Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod TonikM » pon 06 čer, 2016 6:14 pm

fulda píše:
TonikM píše:...
Nemělo by se tedy i u tohoto běžně používaného zapojení (vstup také CMOS - vysoký vstupní odpor) zaměnit ta hodnota odporů 47K na těch cca 8k, když to dělá problém?
Jen se bez urážky ptám, nebrat to opět osobně.

To je otázka do pranice.
Tady je to trochu jednodušší proto, že ten CMOS za tím je R/S klopný obvod a tak není tak náchylný na krátké špičky. Tedy on na nich udělá něco jako debounce, takže je to na pohled trochu jednodušší, ale jinak máš pravdu, že pokud mám delší dráty mezi DO a KZH, tak ty odpory dramaticky zmenšuji, těch 47k je dobrých tak akorát když jsou DO na stejném plošňáku.

Takže se dá říci, že tu "dejme tomu chybu" by jsi měl opravit i zde ve svém návodu, ze kterého to schéma pochází? http://www.fucik.name/masinky/RS-Bus/

Právě klopný obvod bych si dovolil tvrdit je dost náchylný, protože se překlopí a zůstane tak. Zatímco v tom arduinu to bude snímané v nějaké periodě softwarem (doba snímání bude v řádech micro sekund) a dá se případná nedokonalost hardware ošetřit. Třeba snímáním ve dvou periodách s potvrzením. Takže u tvého předešlého návrhu s klopným obvodem by se to mohlo projevovat spíše častěji.
Naopak v případě kdy se dělají snímače na desce, by se bez větších obtíží opět dalo opustit to novější schéma, se vstupem zatíženým zbytečným odporem a použít ten pullup co už v arduinu je.
TonikM

Příspěvekod fulda » pon 06 čer, 2016 6:58 pm

TonikM píše:Takže se dá říci, že tu "dejme tomu chybu" by jsi měl opravit i zde ve svém návodu, ze kterého to schéma pochází? http://www.fucik.name/masinky/RS-Bus/

Není to tak nutné, tohle je plošňáková záležitost a tam se dá spoléhat na kvalitu spojů a také na jejich tvar, to se u drátování Arduina na bareboardu nedá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod TonikM » pon 06 čer, 2016 7:19 pm

fulda píše:..., tak je tam nechávám (ačkoli v kódu povolené jsou).

Takže když se vrátíme k začátku, tak je tedy dost zbytečnost mít ty vnitřní pullupy připojené (tak jak píšeš že je tam máš zapnuté) pokud drátuješ a naopak úplně jsou zbytečné ty přidané, pokud si někdo udělá plošňák a nebude to drátovat.

Je to tak správně vytaženo z jednotlivého kousku příspěvků?
TonikM

Příspěvekod fulda » pon 06 čer, 2016 7:34 pm

Pravděpodobně je možné udělat plošňák, který si vystačí s interníma pull upama (pochopitelně bez LEDky), pokud jsou použité externí, pak je pravděpodobně možné ty interní vypnout, ale není to na škodu.
Ani jednu z variant jsem nezkoušel, takže je v žádném případě nebudu propagovat.

...
A ještě drobnost - až to budeš zkoušet, tak si dej pozor na to, jaké mají rozhodovací úrovně, protože ten atmel má na vstupu nějaký SKO a 4044 ho tam nemá.

Pak dej vědět, jak jsi dopadl.

---
A ještě doplním citát z Retročipu:
Martin Maly píše:Pokud znáte mentalitu těchto fór, tak víte, co následovalo. Pokud ne, tak vám to prozradím: „To potřebuješ do nějakého zapojení? Tak takové bych nekoupil!“ – „Na co vlastní CPU?! Takový nesmysl! Kdyby ses, mladej, radši pořádně naučil AVR!“ – „Ne, PIC!“ – „Ne, ARM!“ – „Ne, MSP430!“ – „Ne, 86!“ – „Idiote, co tu doporučuješ 86?!“
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 10 čer, 2016 11:26 am

tak uz mam doma Arduino2560 a display TFt s touch.
http://www.aliexpress.com/item/Mega-2560-R3-Mega2560-REV3-ATmega2560-16AU-CH340-Board-ON-USB-Cable-compatible-for-arduino-good/32655994062.html
http://www.aliexpress.com/item/1pcs-2-8-Inch-TFT-LCD-Display-Touch-Screen-Module-with-SD-Slot-For-UNO-Top/32613454625.html
---
Jak zjistim, jaky je vtom displeji ovladaci chip ? Pry jsou tam az tri moznosti.
Kde kupujete ty konektory s dlouhejma nohama ? Tim myslim aby to slo stohovat na sebe.
zdeno

Příspěvekod BohousP » pát 10 čer, 2016 11:59 am

zdeno píše:Kde kupujete ty konektory s dlouhejma nohama ? Tim myslim aby to slo stohovat na sebe.

Jedna z možností
http://www.aliexpress.com/item/FREE-SHI ... 84942.html
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » pát 10 čer, 2016 2:41 pm

Jmenuje se to "arduino stackable pin"

U displaye píšou: spfd5408 controller with built in video RAM buffer
A ten se dokáže identifikovat po I2C
fulda

Příspěvekod TonikM » pát 10 čer, 2016 6:22 pm

zdeno píše:tak uz mam doma Arduino2560 a display TFt s touch.
...
Kde kupujete ty konektory s dlouhejma nohama ? Tim myslim aby to slo stohovat na sebe.

Myslíš tyhle?

http://www.ebay.com/itm/20pcs-PC104-Bla ... d1mEw-wgGg
TonikM

Příspěvekod zdeno » sob 11 čer, 2016 9:12 am

uz mam objednane, skoda, ze jsem si to neuvedomil, mohlo mi to dojit najednou.
Ted budu cekat minimalne 14 dni.
zdeno

Příspěvekod zdeno » sob 11 čer, 2016 5:36 pm

docela mne to zklamalo, ten Wiring je takovy nejaky polovicaty.
Pracovani s EEPROM je odflaknute, to same prace s prerusenimi.
O multitaskingu je skoda pisat, to nepodporuje vubec.
---
Asi bude lepsi pouzit cisty C++ nebo Bascom, ktere maji poradne knihovny a lepsi kompilatory.
Aby cisty program s Void setup() a Void loop() si vzal 1200 byte a 10 premennych, tak to je sila. :(
Na blikani LEDek nebo nahaneni serva staci Wiring, ale na poradnou praci je to k nicemu.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » sob 11 čer, 2016 6:04 pm

V podstatě pokud člověk použije PC rozhraní a zpětné hlášení, tak si může pomocí LocoNetu rozšířit jinak celkem slušně fungující Roco MultiMaus a 10764

Pro ty co se jeste prilis neorientuji v oblasti Arduino a "digital" a zejmena ne a v projektu DCC++, tak ve vyse uvedenem pripade LocoNet neni vubec treba a to v pripade velikosti prumerneho ceskeho kolejiste. Zpetnou vazbu,tedy napr. detekci obsazeni lze u centraly DCC++ primo resit pripojenim detektoru k IO pinum, tedy KZH je primo centrala DCC++, coz je podle meho osobniho nazoru celkem podstatna vyhoda napr. ve srovnani s NanoX (DIY). Tuto konfiguraci lze pouzit u JMRI a Rocrail, u TC se mne to zatim bohuzel nepodarilo realizovat... Clovek tak usetri za KZH a LocoNet/USB rozhrani.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 11 čer, 2016 6:37 pm

zdeno píše:docela mne to zklamalo, ten Wiring je takovy nejaky polovicaty.
Ale to je na Arduinu skoro všechno, není to platforma pro seriózní práci, je to výuková platforma.
zdeno píše:Pracovani s EEPROM je odflaknute
Na práci s EEPROM jsem napsal TENTO patch aby se dalo používat normálně.

zdeno píše:Aby cisty program s Void setup() a Void loop() si vzal 1200 byte a 10 premennych, tak to je sila. :(
A co se divíš? Tkhle prázdnej program dělá spoustu věcí, třeba počítání času a tak dál. Jako každej výukovej jazyk.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 11 čer, 2016 7:22 pm

no co uz, dal jsem se na vojnu, budem muset neco delat. ;-)
---
Dost mi vadi, ze bootloader blokuje zmenu "fuse's". Je to blbe, zvlast pokud je nenastavena fuses EESAVE.
Sice bootloader chrani sam sebe a EEPROM, ale zase nedovoluje do EEPROM cokoliv nahrat.
---
Jinak rozmyslam vytvorit uplne novy bootloader, ktery umozni menit Fuses a zapisovat EEPROM a samozrejme Flash. Tento je prilis alibisticky a jednoucelovy.
Problem asi bude, jak ho tam dostat, kdyz je skoro vsechno zablokovane.
zdeno

Příspěvekod BohousP » sob 11 čer, 2016 7:48 pm

Jirka_US píše: Zpetnou vazbu,tedy napr. detekci obsazeni lze u centraly DCC++ primo resit pripojenim detektoru k IO pinum, tedy KZH je primo centrala DCC++, coz je podle meho osobniho nazoru celkem podstatna vyhoda napr. ve srovnani s NanoX (DIY). Tuto konfiguraci lze pouzit u JMRI a Rocrail, u TC se mne to zatim bohuzel nepodarilo realizovat... Clovek tak usetri za KZH a LocoNet/USB rozhrani.

Schází mi tu informace pro ty, kteří si to nedovedou najít, a to kolik detekčních úseků (nebo jiných detekovaných událostí pro zpětných hlášení) můžeš připojit k DCC++. A bohužel, nemožnost využít Train Controller je pro dost lidí podstatná. Se zbytkem se souhlasit dát.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » sob 11 čer, 2016 9:52 pm

zdeno píše:Jinak rozmyslam vytvorit uplne novy bootloader, ktery umozni menit Fuses a zapisovat EEPROM a samozrejme Flash. Tento je prilis alibisticky a jednoucelovy.
Problem asi bude, jak ho tam dostat, kdyz je skoro vsechno zablokovane.

zdeno píše:... zacinam navrhovat jednoucelovky pro dve vykuchane serva nebo pro ctyri detekce nebo pro dve navestidla.

Já bych řekl, že B je správně.
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi