Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » pon 19 zář, 2016 6:24 am

milan ferdián píše: "vzor"evidenčního štítku na modul?Je to ten co se lepí na bok modulu

Milane chceš ho v cdr nebo pdf ?
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » pon 19 zář, 2016 6:26 am

Mcx píše:
milan ferdián píše: "vzor"evidenčního štítku na modul?Je to ten co se lepí na bok modulu

Milane chceš ho v cdr nebo pdf ?

Ahoj Milane,
v pdf.Pošli prosím na moji email adresu,kterou máš.Velmi děkuji.Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » čtv 06 říj, 2016 2:16 pm

Ve dnech 29.9. až 2.10. proběhlo v Riese v Sasku výroční setkání k 35 letům modulů Fremo. Zároveň se asi jednalo o největší modulovou akci v poslední době. Moduliště ve "všech" velikostech zaměřena na různá témata byla postavena na ploše 100x70 metrů. Byla to výborná příležitost podívat se jak moduly dělají jiní. Až najdu trochu času, tak krátkou foto reportáž na OstraMo připravím.
Díky kamarádům ze Zababova - členům Frema jsme se s moduly OstraMo jako hosté zúčastnili. Podíleli jsme se na tvorbě samostatné větve ČSD, která byla provozována ve 3. epoše.

Obrázek
Celkový pohled na větší část haly
Obrázek
Koksárna Brema
Obrázek
Moje odbočka Morava v sestavě modulů ČSD
Obrázek
Depo ve švýcarské stanici Chiasso
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 07 říj, 2016 11:21 am

Markovo fotoalbum z Riesy je zde http://tinyurl.com/gqr4s3j
Mcx

Příspěvekod Ferda » pát 07 říj, 2016 9:57 pm

Marek dělá krásné fotky. Bohužel si je neprohlédnu.
Nepřihlásil jsem se ke komunistům a nepřihlásím se ani ke Googlu.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod hummus » sob 08 říj, 2016 7:07 am

:?: Já normálně kliknu na odkaz a žádné přihlášení to nevyžaduje. Účet na Google taky nemám.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod Vaclav86cz » sob 08 říj, 2016 10:41 am

No je to celkem zajímaví problém, protože podobné album jsem sdílel taky na googlu (svatba mého bratra) a odkaz poslal rodičům. Maminka to otevřela a otec nikoliv. Oba dva nejsou na googlu a já když to zkoušel z práce, tak to šlo...
Nevím čím přesně to je a jaký klíč má google k otevírání, ale docela by mě to zajímalo.
Vaclav86cz

Příspěvekod Mcx » sob 08 říj, 2016 7:37 pm

Tak ještě pár fotek, bylo k vidění několik stavědlových přístrojů - dnes již lze komponenty pro stavbu zakoupit, ten na snímku, včetně pravítkové "skříně" je rukodělek. Jinak je pod přístrojem "převod" na elektrický signál který slouží k ovládání návěstidel a výhybek.

Obrázek

Obrázek

Ne všude na modulech musí být trať v rovině, zde je nádraží výše než 130 cm, levá trať stoupá do stanice a pravá, která nejprve vystoupá před nádražím ještě výš, pak do stanice klesá. Je to velice pěkné, ale náročné na délku přilehlých traťových úseků a přepravní nároky celé sestavy. Ta prostřední kolej s výkolejkou je vlečka. Vedle výtopny je svážný pahrbek.
Obrázek
Naposledy upravil Mcx dne ned 09 říj, 2016 6:03 am, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod PajaF » sob 08 říj, 2016 10:58 pm

No jo, hlavne na te Morave by se nekteri (i vysokoskolsky vzdelani lide) meli naucit cesky.

...vystoupa pred nadrazim vys,

nebo "celkem zajimavy problem"

Omlouvam se, jestli se to nekoho dotklo, ale me to prastilo do oci.
.Jo, a ted do me. :D
PajaFt
PajaF

Příspěvekod Mcx » ned 09 říj, 2016 6:01 am

Děkuji Pavlu Fořtovi za jazykovou korekturu a poučení, Pavle až budeš mít čas, mám ještě v stejném vlákně 1208 příspěvků - prosím o provedení stejného. Dík.
Jen pro pořádek, ať se někdo z Moravy neozve, já jsem ze Slezska, to je ten kousek Česka nad Moravou.
V mém příspěvku 1209 opraveno, Pavel tam nenašel ještě další dva překlepy - opraveno.
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 09 říj, 2016 7:07 am

Vraťme se k tématu tohoto vlákna - moduly. V Riese bylo taky několik pěkných vlečkových areálů, ať již to byly přístavy, papírny nebo výroba drátů. Většina byla na modulišti H0 epocha 4. Některé ještě nesly stopy rozestavěnosti, možná někdy i trochu krajinářské sterility, ale náměty zajímavé a inspirativní.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cipisekmp » ned 09 říj, 2016 8:22 am

Ahoj Milane a dalsi "modulari". Co se tyce vleckovych arealu, tak me osobne UCHVATIL tento https://photos.google.com/share/AF1QipOwOClBxg7I7RerGAhTLnBl64-hgqVQ-oCk1s7UALqQkxJxOU904TXpnCZ4aqy4rA/photo/AF1QipNiWFipXG0sbL5Q_JuCyLr5lUkUbI3OpeXMcrHw?key=Q200dzh0ejFwM0dxZWM3QV9sd0pnUHFQVENWZnpR. Predpokladam ze je to nejaka koxarna nebo co. Podle me je to "mazacinka" at uz je to cokoliv.
Cipisek.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Vaclav86cz » ned 09 říj, 2016 9:03 am

Mcx píše:Tak ještě pár fotek, bylo k vidění několik stavědlových přístrojů - dnes již lze komponenty pro stavbu zakoupit, ten na snímku, včetně pravítkové "skříně" je rukodělek. Jinak je pod přístrojem "převod" na elektrický signál který slouží k ovládání návěstidel a výhybek.

Tady bych Milane trošku nesouhlasil.
Během setkání jsem do této stanice párkrát zavítal i s vlakem a protože mě téže zaujalo ovládání pomocí ústředního stavědla, tak jsem se zeptal.
Ovládání vyhybek, návěstidel a závor je plně mechanické a to od přestavovací páky, přes pravítko až k samostatné vyhybce. Přenos sil má vyřešeno i na dělení modulů a pak přímo pod vyhybkou má přepínač na polaritu srdcovky. Dokonce i závory má ovládaný pomocí kliky a mechanismu... Samostatná pravítková skříň má pak všechny náležité závislosti. Což znamená, že při postavení vlakové cesty (lze pouze ze 2 kolejí) tu cestu uzavřeš další pákou a podle toho jestli jsi to uzavřel do polohy vjezd nebo odjezd postavíš dané mechanické návěstidlo. Dříve než ji uzavřeš to udělat nejde a jakmile uzavřeš cestu tak do vyhybek v této cestě již nemůžeš zasahovat (samozřejmě se závěrník neuzavře, pokud je máš blbě přestaveny). Ohledně samostatného ovládání je pak potřeba vše dělat s citem a nikoliv silou, protože by jsi to mohl urvat.
Ale jinak je to opravdu pěkná stanice a i přes to, že musí (respektive asi chce pan majitel) takto ovládat stanici, tak posun nebyl nikterak zdržován.
Jakmile stáhnu fotky tak pošlu odkaz do alba...
Vaclav86cz

Příspěvekod Mcx » ned 09 říj, 2016 9:28 am

Vaclav86cz píše:Tady bych Milane trošku nesouhlasil.

Já se pod sukně nekoukal, ale kamarád s kterým jsem šel při focení, tak se kouknul a uviděl přepínače a tak jsme nabyl dojmu, že je to stejně jak u ostatních řešení. Je fakt, že to bylo jediné stavědlo s pravítky pro řešení závislostí.

cipisekmp píše:Co se tyce vleckovych arealu, tak me osobne UCHVATIL tento

Cipisku však já ho taky několikrát obešel a fotil - Kokerei Brema v modulišti H0 - epocha 3, tento areál byl i krajinově pěkný, podle majitele je to koksovna ve stavu cca 30 léta minulého století, proto mnoho ruční práce od zavážení po chlazení vytlačeného koksu.
Zde seriál fotek sice pohledově trochu na přeskáčku:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » ned 09 říj, 2016 11:36 am

Milane,nabízí se i otázka na modul "Karolína" při pohledu na "Kokerei Brema".Sice tento příspěvek patří správně do jiného vlákna,ale zmiňuji se,protože již tento námět jsem s kluky probírali.Možná by realizaci "Karolíny" prospěla dostatečná redukce některých dílů.A tak by jsme se mohli dočkat neméně působivého modulu v layoutu i u nás :wink: .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly