Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Střelec » stř 17 úno, 2016 6:12 pm

Jo - psalo se o tom. S takovým přístupem se nabídka na trhu železničních modelů nikdy na slušnou úroveň srovnatelnou s plastikovým modlářstvím nedostane. A dost potenciálních zájemců odradí.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » stř 17 úno, 2016 6:50 pm

Střelec píše:Jo - psalo se o tom. S takovým přístupem se nabídka na trhu železničních modelů nikdy na slušnou úroveň srovnatelnou s plastikovým modlářstvím nedostane. A dost potenciálních zájemců odradí.

Tak nevím, ale u většiny stavebnic vždy něco schází. Aspoň dvojkolí, spřáhla a kinematika. Když náhodou je kinematika součásti podvozku (rámu), tak je nepoužitelná. Dále jsou stavebnice, že naopak je tam něco přidáno, návod nebo náčrtek žádný a nikdo neví, kam to patři.
Samostatnou kapitolou jsou odlitky. Někdy dostanete plno odlitků, ale většinou dostanete neúplnou skříň a sežeň vše potřebné, kde chceš. :lol:
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » čtv 18 úno, 2016 5:48 pm

Proti letadýlkům nebo technice je to bída. LPH měly sice nekompatibilní spřáhla, ale jinak byly komplet. Osobáky ADA, který jsem sehnal ''na placato'' z druhý ruky se patrně dodávaly bez dvojkolí, obtisků a návodu, ale z běžných dílů jim vyjma těch dvojkolí nic zásadního nechybělo. Dát na poprvý dohromady ten herberk na spodku bez znalosti předlohy byla honička, ale výsledek nebyl špatnej.
Střelec

Příspěvekod Seebleith » čtv 18 úno, 2016 6:07 pm

Střelec: očividně jste vysazený proti malé železnici. Už podle vaší diskuze na jiném serveru, kde jste se nesmyslně pustil do srovnávání staré stavebnice se stavebnicemi novými. U tohoto tématu jste zase na stejné vlně.
Seebleith

Příspěvekod Střelec » pát 19 úno, 2016 7:38 pm

Seebleith píše:Střelec: očividně jste vysazený proti malé železnici. Už podle vaší diskuze na jiném serveru, kde jste se nesmyslně pustil do srovnávání staré stavebnice se stavebnicemi novými. U tohoto tématu jste zase na stejné vlně.

Jsem vysazený na zloděje, podvodníky, ovce, které je podporují a na šmejdy, kteří mi diktují, co smím a nesmím chtít za svoje peníze. Údajný zástupce Malé železnice na jiném severu se zařadil hned do několika kategorií - pochybuji, že soudná firma by takový odpad platila. I když od někdejšího podniku Ústředního výboru Svazarmu se dá větší než malá porce papalášské neomalenosti čekat. Nařčení, že jejich modely záměrně przním za cizí peníze a obvinění z toho, že jim svými požadavky kazím kšefty už mám za sebou, takže jsem zvědavý, co přijde příště.
Pokud Vám připadá normální dostat za cenu slušného tanku nebo letadla nekompletní vagón, je to Váš problém. Ale nic Vás neopravňuje k navážení do lidí, kteří se nenechají brát na hůl a chtějí za své peníze odpovídající kvalitu, v tomto případě kompletní stavebnici.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » pát 19 úno, 2016 7:52 pm

Střelec píše:
Seebleith píše:Střelec: očividně jste vysazený proti malé železnici. Už podle vaší diskuze na jiném serveru, kde jste se nesmyslně pustil do srovnávání staré stavebnice se stavebnicemi novými. U tohoto tématu jste zase na stejné vlně.

Jsem vysazený na zloděje, podvodníky, ovce, které je podporují a na šmejdy, kteří mi diktují, co smím a nesmím chtít za svoje peníze. Údajný zástupce Malé železnice na jiném severu se zařadil hned do několika kategorií - pochybuji, že soudná firma by takový odpad platila. I když od někdejšího podniku Ústředního výboru Svazarmu se dá větší než malá porce papalášské neomalenosti čekat. Nařčení, že jejich modely záměrně przním za cizí peníze a obvinění z toho, že jim svými požadavky kazím kšefty už mám za sebou, takže jsem zvědavý, co přijde příště.
Pokud Vám připadá normální dostat za cenu slušného tanku nebo letadla nekompletní vagón, je to Váš problém. Ale nic Vás neopravňuje k navážení do lidí, kteří se nenechají brát na hůl a chtějí za své peníze odpovídající kvalitu, v tomto případě kompletní stavebnici.

Je jen jedna pravda, že za své peníze si mohu koupit, co chci. Ale přeci mně nikdo neříká a ani nevnucuje, že musím to koupit. Pokud se mně model, stavebnice nezamlouvá, tak to nekoupím.
Dále majitelé malé železnice znám osobně. A nikdy jsem od nich neslyšel, že stavím jinak modely, jak oni chtějí. Při sestavování stavebnice vždy jen a to zdůrazním, že jen záleží na modeláři, co se stavebnici udělá. Zda bude stavět podle nějakého návodu nebo překope model podle obrazu svému. A když model předělám je to prosím jen a zase jen moje věc. Nikoho jiného.
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » sob 20 úno, 2016 9:51 pm

Pánové, napsal jsem příspěvek, dal odeslat, a nic, nikde není, tak ještě jednou a lépe :-) Doufám, že se dodatečně neobjeví....a nebudu tu dvakrát omílat totéž... Každý máme na výsledek našeho modelaření jakýsi požadavek. Ten můj je, aby výsledný model nebyl upatlaný, aby nebyl křivý a co má být rovnoběžné bylo rovnoběžné, a aby detaily byly pevné a neulomily se, když o ně člověk zavadí rukou. K tomu se snažím dospět a podle toho posuzuji, co se mi dostane do ruky. Mnozí z vás ale mají určitě jiný výsledný požadavek. Co se týče stavebnic od Malé železnice, tak zcela mé nároky uspokojuje stavebnice vozu Vtr - k 15 modelům tohoto vozu od LOCO jsem pořídil dva od MŽ a další dva od nich dvybavil brzdařskou budkou od DK modelu. Detaily z papíru jsem napustil roztokem rozpuštěného deskového polystyrenu a není co řešit. U stavebnice G10 dělám jisté úpravy a dospěl jsem k tomu, že v tomto případě je lepší detaily nahradit leptanými díly a papírovou střechu výřezkem z deskového polystyrenu, což zajistí, že mám střechu rovnou a nezprohýbanou. Postavil jsem i oplenový čtyřnápravový vůz pouze z dílů stavebnice a výhrady nemám žádné. U vozu Vase, aby nebyly vysoko nárazníky, jak se píše jinde na diskusním foru, jsem vynechal jednu plastovou podložku a vše je OK. Jsem rád, že si mohu dvojkolí dokoupit podle toho, jestli chci klasiku nebo RP25, a jsem hlavně rád, že mi nikdo nevnucuje kinematiku, která by šla rovnou do koše a zbytečně stavebnici prodražila. A jsem rád, že si mohu zvolit plastové nebo papírové detaily a napustit je (Vtr) nebo díly ze stavebnice nahradit lepty (G10). Nemám ke stavebnicím žádné výhrady. Nikdo mi je nevnucuje, vybírám si kterou chci. Mám výhrady k některým konkrétním technicko-konstrukčním řešením některých konkrétních dílů výše uvedených stavebnic, ale to mi nedává důvod tady stavebnice plísnit, ale konzultuji to s výrobcem. Zmiňoval jsem tu na jiném místě jakési výhrady k G10, ale to jsem považoval za odbornou diskusi nad skutečným vozem a jeho modelem. Myslím, že kompromis zvolený výrobcem, kdy stavebnice je kompletní co do detailů, ale příslušenství si dokoupíme dle libosti, je optimální. Nemám co bych na Malé železnici kritizoval a těším se na vše, co si v budoucnu od nich budu moci zařadit do soupravy z meziválečného období. Tolik za mě...
UncleFardy

Příspěvekod ladiznet » pon 07 bře, 2016 6:36 pm

Obrázek
Obrázek
www.usTTi.cz - ústečtí modeláři
ladiznet

Příspěvekod UncleFardy » pon 07 bře, 2016 6:47 pm

Tak jsem z pátka na sobotu modelařil gédesítku v TT. Některé leptané díly jsem napoprvé hodně špatně odhadl a musel jsem improvizovat, jiné dopadly lépe. Snažil jsem se udělat verzi předválečnou bez šikmých vzpruh. Budka je ve správné výši a střecha je méně klenutá, pořád však více než ve skutečnosti. Tohle je moje osmá verze stavebnice, ta devátá snad už bude hodně blízko tomu kam s touto stavebnicí směřuji. Problém při stavbě byl ten, že jsem již po více než půl roce zapoměl, jak jsem upravoval partie pod budkou. A některé úpravy jsem při stavbě vymyslel až do úplného konce. Toto jsem stavěl celou noc. Další verzi sem dám i s postupem a návodem úprav. Hrubá stavba i s úpravama na ještě méně klenutější střechu je zvládnutelná do dvou hodin a ti co narozdíl ode mě mají zkušenosti s připevňováním leptaných detailů je zvládnou přidělat za hodinu, takže stavebnice by se měla se vším všudy dát sestavit za tři hodiny. Před stavbou deváté verze si ještě musím upravit rozměry leptaných dílů, napoprvé to prostě nevyšlo... Díky kolegovi Ladizovi za pověšení fotek....
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » pon 07 bře, 2016 9:14 pm

Pokusím se naznačit, kterým směrem ubírat vylepšování vozu. Rozdělil bych to na prohřešky vůči předloze a modelová vylepšení.
Prohřešky:
- německé vozy nemají v otvorech mřížky, vpravo je klapka, v běžném provozu zavřená
- rámečky kolem otvorů nemají být, i díky nim jsou otvory výše než mají být
- sklon střechy na budce je skutečně vyšší než má být
- bočnice vozu má jen 14 prken, model jich má asi 18. Může se to zdát jako hloupost, ale při umísťování prvků na bočnici to hraje podstatnou roli. Horní hrany otvorů jsou na úrovni druhého prkna odshora, ale když je jich v bočnici více, tak se pak umístěny výše než mají.
- i díky tomu je nárazník dveří výše než má být, na skutečném voze je v půlce sedmého prkna shora, tedy lehce na půlkou bočnice
- dveře na budce jsou až pod okraj střechy, jsou zaoblené a ne pravoúhlé jako u vozů ex kkStB nebo ČSD
- zavírání dveří je vysoko (je dobré mít správný počet prken a srovnat si to vůči prknům a hlavně i k madlu vpravo na dveřích)
- dvojité závěsky nemají na voze co dělat

Modelová vylepšení:
- dveře, v této podobě přímo ničí bočnici vozu, chtělo by to najít způsob jak udělat dveře jinak (kombinace s leptem?)
- chybí madla na čele s budkou
- rám vozu je hodně zjednodušený, spodní hrana podélníku je normálně vidět, plochý podélník působí divně

Doufám, že to trochu pomůže v dalších úpravách.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 08 bře, 2016 1:10 pm

Nojo...Já tehdy, když jsem úpravu připravoval, řešil jen ty nejzásadnější věci - výšku budky, zaoblení střechy a šířku lávky pod budkou. Tvé připomínky jsou jasné. Některé lze jednoduše realizovat - větrací mříž mám v leptu, akorát jsem na něj zapoměl, takže se vyřízne otvor v papírovém dílu a mříž se zapustí do připraveného otvoru výrobcem stavebnice. Nakládací klapka takto jednoduše řešit nejde. Dvojité závěsky předělat na jednoduché asi taky půjde. Boční díl podvozku se trochu přiřízne a opatrně přibrousí tak, aby se tam vešla jen jedna závěska. To se dá ještě zvládnout. Ale do těch prken se mi nechce pouštět. Je fakt že si člověk může papírový díl vyrobit sám z kartonu, pomocí pravítka a ostré tužky 8H a více, ale to už asi je moc, pak už by dalším krokem bylo vzít evergreen a...... Další možností je si prkna vyrýhovat přímo do dílu stavebnice, ale toto se mi neosvědčilo. Zkrátka co mě se týče, tak asi skončím u té budky, ploché střechy, úzké lávky pod budkou, leptaných detailů a řekněme úpravy větracích klapek a podvozku pro jednoduché závěsky, to ale musím vykoumat. Zbytek už je třeba na přepracování stavebnice výrobcem. Jde o to udělat si model pro ježdění na kolejišti za přijatelnou cenu a rozumný čas. Tohle jsem stavěl celou noc, od osmi od večera do asi 6 do rána, ale jen díky tomu, že lepty jsem špatně připravil a bylo nutné je upravovat, musí se rozměrově doladit. Model k tomuto účelu a touto technologií by měl být postavitelný max za tři hodiny, včetně úprav, pak už to je otrava :-) Takže díky za připomínky, devátá verze bude ještě lepší....
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » úte 08 bře, 2016 5:40 pm

Prostě řečeno, stavebnice je takto navržena a s tím je už těžké něco dělat. Drobné úpravy a vylepšení jsem už popsal na prvních stránkách toho vlákna. Kolik modelářů, tolik bude názorů na stavebnici. Jistě se může daleko více stavebnice předělávat, ale otázkou (nebo odpovědí) pak je, zda nebude lepší pak postavit úplně nový model zavřeného vozu podle fotek čí plánků. Přitom stavba zavřeného vozu je ta jednoduchá stavba modelu. Základ je krabice, která se postupně obléká díly. Takto postavený vůz pak bude postaven podle dokumentace. Ale nikdy navrženou stavebnici nepředělám na něco jiného. Můžu jen papírové díly nahradit jiným materiálem. Ale tohle všechno jsem už psal při vlastní stavbě všech modelů, které malá železnice vyrábí. Každý měl možnost se s tím seznámit. Jenže je plno modelářů, kteří si stavebnici koupí a pak se rozčilují, jak je stavebnice špatná, že se čekalo daleko více od výrobce.

Další úprava vozu:
http://blog.modellbahnfrokler.de/2010/03/brawa-g-10-mit-kurzem-bremserhaus/
http://www.modellbahnfrokler.de/modell/g10-hp1-bild2.jpg
http://www.heckmann-modellbahn.de/html/body_g10_bremserhaus.html
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 08 bře, 2016 6:45 pm

UncleFardy: Je mi jasný, že se spoustou věcí nedá rozumně hnout. Mně z toho vyplývá jediné. Vykašli se na stavebnici Malé železnice a investuj čas a námahu do něčeho smysluplnějšího. Pokud jsem si dobře všiml, tak po letech chystá někdo G10 ve velikosti TT.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 08 bře, 2016 8:11 pm

Ano, chystá ji Tillig, s brzdařskou budkou, a dělá ji Haedl, bez budky. V zápalu boje jsem zde nesdělil to podstatné - stavebnici jsem na první pohled uvítal, neb se hodí do II epochy a pár set těch vozů jezdilo u ČSD. Navíc jsem se před rokem k modelařině začal postupně vracet cca po 25 letech pauzy, takže nějaký rozumný náběh to mít musí :-) A do třetice - cílem mých úprav G10 nebylo přiblížit se zcela originálu, k tomu je asi stavebnice opravdu nevhodná, ale postavit tu stavebnici tak, aby zapadla do souprav, model byl sestaven rovně a nezprohýbaně a mohl ten model brát člověk do ruky aniž by se cokoliv odlomilo, což zajistí právě náhrada plastovo papírových detailů původní stavebnice VHODNĚ navrženými lepty a náhrada papírové střechy plastovou. K Tilligovským vozům Z to může být dobrý vůz do party. Haedla jsem si jednoho pořídil bratru za 750 Kč či tak něco a jsem zvědav, do jakých výšin vystřelí Tillig. Samozřejmě že se naše klubové úvahy ubírají dál a vedeme obsáhlé diskuse o technologiích současnosti. Cílem je nějakou zvolit a té se věnovat a propracovat ji. Zatím asi nejperspektivněji vypadá 3D tisk, ale to je na diskusi na jiném vlákně. Jinak když se G10 postaví pečlivě a odborně nastříká, tak model na kolejišti vypadá relativně dobře, podle toho co jsem dosud viděl. A dobře v soupravách s vozy jiného původu vypadají i některé ostatní postavené modely ze stavebnic MŽ. Ale jak říkám - beru to z hlediska provozu na kolejišti. Mistrovsky do všech detailů postavený model z leptu je samozřejmě jiný level...
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » úte 08 bře, 2016 10:22 pm

UncleFardy píše:Mistrovsky do všech detailů postavený model z leptu je samozřejmě jiný level...

:lol: Je a není. Jako každý materiál se při stavbě kroutí atd. Již jsem viděl několik sletovaných leptů, které spíše jejich hodnocení bylo ztvárnění moderního umění, než postavený model. Ale jinak, před mnoha lety se stavěly jen papírové modely a některé, spíše někteří to dotáhli do takové dokonalosti, že zůstával opravdu rozum stát nad úžasným modelem. :mrgreen: :lol:
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů