Zdrojová - centrální jednotka

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Zdrojová - centrální jednotka

Příspěvekod mpinta » ned 01 lis, 2015 3:57 pm

Vážení kolegové, zajímala by mě tato tématika především v realizované podobě (fotky, výkresy, popisy...), ale i ve formě námětů. Rozhodně se nechystám nic komentovat, recenzovat, kritizovat, jen si myslím, že tato doplňující, ale přitom vlastně základní část modelového kolejiště, dostala zatím málo prostoru. Našel jsem jen toto téma viewtopic.php?f=7&t=9320, které ale není moc rozsáhlé.

Osobně mě zajímá zvláště domácí kolejiště, digitalizované, ale uspořádání pro analogový provoz není nutno vyloučit. Síťový rozvod, transformátory, zdroje, to je společné pro všechny typy kolejišť, a toto téma by pak mohlo být dobrou inspirací pro všechny.

Abych byl úvodem trochu konkrétnější, základní otázky se týkají místa, počtu, desky, skříně, ale i jištění, vodičů, kabelů, konektorů atd. atd.

Závěrem bych prosil přispěvatele, aby se, pokud možno, zdrželi kritiky, téma by mělo sloužit především inspirativně. Stručně řečeno... "Mám to takto, udělal jsem toto (jak), koupil ono (kde), vypadá to takto (fotky)."

Děkuji všem za jejich příspěvky a těším se na ně.
Martin (LokoPin)
mpinta

Re: Zdrojová - centrální jednotka

Příspěvekod fulda » ned 01 lis, 2015 6:45 pm

V mém případě platí co jsem napsal - jedno trafo v plechové krabici v rohu kolejiště.
Ono asi hodně záleží na rozsahu kolejiště a na znalostech konstruktéra. Pro mnoho případů považuji za vhodné používat komerční kousky - říkám tomu nabíječky k laptopům.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » ned 01 lis, 2015 6:59 pm

fulda píše:V mém případě platí co jsem napsal - jedno trafo v plechové krabici v rohu kolejiště.
Ono asi hodně záleží na rozsahu kolejiště a na znalostech konstruktéra. Pro mnoho případů považuji za vhodné používat komerční kousky - říkám tomu nabíječky k laptopům.

Máš tedy na mysli spínané zdroje?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » ned 01 lis, 2015 7:09 pm

HonzaM píše:
fulda píše:... Pro mnoho případů považuji za vhodné používat komerční kousky - říkám tomu nabíječky k laptopům.

Máš tedy na mysli spínané zdroje?

Ano, dnes se používají převážně spínané zdroje a podobné elektronické hračky. Není důvod se tomuto trendu bránit.
fulda

Příspěvekod mizl » ned 01 lis, 2015 7:27 pm

TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod rawen » ned 01 lis, 2015 7:31 pm

Centrální napájecí jednotku jsem zavrhnul, každý subsystém živím zvlášť.
Pokud mám postavené moduly doma, tak Uhlenbrock originál 16V trafo k IBX Basic centrále.
Dále stab. zdroj 4.5V pro pult výhybek.
A další nastavený na 3V pro osvětlení - nádražní lampy, budovy...

Radek
rawen

Příspěvekod mpinta » úte 03 lis, 2015 9:24 am

Zatím jsem velice překvapen, téměř rozčarován, velmi nízkým ohlasem. Proč?

1. Všichni mají mašiny jen ve vitríně. (To přece ne.)
2. Všichni jezdí v analogu na trafo/ovladač FZ1, které mají pohozené pod/vedle kolejiště. (To určitě ne.)
3. Všichni se bojí zveřejnit svá řešení, aby se ostatní nesmáli/nekritizovali. (I ta nejnesmyslnější řešení mívají inspirativní prvky!!!)
4. Téměř nikdo nepochopil dotaz/prosbu, z důvodu špatné, či nepřesné formulace.

Abych vyloučil bod 4, pokusím se to ještě více upřesnit.
A. Pod pojmem "Zdrojová - centrální jednotka" je myšlen soubor zařízení, sloužících pro napájení a řízení kolejiště. Patří sem síťový přívod, trafa, napáječe (ss, stř), jištění, konektory a rozvody, centrála (u digi) atd.
B. Jde především o kostrukční uspořádání. To znamená, umístění souhrnné, rozdělené, na desce, v krabici (jaké?), pod kolejištěm, vedle, mimo atd. atd. A tady jsou nejdůležitější fotky!!!!!!

Je až s podivem, jak někteří kolegové reagují na tématiku, o které nemají nejmenší tušení, na prvky, které nikdy neviděli, nemají ani ty nejzákladnější znalosti. Na diskuzi je evidováno přes 3500 členů, tento příspěvek vykazuje už po třech dnech několik set přístupů. A výsledek? Až na výjimky, velká bída. Přestaňte se stydět a ukažte, jak to máte vyřešené vy. Pomůžete tím mnoha dalším kolegům!!!
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » úte 03 lis, 2015 9:50 am

IMHO:
  1. Hodně lidí používá Roco startset s origo adaptérem pro jízdu a pak FZ1 pro přehazování výhybek.
  2. Hodně lidí si myslí, že nejsou nijak dobří v elektrice a tak nikoho jejich řešení nezajímá.
  3. Dost lidí když tady čte ty flame wary o proudech a napětích, tak se jim nechce ukazovat co doma už mnoho let používají a jim to prostě stačí.
fulda

Příspěvekod vmucha » úte 03 lis, 2015 11:05 am

a takhle je to u nás doma :-)
http://vmucha.rajce.idnes.cz/Zdroj/
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod vvitty » úte 03 lis, 2015 11:23 am

Vzhledem k vlastnictvi jednoho geoline ovaliste na podlaze neni moc co zverejnovat... a rozhodne to nedoporucuji jako inspiraci :lol: :lol:
Napajeci zdroje -
pro analog provoz FZ1, pripadne
Obrázek

pro digitalni provoz Roco kostka, nektery z vyrazenych zdroju IBM od Think Padu nebo opet viz fotka vyse.

usporadani silne promenlive, podle toho kam zrovna pri uklidu kopnu povalujici se adapter :-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod MiG » úte 03 lis, 2015 11:33 am

vmucha: neodolám provést drobnou kritiku...
Pokud je to žluté kondenzátor (k odrušení), tak by měl mít paralelně vybíjecí odpor (časová konstanta cca 1 až 3 sec). Leda, že by bylo něco uvnitř trvale připojeno.
Všechny kabely "krz díru" by měly být uvnitř zachyceny proti vytržení. Zvláště pak zcela volně jdoucí dvojlinka.

Ještě něco. Je více než vhodné, aby kabeláž uvnitř byla oddělena na "bezpečnou" a "nebezpečnou" zónu. Když ne příčkou, tak alespoň polohově. Z tohoto hlediska bych asi desku pojistky otočil, aby byl vývod nahoře (jestli chápu správně význam svorkovnic).
MiG

Příspěvekod PaMi » úte 03 lis, 2015 12:11 pm

To mpinta:
Než jsem stačil doplnit Fuldu o bod "Diskuze o bezpečnosti" tak už je to tady. Tohle je jeden z důvodů, proč spousta lidí sem nepřispívá:
MiG píše:vmucha: neodolám provést drobnou kritiku...
Pokud je to žluté kondenzátor (k odrušení), tak by měl mít paralelně vybíjecí odpor (časová konstanta cca 1 až 3 sec). Leda, že by bylo něco uvnitř trvale připojeno.
Všechny kabely "krz díru" by měly být uvnitř zachyceny proti vytržení. Zvláště pak zcela volně jdoucí dvojlinka.

Ještě něco. Je více než vhodné, aby kabeláž uvnitř byla oddělena na "bezpečnou" a "nebezpečnou" zónu. Když ne příčkou, tak alespoň polohově. Z tohoto hlediska bych asi desku pojistky otočil, aby byl vývod nahoře (jestli chápu správně význam svorkovnic).

Místo toho, aby nám MIG řekl jak to řeší on, tak nám říká, jak to mají ostatní blbě.
Když už tady píšu, tak já jsem si udělal pomocný zdroj na domácí kolejiště takto: http://www.vlakytt.cz/index.php/elektro ... trafa.html
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Beda » úte 03 lis, 2015 12:14 pm

Jestli sem pochopil spravne, tak ma to mame takhle:
1) DCC trakce - Centrála Nanox, napajena original trafem Trix (230/14V AC, 2,5A)
2) DCC prislusenstvi - servodekodéry napájené externím zdrojem 230/9V AC, 3A
3) DCC prislusentvi 2 - vyhybky Trix s přestavníky - dekodery napajene trafem TRIX (230/14V AC, 2A)
4) DCC zpetna hlaseni S88 - 5V z Nanoxu
5) Autonomni vratna smycka a GenLI101 - 5V z Nanoxu
6) Raspberry Pi - zdroj 230/5V, 2A DC spinany
Celkem tedy 4 tovarni zdroje, kolejiste je servo/magnet. prestavnik mix, DCC, RocRail...
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod MiG » úte 03 lis, 2015 2:25 pm

PaMi píše:Místo toho, aby nám MIG řekl jak to řeší on, tak nám říká, jak to mají ostatní blbě.

MiG to řeší tak, že má FZ1 a Roco startset. Někdy používá k bastlení i "holá" trafa, ale to si hraje sám.

PaMi píše:Než jsem stačil doplnit Fuldu o bod "Diskuze o bezpečnosti" tak už je to tady. Tohle je jeden z důvodů, proč spousta lidí sem nepřispívá:

Z mého elektrikářského pohledu je vpořádku, když sem nikdo nedává odstrašující příklady, jak to nemá být. Zvlášť, když je zakázáno chybu zkritizovat.

vmucha nedal příklad odstrašující konstrukce.
Kdo se chce poučit, tomu to neuškodí a kdo nechce, nemusí to číst.
MiG

Příspěvekod akcilhej » úte 03 lis, 2015 3:16 pm

IMG_2636.JPG
Postavil jsem si Temelín dle Bohouše Partyka (http://www.masinky.info/2011/11/temelin/) a jsem maximálně spokojenej.......
akcilhej

Další

Zpět na Elektrika a elektronika