Plán kolejiště TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 19 črc, 2008 9:14 am

martin.40 píše: Ahoj Michale, jsem rád žes mi ten plánek pořádně zkritizoval (myslím to v dobrém) moc dobře vím že je to přeplácaný a blbě vymyšlený. Prostě to byl první pokus. Ale uvědomil jsem si že prvním příspěvku jsem nenapsal že mě zajímá pouze nákladní doprava, takže nevim jestli by to mělo při posuzování nějakej vliv , ale asi jo. Osobní doprava mě nikterak neláká. Ale zase nechci mít jenom nákladní nádraží. Chci vidět ten vlak taky projet krajinou.

Ahoj, jsem rád, že to bereš normálně, občas mám strach, aby se dotyčný nenaprdnul. To co píšu není žádné dogma, je to můj názor, který nikomu nevnucuju. To co jsem psal ale platí pro osobní i nákladní dopravu. Co se týká posunu, ten v případě nákladní dopravy mnohem důležitější něž u osobáků. Na rozdíl od osobních vlaků, které jezdí většinou jako stejné nebo téměř stejné soupravy (celý den jeden motor ř. 810, paňťák, stejná souprava vozů tam a zpět max. objíždí lokomotivy), se u manipulačních vlaků mění složení skoro v každé stanici. Takže více kolejí v nádraží a nějaké "skryté" nádraží, které simuluje zbytek trati odkud vlaky přijíždějí a kam odjíždějí je nezbytnost. Nakonec zkus si porovnat (třeba na leteckých snímcích) rozsah kolejiště pro osobní a nákladní vlaky. Problém je jak všechno smrsknout na danou plochu včetně vleček a ještě kousku přírody.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod martin.40 » sob 19 črc, 2008 11:35 am

Dobře ukecali jste mě :wink: . Rád si nechám poradit od zkušenějších modelářů.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod martin.40 » sob 19 črc, 2008 11:51 am

To Michal Šuhajda : Wow. Ten plánek co si mi poslal je fakt super. Jen nevim jestli by se nemělo něco udělalt s tou tratí co vede doprava nahoru. Jinak bych do toho šel. nebo tam místo nádraží udělat nějaký překladiště? http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#tt2.JPG
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod StandaR » sob 19 črc, 2008 12:01 pm

Nemám zrovna nainstalovanej wintrack ale nešla by ta lokálka takhle prodloužit?... http://kolejiste-ho.wbs.cz/Plany_a_planovani.html je to hrozně nakreslene, ale snad se to da poznat, opravdu je to jen napad
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Jarda H. » sob 19 črc, 2008 12:40 pm

Plánek od Michala Š. už má nějaký smysl, něco podobného jsem měl na mysli na začátku diskuze ! K plánku - zhlaví vpravo do oblouku trochu prodlouží staniční koleje, provoz do koncové stanice dá taky nějaké možnosti, skryté nádraží /dvoukolejka/ umožní střídání vlaků ....

To Abe Simpson (martin40) : taky nemám Wintrack, ale od oka - při šířce 1 m geometrie kolejí takovýhle oblouk (co navrhuješ - viz červená linka v plánku) neumožní :wink: , nevejde se to tam dle mého ?! Zřejmě zasáhne do prostoru objektu skladu s rampou, a portál tunel vpravo by musel být už nad výhybkou zhlaví ?! Chce to ale překreslit naostro ve Wintracku :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 črc, 2008 5:35 pm

martin.40 píše:To Michal Šuhajda : Wow. Ten plánek co si mi poslal je fakt super. Jen nevim jestli by se nemělo něco udělalt s tou tratí co vede doprava nahoru. Jinak bych do toho šel. nebo tam místo nádraží udělat nějaký překladiště? http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#tt2.JPG

Do toho bych už klidně šel..
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod martin.40 » sob 19 črc, 2008 5:51 pm

To Abe Simpson: nevím jestli už by to nebylo moc

To Jarda H. : když jsi mi to poprvé psal tak jsem netušil jak to myslíš.

To milan ferdián : Díky za tvůj názor. řekl bych že hodně lidí tady tě bere
jako plánkovýho boha :wink:
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod milan ferdián » ned 20 črc, 2008 12:56 pm

martin.40 píše:
To milan ferdián : Díky za tvůj názor. řekl bych že hodně lidí tady tě bere
jako plánkovýho boha :wink:

Já jsem jen obyčejnej chlap s černým fixem a kalkulačkou,tak jak Michal,Jarda,Houmr,Dan a spol. a trochu se snažíme Vám v rámci svých vědomostí trochu poradit,protože tyto rozhodnutí o stavbě modelu kolejiště v krajině,jsou prostě už nevratné,protože se velmi těžko upravuje rozpracované kolejiště (vím proč to píší).Lepší na papíře (Wintrack) tisíckrát překreslit než se trápit potom, co s tím.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 21 črc, 2008 8:04 am

martin.40 píše:To Michal Šuhajda : Wow. Ten plánek co si mi poslal je fakt super. Jen nevim jestli by se nemělo něco udělalt s tou tratí co vede doprava nahoru. Jinak bych do toho šel. nebo tam místo nádraží udělat nějaký překladiště? http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#tt2.JPG

Jsem rád, že se plánek líbí. No, taky má svý mouchy, chtělo by si s tím ještě vyhrát, (koukám, že mohly být delší koleje v SN, a ta remíza je tam jen tak tak vmáčknutá - prospěla y delší kolej), ale omlouvám se tím, že jsem to kreslil narychlo a navíc v počítadle, protože: 1. neznám geometrii TT kolejiva, 2. na ruční kreslení nebyl čas.

MiŠ

PS: Jsem rád, že to Milan schválil :)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod martin.40 » pon 21 črc, 2008 1:19 pm

Michal Šuhajda píše:

Jsem rád, že se plánek líbí. No, taky má svý mouchy, chtělo by si s tím ještě vyhrát, (koukám, že mohly být delší koleje v SN, a ta remíza je tam jen tak tak vmáčknutá - prospěla y delší kolej), ale omlouvám se tím, že jsem to kreslil narychlo a navíc v počítadle, protože: 1. neznám geometrii TT kolejiva, 2. na ruční kreslení nebyl čas.

MiŠ

PS: Jsem rád, že to Milan schválil :)

Čím víc nad tím přemejšlím tak si myslím že tam nahoře to nádraží nechám pro nějakej motorák.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod Jarda H. » pon 21 črc, 2008 1:36 pm

martin.40 píše: Čím víc nad tím přemejšlím tak si myslím že tam nahoře to nádraží nechám pro nějakej motorák.

To je v pořádku, motorákem nic nezkazíš :lol: ! Noční motorák tam "nocovat" nebude, zkrátka poslední odjede a je to, remízu pro lokálku máš na hlavní stanici Ale z tvojí věty soudím, že tam nechceš posílat nákladní vlaky ?! Co třeba to skladiště vzadu s rampou využít jako nakládku pro nějakou malou fabričku (ať už vyrábí, co chce) - dá se tam položit více beden /nebo sudů/ jako zabalený výrobek té maličké továrničky (ani ji nemusíš mít na panelu !) ? Jinak se ale i na takové stanici objeví nějaká ta kusová zásilka, tak se skladiště s rampou dá využít - stanice nebude jen pro motorák :!:
Jarda H.

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 21 črc, 2008 2:07 pm

Jarda H. píše:
martin.40 píše: Čím víc nad tím přemejšlím tak si myslím že tam nahoře to nádraží nechám pro nějakej motorák.

To je v pořádku, motorákem nic nezkazíš :lol: ! Noční motorák tam "nocovat" nebude, zkrátka poslední odjede a je to, remízu pro lokálku máš na hlavní stanici Ale z tvojí věty soudím, že tam nechceš posílat nákladní vlaky ?! Co třeba to skladiště vzadu s rampou využít jako nakládku pro nějakou malou fabričku (ať už vyrábí, co chce) - dá se tam položit více beden /nebo sudů/ jako zabalený výrobek té maličké továrničky (ani ji nemusíš mít na panelu !) ? Jinak se ale i na takové stanici objeví nějaká ta kusová zásilka, tak se skladiště s rampou dá využít - stanice nebude jen pro motorák :!:

Případně ještě doplnit vlečku, za první výhybku koncové stanice, přidat veksli a vytáhnout kolej (okolo pole)až k pravému okraji, chce to jen šikovně zamaskovat (třeba lesíkem, aby nebyla rovnou nad portálem tunelu, nebo vatáhnou vlečku z objízdné koleje směrem vlevo.... Fantazii se meze nekladou.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jarda H. » pon 21 črc, 2008 2:29 pm

Určitě, jak píše Michal Š. - Fantazii se meze nekladou ! Zcela určitě neuspěchej uzavření svého plánku, návrhu, stejně pak i při stavbě zjistíš, že by se dalo ještě tohle, nebo tohle ..... :lol: :!: I plánek chce svůj čas !!
Jarda H.

Příspěvekod martin.40 » pon 21 črc, 2008 2:40 pm

Ještě zdaleka nenadešel čas stavby. Stále ještě rozvažuju co a jak udělat a co na panelu bude za budovy, doplňky atd. Hlavně teď řeším jak na ten digitál. hafo věcí mi vrtá hlavou ale nějak na ně nemůžu najít odpovědi.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod Jarda H. » pon 21 črc, 2008 3:20 pm

Jen tak na podívání jeden plánek - jak se může řešit lokálka a koncová stanice (v souboru jsou ještě další dva - všechno se už tady ale objevilo :lol: ) :

http://jerry62.rajce.idnes.cz/Planky/#Planek_017.jpg

Na můj vkus ( :lol: ) má hlavní stanice krátké staniční koleje, ale zase je zde zajímavě "natažená" lokální trať, než vlak dojede do koncové stanice !
Jarda H.

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště