Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod HonzaM » úte 15 bře, 2016 1:51 pm

r.hahn píše:Ahoj,

dá se pro FREDi použít kabel s RJ11(4 dráty) nebo musí být RJ12 (6drátů)? Nějak nemůžu najít kroucený kabel s 6ti dráty. Tedy krom originál Uhlenbrock.

Radim

V Německu lze přes internet koupit hotové kroucené šňůry, nedávno jsme je současně s LN boxy kupovali pro klub. Mohu poslat webovou adresu (teď nejsem u počítače kde ji mám).
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod sidlo » úte 15 bře, 2016 1:58 pm

Loconet nemám a nejsem odborník elektronik.
Mám za to, že Digitrax doporučuje plochý kabel a nedoporučuje kroucené kabely.
sidlo

Příspěvekod r.hahn » úte 15 bře, 2016 4:15 pm

HonzaM píše:

dá se pro FREDi použít kabel s RJ11(4 dráty) nebo musí být RJ12 (6drátů)? Nějak nemůžu najít kroucený kabel s 6ti dráty. Tedy krom originál Uhlenbrock.

Radim

V Německu lze přes internet koupit hotové kroucené šňůry, nedávno jsme je současně s LN boxy kupovali pro klub. Mohu poslat webovou adresu (teď nejsem u počítače kde ji mám).

Děkuji, pokud bude ta adresa, tak bych se podíval. Na kolik přišel jeden kabel?
r.hahn

Příspěvekod MiG » úte 15 bře, 2016 4:27 pm

Jedna z možností je www.H0fine.com
Ale někomu by 5 ojro za kus a nejméně 7 a půl za dopravu mohlo připomínat drahotu. :-)
MiG

Příspěvekod radeksindy » úte 15 bře, 2016 5:50 pm

Vzhledem k tomu, že v květnu budu na FREMO setkání kde bude i H0fine, tak by bylo možné to dovézt bez poštovného. Dejte mi vědět včas přes SZ, abych si to zajistil.
radeksindy

Příspěvekod rawen » úte 15 bře, 2016 7:15 pm

Kdysi jsem nakupoval zde: http://www.malemodely.cz/hledani?keywor ... ch=mx_form
Jinak e-bay & co.

Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » úte 15 bře, 2016 9:44 pm

r.hahn píše:
HonzaM píše:

Radim

Děkuji, pokud bude ta adresa, tak bych se podíval. Na kolik přišel jeden kabel?

Na 136 Kč. Je to prodejce HOfine, už tady byl zmíněn. Nakupovali jsme toho více a tak jsme dostali slevu. Je dobré když se domluví víz zájemců, i poštovné které se rozpočte už nehraje roli.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » sob 26 bře, 2016 8:59 pm

Ahoj, mám několik takových teoretických otázek k LocoNetu.

Pokouším se udělat si něco jako centrálu pro LocoNet ovladače.
Problém je, že moje centrála je bez zesilovače a nemá k dispozici úplně nadbytek energie - konkrétně mám k dispozici +12V / cca 500mA.

Postupuju zhruba podle TÉTO stránky.

Pochopil jsem, že budu potřebovat 15mA vytvořit proudový zdroj pro LOCONET+/-, protože jsem centrála, podle Digitraxu má být ten proudový zdroj nastavený na maximální napětí 12-24V, pokud použiji přímo těch 12V, tak jsem na minimu a "tak nějak" se to přežije. Úplně nechápu, proč jsou ty vodiče označované jako diferenciální, když jsou v každém schématu propojené a dokumentace také není zrovna hovorná.

Druhá věc je, že nemám k dispozici úplně dobré DCC, takže asi použiji místo RAIL_SYNC stejně jako v tomhle návodu +12V.
Tak nějak si matně pamatuji, že tu někdo psal, že to tak dělá třeba z21 a že to k něčemu nevyhovuje. Můžete mi prosím dát nějaké bližší informace?? mám se raději snažit nějak vytvořit DCC a nebo to mám nechat na těch +12V ??? Co všechno mi nebude fungovat?

díky

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MiG » ned 27 bře, 2016 3:00 am

Já to zkusím alespoň část...
Jediný diferenciální pár je RailSync (1-6). Ale tímto párem může být vedeno také jenom ss napájení (proti GND). Je to pro LocoNet zařízení nevyžadující RailSync, například ovladače (Fred).
Taková linka pak nejde použít pro společné vedení signálu pro ovladače a pro boostery.
Která další zařízení potřebují RailSync mimo boosterů z hlavy nevím.
MiG

Příspěvekod zdeno » ned 27 bře, 2016 6:51 am

fulda píše:Problém je, že moje centrála je bez zesilovače a nemá k dispozici úplně nadbytek energie - konkrétně mám k dispozici +12V / cca 500mA.
Pochopil jsem, že budu potřebovat 15mA vytvořit proudový zdroj pro LOCONET+/-, protože jsem centrála, podle Digitraxu má být ten proudový zdroj nastavený na maximální napětí 12-24V, pokud použiji přímo těch 12V, tak jsem na minimu a "tak nějak" se to přežije. Úplně nechápu, proč jsou ty vodiče označované jako diferenciální, když jsou v každém schématu propojené a dokumentace také není zrovna hovorná.

