NeKoncové TT 2600 x 900 bez smyčky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Koncové TT 1600x900 se smyčkou

Příspěvekod martin-tt » pon 23 lis, 2015 10:35 am

hopeter píše: Nemáte s tím někdo zkušenost ? Vím , že nějakou podobnou potíž měl Rocky_MK.

Ahoj,tomuto problému jsem se vyhnul navrtáním děr do přítlačných tabulek.Na zatížení používám ocelové plechy o stejné hmotnosti.
Přílohy
P1020418.JPG
martin-tt

Příspěvekod mpinta » pon 23 lis, 2015 11:43 am

hopeter píše:...Stala se mě ale jedna nemilá věc. Po nalepení mě zčernaly koleje...
Psal jsem o tom již v článku o stavbě tobogánu http://lokopin.wz.cz/body.php/stavba/sp ... pirala.htm
Nyní, při stavbě SN jsem to vyřešil takto http://lokopin.wz.cz/kolejiste/01_sn_30 ... ky_all.jpg
Je to jednoduché a levné. Plechy - hliníková lišta, která se (stále ještě?) používá při pokládce podlahových krytin a mají ji v každém železářství. Ventilátor jsem použil spíš jen tak pro sichr a pro urychlení schnutí. Možno nejspíš vynechat.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod hopeter » pon 23 lis, 2015 5:56 pm

No tak koukám,že nechtěná patina kolejnic je obecný problém. Je mě už jasné,že to způsobuje delší působení mokrého lepidla. Nezbývá než celé dílo vypulírovat. Zatím jsem zkusil kontaktol a izopropyl. Izopropyl bych řekl ,že je lepší. Kontaktol nechává nepatrnou mastnotu. Oboje chce ale hadřík a cídit do sucha. Hlavy kolejnic navíc ještě přejíždím brusnou gumou. Doufám,že se to po čase neobjeví znovu :? Už uvažuji o demontovatelné desce horního nádraží kdyby přece jen bylo potřeba čištění opakovat. Pro běžné čištění mám přístup zespodu ale pro takovou pohromu né... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod sidlo » pon 23 lis, 2015 6:14 pm

hopeter píše:No tak koukám,že nechtěná patina kolejnic je obecný problém. Je mě už jasné,že to způsobuje delší působení mokrého lepidla.

Chvíli jsem gůglil
DISPERCOLL D2 500 g Jednosložkové polyvinylacetátové disperzní lepidlo na dřevo http://www.druchema.cz/z123-dispercoll-d2

Podle názvu se to tváří jako obyčejná disperze, která obsahuje jako transportní médium obyčejnou vodu, ale po bližším ohledání bude viníkem polyvinylacetát.
sidlo

Příspěvekod hopeter » úte 24 lis, 2015 7:35 pm

Tož jsem si trochu pojezdil a doladil nějaké zádrhely. Ještě bude pokračování ale až po dokončení zapojení přestavníků. Taky musím vyrobit alespoň provizorní ovládací pultík , protože chytat přepínače visící na drátech se nedá... :oops: Volba přestavníků se zdá zatím dobrá , uvidíme jaká bude životnost. Jenom změna zdvihu předěláním čudlíku se jim moc nepovedla , navíc se musí půl přestavníku rozebrat. No a dodávané brko o průměru 1 mm je tak pro Géčkaře. Zkusil jsem 0,8 a půjdu ještě na slabší až okradu nějakého kytaristu o strunu.

MP1.jpg

Ta pavučina drátů bude ještě učesána a připevněna sponama ale až budou všechny... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod radula63 » úte 24 lis, 2015 8:13 pm

hopeter píše: No a dodávané brko o průměru 1 mm je tak pro Géčkaře. Zkusil jsem 0,8 a půjdu ještě na slabší...

Osobně odzkoušeno brko o průměru 0,5 - 0,8mm, záleží na daných okolnostech (kolejivo, zdvih a hloubka pod výhybkou) . Ideální nastavení při kolejivu Tillig TT EW2 a hloubce 25 - 30mm pod výhybkou se mi osvědčilo 6mm zdvih, 0,8 mm brko.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod hopeter » pát 27 lis, 2015 5:57 pm

Tento týden jenom krabička pultíku pro SN. Zatím bude "provizorní" a časem uvidím jestli zůstane a udělám druhý pro vršek nebo udělám společný pro celé kolejiště...

Pult_SN.jpg

Ta pavučina co čouhá za bočnicí mě čeká předělat do krabičky a pak už budu mít možnost zkusit posun v SN... :wink:
hopeter

Příspěvekod HonzaM » sob 28 lis, 2015 8:25 am

JanoH0e píše:
hopeter píše:N
Stala se mě ale jedna nemilá věc. Po nalepení mě zčernaly koleje. Nevím jestli to udělala vlhkost z lepidla nebo jestli Dispercol D2 obsahuje nějaký sajrajt a hlavně nevím co s tím... :? No zkusím to něčím přeleštit a nějakou chemii na kontakty. Nemáte s tím někdo zkušenost ? Vím , že nějakou podobnou potíž měl Rocky_MK.

Pokiaľ máš nové - profilové koľajnice, máš hneď aj patinu :D . Je to z lepidla, zrejme si koľajnice zaťažil bez možnosti vetrania napr. knihami. Nie je tragédia, stačí guma alebo max. jemný šmirgelpapier - jemne obrúsiť hlavy. Prekontrolovať kontakty, ak treba brúsiť tak podobne.

Smirkový papír určitě ne, i sebejemnější zanechá mikroskopické škrábance, které se pak rychle zanášejí. S čisticí gumou je to podobné, také ta v sobě má jemné brusivo. Před časem jsme udělali pokus a mikroskopem sledovali důsledky. Článek myslím stále je na www.honzikovyvlacky.cz.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » sob 28 lis, 2015 11:35 am

A ve finále to je mašinkám i vagónkům šumák. :lol:
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod wendycrx » sob 28 lis, 2015 1:35 pm

Používám přestavníky MTB a zatím spokojenost... Místo struny jsem volil vázací drát ( tušim 0.5 nebo 0.6mm ) a vše maká super.
wendycrx

Příspěvekod hopeter » ned 29 lis, 2015 6:29 pm

Skryťák má od této chvíle hotovou elektroinstalaci. Zítra začne konečné doladění vekslí a zkouška posunu na všechny místa. :D
Přestavníky MTB mají jeden konstrukční nedostatek. Drážky pro upínací šrouby bych potřeboval otočené o 90°. Určitě je více potřeba mít možnost posunout přetavník ve směru pohybu než tak jak je to uděláno. Takhle musím středovou polohu brka ladit pootočením přestavníku - proto jsou šejdrem... :wink: Jinak zatím spokojenost.

elektro_SN.jpg
hopeter

Příspěvekod hopeter » pát 04 pro, 2015 5:08 pm

Další díl seriálu...

KN1.jpg

Skryťák už je opravdu skryťák a na vrchní desce ladím konečnou podobu nádraží a vlečky. Pětivozové vlaky se vejdou , u strojní koleje je dostatek místa pro uhlí , písek i naftu. Jenom volná skládka pod skálou bude trochu našlapaná... :oops:
Čerti budou muset přijít pěšky ale Ježíšek už třeba stihne přijet vlakem a přinést něco na koleje... :wink:
hopeter

Příspěvekod workous » pát 04 pro, 2015 6:36 pm

Máš to dobře zařízené, že ti Ježíšek něco přiveze - už jsem to taky zařizoval :D. Vypadá to, že tě teď bude čekat to nejtěžší vdechnout kolejišti život, ale co ti tu plácám vždyť to znáš :D Už jsem to psal moc pěkná práce čistá, tak se mi to líbí
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Rocky_MK » pát 04 pro, 2015 8:05 pm

Jak se ti rozpojuje? :) Přece jen je to už docela daleko od kraje. Nebo budeš mít rozpojovače?
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod hopeter » pát 04 pro, 2015 8:49 pm

Ještě jsem nahoře neposunoval , Koleje jsou jen zkusmo položený ... Vjezdové zhlaví mám u kraje , koncové přístupné z boku a vlečku přímo u nosu. I když to vypadá daleko tak nejvzdálenější místo je 58 cm od kraje. Rozpojovače jsou zatím otevřená otázka.
Ještě mám dilema jestli nechat vlečku tak jak je nebo ji rozvětvit po jedné na dvě místa do "V". Taky vlastně ještě nevím k čemu ta vlečka(y) povede... Už mě napadlo ledasco ale poslední myšlenka je textilka a papírna. V sedmdesátých letech to byl v podkrkonoší hlavní průmysl a ty větší měli vlečky...
hopeter

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště