Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Dusan » pon 30 lis, 2015 10:44 pm

Ahoj,
mohu se zeptat, kde kupujete tu mikroporezní pryž pod koleje? Je to samolepka?
Díky, ať se daří.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Mcx » úte 01 pro, 2015 8:43 pm

Zatím jsme měli zásoby mikroporézní pryže z Optimitu Odry, ale prodává jej taky v různých sílách Gumex. Nepoužíváme samolepící, lepíme barvou Balakryl :) Nejstarší moduly postavené touto technologii mají 11 let a zatím bez problémů, tlumení hluku od jedoucích vozidel je poznat. Okraje do tvaru štěrkového lože jsou tmeleny jak jinak - Ostafixem.

Dnes jsem u prvních tří oblouků R 700 dokončil tvar krajiny, nechal jsem si vypálit šablony pro pokládku oblouků tohoto poloměru, takže jakmile je budu mít můžu položit koleje. Zítra ještě provedu drobnou korekci tvaru případně dotmelení a povrch krajiny bude přetřen tmavě hnědým Balakrylem. Já neflokuji do hlíny, ale na natřený rovný podklad, při řídké trávě sypu hlínu do hotového zaschlého naflokování, fixuji hlínu ředěným Sportakrylem.
Na těchto třech modulech nebude nic zvláštního, žádný most, propustek.... všechny tři moduly jsou kombinace čel B-E, já ty rovné placky F-F nemám rád :lol:

Bílý Ostafix došel, tak pokračování hnědým, je to jedno. Polovina hrubé stavby 6 "domácích modulů" je za mnou, já moc tuto fázi nemám rád, až jsou položeny koleje a dá se po nich jezdit, to pak už je něco jiného.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Dusan » stř 02 pro, 2015 12:00 pm

Super, díky za odpověď.
Ať se daří :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Mcx » stř 02 pro, 2015 8:05 pm

Tak jsou první tři "domácí moduly" s obloukem o poloměru R 700 mm postaveny na nohy, každý modul má pouze dvě nohy. Vzhledem k tomu, že mám postavenou část Lipové tak jsem je připojil pro představu jak s nimi lze v místnosti otočit trať o 180 stupňů. I k nekompletní Lipové (je příliš dlouhá) tak lze za obloukem připojit například projektovanou stanici Světlá Hora. Nenavazující čela E -B na konci oblouku jsou díky možné kombinaci právě dokončené hrubé stavby 3 oblouků a jiné orientace čela u Lipové. Koleje jsou pouze volně položeny :)
Krajina je povrchově dokončena - tedy tvar terénu.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 05 pro, 2015 8:08 pm

Šablony jsem si dnes vyzdvihl, jsou vypáleny z MDF na laseru, tuhost je dostatečná (podle kunčického vzoru mám pro oblouky 700, 1000, 1300, 1600 a rovné). Přece jen pokládka oblouku R 700 mm bez šablony by byla skoro nemožná. Šablony tohoto oblouku jsou skládáné po 15 stupních. Na konci oblouku je na jedné straně použita koncová šablona s vypálenými dírami pro kolejnice. Jedna plocha je vyleštěna a umožňuje kontrolu kolmosti kolejnic na hraně modulu.
Lepeno je hnědým Balakrylem - již téměř 25 letá zkušenost s lepením touto barvou. Napájené lanka - přívody napájení, letovaná natupo zespodu kolejnic, není pak nutno nic maskovat štěrkem, jdou kolmo do díry dolů.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 06 pro, 2015 7:13 pm

Podkládka kolejí na prvních třech modulech ukončena, netrakčně jsou moduly sjízdné, chybí udělat kabeláž DCC. Zároveň běží montáž druhé trojice modulů. Jsou hotová podloží pod koleje, na prvním modulu s čely E-E jsou nalepeny boky. Na tomto modulu bude ocelový most přes polní cestu, tak bude krajinově trochu obtížnější a pracnější.
Zde je vidět jedna podkládková šablona vytažena z kolejí. Byly vypáleny u JM Detail, mám to nejblíž :D
Poslední oblouk nenavazuje správně čelem na předchozí - je z druhé trojice, ale sjízdnost to neohrožuje :lol:

Obrázek

Modul na kterém bude ocelový most přes polní cestu.
Obrázek

Obrázek

už je skoro zaschnuto, ale ještě na koncích - je tam největší pnutí, nechávám šablony, kolejnice jsou prostrčeny koncovou kovovou šablonou.
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 07 pro, 2015 7:17 am

Ještě vysvětlení k modulu s mostem - podklad pod kolejemi je průběžný v místě mostu z obou stran seříznutý tak, aby mohl být vsazen ocelový plnostěnný most s horní mostovkou, který zakryje překližku výšky 10 mm. Je to jednodušší řešení pro jednoduché zachování výškové nivelety tratě, konstrukce modulu je klasická. Stejným způsobem jsou řešeny mosty na odbočce Morava.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 07 pro, 2015 8:32 pm

Asi jsem zapomněl říci jednu "důležitou" informaci. Používám na kostru terénu Styrodur 5 cm, který řežu dobře nabroušeným kuchyňským nožem na plátky. Je nutno dodat, že lze řezat desku pouze jedním směrem - většinou je to ve směru delší strany desky. Kolmo na tento směr řezat Styrodur nožem nelze - drolí se, trhá, štípe....
Na stole hromada nařezaných polotovarů - za deset minut práce - síla přibližně 1 - 1,5 cm, není důležité, vše se spotřebuje.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod TomBart » úte 08 pro, 2015 7:49 am

Super, to jsou přesně ty příspěvky, které dodávají sílu, vitalitu a chuť do práce. Milane, jedno z mála vláken, na které se těším a čtu celé. Jen tak dále....!!!

Ty příspěvky, kde je už xtá stránka o tom, jak MTB stojí za hovno bych rovnou mazal. Většina z nás jistě ví, že MTB má chyby a někdy i podstatné, ale stačí to napsat jednou. A ne jako banda chytrolínů a to hlavně ze slovenska co se snaží zvýraznit pomocí stále se opakujících upozornění na chyby MTB. Miluji počítače nýtů, co za život i možná něco postaví a jen hloupě žvaní.....
TomBart

Příspěvekod Mcx » úte 08 pro, 2015 7:34 pm

Tome, já taky přečetl tvoje vlákno "Modul snadno a rychle" celé, není nad výměnu zkušeností :) .
Dne jsem pokračoval základní "kostrou" krajiny na druhé trojici "domácích" modulů, na modulu s mostem je to o trochu dál, základní příčky a vyztužení po obvodu jsem již vlepil včera. Není ještě jasné jak bude vypdat cesta, určitě kraj modulu ještě dozná úprav. Pokud se vám zdá, že někde styrodur nemá správný tvar, nenavazuje, tak místy se ještě drobně terén upravuje seříznutím, tmelením.... někde nejsou např. vyříznuty příkopy..., ale to jsou úpravy na 10 minut práce.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 10 pro, 2015 7:50 pm

Čtvrtý modul se zbarvil dohněda, terén připraven. Přikládám jeden pohled pod sukně modulu s mostem, který je ještě rozpracovaný, kde je vidět jak jsou plátky styroduru ohýbány podle představ tvůtce terénu. Místní komunikace - cesta jde malým úvozem a trať tuto terénní vlnu překonává náspem a mostem. K mostu se dostanu až po položené kolejí a správném výškovém ustavení mostu.
Překližka, která tvoří podloží pod tratí je šroubovaná k čelu přes kovové úhelníky.
Na těch 6 modulů padnou téměř dvě balení Ostafixu, holt je to skvělý lepící pružný tmel.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 11 pro, 2015 8:21 am

Ještě pohled na začátek úprav okolo cesty, někudy musí dešťová voda odtéci. Jedna strana možná bude hlubší, s řadou keřů okolo, prostě takové meliorační odvodnění, jaké je k vidění okolo mnohých polních cest. Násep trati, který který tvoří v krajině umělý prvek, narozdíl od měkkých terénních vln tvarovaných vodní a větrnou erozi zemského povrchu má "ostré" hrany, tvořím ho z obkladového polystyrenu lepeného a tmeleného Ostafixem. Většinou je v přírodě traťové těleso - lidská stavba, dobře viditelné a odlišitelné od krajiny modelované přírodou a proto mám snahu to na svých modulech takto mít. Nelíbí se mi tvar krajiny, kdy modelář ji tak nějak nesourodě zvlní, aby prostor vyplnil až k trati. Většina našich tratí, stavěných soukromým kapitálem v 19. století sice má tendenci minimalizovat umělé stavby, ale vždy tam jsou byť ne v takovém rozsahu a velikosti jak za hranicemi, kde například v pruském Slezsku stavěl železnice stát.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 11 pro, 2015 9:23 pm

Pátý modul - "domácí modul" o R 700 mm je dokončen v hrubé krajině a připraven pro pokládku kolejí. Poslední šestý modul - je osazován most a příprava k stavbě pilířů a pak také pokládka kolejí. Je zde pěkně vidět jak trať vybíhá v údolí na rozšiřující se náspy s narůstající výškou náspů. Jasně tvarově odlišená umělá stavba od přírodní terénní vlny. Rovněž na pátém modulu je vidět jak krajinou prochází trať na nízkém náspu, doplněným malým svahem. Prostě plácnout koleje na rovnou plochu - to opravdu není ono, to se pak mohu snažit sebevíc, ale nic pěkného z toho již nevydoluji :D A proto moduly a ne deskové kolejiště, proto méně rozhraní F - rovina a více B, E - svah a nízký násep.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » sob 12 pro, 2015 7:45 am

Mcx píše:Pátý modul - "domácí modul" o R 700 mm je dokončen v hrubé krajině a připraven pro pokládku kolejí. Poslední šestý modul - je osazován most a příprava k stavbě pilířů a pak také pokládka kolejí. Je zde pěkně vidět jak trať vybíhá v údolí na rozšiřující se náspy s narůstající výškou náspů. Jasně tvarově odlišená umělá stavba od přírodní terénní vlny. Rovněž na pátém modulu je vidět jak krajinou prochází trať na nízkém náspu, doplněným malým svahem. Prostě plácnout koleje na rovnou plochu - to opravdu není ono, to se pak mohu snažit sebevíc, ale nic pěkného z toho již nevydoluji :D A proto moduly a ne deskové kolejiště, proto méně rozhraní F - rovina a více B, E - svah a nízký násep.

Tak s tím s tebou plně souhlasím :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 12 pro, 2015 4:41 pm

Klára Strakova/Želpage
Na této kresbě jde krásně vidět skloubení tratě s krajinou.
Přílohy
556218-1.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly