Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » ned 13 pro, 2015 8:48 am

A předposlední - pátý "domácí" modul o poloměru R 700 mm je na pokládce kolejí. Pilíře mostu s opěrnými zdmi budou teprve postaveny. Pomalu to začíná dostávat plánovanou podobu. Myslím, že 6 modulů sjízdných se základem krajiny za 3 týdny je dobrý výkon :D Takže Lipová přijde do přepravních čel, aby nepřekážela a postavím domácí moduly s vypůjčenými klubovými H.Heřmanicemi, se stejnými čely je i Radkův Nevidov. Odbočka Morava pojede do klubu - bude účastna klubového provozu, takže se trochu uvolní prostor.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 13 pro, 2015 12:25 pm

Pro představu jak je trať vedena terénem mohou sloužit fotografie - zejména fotografie focena po zimě, sníh stlačí uschlou vegetaci k zemi a dojde k obnažení tvarů terénu, náspů, zářezu. Letní fotografie s olistěním stromů a keřů jsou pro tento účel v podstatě k ničemu. No a samozřejmě jsou výkresové podklady od normálií kkStB pro spodní stavbu a normálie ČSD z doby výstavby tratí v období po vzniku samostatného státu. Např zde výřez z normálie z ČSD pro hlavní tratě z roku 1922.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 13 pro, 2015 7:55 pm

Je popoledni a je v plném proudu pokládka kolejí na šestém "domácím" modulu s čely dle Fremo a poloměrem oblouku R 700 mm. Pět oblouků je položeno z flexi kolejí PECO Code 75 a poslední oblouk má Tillig Code 83 na ocelových pražcích - pokládka o dost problematičtější - důvodem vůle kolejnice v upevňovadlech, na koncích modulu se bez lepení sekundovým lepidlem není možné obejít, protože jinak je na koncích lomený oblouk.

Obrázek

Po zaschnutí zaříznutí kolejnic žiletkovou pilkou cca 0,5 mm za hranu modulu. A samozřejmě zkouška, jak to vlastně v místnosti vyjde :lol: Je to dobré připojena zastávka Hradec u Jeseníka a chybí ještě H.Heřmanice, které jsou zatím v klubu. Stejně budu muset postupně oblouky - "domácí moduly" brát na pracovní stůl k dokončení elektroinstalace DCC, provedení bude klasické podle modulů Fremo. Pokud se vám zdá, že někde kolejnice na sebe přesně nenavazují - je to pravda - je to jen postaveno na rozměrové odzkoušení.
Tak ještě několik pohledů jak to vypadá:

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 14 pro, 2015 7:18 pm

Kamarád Radek mně nabídl na vyzkoušení k domácím modulům jeho stanici Nevidov, která je navržen pro domácí i klubový provoz, doma dva díly po 120 cm, pro klubový provoz přibude vložený díl 60 cm. Takže v podstatě pro domácí použití s délkou 240 cm jsou dnes stanice Nevidov, zastávka s nákladištěm H.Heřmanice a bude projektovaná stanice Světlá Hora.
Moduly jsem spojil, rozměrově vše sedlo, takže ještě kabeláž DCC na šesti nových modulech a můžeme na trať :D, samozřejmě se zapojeným přejezdem (přibližovací úseky a anulační úsek) na zastávce, protože pro vnuka musí přejezd bimbat a blikat, když jede vlak :lol:

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Barbucha » pon 14 pro, 2015 8:10 pm

Vánoční stromek bude uprostřed? To tempo mě psychicky ničí.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Mcx » pon 14 pro, 2015 8:30 pm

Vánoční stromek ne, ale otočná židle se synchronizovaným otáčením s jízdou vlaku :lol: Tempo až tak závratné není, vždyť to je jen šest modulů v hrubé stavbě (sice pravda za 3 týdny), zbytek pouze postaven na nohy, případně dovezen a postaven na nohy, jo to jsou ty výhody modulů.
Nevýhodou je v domácím prostředí pouze jednoduché modelové schéma - zde ovál, kdysi zvaný Idioten Kreis :roll:, více se tam nevejde, holt hustota kolejí na plochu je proti deskovém kolejišti nízká, ale zase s možnosti krajinářsky se vyřádit zdaleka předčí deskové kolejiště. Rovněž variabilnost je výhodou modulů. Nic mně nebrání postavit místo oválu dvě stanice a mezi nimi trať tedy z místa A do místa B. Prostě každé má něco pro a něco proti. A je na každém ať si vybere.

Ale proč ovál, to jsem již vysvětloval - zajezdit si s vnukem a mít dlouhou, zde nekonečnou trať, pro testy vozidel.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Barbucha » pon 14 pro, 2015 9:58 pm

Jojo, mě se to moc líbí, hlavně variabilita, která nespočívá v bourání (viz Honza), ale ve změně části modulu. Jen mám pocit, že bych byl vykázán brzo z domu. Už tak si "užívám". Dva dny jsem uklízel, abych neměl na kolejišti nic "odloženého". Zas to má jeden pozitivní moment: "Copak si do takovýho bordelu můžu zvát kamarádky na kafe?" :-D
Barbucha

Příspěvekod mlha » úte 15 pro, 2015 3:59 am

Barbucha píše:Jojo, mě se to moc líbí, hlavně variabilita, která nespočívá v bourání (viz Honza), ale ve změně části modulu. Jen mám pocit, že bych byl vykázán brzo z domu. Už tak si "užívám". Dva dny jsem uklízel, abych neměl na kolejišti nic "odloženého". Zas to má jeden pozitivní moment: "Copak si do takovýho bordelu můžu zvát kamarádky na kafe?" :-D

Co by Ti na tu kamarádku řekla manželka Pavle? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Barbucha » úte 15 pro, 2015 7:01 am

Milane, to radši ani nechci vědět, nicméně jsem citoval výrok manželky, ale vyznělo to hezky :-).
Barbucha

Příspěvekod Mcx » stř 16 pro, 2015 9:09 pm

A jedemee..., první tři domácí moduly mají kabeláž DCC a tak lze již dojet vlastní silou ze zastávky do Nevidova. Zároveň první zkouška toho jak se budou chovat na domácích modulech s R 700 mm upravená vozidla pro modulový klubový provoz - RP25, zkrácená spřáhla.. První dojmy popíšu někdy příště. Dnes jen tři fotografie.
Takže združený vánoční závazek bude splněn, na Vánoce se bude jezdit :D

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 pro, 2015 7:26 am

Čekal jsem,že ty Baiky budou více zalomené,ale koukám že né.Tvůj vnouček se tedy má :wink: .A určitě tato místnost není u vás obyvák,protože mi tam řada věci nesedí :D .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » čtv 17 pro, 2015 11:02 am

Obývák to není, ale před lety jsem v obyváku provozoval kolejiště z dílů, drobátko menší, které tam vždy několikrát za rok bylo na pár dní postaveno.

Barbucha píše: Dva dny jsem uklízel, abych neměl na kolejišti nic "odloženého".

Zde jsou velké výhody modulů - pracuji na jednom modulu, který lehce sklidím někam do kouta. Když si postavím více modulů, tak na zajezdění, kdy na nich žádný "bordel" není. A to, že mohu pracovat s modulem otočeným do různých poloh, že elektrinstalaci nedělám v leže nadhlavou.... to je jen třešnička na dortu :D
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 17 pro, 2015 7:29 pm

Tak na pracovním stole byl poslední "domácí" modul vybaven kabeláži DCC a šel zařadit zpět do oblouku, no a pak následovala zkušební jízda nákladního vlaku. Dopadla dobře, celá trať je sjízdná vlastní silou.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 18 pro, 2015 8:30 pm

Stanice Nevidov je vybavena výhybkami PECO Code 75, střední, poloměr cca 917 mm, při jízdě na 2 kolej v kombinaci s protisměrným obloukem R 700 mm to není právě ideální (je tam pouze 20 mm dlouhý přímý úsek), ale vozidla i na RP25 to projedou i při zkrácených spřáhlech. Podmínkou bezproblémového průjezdu i přes domácí moduly R 700 m je perfektní pokládka kolejí a vyladění spojení modulů jak výškově tak směrově. Na fotografiích je osobní vlak, kde všechna vozidla mají dvojkolí dle NEM 311.1 (RP25) a průjezd přes celé moduliště je bez jakýchkoliv potíží. Souprava je spojena krátkým spřáhlem Maerklin, poštovní vůz a lokomotiva klasickou třmenovkou. Nákladní vlak s 555.0 projíždí přes již zapojený přejezd. Vzhledem k delší expozici to vypadá jak kdyby svítily obě červené, ale není to tak.
V Hluku byly do moduliště zapojeny i oblouky R 800 mm, technicky bez problémů, opticky to do tratě není pravé ořechové, i když co je lepší - oblouk R 800 mm pěkně modelářsky zpracovaný, nebo holé dřevo s kolejemi byť s velkým poloměrem ? Já na setkáních preferuji moduly s krajinou, třeba i nedokončenou, holé dřevo mne irituje.

Obrázek

Obrázek

Vlak se blíží k přibližovacímu úseku, přejezd je zatím v klidovém stavu.
Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod rendo » sob 19 pro, 2015 9:13 pm

Mcx...skratke parada!pekna praca..
rendo

PředchozíDalší

Zpět na Moduly