Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
hank píše:Kdybys hned napsal, že ti jde o předpis D1 z roku 1954, mohl jsem se do něj podívat rovnou...
Petr S. píše:Takže teď už víme wo co gou .
Bohužel nemám úplný předpis D1 z té doby , ale příručka : Železniční návěsti a znamení uvádí šestisvětlové vjezdové návěstidlo : ž-č-z-ž-z+b .
Žlutá je vždy první nahoře . Červená vždy nad zelenou .
Průjezd odbočkou , jak jsem uváděl , byl možný jen rychlostí 60 ( 80 ) km/h .
Různá podivná pořadí jsou důsledkem rekonstrukcí ze systému prvorepublikové ČSD , kdy na světelném návěstidle mohly být i 3 zelené .
Před lety i Praha hlavní , P. Smíchov , Ml. Boleslav
Ještě upozornění . V této době byly návěsti pro posun Vpřed - svislý pohyb praporku nebo lucerny a nebo Vzad - vodorovný pohyb praporku nebo lucerny .
U parní lok. to bylo jednoznačné - komín ve vepředu , u el. lok. a mot. vozů se posunovač řídil písmenem na čele lok. a v noci prosvětleným transparentem .
Návěsti Přiblížit a Vzdálit přišli později .
Petr S.
Přesně tak. Ještě ze začátku 90. let pamatuju odd. návěstidla AB v pořadí shora žlutá - červená - zelená a předvěsti vjezdových návěstidel v třísvětelném štítu v pořadí shora žlutá - prázdná svítilna bez kšiltu - prázdná svítilna s kšiltem, původně zelená (ty předvěsti od zavedení RNS používaly jenom tu žlutou, na vjezdech nebylo možné postavit jednosvětlový volnoznak). Samozřejmě jsem si to blbec nezadokumentoval...sidlo píše:Pánové, když já si pořád myslím že před začátkem účinnosti D1 z roku 1960 to bylo trochu jinak. A pak už to v těch stanicích zůstalo.
Uživatelé procházející toto fórum: PajaF a 4 návštevníků