Je obrovsky rozdil delat centralu na ovladani loko a "centralu" na ovladani prislusenstvi.
---
Ta prvni je extremne slozita a je treba spoustu vedomosti a pochopeni souvislosti, jak to funguje.
Mne to trvalo tri roky.
---
Ta druha vlastne vubec nepotrebuje centralu a dokaze pracovat uplne oddelene od ovladani loko. Je potreba +12 až 15V , zdroj proudu 15mA (napriklad z 7805) a ovladace a "vykonavace" prikazu Loconetu. Pokud neni ovladani naprimo(falesny analog) tak je nutne mit nejaky prevodnik do pocitace.
Pro prislusenstvi jsou potrebne pakety s opcode B0,B1,B2 a E5. Ty muze generovat pocitac anebo nejaky rucni ovladac (panel).
Piny RJ12 jsou obsazeny 1 a 6 je +12 az +15V, 2 a 5 je zem a 3 a 4 je Loconet.
---
Jinak na zarizeni pro Loconet jsou dosr prisne pozadavky, jak se to ma fyzicky pripojit a taky casovani, ktere ale u prislusenstvi neni tak extremni jako u loko.
Naposledy upravil zdeno dne ned 27 bře, 2016 10:44 am, celkově upraveno 2
zdeno

Příspěvekod HonzaM » ned 27 bře, 2016 7:17 am

MiG píše:Já to zkusím alespoň část...
Jediný diferenciální pár je RailSync (1-6). Ale tímto párem může být vedeno také jenom ss napájení (proti GND). Je to pro LocoNet zařízení nevyžadující RailSync, například ovladače (Fred).
Taková linka pak nejde použít pro společné vedení signálu pro ovladače a pro boostery.
Která další zařízení potřebují RailSync mimo boosterů z hlavy nevím.

Pokud já vím, potřebují ho například Digitrax BDL 168 (enkodér zpětného hlášení) a PR 3 (interface LocoNet/USB potřebný také pro programování zvukových dekodérů). Zmíněný "LNbox" má na zadní straně dvě zásuvky propojené pro průběžné vedení sběrnice LocoNetu a na přední straně a na boku zásuvky určené jen pro připojení ovladačů (FRED, DT402, Daisy II). K UP 5 je možné připojit stejnosměrné napájení 12 V, které pak napájí piny 1 a 6 a odlehčují tak RailSync na rozvodu X3. UP5 Je výhodné používat na rozvodu X3 hodně vzdálené od centrály. Jejich vnitřní zapojení se mi nebpodaŕilo získat - je zajímavé, že na UP5 ovladače fugují i pokud se toto stejnosměrné napájení nepoužije. Jak už bylo řečeno, pro průběžné vedení X3 nelze přední zásuvky použít. RailSync potřebují boostery. Pokud se nepletu, RailSync chybí na zásuvce LocoNet T, naopak na zásuvce LocoNet B chybí signál LocoNet. Boostery tedy nefungují v zásuvkce LocoNet T a ovladače neungují v LocoNet B. U centrál Digitrax je pouze jedna zásuvka LocoNet, použitelná pro ovladače i pro boostery, napětí signálu RailSync je měkké a na rozvod z této zásuvky nelze připojit větší množství ovladačů. U centrál Z21 zapojení zásuvky LocoNet odpovídá LocoNetu T a nelze tak na rozvodu z této zásuvky používat používat boostery. U centrál Uhlenbrock i Z21 je nutné použít rozbočovač RSCLD, v němž se signál RailSync vytváří z DCC výstupu centrály. V důsledku vnitřního zapojení centrál Uhlenbrock nelze ale do vstupu rozbočovače RSCLD připojit přímo DCC výstup z centrály a je nutné mezi centrálu a rozbočovač použít booster. U centrál Digitrax lze rozbočovač připojit přímo.
Toto jsou moje poznatky - prosím odborníky o korekci, pokud se v něčem mýlím.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 27 bře, 2016 11:27 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » ned 27 bře, 2016 7:55 am

HonzaM píše:...
Pokud se nepletu, RailSync chybí na zásuvce LocoNet T, naopak na zásuvce LocoNet B chybí signál LocoNet. Boostery tedy nefungují v zásuvkce LocoNet T a ovladače neungují v LocoNet B.
...

Zrovna před dvěma dny jsem na IBX Basic experimentálně ověřil, že ovladače (FREDy) fungují v obou zásuvkách.

Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » ned 27 bře, 2016 11:13 am

rawen píše:
HonzaM píše:...
Pokud se nepletu, RailSync chybí na zásuvce LocoNet T, naopak na zásuvce LocoNet B chybí signál LocoNet. Boostery tedy nefungují v zásuvkce LocoNet T a ovladače neungují v LocoNet B.
...

Zrovna před dvěma dny jsem na IBX Basic experimentálně ověřil, že ovladače (FREDy) fungují v obou zásuvkách.

Radek

Zkoušel jsem to na Daisy II, tam ovladač v zásuvce LocoNet B nefungoval. Naopak na zásuvce LocoNet T nefungoval SPAX.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 27 bře, 2016 11:32 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » ned 27 bře, 2016 11:25 am

Pak je otázkou, zda by prošla čuňárna, kdy by se oba výstupy z centrály propojily Y kabelem...
(Aby se na modulovce tahal jen jeden rozvod.)

Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » ned 27 bře, 2016 12:04 pm

rawen píše:Pak je otázkou, zda by prošla čuňárna, kdy by se oba výstupy z centrály propojily Y kabelem...
(Aby se na modulovce tahal jen jeden rozvod.)
Radek

to se neda, vzniknul by tam zkrat, protoze na jednom tom vyvodu (T nebo B) jsou spojene dokopy piny 1 a 6.
Musi se pouzit toto http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015100003 jako pro Z21.
Jinak tento muj rozdelovac muze Fulda pouzit primo na ovladani prislusenstvi na Loconet.
---
Jinak na velke setkani se to dela sloziteji, pres boostre, protoze vystupy central jsou na tech zasuvkach T a B slabe.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi