Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » pát 21 říj, 2016 11:20 am

Postupně se dodělávaly na modelu madla, tažné kotvičky, rohovou stupačku, skříňky na písemnosti, brzdové páčky a kolo. Nárazníky jsou ve stavebnici špatné, tak jsem dal ty správné.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 21 říj, 2016 11:23 am

A takto vypadá celou vzhled. Není to špatné. Ještě se musí na model přidělat držáky návěstních světel.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 21 říj, 2016 6:36 pm

Model jsem nejprve stříknul šedivou základovou barvou. Po proschnutí jsem model stříknul červenohnědou základovou barvou. Model byl moc tmavý, tak se ještě stříknul červenou barvou.
Po nabarvení už to vypadá jako model a oproti odlitému modelu je tento model rovný a nezkroucený.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 9:30 am

Dále jsem sestavil dvounápravový podvozek. Doplnil jsem ložiska a vše se nastříkalo černou barvou. Dvojkolí je od Roca. Na jedné straně v podvozku jsou výřezy pro nákolek a na druhé straně se musel výřez udělat.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 9:37 am

Nasucho jsou vsunuty obě kinematiky a pak se sestavoval základ pro unášení dvounápravového podvozku. Podvozek se položil na základ a dvojkolí se položilo na základní rám. Proto jsem musel základní desku pro upevnění podvozku podložit o 1 mm.
Obrázek
Při obětovném uložení dvounápravového podvozku jsem zjistil, že budu muset poposunout jinam popisovou tabulku. Jinak nelze podvozkem otáčet.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 10:34 am

Jeden část rámu se může před sestavením upravit takto (červená zóna). Bude tam pak více místa pro nákolky. Ale tím pádem bude usazený dvoupatrový podvozek níže. V otáčení budou jistě vadit obě bočnice. Další úvaha je, mít užší podvozek. Ložiska pak budou muset být v papírových ložiskových domcích, které tam musí mít udělaný otvor.
Obrázek
U svých ručně postavených modelů to řeším trošku ještě jinak. V modelu jsou a vždy budou dvounápravové podvozky širší, než je správný přepočet do požadované velikosti. Pak nemohu ani použít přepočet na šířku vozidla, protože se pak do rámu nevejde dvounápravový podvozek, kterým se nedá otáčet. Jediná schůdná cesta je rozšířit šířku vozu. Ano není to modelové. Ale model pak bude jezdit. Na velké oblouky taková úprava nemá cenu, ale na domácí tramvajové oblouky se bez těchto úprav pro hladký průjezd obloukem nevyhneme.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 11:54 am

Úprava uložení podvozku byla jednoduchá a každý ji jistě zvládne. Podvozky jsem bez upevnění usadil na vůz, který jsem pak projížděl kolejištěm. Při projíždění vozu po kolejích vůz projíždí bez problému oblouk 440 mm. Níž už neprojede, vadí bočnice. Na protiobloukách vůz jezdí jen při větších poloměrech.
Správné výškové rozměry jsem porovnal na modelech.
Nalevo je model od Malé železnice a vpravo je model od JMPK. Bez popisů udání, který je který, je problém to poznat. Jen podvozek to prozradí.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » sob 22 říj, 2016 4:50 pm

Sice je to jiná varianta, ale na rozdíl od obligátní hnědé by mohla inspirovat svou barevností.
Přílohy
plošina Rokycany.JPG
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 5:44 pm

Upevnění dvounápravového podvozku jsem vyřešil jinak, než udává stavebnice. Do otvoru se zalepil šroubek a zajistil se ještě dvousložkovým tmelem. Pod kinematiku se dala 0.5 mm silná podložka a vše se přilepilo.
Obrázek
Usazení podvozku, velká podložka a matička je zajištěna barvou. Dále je naznačena brzdová soustava. Můj odlitek.
Obrázek
Obrázek
Než se pokračovalo dál se stavbou, tak se znova model dostal zpátky na kolejiště. Upevněný podvozek už nemá takou volnost. Vůz projíždí oblouk 500 mm. Ale bezpečné projetí bez skřípání je 571,5 mm. Když se povolí matička, tak vůz zase jezdí 440 mm. V otáčivém čepu dvounápravového podvozku je větší vůle než by tam měla být.
Naposledy upravil Tempotaxi dne sob 22 říj, 2016 5:59 pm, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 5:52 pm

Dále jsem vyrobil úložný prostor na klanice.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 22 říj, 2016 6:03 pm

Podlaha je červeně nabarvená, jako u nového vozu. Na odstranění nátěru se použil Purisol. Část nabarvení se odstranilo. Vše se pak pudrovalo pudrem.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 23 říj, 2016 4:01 pm

Aplikoval jsem obtisky Nas 31 54 3902 017-5, lehká patina a přelakovaní matným lakem.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
A který je ten vůz od malé železnice :?: :lol:
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 23 říj, 2016 10:58 pm

Ze stejné stavebnice nízkostěnného vozu Nas/Res je ve stavbě další možná úprava stavebnice. Model už nemá brzdařskou plošinu. Bohužel ve stavebnici není dodatečná bočnice s prolisy 4 + 3. Tak se udělala sklopná bočnice sklopená. Jinak je stavba totožná, jen jednu čelní desku jsem poposunul na kraj čelního rámu.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 25 říj, 2016 1:04 pm

Dále jsem pokračoval na modelu, stříkání modelu, aplikace obtisků, patinování, montáž podvozků a projetí na kolejišti. Bez zátěže jezdí po kolejišti bez závad. Jak už jsem psal model je vhodný pro větší oblouky. Vůz dostal číslo s 31 54 395 2 541-2.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 25 říj, 2016 1:13 pm

Takže, jedna stavebnice od Malé železnice, jeden postavený vůz do dvou možností. Ano, možností je více, odebrání klanic, nebo odebrání čelnic a sklopných bočnic atd. Ve stavebnici jsou ještě řetězy. Každý řetěz je jinak spojen (spíše jinak zamotány přes sebe :lol: ). Zatím jsem je na model nedával. Potřebuji dále postavit přepravní náklad na vozy. Zda budou lepší papírové nebo opravdové řetízky se musí vyzkoušet na modelu, co bude lépe vypadat.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů