pořadí světel návěstí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: pořadí světel návěstí

Příspěvekod sidlo » pon 23 kvě, 2016 11:22 am

Omlouvám se za nepřesné zadání.
Období je přelom 50 - 60 let. Montovala se světelná návěstidla СССР. AŽD 60 ještě nebylo na světě.

vjezdové návěstidlo má červenou výše než zelenou varianta 1.

v tom případě jaké je správné pořadí barev na odjezdu 2. nebo 3.?

a v tom případě je přípustná kombinace odjezdového návěstidla 4.?

Znáte někdo místo v síti ČD ŽSR kde jsou tato návěstidla ještě v provozu?
Přílohy
navestidla_poradi_svetel.png
navestidla_poradi_svetel.png (51.36 KiB) Zobrazeno 7226 krát
sidlo

Příspěvekod juroH0 » pon 23 kvě, 2016 11:39 am

Hanku, v princípe si to napísal správne akurát si Ťa trošku dovolím opraviť.
- vchod na "výstrahu" (svieti horná žltá) Neobmedzuje rýchlosť na vchode na 40km/h. Vchod je možný traťovou rýchlosťou no najbližšie návestidlo, teda odchodové je na "stoj". Kľudne si teda okolo vchodu na výstrahu môžem preletieť 120km/h ak zastavím tam kde treba.
a doplnil by som ešte:
- na vchode "Očakávaj 40" (pomaly bliká horná žltá) => odchodové návestidlo bude mať dvojsvetelnú návesť a dovoľuje odchod zníženou rýchlosťou 40km/h a "niečo" (voľno/výstraha) alebo očakávaj 40 ak ide o návestidlo cestové.

Ten strelecký terč nieje v stanici, ale na trati, a značí že toto oddielové návestidlo autobloku je zároveň predzvesťou vchodového návestidla
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod hank » pon 23 kvě, 2016 1:27 pm

Omlouvám se za nepřesnosti, psal jsem to spatra a s tou "střelnicí" jsem řádně šlápl vedle. Pokud jde o průjezd kolem žluté 40 km/h, tak mi dodatečně došlo, že jsem byl natolik ovlivněn situací z míst, kdy a kde jsem to zažil a poprvé se učil tomu rozumět (ramzovská dráha, přelom 70. a 80. let), že jsem hluboce v paměti zafixované místní poměry a praktiky nesprávně zobecnil.

(A taky už je to trochu dlouho a paměť je zrádná sviňa :roll: :oops: ... Poslední zkoušky z D1 jsem dělal v roce 1990.)
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » pon 23 kvě, 2016 1:48 pm

sidlo:
1. Pořád si myslím, že to máš naopak, že má být zelená s červenou prohozená.
2. nebo 3. Dle mého názoru je správně 3, a to jako odjezdové/sloučené návěstidlo u hlavní koleje, odkud lze odjet jedině přímým směrem (nemá žlutou).
4. Ano, platí buď pro skupinové sloučené návěstidlo pro celé zhlaví nebo pro návěstidla u vedlejších kolejí, odkud lze odjet přímo i do/z odbočky.

A pořád vycházím z toho, že jsme na trati bez autobloku.

Dnes platí pro pořadí světel toto znění TNŽ 34 2610:
http://public.rfx.cz/Lienert/2/TN%8E_342610.pdf
viz str. 19, kap. VI, odst. 201. Mám za to, že to platilo už v těch 60. letech.
hank

Příspěvekod hank » pon 23 kvě, 2016 2:00 pm

PajaF: Taky děkuju, měl bych se asi víc držet zpátky a nekecat dnešním praktikům do věcí, které pamatuju, jak byly před x lety... a ještě nepřesně. :?

Budiž mi polehčující okolností, že v tom nejsem zdaleka sám, viz diskuse na K-reportu na téma světelná návěstidla výhybny Vítkov v roce 1927 versus nepřesná paměť a zavádějící informace pana učitele Zusky v letech osmdesátých... :mrgreen:
hank

Příspěvekod PajaF » pon 23 kvě, 2016 2:11 pm

Hank:
o te pameti mi neco povidej, cim jsem starsi tim je to horsi :D
Posledni skoleni jako vlakvedouci jsem absolvoval v r. 1991, a to uz je sakra dlouho... :(
PajaFt
PajaF

Příspěvekod sidlo » pon 23 kvě, 2016 2:59 pm

Pánové, když já si pořád myslím že před začátkem účinnosti D1 z roku 1960 to bylo trochu jinak. A pak už to v těch stanicích zůstalo.

Harmanec Jaskyňa http://www.vlaky.net/servis/objekt.asp?id=138

Obrázek
sidlo

Příspěvekod sidlo » pon 23 kvě, 2016 3:33 pm

Video https://www.youtube.com/watch?v=4S29nacpVK8 v 10 minuta je, sice špatně, vidět i pořadí světel na vjezdu varianta 1.

To dalo práce najít to.
sidlo

Příspěvekod hank » pon 23 kvě, 2016 4:27 pm

Asi máš pravdu, teď koukám do návěstních předpisů z roku 1954 a na fotkách návěstidel vysvětlujících jednotlivé světelné návěsti je tam skutečně červená všude nad zelenou. A stejně tak viz tady:
http://vlaky.bestsite.cz/zeleznice/vyvo ... 60-2-2.htm
Takže nahoře rozebírané pořadí světel včetně TNŽ 34 2610 zřejmě platí od r. 1962 až dodnes. Pravděpodobně jsme v 50. letech převzali sovětské vzory se vším všudy. :mrgreen:

Kdybys hned napsal, že ti jde o předpis D1 z roku 1954, mohl jsem se do něj podívat rovnou... :roll:
hank

Příspěvekod kecu.p » pon 23 kvě, 2016 5:37 pm

Bakov nad Jizerou ... do roku 2014 bylo boleslavské zhlaví vybaveno SSSR/ESP návěstidly na odjezdu a červená byla úplně nahoře.

Jinak pro pojem sdružené odjezdové návěstidlo se seřaďovacím je jednodušší to říct tak, že platí pro vlak i posun. Viz nátěr pruhů.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod sidlo » pon 23 kvě, 2016 6:09 pm

hank píše:Kdybys hned napsal, že ti jde o předpis D1 z roku 1954, mohl jsem se do něj podívat rovnou... :roll:

Kdybych to byl býval věděl, tak bych to byl býval řekl :lol:
Díky všem
sidlo

Příspěvekod Petr S. » pon 23 kvě, 2016 7:58 pm

Takže teď už víme wo co gou .
Bohužel nemám úplný předpis D1 z té doby , ale příručka : Železniční návěsti a znamení uvádí šestisvětlové vjezdové návěstidlo : ž-č-z-ž-z+b .
Žlutá je vždy první nahoře . Červená vždy nad zelenou .
Průjezd odbočkou , jak jsem uváděl , byl možný jen rychlostí 60 ( 80 ) km/h .
Různá podivná pořadí jsou důsledkem rekonstrukcí ze systému prvorepublikové ČSD , kdy na světelném návěstidle mohly být i 3 zelené .
Před lety i Praha hlavní , P. Smíchov , Ml. Boleslav
Ještě upozornění . V této době byly návěsti pro posun Vpřed - svislý pohyb praporku nebo lucerny a nebo Vzad - vodorovný pohyb praporku nebo lucerny .
U parní lok. to bylo jednoznačné - komín ve vepředu , u el. lok. a mot. vozů se posunovač řídil písmenem na čele lok. a v noci prosvětleným transparentem .
Návěsti Přiblížit a Vzdálit přišli později .
Petr S.
Petr S.

Příspěvekod hank » pon 23 kvě, 2016 9:13 pm

Petr S. píše:Takže teď už víme wo co gou .
Bohužel nemám úplný předpis D1 z té doby , ale příručka : Železniční návěsti a znamení uvádí šestisvětlové vjezdové návěstidlo : ž-č-z-ž-z+b .
Žlutá je vždy první nahoře . Červená vždy nad zelenou .
Průjezd odbočkou , jak jsem uváděl , byl možný jen rychlostí 60 ( 80 ) km/h .
Různá podivná pořadí jsou důsledkem rekonstrukcí ze systému prvorepublikové ČSD , kdy na světelném návěstidle mohly být i 3 zelené .
Před lety i Praha hlavní , P. Smíchov , Ml. Boleslav
Ještě upozornění . V této době byly návěsti pro posun Vpřed - svislý pohyb praporku nebo lucerny a nebo Vzad - vodorovný pohyb praporku nebo lucerny .
U parní lok. to bylo jednoznačné - komín ve vepředu , u el. lok. a mot. vozů se posunovač řídil písmenem na čele lok. a v noci prosvětleným transparentem .
Návěsti Přiblížit a Vzdálit přišli později .
Petr S.

No právě, ty dvě zelené návěstily od r. 1954 průjezd odbočkou, ale tato návěst byla v roce 1962 zrušena.

A ještě předtím, do roku 1954, kdy jsme převzali sovětské vzory, tak světelná návěstidla víceméně kopírovala noční návěsti mechanik. A protože až do r. 1954 existovaly i 3ramenné mechaniky, tak byla i světelná návěst 3 zelené "volno do druhé odbočky". Přičemž dvě zelené do r. 1954 znamenaly něco jiného (volno do první odbočky) než od r. 1954 (průjezd odbočkou).
hank

Příspěvekod Morris Zapp » stř 25 kvě, 2016 12:59 pm

sidlo píše:Pánové, když já si pořád myslím že před začátkem účinnosti D1 z roku 1960 to bylo trochu jinak. A pak už to v těch stanicích zůstalo.
Přesně tak. Ještě ze začátku 90. let pamatuju odd. návěstidla AB v pořadí shora žlutá - červená - zelená a předvěsti vjezdových návěstidel v třísvětelném štítu v pořadí shora žlutá - prázdná svítilna bez kšiltu - prázdná svítilna s kšiltem, původně zelená (ty předvěsti od zavedení RNS používaly jenom tu žlutou, na vjezdech nebylo možné postavit jednosvětlový volnoznak). Samozřejmě jsem si to blbec nezadokumentoval... :(
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Tomáš » čtv 26 kvě, 2016 7:34 pm

No a já tady mám fotku,kde na vjezdovém návěstidle do stanice svítí, jasně vidět, červená dole. A ve všech poučkách co jsem viděl je druhá v pořadí.
Přílohy
P4010232.JPG
P4010232.JPG (150.67 KiB) Zobrazeno 6738 krát
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště