sidlo píše:Díky za doplnění. Dopíšu.
Má USB port ochrany proti přetížení?
U Mega je polyswitch, ale u Nano asi ne, ve schematu jsem ho nenasel.
Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
sidlo píše:Díky za doplnění. Dopíšu.
TomasM píše:sidlo píše:Díky za doplnění. Dopíšu.
U Mega je polyswitch, ale u Nano asi ne, ve schematu jsem ho nenasel.
sidlo píše:Měl jsem na mysli USB port na straně počítače.
TomasM píše:U 6 let stareho notebuku jsem si omylem zkratoval USB a ochrana tam byla, protoze to odpojilo vsechny USB na jednom radici. A pripojilo je to az po odkliknuti ve windows. Snad i norma USB omezuje proud do portu, ale casto to vyrobci obchazi kvuli nabijeni pres port a nektere USB davaji treba 2 A.
sidlo píše:Sepsal jsem si možné varianty napájení Arduino https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/15-napajeni-arduino
fulda píše:Já si zase dovolím poznamenat takovou malou drobnost - pin Vcc je na Arduinu výstup![]()
Je to takovej folklór většiny primitivních návodů, ono to "Tak nějak funguje", ale produkuje to mnohem víc tepla než je potřeba.
Pokud se podíváme na referenční schéma pro Arduino Nano a konfrontujeme to s "7805 reverse bias", dostaneme spoustu informací.
Jindra
Klidně stačí dát tam drát (natvrdo propojit Vin a +5V) a nebo přivádět napětí na vstup Vin a tu 7805 ve vlastním schématu použít jen pro napájení vlastních věcí mimo arduino (pokud spotřebovávají tolik proudu, že výstup +5V nestačí).BohousP píše:Máš pravdu, celkem se hodí přidat diodu (ale raději Schottkyho, když už to dělat...) mezi Vin a + 5V. Anodou na +5V.
zugi píše:zdravím všechny
když se rozebírá napájení, měl bych dva dotazy obecnějšího charakteru:
1/ pro LED pásky se používá 12V (v DCC to máme kousek víc). Když z toho budu chtít živit i Arduino Nano, tak by to sice mělo přežít, ale bude topit. Je tedy lepší to stáhnout (např.step-down modulem) na 5V do Vcc nebo na např. 7,5V do Vin ?
2/ podobně když mám zdroj 8-9V. Do Arduina tedy pustit na Vin přímo zdroj a vedle toho stabilizovat na 5V pro okolní balast (rele,čidla apod) ?
Díky
fulda píše:Klidně stačí dát tam drát (natvrdo propojit Vin a +5V) a nebo přivádět napětí na vstup Vin a tu 7805 ve vlastním schématu použít jen pro napájení vlastních věcí mimo arduino (pokud spotřebovávají tolik proudu, že výstup +5V nestačí).BohousP píše:Máš pravdu, celkem se hodí přidat diodu (ale raději Schottkyho, když už to dělat...) mezi Vin a + 5V. Anodou na +5V.
arduino.cc píše:... or with a regulated 3.3V or 5V supply (depending on the model) on the Vcc pin...
BohousP píše:zugi píše:zdravím všechny
když se rozebírá napájení, měl bych dva dotazy obecnějšího charakteru:
1/ pro LED pásky se používá 12V (v DCC to máme kousek víc). Když z toho budu chtít živit i Arduino Nano, tak by to sice mělo přežít, ale bude topit. Je tedy lepší to stáhnout (např.step-down modulem) na 5V do Vcc nebo na např. 7,5V do Vin ?
2/ podobně když mám zdroj 8-9V. Do Arduina tedy pustit na Vin přímo zdroj a vedle toho stabilizovat na 5V pro okolní balast (rele,čidla apod) ?
Díky
1) Vin by mělo být 8-10V (méně ne, protože stabilizátor potřebuje cca 2,5-3V - pokud to není tzv. low-drop - nízkoúbytkový, ale člověk většinou nemá jistotu, co na té destičce je ...). Více také ne, protože to topí. Navíc, max. proud použitého stabilizátoru je 500 mA - pozor na případný odběr dalších shieldů ... Step down modul je ok, stačil by i obvod 7808 nebo 7809. Pokud budeš napájet jen modul Arduina, snese to nejspíš i těch 12V. Zjistíš prstem, jestli moc nehřeje.
2) pokud je to stejnosměrný zdroj, tak ano.
Když to tedy shrnu, takpro Nano je optimální zdroj 8V na Vin s tím, že si pohlídat odběr připojeného balastu do cca 450mA (relátka oddělit tranzistorem/optronem a napájet ze samostatné větve).
Zdroj by pak měl být dimenzovaný na odběr ARD + balast na samostatné větvi (třeba 1,5A)
Může být takto zjednodušeně?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník