Elektrika 181 až 183 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Elektrika 181 až 183 od MTB

Příspěvekod FloP » čtv 19 lis, 2015 10:00 am

...hmm, poslední kapka i pro mne. Pokud jsou stejné motory i v předchozích modelech, tak je to velký průšvih (myslím, že na přiletované desce motoru v 181 je napsáno 752...). Mých několik MTB modelů je pouze ve vitríně a mnoho nenajezdily (a rozšiřovat se už nebudou), jakou máte zkušenost s dlouhodobou zátěží těchto "papírových" motorů?
FloP

Příspěvekod George V. » čtv 19 lis, 2015 10:52 am

No ono tohle řešení není úplně špatný. Akorát se musí udělat pořádně a z vhodných materiálů. Ty "drátky", co jdou na komutátor musí být z tvrdého materiálu, ale na druhé straně musí být vhodně a kvalitně odpružené, aby netlačily moc... Jeden čas jsem se hrabal do magnetofonů a tam v motorcích o uhlíky taky nezavadíš...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod ČouĎák » čtv 19 lis, 2015 11:51 am

George V. píše:No ono tohle řešení není úplně špatný. Akorát se musí udělat pořádně a z vhodných materiálů. Ty "drátky", co jdou na komutátor musí být z tvrdého materiálu, ale na druhé straně musí být vhodně a kvalitně odpružené, aby netlačily moc... Jeden čas jsem se hrabal do magnetofonů a tam v motorcích o uhlíky taky nezavadíš...

Vhodně a kvalitně ? - tohle slovo u MTB neznají!

leda vhodné na statický model do vitríny a nebo darovat někomu koho hodně nenávidíš.
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod vvitty » čtv 19 lis, 2015 12:26 pm

Motor na fotce je zrejme z posledni dodavky motoru kde predchozi dodavatel nedodal to co slibil (a co bez problemu dodaval po nekolik let v zcela jine kvalite). Vetsina motoru z teto dodavky byla z modelu stazena a zlikvidovana. Dodavatel byl vymenen a pokud byste model vyreklamoval, dostal byste jiz motor z nove dodavky. V zasade by ani nebylo nutne posilat nekam model, kdyz uz jste to mel rozebrane. Na motory z predchozich dodavek je mnozstvi reklamaci mimalni - a to i po trech letech od rozjezdu vyroby v H0.

Modely nejsou urcene pro komercni provoz - viz navod - pri kterem najedou radove jine motohodiny nez na beznych kolejistich. To je pripad modelu ve Zdare. Neni problem tam zajemcum osadit spickovy Maxxon ktery vydrzi radove jine zachazeni, jen stoji 1500,- ....

Kdo si chce hrat a tovarni motor predelavat na Mashimu MH-163xD tak se mi muze ozvat, k novemu modelu mu ji pribalim za 250,- 8)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Brejla » čtv 19 lis, 2015 1:11 pm

vvitty píše:Motor na fotce je zrejme z posledni dodavky motoru kde predchozi dodavatel nedodal to co slibil (a co bez problemu dodaval po nekolik let v zcela jine kvalite). Vetsina motoru z teto dodavky byla z modelu stazena a zlikvidovana. Dodavatel byl vymenen a pokud byste model vyreklamoval, dostal byste jiz motor z nove dodavky. V zasade by ani nebylo nutne posilat nekam model, kdyz uz jste to mel rozebrane. Na motory z predchozich dodavek je mnozstvi reklamaci mimalni - a to i po trech letech od rozjezdu vyroby v H0.

Modely nejsou urcene pro komercni provoz - viz navod - pri kterem najedou radove jine motohodiny nez na beznych kolejistich. To je pripad modelu ve Zdare. Neni problem tam zajemcum osadit spickovy Maxxon ktery vydrzi radove jine zachazeni, jen stoji 1500,- ....

Kdo si chce hrat a tovarni motor predelavat na Mashimu MH-163xD tak se mi muze ozvat, k novemu modelu mu ji pribalim za 250,- 8)

Proč výrobce i prodejci, kteří o tomto průseru vědí, sami nekontaktují zákazníky a s omluvou jim nepošlou náhradní motor včetně případné kompenzace za práci s výměnou? Většina modelů se stejně prodá přes E-shopy a prodejci kontakt na zákazníky mají.
Snaha prodejce dodat levněji náhradní motor je určitě chválihodná, ale je takové typicky české řešení (mimochodem i přispívá ke zvýšení tržeb prodejce). Myslíte, že v jakékoliv civilizované části světa by si někdo dovolil nabízet takové řešení? Všude jinde by takový výrobce i prodejce okamžitě skončil. Proč to nedodává prodejce už s kvalitním motorem a náklady si nevyřeší s výrobcem? Proč do tohoto průseru musí být zatahován zákazník? Řešil jsem ojedinělou reklamaci modelu Roco přímo v Elriwě ve Wachau (nemám to tam daleko) a kromě okamžitého vyřešení reklamace jsem musel "přetrpět" i velikou omluvu prodejce a "naturální" náhradu nákladů.
Nabídku na zakoupení levnějšího náhradního dílu u modelu v záruce jsem ale nedostal :lol: .
Brejla

Příspěvekod vvitty » čtv 19 lis, 2015 1:30 pm

Mikinko : zrejme by se to tak vyresit dalo, kontaktujte Vaseho prodejce. Asi neni velky problem aby mu s dalsi zasilkou modelu pribalili novy motor.

Brejla: nahradni dil dostanete zdarma presne dle zarucnich podminek. I s vymenou u vyrobce a (jiste) i omluvou od prodejce.
Ja nenabizel nahradni dil ale dil ktery si do modelu nekteri kolegove tady dokupovali protoze jim standardni motor prisel pro jejich potreby nevhodny. Pokud Vas tato nabidka urazila tak se omlouvam.

Komercni provoz je zejmena provoz na vystavach a expozicich. Tam ty modely najedou opravdu radove vic nez u fandy zeleznice v podkrovi. Tedy pokud fanda zeleznice nema pouze jedinou lokomotivu se kterou simuluje Orient Express na ovalu v realnem case :-).
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod horak » čtv 19 lis, 2015 2:11 pm

Brejla píše:.... Řešil jsem ojedinělou reklamaci modelu Roco přímo v Elriwě ve Wachau (nemám to tam daleko) a kromě okamžitého vyřešení reklamace jsem musel "přetrpět" i velikou omluvu prodejce a "naturální" náhradu nákladů.

Presne to isté, ale v "ruzovom" som mal aj ja. Z ELRIW-y mi prišla červena ROCO Bardotka bez "dzindzíku", a tiež pri mailovej komunikácii som si prečítal obsiahle ospravedlnenie za vzniknuté problémy. V Nemecku je zrejme takéto jednanie so zákazníkmi bežné a je vidno, ze tam platí heslo "náš zákazník, náš pán"...
Náhradný diel na ČSD mašinu dodali svojským spôsobom :roll: - na originál červenú ČSD Bardotku už v ROCO náhradný diel nemali, tak poslali iný typ na Modrú Bardotku ZSSK - vrchné diely s rozdielnou farbou nepotrebujem, ale chýbajúci "dzindzík" šedej farby sedí. Poslali to v obálke (ako som im navrhol), nemusel som zasielať celú mašinu do Nemecka na reklamáciu. Ušetril som sebe a aj im kopec peňazí za poštovné...

Preto nevidím dôvod, prečo by MTB alebo ochodník mal mať problém poslať iba nový motor, keď zákazník o to požiada...
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Brejla » čtv 19 lis, 2015 4:15 pm

vvitty píše:
Brejla: nahradni dil dostanete zdarma presne dle zarucnich podminek. I s vymenou u vyrobce a (jiste) i omluvou od prodejce.
Ja nenabizel nahradni dil ale dil ktery si do modelu nekteri kolegove tady dokupovali protoze jim standardni motor prisel pro jejich potreby nevhodny. Pokud Vas tato nabidka urazila tak se omlouvam.

Nabídka mně neurazila, ale zaráží mně, jak se k problému staví, či spíše nestaví výrobce. O problému se všeobecně ví, ale výrobce hraje mrtvého brouka. Proč se jako prodejci nedomluvíte a na pana Báňu se s tou jeho "kvalitou" nevykašlete. Vám by ubyly starosti s řešením reklamací a poškozením dobré pověsti firmy, protože tenhle problém se týká i vás prodejců. A my zákazníci bychom zase začali vám prodejcům věřit, že se snažíte za nás bojovat a dodávat kvalitní výrobky za přiměřenou cenu.
Nabídka motoru za 250 Kč je jistě výhodná, ale alespoň trochu solidní výrobce by tam ten motor dával už při výrobě, možná s mírně zvýšenou cenou modelu.
Omluva je jistě slušná a potěší, ale je to to poslední o co mi jde. Já raději dostanu pořádný model a ne abych podnikal několik cest na poštu s nadějí, že se možná výrobci podaří některá z oprav. Nedělám si iluzi, že se výrobce chytí za nos a při opravě použije motor kvality obvyklé u ostatních výrobců a ne znovu tu nejhorší Čínu. Jestli ten motor po pár hodinách provozu vypadá tak jak je vidět na fotce, tak je zcela jedno, zda byl provozován doma nebo komerčně. Ten model s bídou dojede do vitríny.
A navíc ten ztracený čas s vyřizováním reklamací a náklady s dopravou modelů mně stejně nikdo nenahradí.
Brejla

Příspěvekod A2C » čtv 19 lis, 2015 4:42 pm

mikinko píše:Pozri na stránku modelárov zo Ždáru nad Sázavou .... http://www.mkzdar.cz/. Tam sú skusenosti popísané ... VSETKY !!!

Neviem to tam nájsť, prosím ťa vieš dať lepší link?
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Barbucha » čtv 19 lis, 2015 5:24 pm

A2C píše:
mikinko píše:Pozri na stránku modelárov zo Ždáru nad Sázavou .... http://www.mkzdar.cz/. Tam sú skusenosti popísané ... VSETKY !!!

Neviem to tam nájsť, prosím ťa vieš dať lepší link?

http://www.mkzdar.cz/stavba-kolejiste/stavba68
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Ronoath » čtv 19 lis, 2015 5:36 pm

vvitty: Asi budu za blázna, ale do akce měnění motorů se mi opravdu nechce. Zaujalo by mě spíše více, kdyby bylo možné u vás koupit model již s naistalovaným lepším motorem, s plnou zárukou.

Je hezké zdůvodňovat problémy s motory abnormální zátěží provozu. Jestliže ale pohonné jednotky stojí za psí štěk, stane se mi to ne za půl roku, ale při "obyčejném" ježdění třeba za šest let, a to už záruka bude v ... však vy víte kde. Jestli tomu dobře rozumím, je to jen otázka času...

... a pak se můžeme ptát, jak se MTB zachová, když tam napíšu e-mail, že mi "umřel" motor. Ke cti je nutno dodat, že když jsem jim psal o tabulky na zamračenou koupenou z druhé ruky, došly mi zcela v pořádku a ještě i nějaké navíc, které se mi hodí na přestavby mašin ČSD na ČD. A to prosím v dopise úplně zadarmo.

Pokud tedy výrobce nebude mít problém posílat nové motory tímto způsobem, je to pro mě řešení problému, který stejně časem přijde. Nebo ne? Mám dvě 751 MTB a najezdily zatím pár hodin.
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod jirie123 » čtv 19 lis, 2015 7:45 pm

No...
Jak to tady pročítám zjišťuji jak MTB zcela zbytečně promrhali jedinečnou šanci stát se solidním českým výrobcem
Českých, Slovenských a Československých předloh.
Něco na tom bude, že v Království železnic je MTB strojů naprosté minimum.
Za ty prachy model do vitrínky :?:
jirie123

Příspěvekod Aleson » sob 21 lis, 2015 1:08 pm

Nechtěl bych se zaplétat do diskusí o tom, jak vznikl problém se špatnými motory u MTB. Cítím tady určité stranění MTB jak ze strany pana Daleckého, tak ze strany pana "vvitty" z pojezdy EU, kterému děkuji za rady, jak vyřešit problém s vadným motorem. Problém už jsem vyřešil a nerad bych se tady rozepisoval o tom, co mě to stálo za úsilí ! :?
Někdo tady psal, že by bylo hezké, kdyby prodejce modelu kontaktoval zákazníka s tím, že mu motor či model vymění ....
To je asi trochu utopie, ale úplně by stačilo, kdyby výrobce modelu - tedy MTB - na svých stránkách uvedl něco takovéhoto:
Došla nám špatná várka motorů, byly namontovány do těch a těch modelů, víme o tom, omlouváme se a sjednáme nápravu výměnou za nový (už bezchybný) motor, kontaktujte nás nebo svého prodejce....
Na stránkách MTB není JEDINÁ ZMŃKA !
Prodejci modelů, se kterými jsem mluvil, mají s reklamacemi u MTB špatné zkušenosti - především vše trvá velmi dlouho. Jelikož se MTB k této záležitosti nijak nevyjádřilo, nebudu svěřovat svůj upravený model nějakému dopravci, aby ho vláčel tam a sem a někde mlátil balíkem o zem a čekat, co mně tam MTB namontuje výměnou. Stejný bídný motor? Konstrukčně stejně bídný motor z lepších materiálů ? Uznají vůbec reklamaci, když jsem do modelu zasahoval ? Jestli se MTB a pan Báňa nedovede k této věci postavit čelem, přiznat chybu a navrhnout svým zákazníkům oficiálně uspokojivé řešení, je tady něco hodně špatně..... Místo toho vám pan "vvitty" nabídne k modelu, který si koupíte v jeho obchodě, lepší motor se slevou !! Fakt paráda !

Ale abych nepsal jen o problémech. Model jezdí s pětipólovým motorem fakt dobře (doufám jen, že se za nějakou dobu
nezačnou rozpadat pro změnu převody ). Udělal jsem ještě pár úprav, které trochu vylepšily vzhled, výsledek posuďte sami. Inspiraci jsem čerpal tady : http://spz.logout.cz/album/cz/cz_cd182_a.html

K tématu motoru už se vracet nebudu, svého prodejce jsem kontaktoval a on mi velmi ochotně slíbil, že to nějak vyřeší. Že to ale rozhodně nebude moc rychle. Já už mám naštěstí teď času dost ... :wink:

Alda
182_108_1_MTB_moje_u.jpg
Aleson

Příspěvekod Brejla » sob 21 lis, 2015 3:15 pm

Aleson píše:Někdo tady psal, že by bylo hezké, kdyby prodejce modelu kontaktoval zákazníka s tím, že mu motor či model vymění ....
To je asi trochu utopie, ale úplně by stačilo, kdyby výrobce modelu - tedy MTB - na svých stránkách uvedl něco takovéhoto:
Došla nám špatná várka motorů, byly namontovány do těch a těch modelů, víme o tom, omlouváme se a sjednáme nápravu výměnou za nový (už bezchybný) motor, kontaktujte nás nebo svého prodejce....
Na stránkách MTB není JEDINÁ ZMŃKA !

K autorství toho návrhu se bez mučení přiznávám, ale taky se přiznám, že jsem ho napsal na základě zkušeností s jedním nejmenovaným německým prodejcem. Byl jsem v nedávné minulosti překvapen, když mi z Německa přišel nečekaný balíček a v něm byla náhradní správná nádrž na Bardotku od Roca, kterou jsem u tohoto prodejce dříve zakoupil a byla na ní špatná nádrž, k tomu dopis s omluvou (v češtině!) a drobná pozornost v podobě modelu Škody 1000MB 1:87. Znovu upozorňuji, že jsem nic nereklamoval, byla to čistě iniciativa prodejce. Také ale přiznávám, že jsem ho už nechal slušně vydělat a asi si dobrých zákazníků dokáže vážit.
Takže výše popsaný postup je utopie jen u nás, ve světě je to běžná praxe.
Brejla

Příspěvekod hummus » sob 21 lis, 2015 6:55 pm

mikinko píše:Iný prípad je, keď je vada sériová a dotyčný o nej vie. Opomeniem fakt, že sa MTB nehambilo predávať modely s nekvalitným motorom (a na 100% museli vedieť, že je nekvalitný). V každom prípade je to sériová vada daného výrobku a výrobca SÁM OD SEBA mal zabezpečiť zaslanie nových motorov k predajcom, resp. kontaktovať predajcu aby stiahol modely od zákazníka a na svoje náklady by ich dopravil ku sebe, opravil a zaslal späť priamo koncovému zákazníkovi. A zároveň - ako to už bolo spomenuté, malo na prvej stránke výrobcu svietiť obrovské ospravedlnenie aj s informáciou, ako postupovať pri výmene motora (kam to poslať, na koho náklady). MTB si však už za posledné roky akosi zvyklo hrať sa na mŕtveho chrobáka ....

Takže se chová úplně stejně jako většina výrobců. Z poslední doby si vzpomínám třeba na obrácené plošné spoje na lokomotivách 350 od ACME. Nevím o tom, že by tyto lokomotivy ACME plošně stanovalo a samo opravovalo.
HO - DCC, IVb
hummus

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)