008 10:03 am

petrh píše:
Dan Buchtela píše:Teda Radku, fakz zajímavý fotky,. díky za tuto pěknou fotoreportáž.

treba jsou barvicky i ve svete univerzalni:)

Jsem rád, že reportáž zaujala :) I já, když se tam dostanu, často jen zírám, co se tam děje....

Fotky shora jsou dělány ze střechy (přístřešku), který se nachází mezi Fantovou budovou a nádražní halou (nad nástupišti). Něco do prostoru před a za halou, něco dovnitř skrz odhalené otvory ve střeše...

U košů jsem si barevného značení nevšiml...toto značení je ve světě opravdu sjednocené (plast žlutá atd...) ale tady nic :(

Jinak nevím, jestli jste si všimli, ale na nástupištích bude nová - aspoň pro mne - informační cedule s velkým displejem a tlačítky ovládání...už byla i v provozu - zobrazuje jízdní řády nádraží, lze filtrovat odjezdy, příjezdy, přepínat jazyky...
radekkrupka

Příspěvekod Dan Buchtela » úte 12 srp, 2008 1:09 pm

petrh píše:treba jsou barvicky i ve svete univerzalni:)

Viděl jsi fotku?
Tam žádný barvičky nejsou... Jen české nápisy...
Dan Buchtela

Příspěvekod petrh » úte 12 srp, 2008 1:47 pm

Dan Buchtela píše:

Viděl jsi fotku?

no tak budeme rozdavat letacky "SKLO = GLASS" :DD
H0 se synem
petrh

Příspěvekod radekkrupka » stř 13 srp, 2008 6:20 am

petrh píše:
Dan Buchtela píše:

Viděl jsi fotku?

no tak budeme rozdavat letacky "SKLO = GLASS" :DD

Jsou tam jenom papír a plasty, což je srozumitelné při troše přemýšlení i pro cizince, přece jen jsou to slova přejatá... se sklem by to bylo horší. Ale aspoň anglicky to tam ale být mohlo...
radekkrupka

Tabule

Příspěvekod Doja » stř 13 srp, 2008 9:38 am

Už vidím, jak to někdo poškrábe a pomaluje a bude to nečitelné.
Doja

Příspěvekod VoVo » stř 27 srp, 2008 10:35 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:15 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod mawerick » čtv 28 srp, 2008 5:14 am

Tak ten stroj z poslední fotky se jmenuje DESEC TL50. Koukněte třeba sem http://www.tratovestroje.wbs.cz/DESEC_TL_50.html a je docela zábava pozorovat jak se sám naloží na plaťák.
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

[url]http://www.mzalarm.cz[/url]
mawerick

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)