TT Kolejiště - návrh

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT Kolejiště - návrh

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 10:24 pm

radula63 píše:
milan ferdián píše:...Vidím že radula63 už hodil odkaz :wink: .

Ano Milane. Vždyť přece... Jsme tu na jedné lodi a tak si musíme pomáhat. Nováčci (myšleno všeobecně, nechci se teď opírat o majitele tohoto vlákna) totiž občas neznají MAGICKÉ OKÉNKO "HLEDEJ..." :wink:
Omluvte odbočení od tématu. Díky.

Řekněme si to na rovinu: Nebudu předstírat, že se mi nelíbí, když odkaz najde někdo za mě :D, takže se klidně opři, nicméně dnes se mi povedlo oba hledané plánky na zdejším fóru úspěšně najít a to celkem samostatně, i když jsi to třeba stihl přede mnou :D.
sukovf

Příspěvekod sukovf » pát 04 bře, 2016 7:11 pm

Tak se zdá, že koncepci dvou dvoukolejných tratí a jedné jednokolejky budu muset opustit, jelikož se mi nedaří přijít na nic smysluplného. Rozměry rámu jsou zkrátka příliš omezující. Nezná někdo nějaké frekventované hlavové nádraží, ze kterého by bylo možné čerpat inspiraci :)?
sukovf

Příspěvekod MiG » pát 04 bře, 2016 8:25 pm

Opava, Znojmo. :-)
MiG

Příspěvekod milan ferdián » pát 04 bře, 2016 8:31 pm

sukovf píše:Tak se zdá, že koncepci dvou dvoukolejných tratí a jedné jednokolejky budu muset opustit, jelikož se mi nedaří přijít na nic smysluplného. Rozměry rámu jsou zkrátka příliš omezující. Nezná někdo nějaké frekventované hlavové nádraží, ze kterého by bylo možné čerpat inspiraci :)?

Proč ta kapitulace?Rychle to nějak vzdáváš. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » pát 04 bře, 2016 9:04 pm

@MiG: Aha, díky. Po Znojemském nádraží jsem se procházel před pár týdny, ale na mysl mi vůbec nepřišlo :D. To Opavské však vypadá teprve zajímavě. Umím si i představit přijatelná zjednodušení, abych se vlezl do prostorových omezení. Díky, Opavské nádraží jsem dodnes neviděl a zdá se, že mi to poněkud oživilo fantazii. Zítra musím oběhat příbuzné, ale hned v neděli zkusím něco vymyslet, snad alespoň nějaká myšlenka do té doby uzraje. Nejvíce se rozhodně těším na Milanův výtvor, pokud tedy chápu správně, že začal dělat na docela novém plánu.

@milan ferdián: Kapitulace zrovna ne, spíše jen ústup k jednoduššímu konceptu. Ze začátku vždy myslím příliš megalomansky a pak se jen nestačím divit. To je můj problém. Jak jsem uvedl hned v prvním příspěvku: Snažím se něco vymyslet už delší dobu a sám jsi viděl, co jsem za několik měsíců vypotil, ale je určitě dobře, že jsem s tím přišel právě sem, protože bych doteď žil v představě, jak úžasné kolejiště jsem to vymyslel :D.
sukovf

Příspěvekod milan ferdián » sob 05 bře, 2016 7:45 am

Nechci tě deptat,ale takto vypadá OPAVA v H0 přes 10,0m.Zdroj "OSTRAMO"/Mcx.
Přílohy
opava.png
opava.png (8.29 KiB) Zobrazeno 5957 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hopeter » sob 05 bře, 2016 8:19 am

Nějak rychle se vzdáváš... :) Zkus si pohrát s tou dolní částí Světlé Hory. Na délku máš místa celkem dost. Co se týká šířky nedalo by se uvažovat o odnímacím přístavku který by se dával jen pro ježdění a v době klidu by byl uklizen ?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod milan ferdián » sob 05 bře, 2016 1:59 pm

Brňácí,ne aby jste mne upleskali čepicemi :mrgreen: :wink: .

"SKICA" - Filosofie provozu na kolejišti
žst.Židenice TT/1:120 2550 x 850 TILLIG/15°/EW2(dlouhé/166)

Matematicky je vše hotovo.Poměr stoupání 1:30/1:40.

žst.Židenice
- 6 - dopravní (cca 5 x "Y" + L)
- 4 - dopravní (cca 5 x "Y" + L)
- 2k - pro služební vozy
- 1 - dopravní (cca 4 x "Y" + L)
- 3 - dopravní (cca 3 x "Y" + L)
- 5 - manipulační "ČESKÁ POŠTA"
- 7 - manipulační "Lokomotivní depo"
- 9 - manipulační odstavná (cca 5 x "Y")

Poznámka:
Stanice z důvodu nedostatku prostoru nemá pro svoji manipulaci ve stanici výtažnou kolej.
Přílohy
Židenice – kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » sob 05 bře, 2016 4:49 pm

@hopeter: Deptá mě, že nejsem schopen vymyslet ani malé jednoduché kolejiště :D. Co se přístavku týče, už mě napadlo různé odnímatelné rozšiřování například do "L" půdorysu a podobně, nicméně už tento hlavní panel (2550x850) zřejmě zabere poslední volné místo, které v bytě ještě máme. Má vyhrazený kousek volné stěny, o kterou se bude ve složeném stavu, na stojáka schovaný ve skříňovém rámu, opírat. Byt máme vskutku miniaturní a musím tak počítat každý centimetr. Už jen samotný fakt, že sem dokážu umístit panel o výše zmíněných rozměrech, považuji za takový menší zázrak.

