H0 - Návrh domácího kolejiště 250x150

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 - Návrh domácího kolejiště 250x150

Příspěvekod Sandy » čtv 08 zář, 2016 10:35 am

Rebel píše:Diky vsem za pomoc, jiz jsem myslel, ze jste nademnou zlomili hul a nechate vlakno vyhnit.
Trochu mne vydesila Snadyho zkusenost se sklapecim kolejistem.
Vase navrhy prostuduji a zkusim neco vymyslet, pripade jen sproste prekopirovat. Bohuzel mam jak bylo zmineno trochu problemy s vyskou kolejiste. Tak cca 1/4 kolejiste nemuze byt moc vystoupla a od poloviny se da jit max na cca 35 cm
Kdyby jste jeste neco meli tak na mne nezapomente, diky

Hlavu vzhůru. Proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko!
Prozradím ti sladké tajemství. Vybral sis to nejdražší kolejivo, které je na trhu k mání (snad mimo FLprofi). Konfigurace výhybka - přestavník - dekoder (i ten neoriginální) tě vyjde nejméně o pětikilo dráž, než u jiných typů. Na druhou stranu je výhodou to, že dekodery se dají zabudovat přímo do podloží a je možné sehnat spoustu "DCC pičičandiček" na návěstidla, ABC, přejezdové signalizace apod. Odkaz sem nedávám, on by se toho hned chytl Fulda. :roll: Sice to vyžaduje trochu manuální zručnosti a něco málo studování, ale to k jakékoliv modelařině zákonitě patří.
A máš-li problém s místem, tak jdi cestou workouska. Postav to na segmentech.
A pokud chceš, aby rady byly smysluplné, tak sem hoď nástin místa, které máš k dispozici. Se všemi případnými omezeními. Jinak vaříme z čisté vody.
Sandy

Příspěvekod Sandy » čtv 08 zář, 2016 10:40 am

workous píše:Ještě se podívej na tento plánek ....je to sice patrové, ale rozměrové menší, tak možná by jsi dostal prostor od náčelnice :D ....tento projekt jsem vzdal jen z důvodu přístupu jinak se mi moc líbil a dle mne byl provozně zajímavý navrhoval kolega Lajblt také zdejší machr na plánky...Stavba není, tak náročná když jsi projdeš vlákno uvidíš kam jsem došel...určitě bych tam dnes dal jen české stavby rozhodně menší než jsem se tam snažil narvat já :D pokud budeš mít přístup ze tří stan není problém a můžeš mít celý rozměr já to měl vykousnutý, abych otevřel okno.Poloměry R3/R4 a R5 si vyráběl z PIKO Flexi viewtopic.php?f=1&t=6833&hilit=workous

Jinak ti držím palce, aby jsi do něčeho šel...

Malý úkrok stranou. Zajímavé rohové kolejiště na platformě Pilz bylo prezentováno v MMŽ v polovině devadesátých let. Pokusím se to dohledat a naskenovat. Velikost, tuším, 150 x 150 cm.
Sandy

Příspěvekod Stanin » čtv 08 zář, 2016 10:48 am

Sandy píše:Kolejiště už je přes dvacet let opřeno o zeď v komoře ve firmě a já to "žužlám" na prostoru 2x1 m v "hračkárně..

A je to hratelné? Jaký je jeho námět?

Rebel: 150 cm hloubka je už docela dost. Co zkusit segmentové kolejiště? Můžeš ho mít i kolem dokola a ty budeš sedět uprostřed. Na youtubue jsem něco podobného viděl, jen se teď na něj nedostanu.
Stanin

Příspěvekod hopeter » čtv 08 zář, 2016 4:28 pm

Potíže s místem ? Co zkusit mikrokolejiště ? :mrgreen: Naučíš se na něm , schováš ho i pod postel a třeba se zalíbí natolik , že se rodina ustrne nad větším prostorem. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Rebel » čtv 08 zář, 2016 7:49 pm

Chlapi segmentove kolejiste neprichazi v uvahu, na segmenty neni a nebude nikdy misto.
Upresneni velikosti jak jsem psal max 250x150cm vyska cca 30cm.
Rebel

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 6:16 am

Rebel píše:Upresneni velikosti jak jsem psal max 250x150cm vyska cca 30cm.

Ahoj,
a co kdyby jsi upravil do své modelové velikosti H0/1:87 dětská kolejiště v TT/1:120 "Zálesí" nebo "Pařezovice".Vše v jedné úrovni.
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Sandy » pát 09 zář, 2016 6:55 am

Stanin píše:
Sandy píše:Kolejiště už je přes dvacet let opřeno o zeď v komoře ve firmě a já to "žužlám" na prostoru 2x1 m v "hračkárně..

A je to hratelné? Jaký je jeho námět?

Rebel: 150 cm hloubka je už docela dost. Co zkusit segmentové kolejiště? Můžeš ho mít i kolem dokola a ty budeš sedět uprostřed. Na youtubue jsem něco podobného viděl, jen se teď na něj nedostanu.

No, hratelné už to není. On to nebyl žádný hit ani tenkrát. Plechové kolejivo,výhybky snad maďarské provenience, s bídnými elektrickými vlastnostmi.
Námět byl podobný:
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Planky/#K4_viditelna.jpg
MF to nazývá, myslím, Dlohá Lhota.
Na hlavní trati bylo pod koncovou stanicí dvoukolejné SN.
Vedlejší trať mizela vpravo v tunelu a opět se objevila uprostřed kolejiště. Byla ještě jednou zakroucená (sama sebe nadjížděla - to je něco pro MiŠ :roll: ). Koncová stanice byla v levé zadní části.
Analog, bez jakýchkoliv závislostí, ovládáno přepínači. Hlavní i vedlejší trať se daly ovládat samostatně nebo obě jedním ovladačem.
Teď by se z toho daly použít, s výhradou, jen rámy. Kolejiště bylo postaveno na dvou rámech 160x160 cm, které byly sešroubované.Dneska vím, že to mohly být dva segmenty a manipulovalo by se s tím mnohem lépe.
Krajina byla jen nahrubo z klasického "kuličkového" polystyrenu. Pokládala se nasucho, ale stejně z ní kuličky odlétaly o stošest.... Počítal jsem s tím, že ji časem nalepím nastálo a přechody doladím.
Omlouvám se kolegovi za plevelení. Pokud bude chtít, vymažu to.
Sandy

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 7:03 am

Sandy,Sandy,
nic nemaž,když tak mi řekne o výmaz tvého příspěvku Rebel.

Prohlížel jsem tvé plány kolejišť na tvém rajčeti.Jsou dobré,mají hlavu a patu,tak v čem je problém?U tebe mě napadla legendární stanice Podlesí na dvojkolejné trati s lokálkou do Sněžného přes zastávku Skalky.
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 9:03 am

Určitě mrknu na všechny plánky "Zálesí" i "Pařezovice, zatím mne zaujal model "Chrpov". Nicméně vnitřně bojuji s dvoukolejným okruhem, kvůli dětem aby mohly více jezdit a také se rozmýšlím jestli tu zadní část neschovat a horní koncové nádraží nerozšířit až do konce. Jaká výška bude ve velikosti H0 potřeba pro zakrytí co myslíte ? Odhaduji cca 10 cm.
Dík
Rebel

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 9:14 am

Rebel píše:Určitě mrknu na všechny plánky "Zálesí" i "Pařezovice, zatím mne zaujal model "Chrpov". Nicméně vnitřně bojuji s dvoukolejným okruhem, kvůli dětem aby mohly více jezdit a také se rozmýšlím jestli tu zadní část neschovat a horní koncové nádraží nerozšířit až do konce. Jaká výška bude ve velikosti H0 potřeba pro zakrytí co myslíte ? Odhaduji cca 10 cm.
Dík

Ahoj,
především vezmem tedy základ tu dvojkolejku kvůli dětem.Zkus vzadu aspoň ještě vložit jednu kolej,aby zde modly stát tři soupravy.Není třeba zakrývat skryťák,děti to nemají rády.A dle co nám zůstane místa vpředu naroubujeme smysuplnou stanici.Opět jednoduchou,ale s těmi všemi doplňky co máš na první návrhu.A pak se pokusíme vlézt do zbýlého prostoru s tou lokálkou.
Odhad máš správný cca 10 cm + koleje s podložím.
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 9:48 am

Ahoj,
je to narychlo spíchnuté :wink: .
Milan
Přílohy
Track uprava.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 10:35 am

Určitě vzadu jedna kolej na víc to je super.
Večer jsem rozmýšlel a tak narychlo jsem spíchnul toto, co vy na to? Je to v duchu kolejiště "Chrpov" ovál klasika, jedna stanice dole a koncová nahoře. Jeden návrh je se SN a druhý bez SN. Lehce začínám koketovat s tím skryťákem, na kolejišti je potom podstatně více místa na ostatní.
Dík
Přílohy
Pokus9.jpg
bez SN
Pokus9_SN.jpg
se SN
Rebel

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 10:36 am

Ahoj Milane, nevšiml jsem si tvého příspěvku a vložil jiné nápady, dalo by se to případně zkombinovat. :-)
Rebel

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 10:42 am

Rebel píše:Ahoj Milane, nevšiml jsem si tvého příspěvku a vložil jiné nápady, dalo by se to případně zkombinovat. :-)

Ahoj,
samozřejmě.Drobná úprava na pravé straně.
Milan
Přílohy
Pokus9_SN.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 10:48 am

Pravda tu výhybku tam je potřeba přidat. To co jsi vycernil to by jsi zrusil ?
A jaký máš názor obecně na toto řešení ? Je to stále dost přeplácané co, i s tím SN.
Rebel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště