Plán kolejiště TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Plán kolejiště TT

Příspěvekod martin.40 » čtv 17 črc, 2008 5:17 pm

Jelikož jsem v železničním modelářství nováček (jinak provozuju RC auto 1:10) tak bych chtěl aby jste se vyjádřily k mému návrhu. Po dlouhém dohadování s manželkou mi byl uvolněn prostor 210x100 (prostě sem jí ukecal :wink: ) Rozhodl jsem se pro velikost TT Digitál. Zamlouvala by se mi velikost HO (lepší detaily a víc možností doplňků,staveb atd.) ale na takovýhle ploše toho moc nudělám. Tak se prosím vyjádřete.

http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#pokus1.JPG
http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#pokus2.JPG

Mezi těma návrhama je rozdíl akorát v zadní části panelu v dýlce tunelu.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod petrh » čtv 17 črc, 2008 5:55 pm

no nerekl bych, ze to ej spatny navrh (sam nemuzu posoudit jsme taky zacatecnik:D ) kazdopadne mozna budou mit lidi vyhrady k tomu poli uprostred koleji a pak asi na napojeni toho lomu/dolu, kdy se bdo nej buden zajizdetnejprve k silu a pak couvat, ale to jen odhaduji ze sveho alickeho kresilak u pc:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod martin.40 » čtv 17 črc, 2008 6:05 pm

To pole je tam zatim jen tak. určitě na tom panelu bude ale na 90% bude jinde. Tu kolej k tomu lomu budu muset předělat, je fakt blbě vymyšlená.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod Jarda H. » čtv 17 črc, 2008 6:32 pm

Jen pár poznámek - pokud budeš chtít pouštět vlaky jen dokola, aby jezdily, pak asi jo :wink: Staniční koleje ti vyjdou krátké, vlak ti bude stát přes obě zhlaví, a jezdit s vlakem se 3-4 vagony, hmmm ?! A ta část nádraží - vlečky, skladiště, taky bych ji upravil !

Ale přece jenom, když už manželka tolerantně uvolnila prostor, chtělo by to něco smyslnějšího, co by se trochu blížilo simulaci provozu na železnici ? Šel bych do patra - přízemí = skryté nádraží, smyčka, patro - nádraží a širá trať, 2.patro - lokální stanice (nebo vlečka ?!) ! Vím, že se mi to dobře píše, ale hledej ještě inspiraci - jen tak si spusť samostatný odkaz na plánky milana f. (magazin.modely.biz nebo tady ve fóru) - mně osobně se tam třeba líbily plánky pro tt-maniaca, lokální stanice pro JBr a ještě jeden, kde byla šikmo položená hlavní stanice (úhlopříčně) a na ní zajímavě (!!) napojené rovnoběžně s okrajem panelu 2 vlečky ! Tyhle plánky mně dost oslovily :lol: !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod martin.40 » čtv 17 črc, 2008 6:57 pm

Já bych raději něco obyčejněšího, alespoň pro začátek. Na to abych se pouštěl do nějakýho monstrózního projektu nemám dost zkušeností ( vlastně žádný). děkuju za rady. 100% předělám tu vlečku ta je fakt blbě řešená a nádraží taktéž.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod Jarda H. » čtv 17 črc, 2008 7:05 pm

martin.40 píše:Já bych raději něco obyčejněšího, alespoň pro začátek. Na to abych se pouštěl do nějakýho monstrózního projektu nemám dost zkušeností ( vlastně žádný). děkuju za rady. 100% předělám tu vlečku ta je fakt blbě řešená a nádraží taktéž.

OK, to ti neberu, jen se snaž posunout zhlaví, aby se ti prodloužily staniční koleje (posunout stanici i do oblouku ?), taky to chce upravit ty kusé koleje - ono šíbovat ke skladišti, pak k silu a zase zpět k dolu (lomu), to se mi nezdá ? Ta přeji zdar v dalším plánování !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod martin.40 » pát 18 črc, 2008 5:35 am

Tak jsem to trochu upravil ale neměnil jsem ty 2 základní ovály byl bych rád kdyby zůstali jak jsou.
http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#pokus3.JPG
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod petrh » pát 18 črc, 2008 6:06 am

martin.40 píše:Tak jsem to trochu upravil ale neměnil jsem ty 2 základní ovály byl bych rád kdyby zůstali jak jsou.
http://martin4.rajce.idnes.cz/Plocha/#pokus3.JPG

no me se to libi daleko vice:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Myšpulín » pát 18 črc, 2008 6:26 am

Ještě si spočítej, jaká budeš mít stoupání (klesání) k tomu křížení tratí.
Myšpulín

Příspěvekod martin.40 » pát 18 črc, 2008 6:43 am

To stoupání bude mít asi 3,5% ale asi to snížím na 3% a tu spodní trať zapustím pod uroveň terénu aby to vyšlo.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod petrh » pát 18 črc, 2008 6:50 am

martin.40 píše:To stoupání bude mít asi 3,5% ale asi to snížím na 3% a tu spodní trať zapustím pod uroveň terénu aby to vyšlo.

a vychtzais mistama z realinych navrhu nebo jak ja se jen ispirujes a dotvoris uplne k obrazu svemu?
H0 se synem
petrh

Příspěvekod martin.40 » pát 18 črc, 2008 11:54 am

Na základce (před 20 rokama) jsem podobný viděl u kamaráda. ten měl ale doslova vlakodrom. na stejnym prostoru těch koleji bylo víc. tak jsem si to zredukoval tak aby se mi to líbilo.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 18 črc, 2008 5:54 pm

martin.40 píše:Na základce (před 20 rokama) jsem podobný viděl u kamaráda. ten měl ale doslova vlakodrom. na stejnym prostoru těch koleji bylo víc. tak jsem si to zredukoval tak aby se mi to líbilo.

Ahoj Martine,
Zkus kouknout nejan na plánky, ale i na diskuze k nim. Je tam dost připomínek ,které pasují i na Tvůj plánek.
Nedovedu si představit jak mohlo být kamarádovo kolejiště ještě plnější, i ten Tvůj návrh je dost přeplácaný a někdy zbvtečně.
Napřed napíšu trochu dost kritiky a pak zkusím něco navrhnout, (to jen abys četl až do konce :D )samozřejmě je jen na Tobě co si z toho vybereš.
Podle Tvých příspěvků nechceš nic složitého (kolejiště do více pater, smyčky apod.) ale přesto navrhuješ kolejiště s třemi okruhy :!: Proč :?:
Hlavní problém kolejiště je v tom, že se na malý prostor snažíš nacpat co nejvíc tratí (okruhů) jenže na každé může být jen jeden vlak, protože vlaky se nemají, kde předjíždět, křižovat, otáčet, přepřahat.... Jezdění jedním i dvěma vlaky pořád dokola max. s možností střídat jetli pojede do tunelu nebo přes most velmi brzo omrzí.
Chybí ti nejen skryté nádraží, kde bys mohl vlaky uklidit, aby nemusely stále kroužit po oválu, ale všechny tratě :!: Z PĚTI SMĚRŮ :!: se ti zbíhají v pidinádražíčku, do kterého ústí ještě tři vlečky.
Nádraží má pouhé dvě průjezdné koleje a jednu kusou odstavnou (mmch. dost podivně umístěnou). Podobná uzlová železniční stanice je u nás třeba Stará Paka, nebo Rakovník (viz diskuzi v sekci Čechy)
Celé kolejiště pořád působí zvláštním dojmem, že jsou všude jen koleje, Možná je to i tím, že modrý ovál je v celé délce vidět a vlečky vedou napříč celým kolejištěm a vlastně se s modrou tratí téměř spojí.
1. doporučuju ještě trochu ubrat z množství tratí.
Určitě bych vypustil "oranžovou" trať. Namísto výhybky v tunelu vybuduj radši
2.skryté nádraží. Moc velké se tam asi nevejde, ale aspoň dvě průjezdné koleje a ještě nějakou kusou, třeba na odstaven motoráku.
Otázka je jestli nechat modrou trať do okruhu, já bych zrušil oblouk vpravo a z modré trati udělal lokálku stoupající do hor a nad tunelem nebo udělal koncovou staničku.
3. Úprava "hlavní" stanice, Přidat ještě aspoň jednu průjezdnou kolej a nějakou tu kolej manipulační. V nádraží musí být minimálně dvě koleje pro křižování vlaků a minimálně jedna pro každou další trať, která ústí do stanice. Pak samozřejmě nějaká ta kolej manipulační pro posun a odstavování vozů.
4. Zkus vlečky trošku víc soustředit do jednoho prostoru, zbyde ti víc místa nejan na nějaký ten kousek volné přírody (třeba i další pole :D ) ale i na samotné nádraží.
5. Fígl pokud opravdu nechceš dělat skryté nádraží v tunelu. Odděl si část (nejlépe zadní) kolejiště kulisou, která Ti kolejiště rozdělí (ukončí) a nádraží skryj za kulisu.
(někde jsem viděl plánek, kde bylo kolejiště s obyčejným oválem rozděleno skoro přesně napůl , trať vedla do "tunelu" což byla jen "díra" skrz kulisu. Z jedné stany bylo město s nádražím z druhé venkovská stanička.)
6. Neboj se stavby do patra, a neboj se smyček. Zase taková věda to není. :D
Hodně zdaru a nápadů
Ku..a, to mi to kecá (vlastně píše).... sem se nějak rozjel... :shock:
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod martin.40 » pát 18 črc, 2008 6:51 pm

Michal Šuhajda píše:
martin.40 píše:Na základce (před 20 rokama) jsem podobný viděl u kamaráda. ten měl ale doslova vlakodrom. na stejnym prostoru těch koleji bylo víc. tak jsem si to zredukoval tak aby se mi to líbilo.

Ahoj Martine,
Zkus kouknout nejan na plánky, ale i na diskuze k nim. Je tam dost připomínek ,které pasují i na Tvůj plánek. .......

Ahoj Michale, jsem rád žes mi ten plánek pořádně zkritizoval (myslím to v dobrém) moc dobře vím že je to přeplácaný a blbě vymyšlený. Prostě to byl první pokus. Ale uvědomil jsem si že prvním příspěvku jsem nenapsal že mě zajímá pouze nákladní doprava, takže nevim jestli by to mělo při posuzování nějakej vliv , ale asi jo. Osobní doprava mě nikterak neláká. Ale zase nechci mít jenom nákladní nádraží. Chci vidět ten vlak taky projet krajinou.
DCC TT ROCO Multimaus
epochou se neřídím
WinTrack 8 CZ
martin.40

Příspěvekod milan ferdián » pát 18 črc, 2008 7:01 pm

Tak postav menší nákladovou stanici se všemi vlečkami a řeš celé téma ,jako průmyslový kraj.U nás takových tratí existovaly spoustu.Znám případ ,kdy vedle sebe byly i tři tratě.Přírodu ,ale nechej na pozadí,ikdyž břízky a olše jsou houževnaté a rostou všude.Osobní vlaky jenom projíždějí nebo tam prostě nejsou.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Další

Zpět na Modelové kolejiště