@milan ferdián: Mám v hlavě poněkud razantní zjednodušení celého Opavského plánu. Vlastně bych spíše mluvil jen o inspiraci. Pokusím se něco vypotit a určitě se potom pochlubím.

K nákresu filosofie, za který děkuji, mám jeden dotaz. Už teď tuším, že je hloupý, ale lepší se teď hloupě zeptat než se později divit: Chápu správně, že je to nákres pouze schematický a přímo nezobrazuje vzájemné umístění jednotlivých sekcí kolejového plánu? Samotná stanice s kolejemi dlouhými až pro 5Y + širá trať + skryté nádraží + smyčka by se v daném měřítku v řadě za sebou na délku 2550 zřejmě nikdy nevešly?
sukovf

Příspěvekod hopeter » sob 05 bře, 2016 5:54 pm

Nezoufej, taky netuším jak tu skicu narovnat na zadanou plochu... :oops:
Ale vydrž on to Milan upřesní. :D
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod milan ferdián » sob 05 bře, 2016 5:59 pm

Ano je schématicky,aby si člověk představil,jak bude železniční provoz probíhat na kolejišti.Bude se i drátovat,protože se mi velmi jeví příhodné mít v provozu "Elefanty".Tu jednokolejku si nepředstavuj příliš dlouhou.Je to vlastně spojka jak v Židenicích,jen zde stanici míjíme.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 05 bře, 2016 6:05 pm

hopeter píše:Nezoufej, taky netuším jak tu skicu narovnat na zadanou plochu... :oops:
Ale vydrž on to Milan upřesní. :D

Tak vešlo se to :P .Nejhorší bylo výškové ladění.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » sob 05 bře, 2016 6:12 pm

milan ferdián píše:Ano je schématicky,aby si člověk představil,jak bude železniční provoz probíhat na kolejišti.Bude se i drátovat,protože se mi velmi jeví příhodné mít v provozu "Elefanty".Tu jednokolejku si nepředstavuj příliš dlouhou.Je to vlastně spojka jak v Židenicích,jen zde stanici míjíme.

Tak jsem si to myslel správně :). "Drátovat" zřejmě znamená elektrifikovat? To mám v každém případě od začátku v plánu. Věrný reálnému provozu plánuji nasadit spíše šelmy, tedy Regio Pantery. Dokončím hnaný podvozek (čekám na dodávku převodů a motoru), nalakuji a zasklím karoserii a budu se moci pochlubit svou první dvouvozovou jednotkou řady 650. Tuto jednotku (a její více či méně rozpracované sestry) taktéž plánuji provozovat od prvopočátku, jelikož je jediná, která by se rozumně vešla na staniční koleje v mém prvotním návrhu a také proto, že se mi Panteři prostě líbí.

Jasně, tomu rozumím. Jen mi napoprvé chvíli trvalo, než jsem si všiml, že ta spojka skutečně vede od jedné trati k druhé :D.
sukovf

Příspěvekod milan ferdián » sob 05 bře, 2016 6:47 pm

Musím tě ale říci,že stavba takového kolejiště,byť je malých rozměrů,bude velmi náročná a každá chybička se dvojnásobně vymstí.Akorát nevím kde mám Špilberk a kostel sv.Petra umístit. :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » sob 05 bře, 2016 6:55 pm

milan ferdián píše:Musím tě ale říci,že stavba takového kolejiště,byť je malých rozměrů,bude velmi náročná a každá chybička se dvojnásobně vymstí.Akorát nevím kde mám Špilberk a kostel sv.Petra umístit. :mrgreen:

Náročnosti jsem si vědom, mám však spoustu času na to, abych se s tím popral. O čem by celá stavba byla, kdyby to nebyla výzva a vše se udělalo tak nějak samo :wink:? A pokud to nezvládnu, přijdu jednoho krásného dne sem, na forum, brečet, že už nedokážu postavit ani to kolejiště a v ten moment bude nepochybně ten správný čas všeho nechat a věnovat se jiným koníčkům. Třeba pasivnímu sledování TV - to mi šlo vždy :D.

Tyto stavby bych upřímně raději oželel, jelikož postavené v měřítku a vedle sebe spolehlivě zaberou plochu celého rámu jen pro sebe a na koleje samotné by nezbylo místo. Snad kdybych uvažoval o nikdy nedokončené šalindráze pod Špilasem, ale tu si mohu nechat třeba na důchod :D.
sukovf

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště