TT Kolejiště - návrh

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT Kolejiště - návrh

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 7:19 pm

Oblouk?Spíše plnohodnotné zhlaví potřebuješ a to baští prostor.Oblouky se maximálně schovají do tunelu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 7:25 pm

Měl jsem na mysli kompletní vypuštění té jednokolejky, aby bylo více místa pro samotné nádraží a především právě jeho zhlaví. Dokud to budou vlaky bezpečně zvládat, je zřejmě nepodstatné, jak moc se budou v obloucích lámat, pokud to bude schované v tunelech.
sukovf

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 7:26 pm

Kupodivu já jsem tu jednokolejku na skici ponechal,jen jsem ji napojil v jiných místech.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hopeter » čtv 03 bře, 2016 7:30 pm

Ta šířka by mohla stačit. Každopádně bych zrušil jednu dvoukolejku a prostor využil na výtažné koleje.Když chceš jen osobní dopravu tak se nechá ubrat ( z předlohy Světlá Hora ) dostatek kolejí z toho nákladního prostoru. Ale aby to nebylo takové jednoúčelové byla by tam hezká překládka poštovního uzlu s budovou.
Něco by mohlo pomoci dát nádraží šikmo přes panel jako to mám u koncového se smyčkou tady na fóru a tu jednokolejku pro rychlík vést po okraji panelu a pak schovat do tunelu pod nádražím...
Ale vidím,že toto téma zaujalo Milana tak bych se mu svěřil do péče... :D
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 7:32 pm

hopeter píše: Ale vidím,že toto téma zaujalo Milana tak bych se mu svěřil do péče... :D

Ne,ne,ne.Jen též poraďte... :P
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 7:43 pm

@milan ferdián: Za zachování jednokolejky bych byl určitě moc rád. Zkouším svůj prvotní návrh upravovat, ale ta zpropadená jednokolejka mi tam stále tak nějak zavazí :twisted:.

@hopeter: Dvojkolejky jsou tam dvě záměrně, jelikož právě toto se mi na Židenickém nádraží líbí nejvíce - střídá se tam spousta vlaků přijíždějících z mnoha směrů ze všech možných koutů kraje a občas to řízne nějaký ten náklaďák. Na mém návrhu toto nicméně zřejmě nemá smysl, protože obě tratě se vzápětí ztrácí v tunelech, a tak tam kýžený efekt téměř zaniká. Nápad s poštovním uzlem se mi upřímně líbí, tohle mi na mysl vůbec nepřišlo.

Milanovi se svěřím do péče velmi rád - nikdy by mě nenapadlo, že právě s ním budu jednou řešit své kolejiště. Nicméně poradit si jistě nechám od kohokoli, protože víc hlav víc ví a pro mě je rozhodně cenný každý pohled na problém.
sukovf

Příspěvekod hopeter » čtv 03 bře, 2016 7:54 pm

Zatím mě víc nenapadá... :? Sám si počkám na další návrhy , protože mám zhruba stejný prostor zabraný vlakodromem a uvažuju o rekonstrukci na něco smysluplnějšího. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 7:57 pm

No já jsem s projektem hotov.Teď záleží co na to matematika geometrie.Idea hlavové nádraží,zní vystupují dvě dvojkolejné tratě a provoz doplňuje jednokolejka s nákladním vozbou,ale ta nevede přes zhlaví hlavového nádraží a přesto je napojena na jednu z dvojkolejek.Skryťák taktéž,jednoduchý,účelný.Že by druhé "Menhartice" :?: :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 8:08 pm

Tak to zní zajímavě. Zatím si neumím představit, jak se to tam vše vleze :-). O Menharticích už jsem tu "slyšel" málem legendy, ale dodnes jsem nenašel nic konkrétního :D.
sukovf

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 8:15 pm

Ty najdeš o patro výše a opravuji se s jednokolejkou.Je napojena na obě dvojkolejky :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hopeter » čtv 03 bře, 2016 8:21 pm

Pokud bude představeno - hořím zvědavostí... :D
hopeter

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 8:25 pm

Už jsem je objevil. Vypadají úžasně. Pendolino dole prozrazuje moderní provoz a ten já rád. Snad je tam na můj vkus až příliš širé tratě, ale to už si vyloženě vymýšlím :D. Pokud je jednokolejka napojená na obě tratě, je to, alespoň z mého pohledu, ještě zajímavější.
sukovf

Příspěvekod milan ferdián » čtv 03 bře, 2016 8:27 pm

No hlavně nečekejte idylku v krajině.Bude to tvrdá městská realita,ale nebude to vlakodrom.Chvíli jsem se díval na okolí a jelikož tam jsem vždy jezdil do Blanska,tak mi něco blesklo hlavou,nemluvě vidouc ten rychlík mířicí do Židenic.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sukovf » čtv 03 bře, 2016 8:37 pm

To vůbec nevadí - od samého začátku jsem počítal s tím, že bych kolem nádraží realizoval okraj nějakého sídliště nebo podobně. Určitě jsem neplánoval žádné širé lány (i kdyby se mi tam bývaly vlezly). Tak to je dobré - z Blanska pocházím, prožil jsem tam prvních 24 let svého života :D. Velmi zajímavé je i severní zhlaví (říkám to už dobře?) Maloměřického seřadiště, kdy jedna dvoukolejná trať vybíhá na Blansko a jedna na Tišnov a k tomu se přidává spousta dávno nevyužívaných kolejí vedoucích za spalovnu a všude kolem, ale to je samozřejmě ZCELA mimo prostorové a také finanční možnosti :D.
sukovf

Příspěvekod radula63 » čtv 03 bře, 2016 10:13 pm

milan ferdián píše:...Vidím že radula63 už hodil odkaz :wink: .

Ano Milane. Vždyť přece... Jsme tu na jedné lodi a tak si musíme pomáhat. Nováčci (myšleno všeobecně, nechci se teď opírat o majitele tohoto vlákna) totiž občas neznají MAGICKÉ OKÉNKO "HLEDEJ..." :wink:
Omluvte odbočení od tématu. Díky.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště