Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod zdeno » pon 16 kvě, 2016 11:58 am

fulda píše: zejména proto, že pokud není centrála, pak není na sběrnici čitelná úroveň "1", ale spíš "0", takže tam se hot-plug problémy neočekávají.

jinak tohle je co za somarinu, mohl by si mi to prelozit ??
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 16 kvě, 2016 12:30 pm

zdeno píše:
fulda píše: zejména proto, že pokud není centrála, pak není na sběrnici čitelná úroveň "1", ale spíš "0", takže tam se hot-plug problémy neočekávají.

jinak tohle je co za somarinu, mohl by si mi to prelozit ??
Že ten kdo dodává napájení (pull up) do LN se považuje za LocoNet master (nesprávně česky centrála). A pokud máme pasivní LocoNet, tak jediný kdo má právo komunikace v čase PD je ten pasivní napáječ a ten nekomunikuje, takže je to jedno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » pon 16 kvě, 2016 12:32 pm

Ještě mám jeden dotaz na ovládací software - kolik počítačových SW ovládá používání LNCV? Já znám jenom Rocrail, ale třeba existují i další? Je něco v JMRI? Můžete mi prosím dát pointer, kde to hledat??
fulda

Příspěvekod HonzaM » pon 16 kvě, 2016 12:48 pm

LNCV používá SW Digikeijs určený k centrále DR5000 (aktuálně například pro nastavení konfiguračních proměnných boosteru DR5033).
Naposledy upravil HonzaM dne pon 16 kvě, 2016 1:33 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 16 kvě, 2016 1:04 pm

Myslel jsem si, ze v tom tapes.
Ono je fakt opravdu jedno, kdo vytvari tech 15mA na zajisteni zakladniho stavu Loconet sbernice ve stavu "1", to je napeti nad 4.5V. Je povolena (pozadovana) hystereze 1V, okolo 4V.
Muze to byt centrala nebo zarizeni ktere spojuje Loconet s PC. Nebo to muze byt napajeci zdroj, ktery zajistuje napajeni na pinech 1 a 6 konektoru RJ12. To ze se vetsinou pouziva centrala, je cesta nejmensiho odporu.
Ale musi tam ten zdroj 15mA byt, bez toho je sbernice Loconet nefunkcni. Teda zadne muze nebo mozna, bez toho zdroje 15mA to proste nefunguje.
Jsou tam jen dve podminky, musi byt jen jeden a kazde pripojene zarizeni musi mit vstupni odpor nad 47k. Teda piny 3 a 4.
---
LNCV je Uhlenbrock zarizeni, o kterem toho moc nevim. Ale mozna jsem jen nehledal, protoze Locoio je lepsi.
LNCV je zarizeni, ktere se da jen koupit, teda necekej nejake extra DIY veci okolo toho. Podle mne je to slepa cesta, kdo ovlada Loconet, tak si pomuze jinak.

PS
ted jsem okolo toho hledal a je to zarizeni na programovani CV na zarizenich Uhlebrock a jeho klonu. Takze je to tvrda jednoucelovka bez pouziti na jinych zarizeni nez je Uhlenbrock a jeho klonu.
Takze by to mely podporovat vsechny programy od Uhlenbrocku a podobne.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » pon 16 kvě, 2016 1:27 pm

LNCV není zařízení a už vůbec ne jen Uhlenbrocku, je to zkratka pro soubor veličin (konfiguračních proměnných, tedy CV) a tedy zkratka pro LocoNet Configuration Variable, tedy konfigurační proměnné LocoNetu.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 16 kvě, 2016 5:35 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 16 kvě, 2016 1:49 pm

HonzaM píše:LNCV není zařízení a už vůbec ne jen Uhlenbrocku, je to soubor veličin (konfiguračních proměnných, tedy CV) a je to zkratka pro LocoNet Configuration Variable, tedy konfigurační proměnné LocoNetu.

mnohem lepe napisane je to GUI rozhrani (program), ktery umi programovat Loconet veci, pres LocoBuffer, nebo podobne.
Nestastne jsem napisal zarizeni, i kdyz to na necem musi bezet.
---
Ale podle informaci, ktere mam, tak neumi nastavit napriklad DCS-100 ??
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 16 kvě, 2016 1:52 pm

zdeno píše:ted jsem okolo toho hledal a je to zarizeni na programovani CV na zarizenich Uhlebrock a jeho klonu. Takze je to tvrda jednoucelovka bez pouziti na jinych zarizeni nez je Uhlenbrock a jeho klonu.
Takze by to mely podporovat vsechny programy od Uhlenbrocku a podobne.

To ale mohu prohlásit o každém konfiguračním systému který se kolem LocoNetu vyskytuje. Snad jedinou výjimku bude tvořit Digitrax SV, protože na to existuje popis a specifikace, ale tam to pro změnu naráží na to, že pro něj neexistují žádná zařízení. Takže jsem se rozhodl, že si raději budu hrát s tím, co se tady po okolí pohybuje a to je právě ten Uhlenbrock a jeho klony (Daisy II).
fulda

Příspěvekod fulda » pon 16 kvě, 2016 2:13 pm

zdeno píše:mnohem lepe napisane je to GUI rozhrani (program), ktery umi programovat Loconet veci, pres LocoBuffer, nebo podobne.

Ani "GUI rozhraní" není úplně šťastné pojmenování. Je to způsob konfigurace zařízení v LocoNetu a je z dílny Uhlenbrock a proto s sebou nese některé jeho znaky - například volání zařízení podle "Uhlenbrock model number".
fulda

Příspěvekod HonzaM » pon 16 kvě, 2016 2:25 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:LNCV není zařízení a už vůbec ne jen Uhlenbrocku, je to soubor veličin (konfiguračních proměnných, tedy CV) a je to zkratka pro LocoNet Configuration Variable, tedy konfigurační proměnné LocoNetu.

mnohem lepe napisane je to GUI rozhrani (program), ktery umi programovat Loconet veci, pres LocoBuffer, nebo podobne.
---
Ale podle informaci, ktere mam, tak neumi nastavit napriklad DCS-100 ??

To opravdu neumí, Digitrax pro svá zařízení tento způsob nastavování proměnných nepoužívá. LNCV lze nastavovat například ovladačem Uhlenbrock Daisy II, Tillig Daisy II, nebo z PC, podobně jako také lze CV lokomotivních a funkčních dekodérů nastavovat z těchto ovladačů nebo z PC pomocí vhodného softwaru.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 16 kvě, 2016 4:33 pm

musim priznat, ze toto neni moje silna parketa a vlastne to nepotrebujem. Umim pouzivat pakety E5 z JMRI a dokazem vlastne nadefinovat do toho paketu vse potrebne.
---
Vsak jsem nedavno pisal, ze potrebujem vytvorit GUI rozhrani na konfiguraci Locoio s Atmega88, ktery mam vyvinuty, naprogramovany a postaveny.
A toto vlastne bude neco podobne pro potreby Uhlenbrock a jeho klonu.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » pát 20 kvě, 2016 1:45 pm

Zkousel nekdo Arduino LocoBuffer s TC ? S JMRI vse funguje bez problemu, vcetne vycteni a programovani dekoderu.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod JenikPluto » pát 27 kvě, 2016 6:07 am

Zajímal by tu někoho ovladač ala FREDi (tzn. funkce F0-F8, ovládání rychlosti potenciometrem, přepínání směru on-off-on přepínačem, EmStop, pamět na adresu loko atd.) postavený kolem Arduino Pro Mini?

JP
JenikPluto

Příspěvekod rawen » pát 27 kvě, 2016 6:32 am

To víš, že zajímal.
V našem klubu jsme čekali rok a půl, než jsme sehnali první originál Fred(i) a kontaktovali Zdenu pro alternativy. Takže každý DOSTUPNÝ a SPOLEHLIVÝ ovladač nás zajímá.
Samozřejmě, že by měl umět alespoň to, co konkurence - tedy zejména rozpoznat centrálu a posílat pakety, kterým bude rozumět.

Radek
rawen

Příspěvekod vmucha » pát 27 kvě, 2016 6:43 am

Zájem je i v úsTTi.cz
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi