inz píše:Super, díky, schéma by mi pomohlo.
Ještě jsem asi měl doplnit, že i všechno ostatní osvětlení by mělo (logicky) být LED, tj. lampy a osvětlení budov, tam je tedy také vhodnější stejnosměrný proud. Mám k dispozici dvě trafa Z1 (střídavý 16V) a dvě známá FZ1, ovšem ovládací pult bude vyklápěcí, takže tam FZ1 nepasují. Pro ovládání jízdy vlaků tedy budu muset pořídit něco menšího (2 kusy pro 2 nezávislé vlaky), a to právě v závislosti na tom, jestli budu potřebovat ten stejnosměrný proud pro (alespoň některé) příslušenství (třeba to osvětlení) - pokud ano, asi bych zabil obě mouchy jednou ranou regulátorem PIKO 55000, který má i pro příslušenství stejnosměrný proud (16V DC 0.5 A) a současně je dostatečně malý a lehký, aby se vešel na pult (a ještě má na vlaky 0-16V 1.5 A, což je poměrně dost). Pokud stejnosměrný proud nebudu potřebovat, vystačím si třeba s ojetými F2 nebo koupím Tillig TFi2 anebo "obyčejný" Tillig 08132 a příslušenství pojede z mojí stávající Z1 (která na pultu být nemusí).
Tj. moje otázka zní: je na LED-osvětlení vhodné trafo PIKO 55000? Pokud ne, čím a jak je vhodné LED-osvětlení napájet?
Anebo i na LED-osvětlení můžu použít výše navržený vývod pro přestavíky a návěstidla?
Díky.
Osobně považuji napájení LED osvětlení 16V napětím za nesmysl. Fungovat to sice bude, ale LED potřebuje na to, aby svítila, malý proud (dnešní svítí mnohé již při 1 mA, 20 let staré třeba při 20 mA). Napětí na diodě je při tom od 1,8 do 3,5 Voltu, podle barvy. Zbytek do 16V musíme srážet na předřadných odporech a zbytečně tím topit. (V podstatě na odporu spálíme 88 % energie - 14V ze 16V.) Upřednostnil bych pro napájení zdroj 5V, dnes např. různé USB nabíječky. Němečkova návěstidla jsou sice s odporem na 12V, ale mám vyzkoučeno, že dostatečně svítí i při 5V.
Něco jiného je to u těch výhybek. Tam to lze akceptovat, hodně se tím zjednoduší řešení.
Na obrázku je původní zapojení s ohlasem pomocí žárovek (přerušovaná červená) a úprava pro napájení LED návěstidla. Návěstidlo je v zeleném ovále, doplněný odvod napájení ve žlutém kroužku. Ten "žlutý" obvod můžeš použít jeden i pro několik (i desítek

) návěstidel. Dioda 1N4001až 4007, kondenzátor přibližně uvedené hodnoty (ale vyhoví jakýkoliv od 100 uF do 2000 uF, jen musí být alepoň na 35V).
Pokud by jsi měl návěstidla s opačně zapojenými LED (společnou anodu) musíš otočit jak diodu 1N4001, tak i elektrolyt. Odpory v návěstidle, pokud jsou na 12V, by bylo vhodné doplnit ještě jedním odporem do série s diodou 1N4001, vhodnou hodnotu můžeš vyzkoušet v rozmezí 330 ohm až 2 kohm, podle požadované svítivosti.