Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod sidlo » sob 06 srp, 2016 8:14 pm

Šrot je to parádní. Na můj vkus je to příliš rezaté. A taky všechno v jednom odstínu.
Podívej se na nejbližší šroťák. Většinou je to černé od oleje a pouze málo co skutečně rezavé.

Obrázek
sidlo

Příspěvekod Tomáš » sob 06 srp, 2016 10:08 pm

Určitě,tohle bylo pouze první barevné sladění. Aby byl základ stejný. Taky tomu hodně přidal blesk. To finální doladění bude probíhat až v tom celku.Něco naložím do vagónu něco pod jeřábem,něco do kontejnerů.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » ned 07 srp, 2016 6:40 pm

Tak jsem si to nasypal do vozů,abych měl představu. Barevné doladění je určitě podmínkou
Přílohy
DSCN1365.JPG
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » ned 14 srp, 2016 3:42 pm

Tak problém šrotu jsem probral ještě s Petrem Zatřepálkem a ujasnil jsem si některé chyby. No nic katastrofálního se nestalo,akorád to bude chtír přebarvit do toho správného odstínu. " nejdřív černou, na ní případně ocelově šedou " no a pak tomu teprve dát "fleky silně naředěnýma barvama hnědočerných a rezatých odstínů - od nejtmavšího po nejsvětlejší -. No snad se dílo povede.
S tou dlažbou to je složitý. Petr sice poznamenal,že bylo chybné to nalepit po těch velkých dílcech,ale nedovedu si dost dobře přestavit tak bych nalepoval jednotlivé dílky. Kostka nemá ani 1mm. Takže barvit to po kostičkách by při tak velké ploše bylo asi na špagát. No zkusím na kousku tam podle rady nanášet silně naředěnou barvu a tu hned stírat ubrouskem a potom to trochu zašpinit pigmentem prachu. :?

Jinak už mi taky dorazil nový "bezpečný" transformátor se všemi potřebnými výstupy. Po usměrnění jednoho výstupu z 10V mám na výstupu i po zatížení krásných 13,6V což je pro 90% zařízení vyhovující. Každý výstup ještě ošetřím skleněnou pojistkou - jak se píše v návodu - . Termistor má toroid už na sobě. Středem trafa mi jde montážní otvor (celý toroid je v takové misce) a podle návodu se tím otvorem nesmí protahovat žádný vodivý šroub,který bude upevněn k misce. Tohle nějak nechápu. Nebo se tím myslí situace,kdy tam právě ta montážní miska není?
Ale jinak spokojenost. Do budoucna tam mám i jeden výstup na DCC,až klasický zdroj k myši nebude stačit,ale to je zatím asi příliš vzálená budoucnost. A taky bych musel zjistil co s tím dál provést,aby to tu centrálu mohlo napájet.
Tomáš

Příspěvekod MiG » ned 14 srp, 2016 3:48 pm

Tomáš píše: Středem trafa mi jde montážní otvor (celý toroid je v takové misce) a podle návodu se tím otvorem nesmí protahovat žádný vodivý šroub,který bude upevněn k misce. Tohle nějak nechápu. Nebo se tím myslí situace,kdy tam právě ta montážní miska není?

Šroub středem toroidu je dobrou cestou, jak si udělat závit nakrátko - rozuměj zkrat.
MiG

Příspěvekod Tomáš » ned 14 srp, 2016 4:25 pm

MiG píše:
Tomáš píše: Středem trafa mi jde montážní otvor (celý toroid je v takové misce) a podle návodu se tím otvorem nesmí protahovat žádný vodivý šroub,který bude upevněn k misce. Tohle nějak nechápu. Nebo se tím myslí situace,kdy tam právě ta montážní miska není?

Šroub středem toroidu je dobrou cestou, jak si udělat závit nakrátko - rozuměj zkrat.

No jasný. Tohle stejně píšou i v tom návodu. Pak mi ale nějak není jasný na co tam teda ten otvor je? viz obr. Chtěl jsem si to udělat nějak takhle:
https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... rmator.jpg
A pokud dobře vidím,tak šroub tam je. :?
Přílohy
Toroid.JPG
Toroid.JPG (55.68 KiB) Zobrazeno 5417 krát
Tomáš

Příspěvekod MiG » ned 14 srp, 2016 7:54 pm

To záleží na konstrukci.
Z toho obrázku (toroid.jpg) není nic poznat.

Pokud je vnější obal transformátoru vodivý (například kvůli stínění) tak je velké nebezpečí, že se i izolovaný kovový šroub časem dotkne a závit je hotov.

Trafo na obrázku v odkazu (Temelín přispěvatele tohoto fóra) je na to (upevnění šroubem uprostřed) konstruováno. Vnitřek je nejspíš houževnatý izolant a matice je zapuštěná, aby nikoho nenapadlo si "pomáhat" upevněním z druhé strany.
MiG

Příspěvekod Tomáš » úte 16 srp, 2016 9:00 am

:)
MiG píše:To záleží na konstrukci.
Z toho obrázku (toroid.jpg) není nic poznat.

Pokud je vnější obal transformátoru vodivý (například kvůli stínění) tak je velké nebezpečí, že se i izolovaný kovový šroub časem dotkne a závit je hotov.

Trafo na obrázku v odkazu (Temelín přispěvatele tohoto fóra) je na to (upevnění šroubem uprostřed) konstruováno. Vnitřek je nejspíš houževnatý izolant a matice je zapuštěná, aby nikoho nenapadlo si "pomáhat" upevněním z druhé strany.

No tak jsem to zjišťoval u výrobce a šroub středem jít může,ale pokud bych pro něj -toroid- chtěl použít kovový obal,tak se šroub nesmí toho obalu dotýkat. No pro jistotu použiju jak plastový šroub,tak plastový obal.☺
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » ned 28 srp, 2016 4:23 pm

Tak tento víkend jsem konečně sklidil část Merlíku. Jako opět nic moc :) . rostlinky měly letos ideální podmínky,přesto 1/2 narostla do výšky max 5cm a bez jakéhokoliv rozvětvení. (Ty nechám na pozemmku vysemenit) Zbytek na tom byl líp,ale určitě se to nedá srovnat s tím co jsem viděl na Zababov wiki. Na rozdíl od loňska to všechno pěkně zčervenalo.

Dalším programem,byla montáž přestavníků.Prvních 10kusů šlo dobře. Ovšem u zbývajích 8 jsem se nadobro zasekl. Naplnily se totiž myšlenky některých zdejších konstruktérů :oops: .... prostě vyhýbky pravého zhlaví jsou už tak daleko,že je montáž se dvěma rukama prakticky vyloučena.Navíc tam není moc místa. Když tam ten přestavník rukou zabořenou až po paži dostanu...a vyjímečně se mě podaří trefit jehlou do otvoru táhla vyhýbky...už nejsem schopen ho vycentrovat. Vždycky si s ním nakonec pohnu.Potřeboval bych na to nějakej fígl,nebo někoho,kdo by mi to centroval shora ,zatím co já bych s tím pohyboval ze spodu. Další problém je lepidlo. Přestavník se musí centrovat,takže nesmí tvrdnout moc rychle,ale po vycentrování to zase musí už nehybně držet.

Takže,hledám na brigádu někoho s dlouhýma rukama,nebo někoho kdo má ruce čtyři. :D
Tomáš

Příspěvekod hopeter » pon 29 srp, 2016 4:29 pm

Když ono se teprve až při stavbě zjistí kam je potřeba došáhnout... :D Ideální železniční modelář by měl vypadat asi jako E.T. Výška tak 80 cm a ruce dlouhé 1,5 metru... :mrgreen:
Jinak tvůj projekt sleduju od začátku a obdivuju , že máš výdrž a pokračuješ se stejnou chutí jako na začátku.
A kdybych chtěl být rejpal tak bych ti poradil na odreagování minikolejiště ale stačí , že hecujeme Workouse... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Tomáš » pon 29 srp, 2016 5:26 pm

No budu muset skutečně přistoupit k radikálnímu řezu. To velký nádraží jsem pokládal na dvě desky. Ty naštěstí pouze leží svojí váhou na podkladech. Takže fiknout všechny staniční koleje ve spoji,pak tu půlku sundat mimo kolejiště,postavit na stojáka a nainstalovat přestavníky. Pak to zase vrátit na místo a .....pospojovat staniční koleje. No z toho jsem měl trochu obavu a proto jsem se tomu chtěl vyhnout,ale fakt to asi jinak nepůjde.
:evil:

Toto mě uspokojuje podstatně víc:
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#WP_ ... 58_Pro.jpg
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 29 srp, 2016 7:27 pm

Ahoj kluci,
tak se složte na tuto pomůcku pro Tomáše :wink: .
Milan
Přílohy
83876_R.jpg
83876_R.jpg (17.68 KiB) Zobrazeno 4799 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » pon 29 srp, 2016 8:01 pm

:lol: :lol: no Milane,něco méně sofistikovanějšího už mám.Bez toho bych si moc neužil. Jsme menšího vzrůstu a v mládí mě zapomínali věšet na šňůru,takže ani ručičky nemám dost dlouhý.
Ale vážně. Montovat přestavník zespod,trefit se jednou rukou do té dírky kuehnovi vexle a pak to ještě celý vycentrovat a přilepit,tak aby se to už nepohlo,je nad moje síly. Ale klid už jsem ten díl stanice demontoval ...přeřezal koleje...tak snad se to bude dělat líp. I když taky to půjde blbě. Nasadit přestavník,vyzkoušet jestli to běhá. Vyladit jazyky,pak to nalepit a zapojit....už je mi blivno,jen o tom píšu.
Ale aspoň si uhladím dráty atp.
Snad se mi to pak ještě někdy podaří složit nazpět,aby to jezdilo. :cry:
Tomáš

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 29 srp, 2016 9:41 pm

Cim budes rezat ty koleje? Me to taky ceka. :mrgreen:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Tomáš » úte 30 srp, 2016 8:28 am

Jiri Dvoracek píše:Cim budes rezat ty koleje? Me to taky ceka. :mrgreen:

Tak už to mám sundaný. :roll: Řezal jsem ručně žiletkovou pilkou. Řez je pěkně úzký,takže až to zase složím ,mělo by stačit ty pruty jen proletovat a hotovo....snad
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště